Прескочи до съдържание

Планините Дракенсберг в Ю. Африка и Лесото


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Вече оформих едно предстоящо пътуване до Ю. Африка, до момента са направени резервации за общо 9 вечери на сафари в два резервата + 3 вечери в Джобърг, самолетни билети до Дърбан, общо 4 вечери в Дърбан (2+2 с 2 пълни дни, останалото е фира м-у полети).

Като 4 дни пътуване из КуаЗулу Натал в крайна сметка избрах планините Дракенсберг и евентуално еднодневен тур до Лесото, ако остане време може да се мине и покрай 1-2 бойни полета от различните войни през 19-ти век около Дънди (това много евентуално).

Ще бъдем с кола (обикновен седан) и ще имаме известна автономия на предвижване (без местата, които са за 4Х4), ще шофира и местна приятелка от Дърбан, като цяло запозната с терена (запозната до степен, че е ходила в района, но двете места, които съм споменал долу/резервирал и са международно известни не ги знаеше или поне не ги предложи).

След доста ровене по Интернет, най-красивите и достъпни (за виждане без катерене) места от Дракенсберг ми се видяха така наречения връх "Катедралата" (Cathedral Peak) и "Амфитеатъра", който се намира в Кралския Национален Парк Натал. "Катедралата се вижда добре от едноименния хотел (от където се правят и много красиви полети с хеликоптер), резервирах за целта една вечер в прекрасно шале в Champagne Valley, която е наблизо (пак с невероятни гледки). "Амфитеатъра" го покривам с нощувка в Mont Aux Sources Hotel & Resort, откъдето има диреткен изглед към него. До водопада Тугела (втория по височина след Анхел във Венецуела, даже е малко спорно дали е втори или първи, в зависимост дали се смята непрекъсната струя вода или разбита на няколко сегмента) не знам дали ще се катерим, защото съм с малко дете.

До тук това е решено/резервирано. Въпросът ми е какво според вас (това е обръщение в множествено число, а не неправилно изписана учтива форма към Домосед) е най-добре да се направи в следващите два дни (остават още 2 вечери преди да пътуваме обратно за Дърбан).

Първоначалната идея на местната ми приятелка беше да се отиде малко по на северо-запад до градчето Кларънс (то вече се пада във Фри Стейт провинцията) и е малко след национален парк Golden Gate, като евентуално се вземе и еднодневна екскурзия до Лесото (там пътя не е за седан кола и се вземат огранизирани турове).

 

От това, което видях по нета, ако тура се взема от района на Кларънс или по-скоро от градчето Фиксбург (името предполагам звучи интересно на немски) се ходи до язовира Катсе, което не е особено далеч, но поради лошия път става към 9-часов тур.

Другата възмоност да се отиде с организиран 4Х4 тур до Лесото е до Sani Pass, мисля, че е най-високия проход в Африка, който е точно на границата м-у Ю. Африка и Лесото, с изключително опасен и тесен път. Началото на Октомври си е ранна пролет и не е много ясно и какво ще е времето. За там се тръгва по на юг от първите ни две места за преспиване - градчето Underberg.

Според вас струва ли си да се прави един от двата тура в Лесото (по принцип не ми е приоритет просто да сложа печат от нова за мен държава в паспорта) и ако да, кой от двата? При този до язовира Катсе определено се влиза по-навътре в страната, но сигурно е по-дълъг и изморителен.

Или пък да не се ходи в Лесото и да се прави нещо друго из Дракенсберг?

Мисля на отиване или на връщане (или когато е удобно) да се мине и през KwaCheetah - развъдник за гепарди, който се намира в частния резерват Намбити. Дъщеря ми иска да гали и гепард (освен лъвчета в Lion Park в Джобърг), но за този развъдник специално преспиване не е нужно, освен ако не се обикаля и из бойните полета, които са още малко по на изток.

Идеи за 2 вечери в Дракенсберг и наоколо?

Опциите за момента са:

1. Кларънс, Фри Стейт и наоколо със или без тур до язовира Катсе в Лесото.

2. Underberg с тур до прохода Сани в Лесото

3. Бойните полета със или без комбинация с точка 2 (прохода Сани).

За мен лично би било интересно да видя и иланд (Eland) антилопите, които през определено време на годината се катерят из планините Дракенсберг, което най-вероятно става в резервата Giants Castle. Не, че не съм виждал иланд антилопи в различни паркове и резервати из Африка, но тук са на фона на високи планини и бих могъл да допълня колекцията си от снимки на такива на необичайни места, като например на фона на океана в Cape Point Nature Reserve до нос Добра Надежда. Това като една много мъглява четвърта опция.

 

Всякъкви идеи и предложения биха ми били полезни. Благодаря предварително!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

След доста ровене по Интернет, най-красивите и достъпни (за виждане без катерене) места от Дракенсберг ми се видяха така наречения връх "Катедралата" (Cathedral Peak)

 

Правилно!

 

и "Амфитеатъра", който се намира в Кралския Национален Парк Натал.

 

Правилно!

 

Според вас струва ли си да се прави един от двата тура в Лесото (по принцип не ми е приоритет просто да сложа печат от нова за мен държава в паспорта) и ако да, кой от двата? При този до язовира Катсе определено се влиза по-навътре в страната, но сигурно е по-дълъг и изморителен.

 

Ако са ви български паспортите, преди да ви сложат печат, ще ви трябва и виза. Двата тура са напълно различни. В единия - разгледаш Лесото отвътре. Другия - изживяваш прохода Сани и стигаш до Лесото. Минаваш границата, пиеш бира в най-високия пъб в Африка, но лесотци не срещаш. Най-близкото населено място е на десетки километри след границата. И в двата случая се друсаш в джип. Въпрос на вкус дали ще ти хареса. Не знам. Животни не срещаш.

 

За мен лично би било интересно да видя и иланд (Eland) антилопите, които през определено време на годината се катерят из планините

Дракенсберг, което най-вероятно става в резервата Giants Castle.

 

Там са!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Ако са ви български паспортите, преди да ви сложат печат, ще ви трябва и виза. Двата тура са напълно различни. В единия - разгледаш Лесото отвътре. Другия - изживяваш прохода Сани и стигаш до Лесото. Минаваш границата, пиеш бира в най-високия пъб в Африка, но лесотци не срещаш. Най-близкото населено място е на десетки километри след границата. И в двата случая се друсаш в джип. Въпрос на вкус дали ще ти хареса. Не знам. Животни не срещаш.

 

Както винаги много добри отговори, благодаря. Нa това пътешествие няма да сме с българските си паспорти (за да не плащаме и да не се занимаваме с визи за Ю. Африка), нямаме нужда от визи и за Лесото за престой до 14 дни, но ако гледките не са нещо много различно и няма ясно изразен cultural experience, може и да го прескочим. Освен едно преспиване близо до хотел "Връх Катедралата" и едно с изглед към "Амфитеатъра" се очертава само още една нощувка в района. Ти какъв съвет би дал? Интереса ми към Кларенс спадна още повече след мнението ти по въпроса.

 

Бях забравил и, че имам братовчед, който живее в KZN South Coast. Някъде на 10 км. от Port Shepstone (около 125 км на юг от Дърбан) и който е почти задължително да видя. Та се чудя даже дали да не останем само с двете нощувки в Дракенсберг и да се спуснем към южния бряг с идеята да преспим там 2 вместо 1 вечери? За интересни места брат'чеда препоръча Oribi Gorge Nature Reserve... или пък да взема още една нощувка в Драконовите планини или наоколо, а South Coast да остане стриктно българска запивка с браай за една вечер. Още не съм ровил за неща около KZN South Coast, може би Wild Coast, още малко по на юг?

 

П. П. Случайно да си вземал тур с хеликоптер над Дракенсберг? Имало такива от Cathedral Peak Hotel и още от някакви пийкс, дето им забравих името. По разни видео клипове на youtube изглеждат зашеметяващо...

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Освен едно преспиване близо до хотел "Връх Катедралата" и едно с изглед към "Амфитеатъра" се очертава само още една нощувка в района. Ти какъв съвет би дал? Интереса ми към Кларенс спадна още повече след мнението ти по въпроса.

 

Аз като ходя в Драхенсберг все пак си оставям време за разходки. Има много варианти. Особено в района на Катердралния връх. Не е задължително да са екстремни. Затова бих препоръчал на едното поне да се спи две нощи. По моите вкусове би било немислимо да се седи 6 (!?!) нощи в един и същи лодж в резерват, а само две в Дракенсберг, където само трансферът от едното до другото място е поне два часа, тоест - половината ден отишъл. 

 

За интересни места брат'чеда препоръча Oribi Gorge Nature Reserve...

 

Разходки в субтропическа гора, гледки, маймунки, пускане с 50-метрово махало (swing) над каньона :)  

 

или пък да взема още една нощувка в Драконовите планини или наоколо, а South Coast да остане стриктно българска запивка с браай за една вечер. Още не съм ровил за неща около KZN South Coast, може би Wild Coast, още малко по на юг?

 

Wild Coast е туристическия етикет на бившия бантустан Транскай. Там е като в Лесото, само че не е на море, а на планина, и не се минават граници. Там е много хубаво, защото е диво и неразвито, но времето тече по-бавно!

 

П. П. Случайно да си вземал тур с хеликоптер над Дракенсберг? 

 

Не е било случайно.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Домоседов, мерси още веднъж за точните отговори. Прави сте и двамата с Оги, че взех 6 вечери в един сафари резерват (и то такъв, какъвто не ми е интересен като екосистема), а после се циганя м-у 2 или 3 вечери в Дракенсберг... Проблема е, че като резервирах парка, хем нямах идея, че ще реша да сложа Дракенсберг в програмата, хем пък бях взел и самолетните билети за обратно т. е. рамката беше сложена и няма как да се добавят дни към цялото пътуване. Може би ще взема още една нощувка в Дракенсберг някъде за да станат общо три...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Има някакви нови правила за пътуване с деца до Южна Африка. Приготви си документи, че без тях нямало да пускат. Ето: http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_gb?p_faqid=5094&DM1_Channel=AFF&DM1_Campaign=UKI_GB_EN_PHG_ALWAYSON&DM1_Site=PHG&utm_source=PHG&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=UKI_GB_EN_PHG_ALWAYSON

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има някакви нови правила за пътуване с деца до Южна Африка. Приготви си документи, че без тях нямало да пускат. Ето: http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_gb?p_faqid=5094&DM1_Channel=AFF&DM1_Campaign=UKI_GB_EN_PHG_ALWAYSON&DM1_Site=PHG&utm_source=PHG&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=UKI_GB_EN_PHG_ALWAYSON

 

Мерси, гледах ги още преди месец тези нови правила. Трябва да проверя дали удостоверение за раждане, което само е преведено и заверено от официална агенция за преводи важи или искат такова с апостил. Предполагам, че от посолството на РЮА в София ще могат да ми отговорят на този въпрос.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.