Yavor Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 16 минути , Goal & Boss каза: https://robinhood.com/us/en/ Засега работят само с резиденти на САЩ, така че ще ти е необходим някой, който да ти услужи с адреса си. И минутка за национална самореклама: единият от основателите на това чудо е българин. За съжаление доверието в Robinhood падна до много ниски нива поради техническите проблеми, които изпитаха в началото на sell-off от преди две седмици. Много клиенти обмислят да заведат дела срещу Robinhood. Дано Robinhood оцелеят, тъй като те бяха в началото на промяната във финансовата индустрия от гледна точка на такси и комисионни, и много големи играчи на пазара също трябваше да си намалят таксите и комисионните. 2 Връзка към коментар
T.E.Lawrence Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 17 минути , IvanNavi каза: Биткойните изобщо не се купуват лесно. Сигурно имаш предвид CFD на биткойна (каквото например предлагат за търговия Revolut). Движението му копира динамиката на криптовалутата, но спреда може да е всякакъв и можеш да се затвориш само при посредника, от който си купил. Биткойн се купува изключително лесно, вече от известно време проблем е бързата му продажба с ниска комисионна. Revolut преди като разрешаваха свободно движение на пари от борсите беше лесно. Връзка към коментар
Yavor Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 25 минути , П.Кръстев каза: За начинаещи аз бих препоръчал да се направи трейдинг акаунт... Аз бих препоръчал първо да научат правилата на играта преди да почнат да търгуват 🙂 преди 13 минути , Боян Димитров каза: На мене относително сигурно ми звучат Interactive Brokers, може би един от най-големите инвестиционни посредници. Те работят с Карол, като последните се явяват посредник на посредника, ако се използват. Ако не ти се занимава с посредника на посредника, можеш и директно да си отвориш сметка при Interactive Brokers -- приемат клиенти от България без да се минава през местен посредник. 2 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 23 минути , Yavor каза: Аз бих препоръчал първо да научат правилата на играта преди да почнат да търгуват 🙂 Ако не ти се занимава с посредника на посредника, можеш и директно да си отвориш сметка при Interactive Brokers -- приемат клиенти от България без да се минава през местен посредник. То и аз това казах, че дори и сравнения на цените съм дал 🙂 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 Преди 1 час, Topfly каза: а съвсем друго е да повериш всичките си спестявания на подобна институция! И през ум не ми минава са си поверявам всичките спестявания на каквато и да е институция, предполагам никой със здрав разум не си поставя всички яйца в една кошница. И тъй като основното ми занимание на се инвестициите и нямам достачно познания в областта, спазвам познатия основен принцип - да рискувам само такива суми, които бих могъл да прежаля и ако ги загубя - да не ми промени начина на живот. 6 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 Преди 1 час, Yavor каза: Като цяло съм съгласен. Въпросът е дали да се инвестира в началото на финансовата кризата (сега), в средата (края на година) или към края (след година и половина-две) 🙂 . При всички положения най-добрите времена за инвестиция са в условия на криза, при условие че имаш кеш и знаеш какво правиш. Обръщам внимание на "знаеш какво правиш", тъй като доброжелателни съветници/посредници има навсякъде 🙂 . Съветвам хората, да не се шашкат с това "знаеш какво правиш". Няма как да знаеш какво правиш, преди да започнеш да го правиш и колкото повече го правиш, толкова по-добре ще го правиш. За начало си отделете една сума, която Ви е ок да загубите. Не се хвърляйте да играете на краткосрочни трендове. Не си купувайте нищо друго от акции или ETFs, за които смятате, че имат светло бъдеще, един вид, купувайте все едно го правите за децата си. Помислете, какъв ще е света след 5, 10 или 20 години и заложете на това. Давайте си сметка, че колкото и да сте подготвени теоретически ще има акции в портфейла Ви, които ще са крап, колкото и да напредвате практически, пак ще купувате такива акции, идеята е дългосрочно е да са по-малко от тези, които са на печалба. По принцип за успешно инвестиране се смята да си с възвращаемост над индекса S&P500, но дори да не сте над него, доходността Ви в повечето случаи пак ще е достатъчно добра. Много повече от това, което ще получите в пенсионен фонд или от това да си държите парите в банката. Друг съвет, който мога да дам е да не се опитвате да познавате, кога ще е дъното на кризата. Никой не може да я познае. В момента цените са достатъчно ниски, за да няма как да направите грешка при малко комън сенс. Цитирам един анализатор: "Много хора заявяват, че биха си купили акции на дадена компания само да им падне цената с 10-15% и когато момента настъпи се отказват". В момента почти всичко е с поне 10% надолу, всичко е на разпродажба, колко ще продължи никой не знае. Моят съвет е да си купувате по-малко всяка седмица, докато промоцията свърши, особено когато деня е кървавочервен, като оня ден. Ин дъ лонг терм цената на сега придобитите акции, най-вероятно ще се удвои до година, две. Завършвам с една китайска поговорка, която първо научих в превода й за борсата. "Най-добре е да посадите дърво преди 20 години, второто най-добро време е сега" , която във варианта за борсата звучи така: "Най-добрата възможност да си купите акции е преди 20 години, следващата най-добра е сега." 8 Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 Като допълнение към казаното от @Боян Димитров 3 2 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 18 минути , Боян Димитров каза: Друг съвет, който мога да дам е да не се опитвате да познавате, кога ще е дъното на кризата. Никой не може да я познае. В момента цените са достатъчно ниски, за да няма как да направите грешка при малко комън сенс. Цитирам един анализатор: "Много хора заявяват, че биха си купили акции на дадена компания само да им падне цената с 10-15% и когато момента настъпи се отказват". В момента почти всичко е с поне 10% надолу, всичко е на разпродажба, колко ще продължи никой не знае. Моят съвет е да си купувате по-малко всяка седмица, докато промоцията свърши, особено когато деня е кървавочервен, като оня ден. Ин дъ лонг терм цената на сега придобитите акции, най-вероятно ще се удвои до година, две. Не мисля, че към момента цените са ниски. Да, сравнение с месец-два назад са с 10-15% надолу, но още са по-високи спрямо цените от преди 6 месеца или година. А точно в момента глобалните перспективи са доста по-лоши спрямо тези отпреди 6 месеца или година. Така, че шанса цените да продължават да вървят надолу е доста по-сериозен спрямо шанса нещата изведнъж да се оправят от само себе си. Да, почти невъзможно е да се предвиди и уцели кога ще е дъното. Но 10-15% не е кой знае колко сериозен спад, покрай короната и съпътстващите щети за икономиката не е изключено да се стигне и до доста по-сериозни спадове. Та ми се струва доста нереалистично да се очаква, че цената на сега придобити акции ще се удвои до година две. Сериозните кризи траят по-дълго, а за удвояване на цената (ако изобщо се случи) може да се чака и 10-на години. Доста по-реалистично е да чакаш удвояване на цената когато купуваш на 30-40% под пиковите нива... 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 @Topfly а не може ли да дадеш някакви по-конкретни съвети? До колкото знам с това си изкарваш хляба. Дори да не искаш да поемаш такава отговорност пред форума да назовеш конкретен посредник, то си мисля, че поне може да посочиш какви неща трявба да се гледат при избора на такъв. Например какъв е разумният % на комисионна? Задължителни лицензи, които трябва да притежава? Парите/акциите защитени ли са по някакъв начин? С какви инструменти е добре да разполага платформата, която ползва посредника. Връзка към коментар
rayden Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 Аз си удвоих позицията в Shell ,ако след отчета за първото тримесечие отново падне ,ще купя още . Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 Преди 1 час, rayden каза: Аз си удвоих позицията в Shell ,ако след отчета за първото тримесечие отново падне ,ще купя още . А па аз инвестирАх у 1 ТИР тойлет пейпър. ПаркирАх тиро у заднийо двор трезор. Ако уцеля правилния момент да продавам, мислим да се пенсионирам преждевременно и автоматично се местим у Флорида 3 Връзка към коментар
Yavor Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 От техническа гледна точка вече сме в мечи пазара 🙂 , а кога ще го обвят, това вече е друг въпрос. Това разбира се не е повод за паника, а просто да оставим нормалните циклични прояви да изиграят ролята си 🙂 . 2 Връзка към коментар
Yavor Публикувано: 11 март, 2020 Сподели Публикувано: 11 март, 2020 преди 1 час, tch каза: @Topfly а не може ли да дадеш някакви по-конкретни съвети? До колкото знам с това си изкарваш хляба. Дори да не искаш да поемаш такава отговорност пред форума да назовеш конкретен посредник, то си мисля, че поне може да посочиш какви неща трявба да се гледат при избора на такъв. Например какъв е разумният % на комисионна? Задължителни лицензи, които трябва да притежава? Парите/акциите защитени ли са по някакъв начин? С какви инструменти е добре да разполага платформата, която ползва посредника. Няколко съвета, базирайки се на моя опит. 1. Избери брокер, който е в Европейския съюз (ЕС). Така ще е регулиран от ЕС. Ако избереш брокер, който е извън ЕС (препоръчвам някой регистриран или в САЩ, или в Австралия, въпреки че Австралия промени законодателството си през 2019 за resident and non-resident retail traders) , съветвам да си попълваш данъчната декларация всяка година и ако си на печалба, ще трябва да отделиш 10 % данък доход. 2. Ако избереш брокер в ЕС, инвестирай в акции/ETF, които се търгуват и са приети в ЕС според европейските директиви/регламенти. Т.е акции/ETF би трябвало да имат един KID (key information document) според една директива/регламент от началото на 2018 г., т.нар The Packaged Retail and Insurance-based Investment Products, а директивата е 2014/65/ЕС (MiFID II) . Ако, например, инвестираш в SPY ETF (S&P500) и реализираш печалба, ще трябва да платиш 10 % данък доход. Ако инвестираш в CSPX (iShare Core S&P 500 UCITS ETF), който е реплика/копие на SPY, но е според ЕС и европейските директиви/регламент, и има KID, тогава ще си спестиш едни 10 % данък доход при реализирана печалба. 3. За комисионните -- тенденцията е за намаляване на комисионните благодарение на Robinhood 🙂, но въпреки това брокерите са доста изобретателни и ще налагат такси за най-различи неща. Абстрахирай се от комисионните като за начало, приеми го като cost of doing business или като cost of investment. Гледай да реализираш печалба 🙂 . След време (5-6 години) би бил в позиция да преговаряш комисионните с брокерите, но това ще зависи от обемите, в които инвестираш. Много често могат да ти кажат, че няма комисионна, но не забравяй, че ние като дребни търговци винаги ще минаваме през посредник (conflict of interest поради revenue streams), т.е. винаги ще имаме някакъв вид такса без значение как ще се нарече "комисионна", "спред", "суоп", "превалутиране" и т.н. 10 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 13 март, 2020 Сподели Публикувано: 13 март, 2020 Експерти бол , виждам , че цари и въодушевление за инвестиции в петрол и а/к, та ще си позволя да цитирам някои от златните правила при инвестиране: Rule #1 of investing: avoid airlines, banks, and oil industry Rule #2 of investing: remember Rule #1 В ибей се предлага за продажба сертифициран и работещ компютър Апъл -1 за милион и половина на търг , един от двата екземпляри с такъв процесор: https://www.ebay.com/itm/APPLE-1-Original-1976-Computer-System-1st-Steve-Wozniak-designed-computer-and/174195921349?hash=item288ee2d1c5:g:UNoAAOSwWqtdrkDz 2 Връзка към коментар
rayden Публикувано: 13 март, 2020 Сподели Публикувано: 13 март, 2020 преди 3 часа, stanislavpp каза: Експерти бол , виждам , че цари и въодушевление за инвестиции в петрол и а/к, та ще си позволя да цитирам някои от златните правила при инвестиране: Rule #1 of investing: avoid airlines, banks, and oil industry Rule #2 of investing: remember Rule #1 В ибей се предлага за продажба сертифициран и работещ компютър Апъл -1 за милион и половина на търг , един от двата екземпляри с такъв процесор: https://www.ebay.com/itm/APPLE-1-Original-1976-Computer-System-1st-Steve-Wozniak-designed-computer-and/174195921349?hash=item288ee2d1c5:g:UNoAAOSwWqtdrkDz Уважавам мнението на всеки ,но от такива " хапливи коментари " няма нужда . Връзка към коментар
tch Публикувано: 13 март, 2020 Сподели Публикувано: 13 март, 2020 преди 10 часа, stanislavpp каза: Експерти бол , виждам , че цари и въодушевление за инвестиции в петрол и а/к, та ще си позволя да цитирам някои от златните правила при инвестиране: Rule #1 of investing: avoid airlines, banks, and oil industry Rule #2 of investing: remember Rule #1 Доходността в повечето случай е в пряка зависимост от риска, който поемаш. Ако целта ти е 5% и това са ти парите за пенсия со прав. Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 13 март, 2020 Сподели Публикувано: 13 март, 2020 преди 17 часа, stanislavpp каза: Rule #1 of investing: avoid airlines, banks, and oil industry warren buffett likes this rule 1 Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 14 март, 2020 Сподели Публикувано: 14 март, 2020 На 11.03.2020 г. в 5:18, Goal & Boss каза: https://robinhood.com/us/en/ Засега работят само с резиденти на САЩ, така че ще ти е необходим някой, който да ти услужи с адреса си. И минутка за национална самореклама: единият от основателите на това чудо е българин. За съжаление, Robinhood понякога изискват и документ за самоличност, винаги физически пощенски адрес и SSN, така, че няма как някой негов познат да го регистрира фиктивно. А и в момента имат доста сериозни проблеми с имиджа, заради фиаското от миналите две седмици, в които имаха цифром и словом два пълни дни, през които бяха тотално извън играта. Лично на мен са ми един от брокерите, през които съм си купил малко акции, обаче да видим дали ще оцелеят, та да ги видим и в Европа някой ден. 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 Това е пътешественически форум, а от сегашната криза най-ударени са туризмът и затова бих искал да ви обърна на някои много добри компании, които обаче могат да се купят временно на промоция поради кризата. Ако някои има пари за инвестиране исторически погледнато най-добрите моменти в миналото винаги са били по време на криза. За сега не се вижда краят на кризата, но много вероятно, че ако през следващите 1-2 месеца някой си купи един широк инвестиционен портфейл от компании свързани с туризма, след 3-4 години ще е много доволен от решението си! “Най-доброто време да се купува е когато по улиците тече кръв. Барон Нейтън Ротшилд, най-богатият човек на 19 в.“ Ето няколко идеи за добри компании, които сега се търгуват на приблизително следните промоционални отстъпки спрямо върховете от близкото минало: Wizz air - 45% цък Ryanair - 50% цък Booking -35% цък Marriott -50% цък Expedia -75% цък Samsonite - 80% цък Royal Caribbean -75% цък Carnival -80% цък Norwegian Cruise Line -80% цък Горните три круизни компании имат близо 80% пазарен пазара при круизите. Ако някой има идеи още за добри туристически брандове, които са пострадали от кризата може да ги добави. При компаниите паднали със 75-80% рискът от фалит е по голям, но за сега нито една от горните компании не е застрашена от фалит през близките месеци. В Carnival преди две седмици 8% дял придоби Суверения фонд на Саудистка Арабия, което е сериозна гаранция, че ще има кой да ги финaсира, ако спирането на круизите е по дълго от очакваното. 10 1 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 В момента не е ясно още на къде ще тръгне пазара. Очаква се да е W-shape recovery със спадане и качване. Точно в момента сме в доста оувърбоут ситуация на цените на акциите спрямо реалната икономическа ситуация. Много от тек акциите вече си възстановиха цените вече, въпреки че пазара загуби 50% за 3-4 дена в един момент. Аз бих следил, още: TRIP CTRIP DIS V SQ MA BA - тука проблемите са доста сериозни, но не очаквам фалит, но бих купувал отново на цена под 100 долара DAL LUV BAC WFC C Дали банките отговарят точно на класификацията за туристически не знам, но това са група от акции, които или са на далавера, или ще бъдат много скоро. Disclaimer: I'm long DIS, BA, SQ, MA, DAL 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 Ти хубаво си ги споменал , аз ще повторя едно от основните правила - по време на криза да не се купуват акции от травел индустрията. Ако все пак не може да устоите на риска - купувайте от компании с най-високо доверие и избягвайте всякакви нишови компании . Високо доверие имат примерно Делта , Уиз , Мариот , донякъде Хаят. Често споменаваш Уиз , любопитно ми е при този спад дали Индиго си увеличават дела значително , това би било показателно за тренда. Видно е обаче, че големите инвеститори в момента пазаруват основно health stocks и акции на лидери като Амазон и АлиБаба. 1 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 преди 6 минути , stanislavpp каза: health stocks и акции на лидери като Амазон и АлиБаба. Поне според мене този влак мина вече Връзка към коментар
saved_ Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 Заинтригувахте ме с тези спадове в туристическия сектор. Бих искала да пробвам като инвестирам някаква скромна сума в някоя от изброените по-горе компании, ей така от любопитство. Бихте ли ми препоръчали кой посредник мога да използвам и още един въпрос - през всички ли посредници мога да закупя акции на Уиз или на накоя круизна компания? Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 преди 7 минути , saved_ каза: Бихте ли ми препоръчали кой посредник мога да използвам Повечето банки в България извършват и такава услуга и като че ли най-добре е да се обърнеш към някоя от тях, особено ако си със скромна сума. 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 16 април, 2020 Сподели Публикувано: 16 април, 2020 В БГ съм ползвал Алианц за инвестиции , но нямам база за сравнение с други банки. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега