AlexandraKo Публикувано: 11 май, 2015 Автор Публикувано: 11 май, 2015 Алекс, съжалявам за оф-топика на чудесната ти тема. Напълно съгласен съм с теб, но поне да са под една шапка, всички теми свързани с Испания (хаштаг ли, друго ли) , и който е фен на държавата или иска да види за дадена област там да знае къде да търси. Не критикувам никой, знам че не е лесна работа, но си казвам мнението като любима държава и приоритет за мен Ааа. защо, това е хубава идея. Да се събере всичко на едно място. Аз за Испания мога много да разправям и все хубави работи 3
Alexander Публикувано: 11 май, 2015 Публикувано: 11 май, 2015 За Испания се говори като за мъртвите, хубаво или нищо 1
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 (редактирано) Свалих снимките от главната карта и сега, накратко, но с повече снимки: Летим с България Еър София - Мадрид. скучен полет, с обичайнете маргаринови сандвичи, дето им изяждам само вътрешното. Ама намазах допълнително шоколадче, та се писах наядена. По пътя срещнахме друг самолет, помахахме си и се разминахме: Кацнахме на летище Барахас и сменихме самолета с такъв на Иберия: Много приятен полет, с около 20 и кусур папайци на възраст 0-3 години, тичкащи, скачкащи, пеещи, / мрънкащи нямаше/, пътувахме си веселко и забавно. Имаше и изненадки - току, някой вземе да те тегли изневиделица, отмъкне ти нещо или ти ритка като ударна Макита, ама по-начесто, по седалката отзад. По едно време купонът свърши, народът се умълча и кацнахме на Ланзароте. Летището, което също е проект на Цезар Манрике, с едни огроооомни камъни насред залата, да се чуди човек как са ги примъкнали ;) Ама - бол място, само, дето са турени насредата на залата, та ги обикаляш. Ама, какво да се прави, туй е то- модерното изкуство. Багажите излизат бързо, с колата от Ауто Райзен също става без проблеми и тръгваме да си търсим вилата. От Агни Травел / фирмата, от която букнах вилчЕто/ ми бяха пратили мейл с подробни указания от сорта - тръгни наляво, после след 32 метра надясно, като същи GPS, та се оправихме много лесно и без мотане. Това е нашето село, нарича се Матагорда, близо е до летището и на около 3км от столицата Аресифе: ВилчЕто ей го на: Ето го и басейнът: Отвътре - дневната: Селцето Матагорда много ми хареса - мъничко, китничко, чисто и подредено. Всички места за почивка са едноетажни бели къщички, самостоятелни - някои с басейни, някои - без. Ама, задължително с градинка. Кактуси и цветенца, върху черната вулканична почва - много красива гледчица. Алеята край океана е с част за велосипедисти / велосипед под наем е 5 евро на ден/ и за пешеходци. Тази алея просто няма край - много е дълга и по нея може да се стигнат съседните села, та чак до Аресифе. До вилата наблизо има хранителни магазини, много ресторанти с нааай-разнообразна храна - морска, китайска-митайска, японска, италиЕнска и пр. Гладен не може да остане човек по никакъв начин. Колкото и да е злояд или капризен. ;) Алеята покрай океана: Първият ни ден приключи. Утре ще ходим по забележителности. Редактирано 18 май, 2015 от AlexandraKo 6
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 В началото на темата обясних, че Ланзароте има щастието тук да се е родил един умен и талантлив човек - Цезар Манрике. Той бил художник, скулптор, архитект и най-вече - милеещ за родното си място човек, копнеещ да превърне любимия си остров в уникално място. И по мое си лично мнение, човекът е успял. Създал е 7 туристически центъра, еднакво интересни, необичайни и красиви. Мирадор дел Рио: Това е било бивша военна база за наблюдение, сега - място с приказни гледки: Това, което се вижда насреща е малкото островче Грациоза: ; 5
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 (редактирано) Следващата ни цел са пещерите, по пътя виждаме това: Това са лозовите насаждения на острова, за лозичките се полагат спецциални грижи за защита от вятъра. Природата по пътя: Стигаме до първата пещера: Ето, в тази дупка започва пещерата: Вътре се влиза само на група, с водач, на кръгъл час. Излизането е през друго място. Редактирано 18 май, 2015 от AlexandraKo 3
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 Втората пещера е близо, ето я: Белите паячета, които живеят само на това място, нямало ги никъде другаде по света. 4
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 (редактирано) Следваща е кактусовата градина с този кактус на входа, вижда се отдалеч: Малко снимки от градината: Личният ми фаворит е този красавец: Редактирано 18 май, 2015 от AlexandraKo 7
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 (редактирано) На третия ден рипваме рано, че в националния парк Тиманфая / какво хубаво име/ трябвало да се отиде рано, че после ставали едни голеееееми опашки и голямо клечане падало Тъй викат братушките и ония нааааай-големите клюкари - италиЕнците по сайтовете.. Това е входът за парка. Ние сме с кола, имаше автобуси, но не видях пешеходци. В смисъл - може бир може само организирано, там не дават да се ходи пеш никъде около вулканите. Който ще ходи на собствен ход, може би, трябва да се запише на организирана екскурзия. сега се сетих, че много хора бяха дошли с такси. Това също е вариант.. Колите се оставят на много добре организиран паркинг. Там се прехвърляме на автобусите, с които се прави панорамната обиколка на 32-та вулкана. В този пущинак моят фаворит е това растенийце: Следват няколко атракции: Сламат ва тази дупка се запалва след няколко секунди, казват, че температурата в дълбочина била около 800 градуса. Види ми се множко, ама кой знае? Скарата, на която се пекат картофки, пак на вулкановата пещ. Скарата с мръвкуни: А в тези отвори, като налеят вода, тя изригва като гейзер от високата температура. А това нещо ме впечатли с дизайна си от подредени ветрилообразно тигани :) На входа на кръгъл целият остъклен ресторант, дето не видях никого да яде, въпреки чудесната панорама към нишото. Редактирано 18 май, 2015 от AlexandraKo 5
stormbringer Публикувано: 18 май, 2015 Публикувано: 18 май, 2015 Надявам се, че не възразяваш, че пускам снимка, в темата ти Ето я водата, изригваща, като гейзер: (резолюцията е кофти, защото е от клипче, ама него съм го затрил някъде )
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2015 Автор Публикувано: 18 май, 2015 Надявам се, че не възразяваш, че пускам снимка, в темата ти Ето я водата, изригваща, като гейзер: (резолюцията е кофти, защото е от клипче, ама него съм го затрил някъде ) Не, разбира се Благодаря ти. На мен не ми се чакаше до следвашия гейзер, та снимах само дупките. ;)
AlexandraKo Публикувано: 19 май, 2015 Автор Публикувано: 19 май, 2015 (редактирано) Следващ център на Манрике: Фондацията: Редактирано 19 май, 2015 от AlexandraKo 6
Alexander Публикувано: 19 май, 2015 Публикувано: 19 май, 2015 (редактирано) Цесар Манрике за Лансароте, е както Гауди за Барселона. Редактирано 19 май, 2015 от Alexander 1
AlexandraKo Публикувано: 19 май, 2015 Автор Публикувано: 19 май, 2015 Да, така е. А имат нещо общо и като край на житейския си път - Гауди го блъснал трамвай, а Манрике - кола, на метри от фондацията му.
AlexandraKo Публикувано: 20 май, 2015 Автор Публикувано: 20 май, 2015 (редактирано) Следваща забележителност, която на мен ми хареса най-много: Толкова е впечатляваща гледката, че мога с часове да седя, да гледам и да слушам. Контрастът между безбройниште зелено-тюркоазени оттенъъци на водата, бялата, кипяща пяна и черните скали е просто омагьосващ. Водата, която с огромна сила се удря в отвесните скали, е издълбала причудливи форми - пещери, през които се промушва, канали или отвори, на които не се вижда дъното. Много ми е трудно да предам с думи красотата на това място. Дано да проличи от снимките: Редактирано 20 май, 2015 от AlexandraKo 5
AlexandraKo Публикувано: 20 май, 2015 Автор Публикувано: 20 май, 2015 Островната столица е Аресифе - носи името от риф, който опасва цялото крайбрежие. Крепостта Сан Хосе вече я видяхме. Има още една крепост - Сан Габриел, която всъщност е историческият музей на града: Гледка към Аресифе от крепостта: Аресифе е много красиво градче, с типичната островна архитектура. Има една-единствена висока сграда, която седи като кръпка на панорамата, някакъв хотел, който направо разваля гледките. Има красива църква: В събота покрай океана, до крепостта в Аресифе има пазар, където се продават разни храни, произведени на острова - сирене, плодове, зеленчуци, винце и пр. На главната улица пък има пазар за разни джунджурии и дрехи-обувки. Свири жива музика, наородът се кефи, туристите- още повече, с една дума - купон. 2
AlexandraKo Публикувано: 21 май, 2015 Автор Публикувано: 21 май, 2015 (редактирано) По подобие на континентална Испания, тук също в различни дни на различни места има големи пазари. Където местните производители донасят каквото са произвели и може да се купи всичко. Най-големият такъв пазар се случва в неделя в градчето Тегуизе. Естествено, че не пропуснахме и тази забележителност. Ама освен нас, там беше пълно с всякакви иностранни туристи, защото освен пазар, на площада има програма - фолклорни песни, танци и забавление. И като се има предвид, средната възраст на местните изпълнители - 70 години, наистина си беше интересно. Ето малко снимки от събитието: Насред пазара в китно кръчмЕнце, похапнахме пица и плодова пита и двете страхотни. Стана ясно защо имаше опашка. Спазихме семейната традиция и купихме тениски с надпис Ланзароте и с камили на картинка. Най-малкият внук до скоро им викаше бау-бау, ама повторението е майка на знанието, вече схвана, че не е баш тъй. Снимах се с една шарена дебеланка, та станахме две шарени дебеланки. Позяпахме още малко, облажихме се и с онова нещо, което прилича на толумбичка - като една голяма пръчка, оказа се вкусно и продължихме към църквата. Църквата е в типичния за острова вид. Пошматкахме се из градчето, снимах една табелка на разписанието на градския транспорт, може да затрябва на някой магеланец: Още няколко снимки от Тегуизе: За малко уважихме купона на площада: И айде, по живо, по здраво Мързеливо, щот напече много се повлякохме към колата. Паркингът за всички гости на пазара е организиран чудесно - в градчето не се влиза, едни огрооомни поляни в началото на града са заградени с въженца, има си хора, които ти помагат да се подредиш правилно, че да има място за всички. И никой не е спрял както му дойде А девойката, която седеше цял ден на тоя пек да управлява колите, получи български магнит за подарък и беше много зарадвана. По пътя към паркинга в една къща с доста голям двор имаше странна колекция от какви ли не вехтории. Не схванах каква му е точно идеята на собственика, ама поснимах: А пък, самият собственик беше седнал насред странната си колекция и си четеше нещо. :unsure: На връщане си отбихме в Калета де Фамара, за да видим красивите дюни. Сърфисти нямаше, въпреки, че си имаше ветрец. селцето беше абсолютно безлюдно, така че, всичко беше сиеста, фиеста, маняна и се прибрахме за плаж. Редактирано 21 май, 2015 от AlexandraKo 8
infinity Публикувано: 21 май, 2015 Публикувано: 21 май, 2015 Благодаря за колоритния разказ. Това подобие на тулумбичката, не е ли чурос? Хапнахме такива в специално заведение за чуроси и кафе на Фуерте, в Калифорния също сме яли такива.
AlexandraKo Публикувано: 21 май, 2015 Автор Публикувано: 21 май, 2015 Благодаря за колоритния разказ. Това подобие на тулумбичката, не е ли чурос? Хапнахме такива в специално заведение за чуроси и кафе на Фуерте, в Калифорния също сме яли такива. Да, така се казва и го правят на една машина, дето ги вади на едни голеееми пръчки, които ги режат на по- малки парченца. Ама , явно съм била много гладна, че не съм снимала ни машината, ни пръчката :unsure:
AlexandraKo Публикувано: 21 май, 2015 Автор Публикувано: 21 май, 2015 (редактирано) Другото известно място на Ланзароте е Плая Бланка. На мен лично ми се видя многолюдно, претъпкано, нещо като Сънито. Освен това, оттам тръгват феритата за Фуертевентура и потокът от тамошните туристи допринася за навалицата. Пътьом оправихме и пазарЯ в Пуерто Галеро, китно местенце с пристанище и много зеленина. Харесах си една шарена птица на пазара, за да се снимам нея. Малеее, пък колко кандърми, додет се съгласи Не ще и не ще да се снима. Еле, накрая, като ръснах един мускал, склони. Ама пък, много беше хубава и много ми беше мерак Пуерто Галеро: Клъвнахме по едно сладоледче, с което успях да се окапя поне на 3 невъзможни места и продължихме за Плая Бланка. По-нагоре рекох, че е много туристическо, ама е и много краосиво. Освен това си има много магазини, включително на другата ми любима марка Дезигуал. Че даже и аутлет, дето напазарувахме здраво и хукнахме да разгледами и другите неща. Има си църквичка и до нея огроооомна дентална клиника, ще речеш, че тука народът има вместо по 32, по 64 зъба. :unsure: Това е ферито за Фуертевентура, а еййй там, в далечината се вижда островът с това име. Направихме извод, че нашето село Матагорда е по- хубаво за почивка място и вече гладни се метнахме на колицата. Като си стигнахме в къщи си сготвихме ей това: Рецептата за двама: 2 консерви хубаво филе от риба тон в зехтин / обикновено вземам Рио маре/ 1 средно голям буркан доматен сос на Барила / и у нас ги има навсякъде/ 1 китка босилек няколко скилидки чесън 250 грама паста / от тези, навитите на спирали/ Доматите се загряват в тигана с чесъна, маха се от котлона и се оставя настрана. добавя се босилекат, нарязан наситно. Пастата се вари колкото пише на етикета, прецежда се и се слага в купа, смесва се с доматите и консервите риба тон, обърква се хубаво и яденето започваааа. Бялото студено винце или биричка са за-дъл-жи-тел-ни! Пропуснах да покажа любимата ни верига хранителни магазини, които ги има в Испания и Португалия. Има всичко, цените са много добри и най-вече имат огромни рибни щандове, добре заредени с пресни морски вкуснотийки. Редактирано 21 май, 2015 от AlexandraKo 5
AlexandraKo Публикувано: 21 май, 2015 Автор Публикувано: 21 май, 2015 (редактирано) Олбиколихме целия остров и установихме, че е много красиво, екзотично и спокойно местенце. Сега ще обърна малко внимание на мястото, в което се намираше вилата, която наехме. Вече казах, че е курортно селище, като всички местенца за почивка са отделни къщички, вилички или малко по- големи сгради с апартхотели. Има и няколко хотела, точно срещу нас, през улицата - хотел Беатриз, има Мелия от веригата Сол Мелия, с две части - една хотелска и друга- апартхотел. Не взехме стаи там и не съжалявам, ходих да го разгледам, но навалицата и шумът не ми харесаха. На вилата си беше по- хубаво. Недалеч има още един хотел Мелия - нарича се Мелия Салинас, луксозен, градините и басейните в него също са направени по проект на Манрике, ето малко снимки от там: Само че, този хотел е само за възрастни, не може с деца под 16 години. Ето и малко снимки от махалата , където е вилата: В това гнездо на плажа седят нудистите Тепърва прохожда и модата с катинарите. По цялата алея покрай океана има едни наблюдателни кули, опасани със синджири, на които тук-там има заключени катинари. Ще видим догодина , като дойдем пак, колко ще бъдат. Редактирано 21 май, 2015 от AlexandraKo 3
Alexander Публикувано: 21 май, 2015 Публикувано: 21 май, 2015 В центъра на Пуерто де ла Крус също са започнали да закачат катинари по крайбрежната алея.. Малко са, но вече има
AlexandraKo Публикувано: 21 май, 2015 Автор Публикувано: 21 май, 2015 За самолетолюбителите: ;) Кулата на летището в Ланзароте. Кулата на летище Барахас в Мадрид: Кулата на летище София: И малко самолетчета: 2
Polina Публикувано: 15 февруари, 2016 Публикувано: 15 февруари, 2016 (редактирано) Като мъничко допълнение след изчерпателния разказ на Сашка за острова да се включа и аз с информация от януари 2016-та. Всички билети за музеите бяха по 9 евро, не са ни взимали допълнителни пари за паркиране на колата на паркингите, когато нямахме билет за няколко центъра. Билет за 3 центъра - 20 евро, детски - 10 евро Билет за 4 центъра - 26 евро, детски - 13 евро Билет за 6 центъра - 30 евро, детски -15 евро. В Jameos del Agua има чудесен музей на вулканите, различни видове магма донесени от различните острови - Тенерифе, Гран Канария, Фуерте, Ла Гомера.. Ако решите да пропуснете Мирадор дел Рио, но все пак искате да хвърлите едно око на Graciosa, то тогава можете да се отбиете към Guinate Tropical park. Оттам се разкрива чудесна гледка към острова: Ако след това продължите по пътя LZ 201/LZ402 ще стигнете до Caleta de Famara. Селце. Малко сърфистко селце...а ако продължите още малко по засипания с пясък път ще се окажете на чудното място Playa de Famara. Дълъг плаж от ляво и (макар и все още малки) пясъчни дюни от дясно. Истинско удоволствие и наслада беше това място за очите. Е, вярно щом има сърфисти, значи ще е и ветровито, но въпреки това си заслужава. Тръгвайки си от Калета, продължаваме по LZ410, подминаваме Soo и пристигаме в малкото селце Caleta de Caballo. Разбира се е ветровито, ноооо...се открива тази гледка между рибарските къщички: , а до него на няколко км е La Santa. Спортен комплекс, основно за сървисти (така ги видях аз), пътя е приятен и преминава покрай брега, а гледките са един път: Ако се присетя още нещо, ще допълня, но Сашка е била повече от изчерпателна! ПС. Кривия хоризонт си ми е запазена марка, да не ми намирате кусури Редактирано 15 февруари, 2016 от Polina 9
Gruntax Публикувано: 15 февруари, 2016 Публикувано: 15 февруари, 2016 (редактирано) La Santa предлагат десетки видове спортове (всичките инструктори се наричат The Green Team). Избощо не може да се каже, че комплексът има някаква по-специална сърфистка насоченост. Редактирано 15 февруари, 2016 от Gruntax
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега