Ех Пламене... Публикувано: 25 април, 2015 Сподели Публикувано: 25 април, 2015 Здравейте, в края на юни и началото на юли сме в Калитеа две приятелски семейства. Никой от нас не е ходил в Гърция, камо ли в този район. Ще съм благодарен за съвети за интересни забележителности, плажове, други общи съвети . Ще имам ли нужда от навигация дотам - очаквам, че има магистрали с табели и уж лесно ще стигнем. Сега се сещам, че сигурно има и такси за магистралите, но вероятно има инфо из форума. Все пак за Калитеа и района ще се радвам на съвети . Връзка към коментар
cck Публикувано: 25 април, 2015 Сподели Публикувано: 25 април, 2015 Калитея имаш предвид тази на Касандра (първия ръкав на Халкидическия полуостров) нали? Ако е така не мисля, че ще имаш някакъв проблем със самото пътуване.- Табели има навсякъде, повечето и на латиница, а GPS-а винаги си е полезен инструмент и ако притежаваш го вземи - Ако тръгвате от София имай предвид, че E79 има все още отбивки около Сандански и е малко по-бавно придвижването. От там следваш пътя за Серес (Serres, Σέρρες) и Солун (Thessaloniki, Θεσσαλονίκη). Посоката на околовръстното в Солун е Kalamaria/Nea Moudania. Магистралите по пътя ти, все още са безплатни. - Виж тази тема за талоните малък/голям на автомобила в Гърция. Плажът е чудесен, по-това време очаквай и много сънародници. Популярна дестинация са и двата ръкава. Забележителности има много, какво ви е интересно? 3 Връзка към коментар
Nikola Simeomov Публикувано: 25 април, 2015 Сподели Публикувано: 25 април, 2015 Калитея за мен е най-добрия плаж на източния бряг на Касандра, много фин пясък, страхотен цвят на водата. Сани е най-добрия плаж на западния бряг и си заслужава да се види, силно го препоръчвам. 1 Връзка към коментар
Ех Пламене... Публикувано: 25 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 25 април, 2015 (редактирано) Калитея имаш предвид тази на Касандра (първия ръкав на Халкидическия полуостров) нали? Ако е така не мисля, че ще имаш някакъв проблем със самото пътуване. - Табели има навсякъде, повечето и на латиница, а GPS-а винаги си е полезен инструмент и ако притежаваш го вземи - Ако тръгвате от София имай предвид, че E79 има все още отбивки около Сандански и е малко по-бавно придвижването. От там следваш пътя за Серес (Serres, Σέρρες) и Солун (Thessaloniki, Θεσσαλονίκη). Посоката на околовръстното в Солун е Kalamaria/Nea Moudania. Магистралите по пътя ти, все още са безплатни. - Виж тази тема за талоните малък/голям на автомобила в Гърция. Плажът е чудесен, по-това време очаквай и много сънародници. Популярна дестинация са и двата ръкава. Забележителности има много, какво ви е интересно? Благодарности, за талона направо бях забравил. Значи няма такси, ще им намерим друго място на парите . Да, точно за тази Калитеа иде реч, дано ни хареса . За мен ми е добре с децата да си играем и на бара с бири, но жената ще иска да види всичко що се води забележителност.... Редактирано 25 април, 2015 от Newbee100 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 25 април, 2015 Сподели Публикувано: 25 април, 2015 Посоката на околовръстното в Солун е Kalamaria/Nea Moudania. Магистралите по пътя ти, все още са безплатни. Само добавям - изход номер 12 от околовръстното на Солун. 2 Връзка към коментар
cck Публикувано: 25 април, 2015 Сподели Публикувано: 25 април, 2015 Благодарности, за талона направо бях забравил. Значи няма такси, ще им намерим друго място на парите . Да, точно за тази Калитеа иде реч, дано ни хареса . За мен ми е добре с децата да си играем и на бара с бири, но жената ще иска да види всичко що се води забележителност.... Плажове, таверни и Mythos (бира) има във всяко селце на ръкава Хвърли един поглед и на тази тема. 1 Връзка към коментар
Ех Пламене... Публикувано: 26 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 26 април, 2015 От всичко, което прочетох разбирам, че сме направили добър избор . Може би трябваше предварително да питам и после да резервирам, но съм с нагласата, че все ще си изкараме добре . Как са цените в заведенията - в сравнение с БГ например. Чудя се какъв бюджет да си приготвя за таверни при 4 членно семейство. И дали може да се плаща с кредитни карти в случай, че кеша попривърши. Връзка към коментар
cck Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Не съм сигурен за кредитните карти Не че нямат POS терминали - имат, но не са най-обичания и работещ в модерна Елада платежен инструмент. EUR в кеш е сигурен метод за разплащане. А специално районът, където ще отседнете вие е много посещаван от българи и дори левчета да минават по кръчмите. Не ме бива много в сравнението на цени. Очаквай сходни на българските, само че в евро. Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 От всичко, което прочетох разбирам, че сме направили добър избор . Може би трябваше предварително да питам и после да резервирам, но съм с нагласата, че все ще си изкараме добре . Как са цените в заведенията - в сравнение с БГ например. Чудя се какъв бюджет да си приготвя за таверни при 4 членно семейство. И дали може да се плаща с кредитни карти в случай, че кеша попривърши. Това с бюджета и таверните е сложен въпрос. Зависи какво предпочитате. И колко храна можете да погълнете Но на мен днес ми се пише и започвам. След като сте толкова хора, можете да опитвате доста неща и да имате общи чинии на масата. Което е много добре, ние като сме двама трудно изяждаме всичко, което искам И така, в повечето таверни очаквайте да ви донесат всичко почти едновременно. Така че се разберете първата ви вечер да е за опитване на всичко. Започваме около 7:30-8 вечерта, по-рано е топло и скучно и не може да си изберете правилно таверна, защото във всички има само туристи. Ще изглежда вероятно така, ако трябва аз да ви водя за пръв път на таверна в Халкидики и сте около 8 човека: 1 хориатики - гръцка ( селска ) салата, едно дзадзики ( снежанка с пресни краставици, пълномаслено кисело мляко, много зехтин ), едно хтипити ( разядка, съдържа сирене, леко пикантна заради чушката, зехтин). Ще ви донесат хлебчета, можете спокойно да си ги намажете. Салата с патладжани също. И салата рока ( рукола, сушени домати, кедрови ядки, балсамико, нещо като пармезан). Аз обичам и зелевата им салата, защото я овкусяват различно. Ако обичате зеленилки, една хорта ( произволен треволяк, дори водорасли, на пара ) е добър избор също. Тарама - ние също имаме такава салата с хайвер по магазините. Обичам и цвекло. Така, това би било добре да е обилно полято с узо, бира, рецина (нещо като бяло вино, с дъх на смола или мухъл, въпрос на вкус). Гърците имат добри вина, но аз си обичам рецина и няма да препоръчвам. Когато ви донесат всичко това и определите колко ще сте гладни след изяждането му, минаваме на следващата част - морски дарове и предястия. Аз там и приключвам де. Октопод на скара е задължително. Калмарите също - пържени, на скара, ако ви ги препоръча сервитьорът, и според Сънчо пълнени с фета Никога не съм си поръчвала . Миди - зависи какви видове и как ги приготвят. Аз предпочитам черните ахниста. Лакерда - става с филе от различни видове риба, поднасят я запечена в глинен съд. Поне така съм я яла и я обичам. Бакалярос. Пържени тиквички - поднасят се със скордаля, дзадзики, аз си ги комбинирам и с хтипити, ако не са ми го изяли вече . Запеченият патладжан с домат, босилек и сирене също е много вкусно нещо. Както и халуми/ кефалотири на скара или пържено ( това са гръцки и кипърски сирена ) Повторете това, което ви е харесало най-много. Очаквайте да сте тотално преяли и препили да сте платили около 20-30 евро на човек в зависимост от таверната. Също да сте си поговорили със собственика и да сте получили десерт и още алкохол като комплимент. И да сте изключително доволни от живота. Не съм плащала никога с карта в Гърция. Струва ми се малко вероятно да са супер доволни, но е туристическо място и сигурно има тази опция. Децата в Гърция са навън покрай вечерящите си родители до доста късно. Аз мисля, че 11 е подходящ час да се ориентирате към леглото. Или към някой бар. После ще продължа с обяда или какво да ядем, ако не сме Сънчо и не държим всичко на масата да е излязло от морето . Но ще е след следобедната ми дрямка, защото сега уморих. И огладях, а току що обядвах . 12 Връзка към коментар
Ех Пламене... Публикувано: 26 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 26 април, 2015 @Lindt страхотен пост . Значи ще опитваме доста храни, които ти описваш много апетитно. А имат ли гърците някакви заведения тип Бърза закуска и на крак. Като дюнери, ама не дюнери, ами примерно порция калмари. За картите предполагам, че ще намеря и банкомат да тегля . 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 (редактирано) @Lindt страхотен пост . Значи ще опитваме доста храни, които ти описваш много апетитно. А имат ли гърците някакви заведения тип Бърза закуска и на крак. Като дюнери, ама не дюнери, ами примерно порция калмари. За картите предполагам, че ще намеря и банкомат да тегля . Ами добра идея, но няма такова нещо. Те гърците не бързат когато ядат. А и повечето неща се правят доста бързо и се ядат топли. Готви се със зехтин, като цяло идеята на храната не е да стане по-евтина. Гръцката кухня като цяло е простичка, с много зеленчуци и пресни, качествени продукти. С изключение на октопода, който е около 10 евро, другите изброени неща са около 6-7евро. Включително и някои от салатите. Узото и бирата са по-евтини в таверна, отколкото в друг вид заведение. Реално в София са по-скъпи тези неща. Но пък и не ги ядем всеки ден. Възможностите ти да спестиш това перо, но да ядеш морска храна, зависят от типа настаняване, който избереш. Повечето вили имат общи части в градините с маси, барбекю и съдове, та можеш спокойно да вземеш 8 лаврака/ципури за 20 евро, да ти я почистят, да пъхнеш в коремчето им по стрък розмарин и лимон и да печеш. Избират се между 400-600 грама едната рибка, защото в развъдници по-големите са вече тлъсти и с не толкова добро месо. И вече дивите ципури/лавраци са по-скъпи, по-вкусни и могат да са по 2-3 кг едната. Хтипити, патладжан, дзадзики и няколко разядки се продават в кутийки в суперите, така че вечерята ти да е готова с минимум усилия. Редактирано 26 април, 2015 от Lindt 3 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 @Lindt страхотен пост . Значи ще опитваме доста храни, които ти описваш много апетитно. А имат ли гърците някакви заведения тип Бърза закуска и на крак. Като дюнери, ама не дюнери, ами примерно порция калмари. За картите предполагам, че ще намеря и банкомат да тегля . За бърза храна има гироси и сувлаки, които могат да се вземат за вкъщи. Често такъв тип заведения предлагат и други печени меса/ суджуци. Струват към 2.5-5е. Банкомати няма навсякъде, така че е добре да имате пари в кеш. Обикновено в таверните на масата се слага вода и хляб, още преди да сте поръчали, но моят опит е, че те почти винаги не са безплатни. Линд е описала чудесно храната. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 (редактирано) И така, стигаме до бюджетния вариант за хранене. Ако досега не е видимо, аз обожавам гръцката кухня. От плодовете и зеленчуците, зрели на слънце, до простичък, мазен гирос . Месото в Гърция е вкусно. Не е като сръбското, което зрее и там нещо си неясно за мен. А просто е прясно и овкусено по мой вкус, в повечето случаи с риган. Там проядох кайма. И много други неща де, но месото си има специално място в сърцето ми. Така, сядате си в елементарно заведение за гироси. Те не са като в България. Питката е прясна, жълта, мекичка и като..прилича ми на мекица. Месото обичайно е свинско, но за мой ужас напоследък често има и пилешки вариант. Цената е между 2 и 4 евро, размерът достатъчен за един 100 кг мъж с добър апетит. Ако не ви се яде сандвич, можете да си вземете салата, картофи, шишчета, кюфтета и тн. В солунския мол са най-добрите шишчета, които съм яла ( 2 евро ). Правят освен тези с месо, и от гъби, от халуми, а върху картофите стържат кефалотири. Жестоки са, винаги си струва да спре човек в този мол Следват мусаките, стифадото и другите сготвени неща, които обичам, но това по-късно. CCK, измисли как да си добавя снимки към предишните постове, за да знаят хората защо са гладни . П.П. Бръмбар, преди 10 години винаги бяха безплатни. И нямаше противни табелки "готвим с олио". Но си мисля, че ако са 2 семейства, безплатните им комплименти ще са повече от един хляб и вода. Не съм виждала никога сметка с повече неща от поръчаните. Неприятните изненади са редки. Редактирано 26 април, 2015 от Lindt 8 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Lindt ме размаза.Ти си като гръцка кулинарна енциклопедия.Това всичкото помниш ли го или използваш "пищови"? 2 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Сънува, бленува, мечтае... 1 Връзка към коментар
Ех Пламене... Публикувано: 26 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Не става дума как ще мина по-евтино . От опит знам, че с дечурлигата плановете се развалят лесно и не винаги може да се седне на заведение. И нали са си друг народ с други нрави, да знам и за този вид хранене. Ето за плащанията с дебитни/кредитни карти съм неприятно изненадан. Че и банкоматите били кът. Аз определено не обичам да нося много кеш. Особено на разходки. @Lindt мислила ли си за книга за гръцката кухня или няккаъв малък гайд за Почивка в Гърция? Не знам, може и някой сайт да имаш . Видях и в други теми помагаш. Браво от мен . 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Добър вечер от мен . Разбира се, не ползвам пищови, даже повечето неща мога да ги сготвя ( към тези минутки за реклама, напомням, че мъжът ми продължава да тежи 100 кг и уикендът дели справедливо между фитнес и mma ). Освен октопода, това не го мога, но си имам нова колежка професионален готвач, учила е в Кипър, през май е обещала да ме учи. Не мога да кажа, че съм особено скромна, но по отношение на гръцките познания, съм разполагала с най-малко от всички, с които съм ги трупала. И някак не се чувствам особено напреднала. Всъщност и no name знае повече, както и още няколко човека само в магеланци. Та между 16 и 24 растях и се възпитавах в необикновено гръцко семейство. В Гърция има лицензирани екскурзоводи. За български групи са Мариана и Петрос Василиадис. Аз пътувах с тяхното семейство. Прекрасни хора, много съжалявам, че нашите агенции пестят от това перо и говорят само глупости на горките туристи. Понякога чета практически въпроси и отговори за Гърция във форума и нямам никаква идея за отговорите. Друг път се сещам, че в пътеводителя на НатГео нямаше почти нищо, което да не знам. И така, стига да не ми говорите колко са ... каквито и да било гърците, мога да съм доста полезна. Иначе съм доста гаден събеседник . Та за обяда... Аз обожавам мусака. В каймата има домати, канела, карамфил и риган. Картофите и патладжаните за запържени предварително. Заливката е бешамел. Струва около 5-8 евро в заведение, парчето си е поне 300 грама и е доста тежка храна. Пастициото е подобно ястие, с пласт макарони вместо картофите и патладжаните. Няма да са сготвили и двете в един ден, така че поръчайте това, което имат. Стифадо е любимото нещо на Жижо. То е яхния с телешко, заешко, агнешко или друг вид месо, с малки лукчета, канела и кафяв сос. Не мога да намеря правилно месо в София, за да стане толкова вкусно, така че няма да давам рецепта, просто го опитайте. Сервира се с ориз или картофи. Очаквайте 9-12 евро за порция. Кокинисто ( червено ) е друга яхния с доматен сос, подправки, много крехко месо. Пак същото, трябват ми домашни домати и месо, за да стане толкова вкусно. Цената е сходна на стифадо. Печено с лимонен сос; с кашкавал; с домати; друго в глинен съд агнешко или телешко също може да ви разплаче. Не помня имената, питам само какво имат сготвено и ако ми звучи добре, поръчвам. Като цяло гърците обичат агнешко. Ако споделяте тази любов, експериментирайте. Понеже питахте за забележителности, но аз ходя на почивка, препоръчвам тази таверна и въобще Афитос е страхотен град : http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g663143-d3418535-Reviews-Thea_Thalassa-Afitos_Kassandra_Halkidiki_Region_Central_Macedonia.html Човек очаква, че като седне в туристическо градче, на тераса на скала с гледка към морето, ще му отсекат главата и ще му сервират пълни глупости. Е, точно на това място няма такава опасност. В Неа Потидея препоръчвам това заведение: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g663148-d2285531-Reviews-Marina_Seafood-Nea_Potidea_Kassandra_Halkidiki_Region_Central_Macedonia.html Малко по-скъпо, но си струва всяка стотинка. И има гледка към морето, истински покривки, еднакви чаши и чинии, уникална кухня. Като стана въпрос за Неа Потидея, на плажа правят супер шишчета. В Гърция рядко се плаща шезлонг и чадър. Получаваш ги срещу консумация от бийч бара. Ако сте в компания, в която един не пие кафе, а друг е бебе и в момента, в който стигнете най-после до плажа, почва да реве, че е гладен, това е чудно място. Ядат 2 шишчета на цената на едно фрапе и спират да мрънкат поне за 2 часа Ако вече ви е писнало от готвена храна, риба, скара и въобще гръцка кухня, а децата плачат за пица ей това ще е вашето място. Вечер в Пехкохори е чудесна идея -http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g670101-d6931263-Reviews-Pizza_Capri-Pefkohori_Kassandra_Halkidiki_Region_Central_Macedonia.html Tази пицария е посещавам от около 12 години. Все по-голяма става, но собственикът продължава да си е един и същ, а вътре работи цялото му семейство. Хаха, много се радвам, че трипадвайзер ми е оценил правилно любимите места. Хубава неделна изненада е това 10 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Много се впечатлих, Lindt. Искрено ти се възхищавам! 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Много се впечатлих, Lindt. Искрено ти се възхищавам! Чак пък толкова.. аз просто обичам да пиша, да ям и да ходя в Гърция 4 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Чак пък толкова.. аз просто обичам да пиша, да ям и да ходя в Гърция И аз така ... без писането. Афитос навява чудни спомени в мен...за много ядене и много пиене... За невероятни риби и морски обитатели, сготвени отлично! 5 Връзка към коментар
Ех Пламене... Публикувано: 26 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 26 април, 2015 Като мине почивката (една седмица е), ще разкажа какво ми е направило впечатление и ще постна мои снимки . Така после може и аз да съм полезен на някой "новобранец" . 2 Връзка към коментар
cck Публикувано: 26 април, 2015 Сподели Публикувано: 26 април, 2015 CCK, измисли как да си добавя снимки към предишните постове, за да знаят хората защо са гладни . Намерих! Предлагам да заформиш кулинарен гръцки пътепис. Може и с рецепти. Или като домоседовото разбъркано дневниче. Постваш а Джентълмена ще потвърждава или пък отрича предложените ястия и напитки. στην υγειά σας (надраве, гр.) 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 27 април, 2015 Сподели Публикувано: 27 април, 2015 Намерих! Предлагам да заформиш кулинарен гръцки пътепис. Може и с рецепти. Или като домоседовото разбъркано дневниче. Постваш а Джентълмена ще потвърждава или пък отрича предложените ястия и напитки. στην υγειά σας (надраве, гр.) Забрави Няма да пиша пътепис за храна. И без това никой не чете пътеписи, ако не му е много скучно в офиса Ами Жижо май никога не е ял нещо, което не му харесва, така че ролята му е под въпрос . Защото не е ходил на Великден и не е опитвал магерица. Това е традиционна супа, пред която цялото ми уважение към домакинята изчезва и казвам "не искам да ям гадост" . Та магерицата е от пасирани агнешки дреболии, марули и ориз 2 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 27 април, 2015 Сподели Публикувано: 27 април, 2015 И аз така ... без писането. Афитос навява чудни спомени в мен...за много ядене и много пиене... За невероятни риби и морски обитатели, сготвени отлично! И аз така - обичам да ям и да ходя в Гърция :-)) За писането - ме домързява в повечето случаи :-). Между другото Линд като спомена магерица, се сещам и за кокореци. Аз не съм им фен, но много хора ги харесват - разни агнешки субпродукти, пълнени в черво и печени на жар. За забележителности, близо до Калитея се сещам за пещерата Петралона, Вергинa с гробницата на Филип, Пела и археологическите разкопки в Дион. 1 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 27 април, 2015 Сподели Публикувано: 27 април, 2015 Забрави Няма да пиша пътепис за храна. И без това никой не чете пътеписи, ако не му е много скучно в офиса Ами Жижо май никога не е ял нещо, което не му харесва, така че ролята му е под въпрос . Защото не е ходил на Великден и не е опитвал магерица. Това е традиционна супа, пред която цялото ми уважение към домакинята изчезва и казвам "не искам да ям гадост" . Та магерицата е от пасирани агнешки дреболии, марули и ориз А не си права. Аз много обичам да чета пътеписи, а особено, когато са гарнирани и с рецепти инфо за храна, още по-голямо удоволствие ми доставя. И, сигурна съм, чене съм единствена. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега