Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

преди 3 минути , Фичо каза:

Наркотици, проституция, хазарт ... :grin:  (последното обаче не от страната на залагащите, а от страната на собствениците на хазартния бизнес :wink:)

При тези спокойно може да се добавят една или две нули накрая!

Връзка към коментар

На мен ми е доста странен оптимизма на борсите, който се наблюдава този месец. Тепърва ще излизат лошите отчети за 2-рото тримесечие, тепърва кризата ще се развива, още сме в началото, търсенето ще бъде дългосрочно подтиснато и т.н. Хич не го вярвам, че след 3-6 месеца всичко ще бъде така, все едно нищо не се е случило. Не и при тези нива на безработица, наплашените хора и т.н. Само малко да зачестят съобщенията за фалити и нещата бързо могат да се обърнат. Все си мисля, че в момента на борсите е надут балон от изсипаната ликвидност.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 2 часа, crazyhorse каза:

Къде има 10% доходност на месец?

Много ти е ниска топката с тея 10% на месец. Уиз дават 20% доходност на всеки 2-3 дни :crazy:

• Харесвам 2
  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 2 часа, logist13 каза:

На мен ми е доста странен оптимизма на борсите, който се наблюдава този месец. Тепърва ще излизат лошите отчети за 2-рото тримесечие, тепърва кризата ще се развива, още сме в началото, търсенето ще бъде дългосрочно подтиснато и т.н. Хич не го вярвам, че след 3-6 месеца всичко ще бъде така, все едно нищо не се е случило. Не и при тези нива на безработица, наплашените хора и т.н. Само малко да зачестят съобщенията за фалити и нещата бързо могат да се обърнат. Все си мисля, че в момента на борсите е надут балон от изсипаната ликвидност.

Искаш да кажеш, че цената на акциите на тесла е нереална и не всеки втори кара тесла? 😄  Важното е в какво вярват хората, че ще стане. 🙂  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, logist13 каза:

При напечатани над 5 милиарда трилиона защо да не са оптимисти инвеститорите. Няма да ги връщат те парите я

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 51 минути , tch каза:

При напечатани над 5 милиарда трилиона защо да не са оптимисти инвеститорите.

5 милиарда трилиона? Ай посмали малко 🙂 Или имаше предвид виетнамски донги? 🙃

• Браво 1
Връзка към коментар

Трябва повече да си тренирам нервите с тези акции. 40% профит за две седмици беше максимумът, който успях да устискам преди да продам днес. Пазарът е чисто луд покрай тоя коронавирус. Голямо помпане голямо нещо, време е да се заложи на нещо по-бавно и дългосрочно. Например инвестиция в спомени на плажа с бавно отпиване от уискито. 😄 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 9 часа, tch каза:

При напечатани над 5 милиарда трилиона защо да не са оптимисти инвеститорите. Няма да ги връщат те парите я

5 Милиарда трилиона чак не са, но не са и много малко. Европа и тя е пуснала печатницата за 750 милиарда. Аз продължавам да очаквам инфлация и според мене това е главната причина за високите цени на борсата в момента. Току виж не се окажат толкова високи, ами новите нормални.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Георги Матеев каза:

5 милиарда трилиона? Ай посмали малко 🙂 Или имаше предвид виетнамски донги? 🙃

Хахах, не знам как съм родил такъв "словесен конструкт". Имах предвид "само" 5 трилиона. И то в течение на годината тепърва ще се теглят още заеми, така че няма да се учудя сумата поне да се удвои.

Само за Германия до момента се очакват още 350 милиарда

https://www.rnd.de/politik/corona-schulden-bayern-spitzenreiter-mit-3049-euro-pro-einwohner-H2TW7BOLIKCGX4ILG4W7KSU3GU.html

Връзка към коментар
On 5/27/2020 at 10:20 AM, logist13 said:

Да се изчисли колко е реалната цена на акциите по принцип не е много лесно нещо. Традиционния метод е да сконтираш бъдещите очаквани дивиденти с лихвата на безрисковите инвестиции. Когато обаче лихвата е 0 или отрицателна днешната цена на бъдещите дивиденти клони към безкрайност. Обяснено на по прост език ако компаниите за в бъдеще се очаква да имат някаква положителна печалба (без значение дали е спадаща) тази печалба е по ценна в очите на инвеститорите от алтернативата да получиш от ДЦК 0 или отрицателна доходност.

Големият въпрос днес е как ще могат да се редуцират огромните държавни и корпоративни дългове които се натрупаха? Единият от традиционните методи е централните банки да поддържат през относително дълъг период (10-20 години) на отрицателно ниво реалните лихви. (Отрицателната реална лихва означава номиналните лихви да са по ниски от инфлацията) По този начин за 10-20 години инфлацията може да "изяде“ дълговете. В такъв период обаче инвеститорите по разбираеми причини се насочват към активите, които могат да ги предпазят от инфлацията и такива са акциите, имотите и евентуално златото. Компаниите ако могат да оперират и не са спрени от ограничителни мерки по принцип лесно могат да си вигнат цените с равнището на инфлацията (Дефиницията на инфлацията е процента на вдигане на цените от компаниите произвеждащо стоки и услуги). При инфлационна среда наемите на имотите също могат да се вдигат с темпа на инфлацията, защото доходите на хората и печалбите на фирмите също следват инфлацията...

Златото като ограничен ресурс също може да си вдигне цената с темпа на инфлацията. Така би трябвало да реагира биткойна, ако гледаме на него като на дигитално злато. Проблем има обаче ако говорим за криптовалутите като цяло, защото при тях вече няма ограничено предлагане и реално всеки жител на земята може да има по една собствена криптовалута и да стане милионер или милиардер в нея. (Това ще доведе до истинска инфлация на криптовалутите) Златото от своя страна няма много алтернативи с подобни свойства. (Евентуално сребро, диаманти и т.н.)

Ако говорим за оптимизма на борсите освен това е добре да погледнем какво има зад индексите. На най-високи нива в момента са акциите на технологичните компании, които не само не загубиха, а дори и спечелиха от кризата. В същото време има много акции на ударени от кризата индустрии, които са паднали с 60-80%. Нормално е обаче когато ограничителните мерки падат борсите да реагират положително. Акциите на круизните компании напримерно бяха паднали с 80-85%, а сега са “само“ на минус 60-70%. С някои позиции вече имам вече 50-70% печалба последните 2 месеца, но не мисля, че това е огромен оптимизъм, а просто пазарът оцени, че няма серизен риск следващите 12 месеца круизните компании да фалират и при най-негативния сценарий. При негативно развитие на вируса и налагане на нови масови ограничителни мерки обаче нищо не пречи борсите да паднат отново значително..Краткосрочно всичко е възможно, но средносрочно и дългосрочно има относителен консенсус, че няма да има друг реален избор за инвестиция освен акциите, имотите и евентуално златото...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
On 5/27/2020 at 9:44 AM, Фичо said:

Наркотици, проституция, хазарт ... :grin:  (последното обаче не от страната на залагащите, а от страната на собствениците на хазартния бизнес :wink:)

Всички от тези сектори под една или друга форма имат публични компании в които можеш да инвестираш 🙂 Независимо за какъв бизнес става дума, големите пари са винаги в организатора 🙂 От както в много държави легализираха марихуаната вече има не само отделни борсови компании, които се занимават с производство и продажба на марихуана, а и борсово търгувани фондове, които последно време се представят доста добре цък В Австралия имаше и публичен дом чиито акции се търгуваха на борсата, а публичните компаниите занимаващи се с хазарт са стотици...

Общо взето почти всеки сектор, който е легален в някоя държава може да се търгува и на борсата.

Чисто юридически е доста интересен казус ако някой купи акции на компании занимаващи се с производство и разпространение на марихуана, той може ли да бъде привлечен под отговорност като наркотрафикант в държави където марихуната е забранена?  🙂 Акциите на публичен дом също биха могли да превърнат собственика в сутеньор 🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 48 минути , Topfly каза:

Да се изчисли колко е реалната цена на акциите по принцип не е много лесно нещо. Традиционния метод е да сконтираш бъдещите очаквани дивиденти с лихвата на безрисковите инвестиции. Когато обаче лихвата е 0 или отрицателна днешната цена на бъдещите дивиденти клони към безкрайност. Обяснено на по прост език ако компаниите за в бъдеще се очаква да имат някаква положителна печалба (без значение дали е спадаща) тази печалба е по ценна в очите на инвеститорите от алтернативата да получиш от ДЦК 0 или отрицателна доходност.

Както и да го въртим и сучем се върнахме или дори сме над нивата от преди една година, когато така или иначе очаквахме охлаждане на икономиката или дори рецесия. В допълнение се случи пандемията и сега се очаква спад на икономиките подобен или дори по-голям от този през 2008/9. Вярно, че при пазарите голяма роля имат и очакванията. Но дори и те казват, че някъде средата на 2022 може да се върнем към нивата на БВП от 2019.... Не ми се връзва 😅

преди 26 минути , Topfly каза:

Чисто юридически е доста интересен казус ако някой купи акции на компании занимаващи се с производство и разпространение на марихуана, той може ли да бъде привлечен под отговорност като наркотрафикант в държави където марихуната е забранена?  🙂 Акциите на публичен дом също биха могли да превърнат собственика в сутеньор 🙂

Освен ако не си в борда на директорите няма никакъв шанс да те осъдят. Престъпления не се извършват само от такива компании. Но да не разводняваме темата 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 34 минути , Topfly каза:

Това ми изглежда доста регулиранo, през Revolut например не можеш да си купиш такива акции от България, въпреки че се търгуват в Ню Йорк.

Връзка към коментар
2 minutes ago, tch said:

Както и да го въртим и сучем се върнахме или дори сме над нивата от преди една година, когато така или иначе очаквахме охлаждане на икономиката или дори рецесия. В допълнение се случи пандемията и сега се очаква спад на икономиките подобен или дори по-голям от този през 2008/9. Вярно, че при пазарите голяма роля имат и очакванията. Но дори и те казват, че някъде средата на 2022 може да се върнем към нивата на БВП от 2019.... Не ми се връзва 

Така е, но успоредно с тези събития се случи и едно от най-големите печатания на пари в историята на развитите капиталови пазари. Това което се опитвах да обясня горе, но явно не ти стана много ясно е, че имаш два актива. Единият е акциите, а другият е парите. Ако печаташ много пари, фундаментът на парите се разваля и всеки ще предпочете да има акции вместо пари. Ако обаче в същото време и фундаментът на акциите се разваля въпросът е перспективите пред кой актив са по лоши? Ако акциите въпреки влошаващия се фундамент ти предлагат по добра алтернатива от застрашените от инфлация пари, ще купуваш акции и при падащи резултати на компаниите. Ако обаче разделиш компаниите на технологични и традиционни сектори, ще видиш, че всъщност пазарите изобщо не са такива оптимисти, както изглеждат на пръв поглед.

Във връзка с технологичните компании има нещо в което според мен дори и Бъфет греши и не го разбира добре. На Бъфет един от любимите му индикатори за пазара е да сравнява борсовата капитализация спрямо БВП на САЩ. Проблемът е обаче, че технологичните компании тотално промениха структурата на този показател. От една страна много технологични компании вече работят в цял свят и тяхната дейност не е свързана тясно с икономиката на САЩ, а от друга страна зад покачването на акциите на технологичните компании се крият фалити на много други компании, които изобщо може да не са на борсата. Акциите на Booking.com например дори и в момента са 30 пъти на по високи нива спрямо дъното от 2009-та година. Това може да изглежда като огромен балон, защото нито световната икономика, нито икономиката на САЩ, нито туризмът се е развил с толкова бързи темпове последните 10 години. Ако обаче покрай растежа на Booking.com сложим фалита на туроператори като Томас Кук и т.н. може да видим, че всъщност като цяло в туризмът няма чак толкова голям ръст, но просто някои технологични компании с много по малко служители и с много по ефективна организация могат да вземат пазарния дял и пазарната капитализация на хиляди други компании. Зад ръста на Booking.com с малък дял, но със сигурност има участие и фалита на българския туроператор Астрал Холидейз.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
23 minutes ago, T.E.Lawrence said:

Това ми изглежда доста регулиранo, през Revolut например не можеш да си купиш такива акции от България, въпреки че се търгуват в Ню Йорк.

Моят брокер регистриран в ЕС ми позволява да купувам акции и ETF за канабис...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Значи не е това причината, просто на няколко пъти засичам рекламата на търговията с акции през Револют като "имаш достъп до голямата нюйоркска борса", а се оказва, че не всичко мога да купя, като тези канабис акции са едно от липсващите неща.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Някой знае ли от къде може да се купи биткойн в България или с Българска банка. Досега купувах чрез FiBank трансфер до coinbase обаче изненадващо Fibank ми върна последния трансфер казвайки че не поддържат покупки на крипто. Някаква идея по какъв друг начин може да се купи или да се транферира?

Връзка към коментар
преди 14 минути , fxtrader каза:

Здравейте,

Някой знае ли от къде може да се купи биткойн в България или с Българска банка. Досега купувах чрез FiBank трансфер до coinbase обаче изненадващо Fibank ми върна последния трансфер казвайки че не поддържат покупки на крипто. Някаква идея по какъв друг начин може да се купи или да се транферира?

Най-лесно е през Револут

Връзка към коментар

Не, то май никоя банка не обича Револут. Ама със СЕПА превод лесно се захранва револутската сметка и след това всичко става лесно и бързо през приложението. Все пак едно наум, не е най-добрия вариант за големи суми. Но за дребни е удобно и лесно.

Връзка към коментар
2 minutes ago, logist13 said:

Не, то май никоя банка не обича Револут. Ама със СЕПА превод лесно се захранва револутската сметка и след това всичко става лесно и бързо през приложението. Все пак едно наум, не е най-добрия вариант за големи суми. Но за дребни е удобно и лесно.

Благодаря ще опитам днес.

Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 40 минути , logist13 каза:

аз го захранвам от карта на ПИБ директно

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Купих няколко акции чрез Револют. Лесно и удобно. На Карол изтеглих демо версията. 1 час не можах да се ориентирам и се отказах засега. Обаче, нали се съмнявам във всичко /професионална деформация / и как да разбера наистина ли имам акции? В приложението се виждат дялове, суми, но то може да бъде така направено без да ги притежавам физически. За Револют питам. 

Връзка към коментар
преди 37 минути , Боян Димитров каза:

аз го захранвам от карта на ПИБ директно

С това трябва да се внимава, има си цяла тема ако не се бъркам. А са го приели за паричен трансфер, а си изгорял неприятно. А СЕПА превода на прилична сума ми струваше точно 1 лев.

преди 9 минути , lesy каза:

Купих няколко акции чрез Револют. Лесно и удобно. На Карол изтеглих демо версията. 1 час не можах да се ориентирам и се отказах засега. Обаче, нали се съмнявам във всичко /професионална деформация / и как да разбера наистина ли имам акции? В приложението се виждат дялове, суми, но то може да бъде така направено без да ги притежавам физически. За Револют питам. 

Уф, някъде имаше всичките им условия и договори, трябва да го пише. Не съм се заглеждал сериозно, използвам ги само за краткосрочни врътки, търгуваните акции са ограничени. По-дългосрочната част съм поверил на IB.

Връзка към коментар
преди 1 час, fxtrader каза:

Здравейте,

crypto.bg

преди 1 час, logist13 каза:

Най-лесно е през Револут

В Револют не си физическия притежател на биткойна, те пазят ключовете при тях, освен това, като решиш да продаваш, пак през тях трябва да минеш задължително.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.