Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

On 5/9/2019 at 6:59 PM, Де да знам 😄 said:

Най-голяма доходност се постига с диверсифициране. 
Та единственият начин за правене на кинти е диверсификацията (за пореден път).

Тези твърдения обективно не са вярни! Диверзификацията е начин за управление на риска и максимално доближаване на нашата доходност до средната доходност на пазара. Исторически погледнато средната доходност на пазара на акции е положитено число (В САЩ е около 10% годишно, при инвестиции над 15-20 години в портфейл от S&P 500 )

Колкото по ниска е диверзификацията, толкова по екстремна може да е нашата доходност. При ниска диверзификация болшинството от инвеститорите не успяват да постигнат дори и положителна доходност и губят парите си, но малцинството стават милиардери. Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг не са станали милиардери защото са държали диверзифициран портфейл от акции!

За средностатистическият инвеститор естествено най-добре е да държи един широко диверзифициран портфейл от акции и да не се опитва да предвиди, коя акция ще е следващия Майкрософт, Амазон и т.н. Статистиката показва, че с около 50% от акциите си ще загуби, с 25% от акциите си няма да може да постигне дори и средната доходност на пазара, но 25% от акциите му ще бият значително пазара.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
2 hours ago, Topfly said:

Тези твърдения обективно не са вярни! Диверзификацията е начин за управление на риска и максимално доближаване на нашата доходност до средната доходност на пазара. Исторически погледнато средната доходност на пазара на акции е положитено число (В САЩ е около 10% годишно, при инвестиции над 15-20 години в портфейл от S&P 500 )

Колкото по ниска е диверзификацията, толкова по екстремна може да е нашата доходност. При ниска диверзификация болшинството от инвеститорите не успяват да постигнат дори и положителна доходност и губят парите си, но малцинството стават милиардери. Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг не са станали милиардери защото са държали диверзифициран портфейл от акции!

За средностатистическият инвеститор естествено най-добре е да държи един широко диверзифициран портфейл от акции и да не се опитва да предвиди, коя акция ще е следващия Майкрософт, Амазон и т.н. Статистиката показва, че с около 50% от акциите си ще загуби, с 25% от акциите си няма да може да постигне дори и средната доходност на пазара, но 25% от акциите му ще бият значително пазара.

Именно поради тази причина не го правя - мойта цел не е да имам милярди  🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
15 hours ago, tch said:

На тия хора всичко им е без комисионна от какво печелят?!

От нищо, на загуба са 🙂 Вярват, че светлото бъдеще и ръста на клиентите ще ги оправи 🙂

За мен лично безплатната търговия с акции не е много привлекателна. Това стимулира човек повече да търгува, което не е много здравословно. За мен лично много по важна е стабилността на финансовата институция и гаранциите да не ми откраднат парите или да ме компенсират лесно при проблем...

За банкова карта Револут е ок, но за инвестиции все още не са си изградили достатъчно добра репутация за да им се доверя. Това, че са на загуба също не ми вдъхва доверие за да им доверя сериозна сума.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъй:

Безплатна текуща сметка в Обединеното кралство

Безплатна сметка с IBAN в евро

Плащайте в над 150 валути при междубанков обменен курс

Без такса за обмен в 29 фиатни валути до BGN 11,500 на месец

Без такса за теглене от банкомат до BGN 450 на месец

Къде е сметката в левове - текущата и IBAN-ът в лв., защото ората немат кешурец за леб, а они ги таксуват? 😄

Кой в тая държава с кредити до живот може да си позволи да има сметка различна от лева? 😄

Тва с валутите е като при банките.

Кой аджаба ще обмени пари, и то всеки всеки месец - пак поради горната причина.

Уникално нововъведение ...... (теглене без такса) 😄😄😄. В момента една огромна част от хората не правят повече от две или три тегления на месец, а и не виждам да има безплатен входящ трансфер, така че няма причина сметката да не е безплатна - едни 4% таксичка (предполагам) на 434,55 лв. НРЗ са 21,72 лв. - водата няма да я платят тоа месец. Или може би контУперната машинка много ще се натовари с 2 трансакции на клиент на месец?!

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Не съм сигурна тук ли е мястото, но все пак ще попитам: Как и от къде да получа информация, коя банка изплаща дивиденти от масовата приватизация. Има ли публичен регисър в интернет пространството. Благодаря! Ако трябва ще задам въпроса и в другата тема - искам да попитам.

Връзка към коментар
На 8.08.2019 г. в 3:22, rdd каза:

Не съм сигурна тук ли е мястото, но все пак ще попитам: Как и от къде да получа информация, коя банка изплаща дивиденти от масовата приватизация. Има ли публичен регисър в интернет пространството. Благодаря! Ако трябва ще задам въпроса и в другата тема - искам да попитам.

Мисля, че в Централен депозитар имат такава информация. Банките не изплащат дивиденти, изплащат ги фондовете, които като цяло и/или изчезнаха, и/или се преструктурираха, и/или собствениците им са я в ареста, я под земята.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 10 часа, rdd каза:

влизаш тук - https://ewallet.csd-bg.bg/

с електронен подпис или ПИК от НАП, виждаш в кои фондове са ти "инвестициите" от масовата приватизация, ако не ги помниш /а може и да са се трансформирали в нови дружества с различни имена/, след това си ги проучваш отделно самите фондове - примерно през https://www.investor.bg

като търсиш по име на фонда, и така ще разбереш дали са действащи, имат ли печалби, дивиденти, или им издирваш съответния сайт и там гледаш за някоя секция с информация За акционерите, Връзки с инвеститори и от сорта - в тях се обявяват Общи събрания, дивидентна политика и прочие

investor.png

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, antea каза:

влизаш тук - https://ewallet.csd-bg.bg/

с електронен подпис или ПИК от НАП, виждаш в кои фондове са ти "инвестициите" от масовата приватизация, ако не ги помниш /а може и да са се трансформирали в нови дружества с различни имена/, след това си ги проучваш отделно самите фондове - примерно през https://www.investor.bg

като търсиш по име на фонда, и така ще разбереш дали са действащи, имат ли печалби, дивиденти, или им издирваш съответния сайт и там гледаш за някоя секция с информация За акционерите, Връзки с инвеститори и от сорта - в тях се обявяват Общи събрания, дивидентна политика и прочие

investor.png

Благодаря за съдействието. Моите акции не са във фондове. Те си стоят в дружествата, които съм избрала на случаен принцип тогава. И от тогава не съм надавала ухо да разбера има ли някакво движение по ценните книжа. Смених и местоживеенето и не съм се интересувала от поща си на стария адрес. Съвсем случайно една приятелка спомена, че са взели дивиденти за т.г. от Солвей соди и в следващите 15 минути се оказах с три хиляди лева в чантата.  И не знам дали да се радвам или да се ядосвам, че съм проспала 15 години. Имало давност 5 години. Дори няма и да проверя в протоколите от общите им събрания какво са давали или не давали. Сега проверявам всички остали дружества, от които съм си купила акции, но нямали пачалба и не разпределяли дивидент. По цял ден слушам новини, това не съм чула. Те и толкова са го казвали де. Както и да е да съм жива и здрава и да си ги изхарча поне тези, които успях да взема, че да не ми ги изхарчи  някой друг. Чудя се къде. 

.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

така е, 5 години е давността, и ние миналата година разбрахме къде са нашите, защото случайно прочетох новина, че Централния депозитар се достъпва електронно вече; та от където можеше си ги взехме за последните пет години, назад са изгорели

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Интересна тема се заформи с електронното достъпване на Централния депозитар. След две седмици се връщам за лятната почивка в БГ и ще взема да си изкарам ПИК от НАП, за да мога да видя какво има на мое име в депозитара. Гугъл каза, че това е формата на заявлението за издаване на ПИК от НАП. Бързо ли става самото издаване на този ПИК или ще трябва повторно ходене до офиса на НАП?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , vorbis каза:

Бързо ли става самото издаване на този ПИК или ще трябва повторно ходене до офиса на НАП?

Чака се да ти дойде реда,и веднага ти дават ПИК.Аз чаках към 40-50 минути.Бях забравил химикал,че се попълва формуляр безплатно предварително.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , vorbis каза:

до офиса на НАП?

Уточнявам - кой да е офис на НАП, в кой да е град на България. Така чакането може да се сведе до 5 минути.

Лична карта в теб.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, vorbis каза:

Интересна тема се заформи с електронното достъпване на Централния депозитар. След две седмици се връщам за лятната почивка в БГ и ще взема да си изкарам ПИК от НАП, за да мога да видя какво има на мое име в депозитара. Гугъл каза, че това е формата на заявлението за издаване на ПИК от НАП. Бързо ли става самото издаване на този ПИК или ще трябва повторно ходене до офиса на НАП?

Формуляр за попълване се взема от информация към съответния нап.

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Последно от мене: след отказаното предложение на банкера за работа, доходността, която постигам, е над 40%, а абсолютният максимум, който мога да достигна към момента е $3,85 квинтилиона (10^18) $3 850 000 000 000 000 000. Сега някой може да каже откъде знам, че се изчислява така: май съм го писал, ако ли не - един финансов консултант изрече числото на първата сложна лихва, която пресметнах първия път, до стотинката, и от тогава не съм пипал формулата 😄

П. С. Отговорът на въпроса "Дали ФЕД ще свали лихвите?" мисля, че е ясен 😄

И ако на американците им пука за икономиката и не уважават техния манталитет - да ще има импийчмънт, ако оценят факта, че бако се държи като истински американец - няма да има 😉

Икономиката прегрява с над 0,5% (0.64342861%), което изобщо не е розово, защото последният път прегряваше с малко над 0,01% 😄 Следва да го изхвърлят от там тоз чилячец - само бизнесмен американец може да сътвори такова нещо 2 пъти за 1 година 😄 

*горните числа са на база изчисления върху 54 инвестиции

Връзка към коментар
преди 3 минути , Де да знам 😄 каза:

Последно от мене: след отказаното предложение на банкера за работа, доходността, която постигам, е над 40%, а абсолютният максимум, който мога да достигна към момента е $3,85 квинтилиона (10^18) $3 850 000 000 000 000 000. Сега някой може да каже откъде знам, че се изчислява така: май съм го писал, ако ли не - един финансов консултант изрече числото на първата сложна лихва, която пресметнах първия път, до стотинката, и от тогава не съм пипал формулата :D. 

Кво речи?

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар

До такава степен работи тая схема, че току що си платих семестъра (770 лв.) и излязох на печалба с 30 лв. (32.89 лв., за да съм максимално точен) 😄  

*дори и сложната лихва не се намали значително или иначе казано налях едни пари, които нямат никаква стойност, в университета.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

На 31 Октомври може би ще има още едно сваляне на лихвите от страна на ФЕД с 0.25%. "Може би", защото Джером усложни прогнозата с наливането на парите чааак до средата на 2020 и стабилизира леко положението, и най-вече, защото сметките са толкова дребни, че ще се направят на база данни, до които, никой друг освен ФЕД, няма пълен достъп.

*доходностите за 50 и 100 дни се пресичат в близкото бъдеще, а доходността за 100 дни трябва да е по-голяма от тази за 50 дни.

*по всяко време на денонощието

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Не е съвет за покупка и не че съм в позиция или с познания да давам подобни съвети, но предстои първично публично предлагане на AirBNB, та който се интересува от такъв тип инвестиции, може да си проучи и прецени. 

image.thumb.png.c07f8a3ee81961220cc4ec91df64385c.png

Връзка към коментар

Доста е рисково според мен. На доста такива компании акциите се сринаха след IPO - един пример е Uber, които излязоха с цена $45, а в момента се търгуват на $31. За WeWork, които са в бизнеса с недвижими имоти и скандалите там даже няма да споменавам, те дори и не стигнаха до IPO.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.