Прескочи до съдържание

Как да не станем за смях в чужбина

Препоръчани мнения

То това е история, но и е полезно за хора, които биха искали да използват градския транспорт и по-специално автобусите в САЩ.

Hewlett, NY, на около 30 минути с влак от Манхатън, там се подвизавах лятото на 2013 година. Седим аз, мой приятел и типичен американец на пейката и чакаме автобус за да идем до мола, току що бяхме изпуснали предишния.

След около 10 минути чакане автобуса се задава и без дори да намали преминава покрай нас и спирката на която чакахме. 

- Американеца: вие не чакахте ли този автобус?

- Аз: Да, но не спря?

- Американеца: Е, естествено че няма да спре, нали трябва да му махнеш.

В последствие разбрахме, че автобусите от градския транспорт трябва да бъдат спрени като софийските маршрутки. Съответно ако искаш да слезеш, трябва да използваш въженцето вътре в автобуса, за да уведомиш шофьора.....Нещо, което не съм срещал в Европа.

Това е общо взето разумно - доста време се пести така, като не се спира на излишни спирки.

Но правилата за движение по пътищата са уникални: като това на кръстовищата, където няма светофар и на 4-те улици да има знак СТОП. Съответно всички участници в движението трябва да спират, а с предимство е този, който е спрял пръв.

Завиването на дясно на червен светофар в щата Ню Йорк е разрешено, с изключение на Манхатън, там ще ви глобят ако завиете на червено...

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Завиването на дясно на червен светофар в щата Ню Йорк е разрешено, с изключение на Манхатън, там ще ви глобят ако завиете на червено...

В щата Северна Каролина също е разрешено да завиваш на дясно на червен светофар без никакви ограничения, но разбира се  :lol:  трябва да пропуснеш тези, които идват по пътя с предимство  :rolleyes: ....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В последствие разбрахме, че автобусите от градския транспорт трябва да бъдат спрени като софийските маршрутки. Съответно ако искаш да слезеш, трябва да използваш въженцето вътре в автобуса, за да уведомиш шофьора.....Нещо, което не съм срещал в Европа.

И в Англия е така :) 

Връзка към коментар

А така, сетих се още нещо от тази автобусна история. Когато бях в Лондон, а и в Авиньон си купувах билети от рейсовете. И првия път в Лондон влизам, казвам един билет и съм приготвил парите и шофьорът държи билета, но не ми го дава. Та тръгнах да му пускам парите в ръката, а той пак не приема. Оказа се че трябва да му оставиш първо парите и после ти дава билета. В Авиньон същата работа-оставяш парите(но не в ръката на шофьора) и после той ги взима и ти дава билета.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В Италия едни до нас ги глобиха, че хранят гълъбите. Нищо, че продават специални сухарчета за тях.

В Италия проблемът с гълъбите беше, че се размножават прекалено бързо, нямат врагове и много самолети бяха повредени от тях. Не знам как може един гълъб да повреди двигателя на самолет, но го обсъждаха дни наред. И явно са стигнали до изводът, че хората ги хранят прекалено много.

Другото за което може да те глобят в Италия е, ако се разхождаш по бански по улиците, например след плаж. Абсолютно забранено е! 2008 глобата беше към 500€ :wacko: .

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На китаец не се подарява часовник. Приема се за символ, че му е "отброено" времето.

Имам приятелка канадка от английски произход, от която знам, че ръкавици не се подаряват. Трябва да си ги "откраднеш". Майка ѝ и беше купила ръкавици, но не ѝ ги връчила, а ги оставила на масата, за да ги вземе сама.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Започвам с уточнението, че смятам  придържането към  неписани правила и традиции и спазването на закона за задължително при моите пътувания. Много се дразня , когато някой туристи не се съобразяват , и то не защото стават за смях ,а защото  показват пълно неуважение към страната домакин и към местните  обичаи и етикет.  

В Холандия  е абсолютно задължително да не пречиш на велосипедистите и да не заставаш или да вървиш по вело алеите. Спазването на това правила  ще ви предпази и от сериозен  инцидент . Спомням  си при пътуване  до Амстердам , поради разсеяността си   щях да бъда буквално прегазена от високоускорил се летящ холандец.

В Англия е много грубо и невъзпитано да прередиш опашка. Това е едно от нещата, които могат да предизвикат бурна реакция у  всеки англичанин и да чуеш цялата палитра от английски псувни.

Като споменахте за дъвките  в Сингапур ( а и сателитни чинии пак там) се сетих за яйцата Киндер Сюрприз , чийто внос и продажби са забранени в САЩ. Забраната е  на основание закон за храните от 40 години на 20 в. и е заради малките части на играчките, които крият риск за децата. Мой познат американец ми беше споменавал,че винаги когато пътува в  Европа това е подарък ,който носи на племеницата си. Всъщност в случай че миитничарите ви заловят може да отнесете глоба до 2500 долара , а може би има и  опция да изядете контрабандната стока за място :)

Всъщност това със забраните е много интересна тема и може в някой друг пост да драсна за някой безумни и забавни забранителни режими в някой държави.

Редактирано от gerido
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Това с автобусите вече дори не го приемам за странно . Даже май на повечето места извън България е така , което може да е доста неприятно , ако не си сигурен на коя точно спиирка да слезеш и я подминеш.

На прима виста се сещам веднага за Турция и Бразилия.

В Хонконг и Япония не даваш парите на шофьора (който при това е сбели ръкавички ) ,а ги пускаш в една метална кутия до него.

В Англия и повечето останали държави се качваш в автобус само от предната врата , а слизаш от задните.

Май и тук България е по-скоро изключение.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

...

В Хонконг и Япония не даваш парите на шофьора (който при това е сбели ръкавички ) ,а ги пускаш в една метална кутия до него.

...

И в Абу Даби е така, но шофьора не е с бели ръкавички. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И в Англия е така :)

В цялото кралство е така, плюс в Ирландия, Холандия, абе въобще, аз лично в Западна Европа не се сещам в малък град някъде да не е същото, честно казано.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

В Израел не може с куче нито в църква, нито в синагога.

Че в България да не би да може ?! Ако влезе животно в църквата, после по устав трябва да я преосвещават.

За японците знам, че подарък винаги се приема с две ръце.

Всичко в цяла източна Азия е по-любезно да се подава и приема с две ръце. Включително пари и ресто.

При шофиране, когато си в централната част и когато си на главен път, имаш предимство, но, като минеш в кваталите им, трябва много да се внимава, тъй като тогава вече нямаш предимство по главния път, а тези, които идват от дясно, са с предимство 

Аналогичен е случаят и в някои софийски квартали в полите на Витоша, където предимство няма нито главният път, нито десният, ами този който идва от улицата, за която коренните жители си имат традиция, че има предимство :)   

В Англия е много грубо и невъзпитано да прередиш опашка.

А къде по света е любезно и възпитано ?

• Харесвам 13
Връзка към коментар

В Италия проблемът с гълъбите беше, че се размножават прекалено бързо, нямат врагове и много самолети бяха повредени от тях. Не знам как може един гълъб да повреди двигателя на самолет, но го обсъждаха дни наред. И явно са стигнали до изводът, че хората ги хранят прекалено много.

Другото за което може да те глобят в Италия е, ако се разхождаш по бански по улиците, например след плаж. Абсолютно забранено е! 2008 глобата беше към 500€ :wacko: .

Гълъбите и враните имат естествени врагове - соколите. За целта даже на някои места се отглеждат ловни соколи.

Има го даже в една от сериите на Борджиите (сезон 2 мисля), понеже гълъбите са били голяма напаст в Рим и папата търси начини да се справи.

Та начини за справяне има, ама някои са по-привлекателни финансово (глобите, еле пък от заблеяни туристи).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Любезно и възпитано - не знам, Но нейде из Балканския полуостров е въпрос на чест да се прередиш.

В Англия наистина се гледа с много лошо око на предреждането (в смисъл, че има строг ред за това кой пръв е дошъл на спирката и съответно има право пръв да се качи в автобуса; в другите държави ми се струва, че това не е точно предреждане, както ако например сте на опашка в магазин например). Но пък поне е беозопасно: най-много някой поглед или цъкане под носа да отнесете :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това е придружено с "много благодаря" и вариант на поклон от страна на шофьора, и често "моля" и кимване/поклонче от страна на пускащия стотинките :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И едни малко по-специализирани съвети

или   "Как да оцелеем в провинцията" :lol:

Ако на нерегламентирано кръстовище се озоват две коли, изобщо няма значение коя е отляво и коя отдясно – логиката при разминаването много напомня на силата при комбинациите в покера: баварец бие мерджан, седмица бие петица, мат бие металик, а осмица със затъмнени стъкла и местен номер с четири еднакви цифри е еквивалентът на кент флош роял от пики.
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Това е придружено с "много благодаря" и вариант на поклон от страна на шофьора, и често "моля" и кимване/поклонче от страна на пускащия стотинките :)

В Южна Африка е немислимо пътник да слезе от градски рейс през предната врата (повечето стари модели друга нямат), без да благодари на шофьора.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

А къде по света е любезно и възпитано ?

E тази тема при англичаните е особено болезнена. Дори мой приятел беше присъствал на случка как  са повикали полиция за да назидава "нагъл прередил се чужденец".

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От доста време се опитвам да разбера в държавите където се движат в лявата част на пътя на нерегулирано кръстовище кой има предимство? Дясностоящият като в България или правилото се обръща?

Темата е интересна. Преместих дискусията тук.

Връзка към коментар

А според мен пък това изобщо не е типичния български турист и подобни статии са ми силно преувеличени и карикатурни. Да, има и такива туристи, но те не са само и изключително български патент и не смятам, че това е събирателният образ на българският турист.

Въобще това клише ми е доста обидно. Колко от пишещите тук ще се припознаят или ние сме някакво велико изключение?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

А според мен пък това изобщо не е типичния български турист и подобни статии са ми силно преувеличени и карикатурни. Да, има и такива туристи, но те не са само и изключително български патент и не смятам, че това е събирателният образ на българският турист.

Въобще това клише ми е доста обидно. Колко от пишещите тук ще се припознаят или ние сме някакво велико изключение?

Имаше някаква подобна тема май във форума. И аз ще се повторя, българският турист далеч не е толкова зле, за колкото си го представяме. Ако има нация,която да е известна по мрънкане, това със сигурност са германците. 

И всеки от нас като е бил на екскурзия,  е имал достатъчно поводи за възмущение и едва ли винаги другите туристи са били българи.

http://magelanci.com/topic/369-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това писание на Иво Сиромахов / с претенция за Алеков хумор/ го знам от преди време. Такива туристи има от всички нации. На времето, когато ходехме по турски и испански ол-инклузиви на такива работи съм се нагледала, че да се чуди човек какво е това. Германци, руснаци, англичани - за всякакви мога да кажа нешо, като това в писанието. Което, в никакъв случай не означава, че всички са такива. Както и за нас не бива знаменателят да е общ. Аз познавам един, дето като види българи по света, им вика Ганьовци. А според мен, по-голям Ганьо от него самия трудно би се намерил. :P Ама, моето мнение, срешу неговото. :)

Аз имам принцип - слагам в чинията само толкова, колкото мога да изям. Никога не оставям храна, според мен е грехота да се  съсипва храната. Или, ако съм турила повече, пак го изяждам насила. :blush: За наказание - да не лакомея другия път. На един луксозен комплекс бяхме попаднали кой знае как,само трима български  и Сичкото немско турист, докарано от Туи-Некерман и Васко ли, Веско ли - другата им голяма агенция.

Еи тва, дет го описал Сиромахов за 8-те филии Ляб, умножено Х няколко. Пълни-препълнени чинии, зарязват ги и отиват за друго. За пиенето да не казвам - цяяяяял ден на плажа се наливат с квото им падне. След обяд до басейна печаха гюзлеменца, банички и раздаваха разни курабии. Кат се навървят на километрична опашка, гаче ли не е ядено от три дена. :) И колко да огладнее човек от 2 /до тогава е обядът/ до 4, че пък от 6 почваше вечерята. :unsure: Да не говорим, че по всяко време на деня и вечерта в комплекса имаше място със сервирана храна, дето може да се плюска до откат.

До там се бях притеснила колко манджа отива зян, че ходих да питам шефа на компллеекса какво я правят съсипаната храна.

Както знаем, те прАсета не чуват. :)  Човекът беше много радостен, че му зададох тоз въпрос, че някой се интересува и ми обясни подробно.

Неизядената, оставена в чиниите храна я носели в завод за котешка и кучешка храна. А другата, която си е в тавите я носели в дом за сираци. И правителството накрая на годината им намалявало от данъците.

Малко оф-топик се получи, моля, извинете ;)

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.