Прескочи до съдържание

Мечтано пътешествие до Австралия


Препоръчани мнения

.... Ето че тъкмо изгладихме нашия план Б за посещение на Югоизточна Азия и пристигна отговорът от Австралийските имиграционни власти. Вече и двамата с приятелката ми имаме визи и нищо не ни спира да направим мечтаното си пътешествие.  Днес това правя цял ден, проучвам, бия си главата какво да правим, какво да посетим и какво да пропуснем.

 

Плана е следния:

 

SOF->SIN   пристигане 19.07.2015  19:50  

 

На 21.07 или на 22.07 трябва да отлетим за Австралия. Задължителните места там са:

 

*6 нощувки в Сидни - един от дните ще направим day trip до Blue Mountains.  Може би още един day trip до Канбера, но това не е сигурно

*5 нощувки в Кернс - шнорхелинг, Големия Бариерен Риф, Daintree Rainforest, day trip до Порт Дъглас.

* В зависимост от това дали тръгнем на 21.07 или на 22.07 от Сингапур, за Австралия ни остават на разположение 3 или 4 нощувки. Тук е голямото чудене. Искаше ни се да диверсифицираме максимално местата които посещаваме. До тук имаме плажове,риф,джунга,планини и голям град. Идеалния вариант би бил след Сидни и Кернс да посетим Алис Спрингс+Улуру или Дарвин, като така ще усетим и така известния Outback, но и двата варианта идват доста скъпички и не знам дали си струва големите допълнителни разходи.

 

Ще се опитам да синтезирам информацията максимално ясно:

1)Вариант 1:  Най-скъпият вариант, съответно най-добър :) Също така имаме една нощувка повече в Сингапур и една по-малко в Австралия.

 22.07 SIN->CNS 23.07  - 5 нощувки

 28.07 CNS -> ASP - 3 нощувки

 31.07 ASP -> SYD - 6 нощувки

 06.08 SYD-> SIN 1 нощувкa

 08.08 SIN -> SOF  в 02:25

 

2) Вариант 2: Отново вариант, включващ Outback

21.07  SIN-> DRW 4 нощувки

26.07 DRW -> CNS  5 нощувки

31.07 CNS-> SYD 6 нощувки  и натам е същото

 

3) Вариант 3: Най-евтиния вариант

21.07 SIN->BNE  - 2 нощувки на 350 км в близост до Fraser Island, day trip на острова. 2 нощувки в Brisbane

26.07 BNE->CNS 5 нощувки

31.07 CNS->SYD 6 нощувки и отново натам е същото

 

Предимства и недостатъци:

 

Вариант 1) Излиза много по-скъпо от останалите два варианта. Говоря за 4-цифрена сума. Полетите са много скъпи, отделно самия трип до Улуру за двама човека е доста скъп. Струва ли си допълнителните разходи за този 1 ден покрай скалата и 2 дни в Алис Спрингс?

Вариант 2) По принцип също е доста скъп, но има и евтина алтернатива. Да летим с Jet Star от Сингапур до Дарвин. Така идва горе долу на парите от вариант 3, но настаняването отново е по-скъпо. Ще може да вкусим малко от Австралииския Аутбек като посетим Нациналния парк Какаду. Общо взето някакъв среден вариант

Вариант 3) Още един град с отделно пътуване до най-големия пясъчен остров на земята - Fraser Island. Тук може да включим посещение на Noosa и зоологическата градина на Steve Irwin, която е на път. Има по-евтина опция за day trip от Brisbane до Fraser Island имаме и опция да наемем кола, която също не е скъпа. За 2 дни около 200-250 лв.

 

В първия момент в главата ми беше 3-тия вариант. Най-евтин, има достатъчно интересни места за посещаване. Но взе да ме човърка отвътре: "Ами ако си тръгнем от Австралия без да съм посетил прочутия Outback, няма ли да съжалявам? Ами ако нямам възможност да се върна там отново?"

 

Оф... надявам се да сте разбрали нещо. :lol: Всякаква помощ би ни била от полза, защото поне моята глава взе да гръмва вече. Отправям се към леглото и предварително ви благодаря за съдействието! :)

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Хах,знам,така е. За съжаление доста пътувания пропаднаха тази година. Поне плановете си седят на компютъра готови и чакат да бъдат изпълнени:)

Е, това наистина е финалната дестинация и до края на седмицата трябва да съм взел и билетите.

Връзка към коментар

Билетите проучвал ли си ги добре как са? В Cairns не съм чул да има шнорхелинг между другото, рифа, гмуркане и това е :)

 

За билетите до Uluru, предполагам си прегледал и Qantas и Virgin Australia? В самото Alice Springs не мисля, че има много за гледане, но ако искате малко да се помотате из пустинята като тръгнете от там до скалата и обратно няма лошо. Иначе Qantas и Virgin ви стоварват директно на скалата - AYQ летище.

 

Много са според мен 6 дни в Cairns, колко време мислите да сте на рифа и ще взимате ли лодка с нощувка и т.н.?

 

На мен не ми писна да повтарям, но препоръчвам whitsunday islands и според мен дори в твоя план лесно ще се сместят точно за необходимото им време - 3-4 дни. Алтернатива е Darwin+ Kakadu. Аз бих избрал един от двата варианта, като щипна ден-два от Cairns, ако нямате намерение 2-3 дни да сте в открито море само с цел гмуркане...

 

За Uluru лично на мен мерака ми винаги е бил да стигна до там с кола/каравана, с която тръгвам от Darwin и спирам в Adelaide. За това и не обсъждам варианта с бързо и кратко пътуване до там :)

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Георги, не съм видял, че си писал по темата изобщо. Както и да е, всичко е готово. Всички самолетни билети са купени, хотелите са запазени, колата също. Остава само да вземем застраховката, което ще стане скоро.

Ще споделя цялия ни план и евентуално ще използвам тази тема за да пускам някоя снимка + малко обяснения. Нещо като скромен пътепис.

 

18 Юли 17:45 SOF - SIN 

19 Юли 19:50 - Пристигане в Сингапур

20 Юли - Сингапур

21 Юли - Сингапур

22 Юли 00:45 SIN -> BNE 10:45

23 Юли - Брисбейн

24 Юли  09:50 BNE->CNS 12:10

25 Юли - Great Barrier Reef Tour (snorkeling + skuba diving)

26 Юли - Kuranda (Scenic Railway + Skyrail)

27 Юли - 08:30 Вземане на кола под наем от градчето и каране до Atherton Tablelands, разглеждане. След това се насочваме към Port Douglas, където нощуваме.

28 Юли - Port Douglas. Breakfast with the birds, Fourmile Beach, почивка, плаж  и т.н.

29 Юли - Daintree Rainfrost self-drive.

30 Юли - Подкарваме от Port Douglas по Cook Highway надолу, спираме където ни хареса. Посещаваме Palm Cove, плаж. Посещаваме Trinity Beach. Нощувка в Trinity Beach.

31 Юли - Drop Off на колата на Cairns Airport и  12:35 CNS->SYD

01 Август - 06 Август   сме в Сидни. Планираме day trip до Blue Mountains (не сме решили с влак и автобус или пак да наемем кола).  Чудим се дали има смисъл от Dаy Trip до Canberra? - по-скоро не?  Самите неща, които ще правим в Сидни не сме ги мислили още толкова подробно.

06 Август  SYD-> SIN 14:45.  Трансфер до Marina Bay Sands. Наслаждаване на последната вечер, обсъждане на цялото пътуване и плануване на следващото :)

07 Август - Сингапур

08 Август  02:35  SIN-> SOF 12:35

 

 

Много чудене падна, но в крайна сметка решихме да пропуснем Outback-a. Цените до Alice Springs или Ayers Rock бяха неоправдано скъпи, дори и с Tiger Air. Някакви се не бяхме толкова развълнувани от това да хвърлим толкова пари, за да видим една скала.

Darwin - също много скъпо. И полетите, и нощувките, пък и не бяхме някак си развалнувани да го посетим, по-скоро щеше да е насила, само защото четох по форумите, че си струва.

 

И така - средоточаваме се върху източното крайбрежие. В Брисбейн и Кейрнс и околността очакваме хубаво време, в Сидни се надяваме да не вали, иначе 14-15 градуса са очакваната температура.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен отидете с влак до Blue Mountains. По-приключенски е някак. Нищо няма да спечелите с колата, по-скоро се радвайте на гледките през прозореца на влака :)

 

До Канбера и според мен не си заслужава. 

 

Има един военен мемориал ли беше или нещо такова. Малко снимки:

 

23489_375743327964_6703066_n.jpg

 

Това е изглед от мемориала към парламента:

 

23489_375743752964_7207633_n.jpg

 

А това е сградата на самия парламент. Изтърколихме се по ливадата надолу, сигурно най-запомнящото се преживяване от Канбера. 

 

23489_375743802964_6345544_n.jpg

 

Въобще, ако минавате пътьом с кола или нещо такова, да направете си кратко спиране. Но специално организиран трип не препоръчвам. По-скоро отидете до Мелбърн за ден, полети през половин час с лопата да ги ринеш. 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не, не. Канбера я бяхме отписали на 95%, просто исках да видя да не би някой тук да каже, че има нещо супер уникално, което не трябва да се изпуска. 

Освен това е на 3 часа път и ще е доста по-студено отколкото в Сидни. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Интересно, при резервацията на колата от официалния сайт на Avis за Австралия дори не ми поиска да въвеждам кредитна карта? Не знаех, че наемането на кола изобщо е възможно без някакви payment details, ами ако не се явя в дадения ден и час как ще ми удържат глоба? 

Някакво инфо по въпроса имате ли ?

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Дългоочакваният момент настъпи!

 

Усещането е много странно. До сега не съм организирал толкова голямо пътуване. Ходили сме само в Европа, а аз един път в САЩ, и макар и да организирах 7-8 дни пътуване там, все пак бях на бригада и всичко беше уредено. 

 

Утре 17:45 отлитаме, надяваме се всичко да е наред и да се върнем живи и здрави, за да има какво да разказваме! :)

Програмата е доста гъста, ще се опитвам да влизам във форума от време на време за да пускам по някоя снимка, но не обещавам нищо!

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Дългоочакваният момент настъпи!

 

Усещането е много странно. До сега не съм организирал толкова голямо пътуване. Ходили сме само в Европа, а аз един път в САЩ, и макар и да организирах 7-8 дни пътуване там, все пак бях на бригада и всичко беше уредено. 

 

Утре 17:45 отлитаме, надяваме се всичко да е наред и да се върнем живи и здрави, за да има какво да разказваме! :)

Програмата е доста гъста, ще се опитвам да влизам във форума от време на време за да пускам по някоя снимка, но не обещавам нищо!

Оооо, пожелавам ти безпроблемно пътуване, много да ви хареса и чакам с нетърпение да се върнете и да разказваш. :)

Че нали ние ще вървим след вас, очаквам най-актуална информация! :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Дългоочакваният момент настъпи!

 

Усещането е много странно. До сега не съм организирал толкова голямо пътуване. Ходили сме само в Европа, а аз един път в САЩ, и макар и да организирах 7-8 дни пътуване там, все пак бях на бригада и всичко беше уредено. 

 

Утре 17:45 отлитаме, надяваме се всичко да е наред и да се върнем живи и здрави, за да има какво да разказваме! :)

Програмата е доста гъста, ще се опитвам да влизам във форума от време на време за да пускам по някоя снимка, но не обещавам нищо!

Лек полети и да си изкарате супер!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хубаво, успешно и незабравимо пътешествие.

 

......и колкото и да е натоварена програмата, винаги има време да се отбележите "В момента съм..". Не забравяйте, че и ние дето оставаме тук, обичаме да пътуваме с вас.......

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Сигурна съм, че Австралия ще ви хареса!

Пожелавам ви страхотно пътешествие.

И нали знаете- никаква храна и дървени предмети, че там не си поплюват.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

И нали знаете- никаква храна и дървени предмети, че там не си поплюват.

 

И никакви домашни любимци с вас, че Джонито Деп за малко да изгори заради две палета така преди месец-два  ;)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

За храната и дървените предмети знам, но четох, че не трябва да носим и лекарства, които съдържат разни растителни екстракти. По принцип нося с мен Есберитокс (за подсилване на имунната система), но този път ще го оставя тук. Може би само парацетамол ще вземем.

 

Приятелката се чуди дали да си носи фон дьо тен-а, защото и той имал някакви растителни съставки, но аз от това не разбирам. Казах й, че най-много да и го вземат, но не мисля, че ще се задълбочават чак толкова....

 

П.С. За Сингапур ако не носим алкохол или цигари, може ли да минем през целената лента на customs ?  Ще носим само дрехи, парацетамол и електроника за лично ползване.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

П.С. За Сингапур ако не носим алкохол или цигари, може ли да минем през целената лента на customs ?  Ще носим само дрехи, парацетамол и електроника за лично ползване.

и без дъвки също

Връзка към коментар

Принципно дори да носите нещо, за което се съмнявате е важно да го отразите във формуляра, който попълвате в самолета. Така в случай на нарушение само го взимат. Ако не го декларирате обаче, то следва и глоба.

На Сингапур се минава доста бързо, гишетата са много, така че мисля няма да имате проблем.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Задълбочават се във всичко.  На нас някой от тези beagle ни разгледа багажа. http://www.animalplanet.com/tv-shows/animal-planet-presents/videos/small-dogs-big-jobs-beagle-brigade-keeps-airport-safe/

А ако носиш дамска чанта или раничка те карат да я оставиш на земята да я прегледат кучетата.


Приятно пътуване и страхотни моменти. Чакам с нетърпение да разказваш. Ние не успяхме да стигнеме толкова на север, а много ми се искаше. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тук, ако човек тръгне да завижда на всички няма да му се види края. Аз гледам да се абстрахирам, но за Австралия завиждам много. Адски ме сърби да отида пак, да се надяваме в идните година-две. А на вас приятно прекарване и задължително да разказваш :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Знам, че звучи прекалено, но дали биха тръгнали да проверяват дали софтуера на лаптопа, който ще носим е легален или пиратски ?

 

Прекалено звучи според мен. Чувал съм и аз за подобни истории, но нито един реален случай, където и да е по света. Градски легенди са според мен. 

 

На теория, ако си заподозрян, да речем в джихадизъм или, че пренасяш детска порнография и други подобни гадости, имат право да ти претърсят компютъра, но едва ли ги притеснява пиратски софтуер. 

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Прекалено звучи според мен. Чувал съм и аз за подобни истории, но нито един реален случай, където и да е по света. Градски легенди са според мен. 

 

На теория, ако си заподозрян, да речем в джихадизъм или, че пренасяш детска порнография и други подобни гадости, имат право да ти претърсят компютъра, но едва ли ги притеснява пиратски софтуер. 

 

Мисля да не рискувам. Имам възможност да взема и служебният ми лаптоп, на който всичко му е легално. На мен машината ми трябва само за да си прехвърлям снимките от фотоапарата и GoPro-то като им запълня картите, така че.....  Естествено и да влизам в magelanci.com и да пускам някоя снимка B)

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.