Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

преди 55 минути , Topfly каза:

Акциите са реалният бизнес! Светът се променя, но не чак толкова, тези които произвеждат реалните стоки и услуги да изчезнат. Парите били те фиатни или крипто са маслото на икономиката, но без икономиката маслото само по себе си няма никаква стойност.. Нито а закуска, нито за обед, нито за вечеря не можеш да ядеш пари 🙂 Колкото и във виртуален свят да живеем, някой трябва да построи физическата инфраструктура на този виртуален свят и да ти създаде храната, дрехите, самолета и т.н., а този някой няма да са криптовалутите 

Тези, които произвеждат реалните стоки и услуги няма да изчезнат, но света се променя все по-бързо и те стават все по-незначителни и маловажни. За някакви си смешни и незначителни като време 300 години, от над 90% заети в земеделието сега са под 5% в развитите държави. С бързи стъпки натам е тръгнало и производството. Услугите са относително понятие, без някои не може, ама без други, та дори и такива с космически оценки на борсата (Фейсбук да речем) света ще оцелее. Със сигурност въпрос на време е и услугите относително да загубят своята важност заместени от нещо друго, което към момента даже си и нямаме идея какво може да е. С акциите е същото - може да са били нещо важно на времето, ама тяхната важност с течение на времето намалява. Всъщност дериватните инструменти май вече са по-важни и доста допринасят за скъсване на връзката между финансовите пазари и реалната икономика. Та и акциите вече не са особено реален бизнес. Нито пък изпълняват функцията си чрез тях да се финансират устойчиви и конкурентоспособни бизнеси. Има проблем, а спокойно, ще напечатаме пари и ще решим проблема на собствениците, бизнеса, колкото и да е неефективен, ще оцелее. После данъкоплатците ще платят масрафа... Също така не трябва да забравяме, че сериозна част от заетостта идва от дребния бизнес, който с емитиране на акции не се занимава.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Само да докладвам, без да разводнявам дискусията, че си направих акаунт в Ревоулт и се опитах чрез виртуална карта да купя биткойн от coinbase. Ривоулт ми каза че не поддържат този merchant. 😀😀😀👎

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да ви поитам как най- евтино може да се захрани акаунт към чужд брокер ? Знам със сигурност, че не става с Transferwise понеже трябва да идват от сметка на мое име. Нямам карта Revolut , а само кредитна и дебитна на български банки. Има ли някакъв вариант с по-ниски такси ?

Връзка към коментар
преди 43 минути , nino каза:

Да ви поитам как най- евтино може да се захрани акаунт към чужд брокер ? Знам със сигурност, че не става с Transferwise понеже трябва да идват от сметка на мое име. Нямам карта Revolut , а само кредитна и дебитна на български банки. Има ли някакъв вариант с по-ниски такси ?

Кой ти е брокера , в каква валута ти е сметката ? От българска банка , захранвам   евро  в  Интерактив Брокерс  чрез SEPA  превод , таксуват ме  0,77 евроцента .

Връзка към коментар
преди 33 минути , rayden каза:

Кой ти е брокера , в каква валута ти е сметката ? От българска банка , захранвам   евро  в  Интерактив Брокерс  чрез SEPA  превод , таксуват ме  0,77 евроцента .

Dukaskopy - швейцарски брокер, сметката е в евро . Ти еврова сметка ли имаш , или  я захранваш от левова ? Преди съм ползвал Асетбанк , но трябва да проверя  дали става при тях със Sepa превод и колко е таксата им. Другия вариант е Булбанк .

Връзка към коментар
преди 8 минути , nino каза:

Dukaskopy - швейцарски брокер, сметката е в евро . Ти еврова сметка ли имаш , или  я захранваш от левова ? Преди съм ползвал Асетбанк , но трябва да проверя  дали става при тях със Sepa превод и колко е таксата им. Другия вариант е Булбанк .

Мисля че от която и да е българска банка ,Сепа превода е стотинки , или най много като в  моя случай 1.50 лв , иначе сметката ми в Прокредит е в евро .

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Георги Матеев

Да докладвам първи опит с инвестиция в акции.

На 17.05 купени акции на Royal Caribbean, booking.com и Delta Airlines. Точно 20 дни по-късно акциите носят 46% печалба, равняващо се на изключително впечатляващата годишна доходност от 828%.

Вероятно тези проценти не са ежедневие, а по-скоро плод на настоящата ситуация, но все пак - харесва ми, особено за първи път 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 34 минути , Георги Матеев каза:

Да докладвам първи опит с инвестиция в акции.

На 17.05 купени акции на Royal Caribbean, booking.com и Delta Airlines. Точно 20 дни по-късно акциите носят 46% печалба, равняващо се на изключително впечатляващата годишна доходност от 828%.

Вероятно такива проценти не са ежедневие, а по-скоро плод на настоящата ситуация, но все пак - харесва ми, особено като за първи път 🙂

Само внимателно, пазара в момента е доста неадекватен и имаше безумно рали нагоре май месец. Смятам, че има голяма вероятност сериозно да се обърнат нещата след като инвеститорите се сблъскат с реалността на цифрите за 2-ро тримесечие и си дадат малко по-сериозна сметка за дългосрочните последствия за бизнеса. Абсолютно всички лоши вести на пазара са сериозно игнорирани само заради огромното печатане на пари и ниските лихви, ама купона рано или късно ще свърши. В интерес на истината и аз направих добри печалби от акции на компании в туристическия сектор, ама вече кеширах, стига ми толкова. Догодина ще се плащат данъци 😞 Бъфет хич не е глупав, не се интересува от краткосрочни спекулации, а търси дългосрочна стойност. Та той разпродаде акциите на а/к, предполагам най-малкото е отчел, че дългосрочно дори и туристите да се върнат на предните нива, по-печелившите за а/к бизнес пътувания едва ли. Много бизнеси покрай короната научиха, че тези пътувания нито са задължителни, нито са евтини. Останалите компании в туристическия сектор ще оцеляват с много заеми, които ще трябва да се връщат и дългосрочно също не е добре за цената на акциите (най-малкото едва ли ще имат пари да си изкупуват акциите обратно). Аз от акции се попрехвърлих на биткойн, като ще се спекулира поне биткойна не изглежда толкова надут като акциите в момента. Ще видим, дотук даже врътнах 2-3 краткосрочни печалби, макар, че оставих и дългосрочна позиция 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 15 минути , logist13 каза:

Само внимателно, пазара в момента е доста неадекватен и имаше безумно рали нагоре май месец. Смятам, че има голяма вероятност сериозно да се обърнат нещата след като инвеститорите се сблъскат с реалността на цифрите за 2-ро тримесечие и си дадат малко по-сериозна сметка за дългосрочните последствия за бизнеса. Абсолютно всички лоши вести на пазара са сериозно игнорирани само заради огромното печатане на пари и ниските лихви, ама купона рано или късно ще свърши. В интерес на истината и аз направих добри печалби от акции на компании в туристическия сектор, ама вече кеширах, стига ми толкова. Догодина ще се плащат данъци 😞 Бъфет хич не е глупав, не се интересува от краткосрочни спекулации, а търси дългосрочна стойност. Та той разпродаде акциите на а/к, предполагам най-малкото е отчел, че дългосрочно дори и туристите да се върнат на предните нива, по-печелившите за а/к бизнес пътувания едва ли. Много бизнеси покрай короната научиха, че тези пътувания нито са задължителни, нито са евтини. Останалите компании в туристическия сектор ще оцеляват с много заеми, които ще трябва да се връщат и дългосрочно също не е добре за цената на акциите (най-малкото едва ли ще имат пари да си изкупуват акциите обратно). 

Категорично съм на същото мнение. Мисля сега да продам, след което ще изчакам пазара да се поуспокои, тъй като наблюдението ми е за доста нелогично поведение в момента, което не отразява особено реалността и очакваните закономерни бъдещи спадове.

Така или иначе сега повече експериментирам, докато лека-полека започвам да навлизам и в тази игра - за мен всичко това е все още ново. Не смятам, че ще инвестирам по-дългосрочно в каквото и да е преди юли-август, когато е силно вероятно цените на повечето акции вече да са значително по-ниски, отколкото в момента.

От друга страна - след като успях да свикна със шизофреничността на крипто пазара надали едни акции ще ме притеснят чак толкова.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сред борсовите инвеститори има една поговорка, че пазарът винаги е прав 🙂 След 1-2 години ще видим кой е прав или крив, но Бъфет също не е сред безгрешните, особено в сегашната обстановка. Последните 10 години Бъфет не успява да бие тенденциозно S&P 500, а при акциите на авиокомпаниите направи сериозна грешка, която му струваше много скъпо.

Berkshire-Hathaway-vs-SP-500.png

За момента портфейлът на @Георги Матеев и @Topfly се представят много по добре от този на Бъфет, а в крайна сметка това е най-важното 🙂

Последните 2 месеца акциите на круизните компании и авиокомпаниите изстреляха с много проценти нагоре, но това не означава, че все още не са много ударени и има някакъв огромен оптимизъм в тях. Акциите на авиокомпаниите бяха паднали с 60-70%, а на круизните компании с около 85%, като сега коригираха до около минус 50% и минус 60-70%. В момента цените са такива, че инвеститорите предвиждат сериозни проблеми, но в цената вече не се калкулира сериозно вероятността от фалит. Според мен Бъфет разпродаде защото за него ситуацията с вируса се оказа тотално непозната и не искаше да си завърши кариерата с много фалирали компании в портфейла, ако вирусът спре живота за 1-2 години. Ако обаче се окаже, че най-лошото е зад гъба ни, Бъфет може да се окаже просто обикновен паникьор. От друга страна разбирам и Бъфет, че той обича да е в ситуация където диктува правилата на играта, а положението с вируса определено не е такова и това не му е по вкуса...

1 hour ago, logist13 said:

Абсолютно всички лоши вести на пазара са сериозно игнорирани само заради огромното печатане на пари и ниските лихви, ама купона рано или късно ще свърши. 🙂

Това “само“ печатане на пари изобщо не трябва да се подценява! Ако си мислиш, че  долар в момента има нещо общо с един долар от миналата година, може да се окажеш дълбоко излъган. Къде точно ще отидат “печатаните“ долари за сега всеки само предполага, но дори и топ икономистите нямат точна идея какво ще се случи. Последните 10 години печатаните долари, евро и т.н. отидоха основно в имоти и акции, като предизвикаха “инфлация“ при акциите и имотите. В момента печатницата включи на още по големи обороти и колкото е по зле положението в реалната икономика, толкова повече пари се очаква да се печатат. Общо взето можеш да избираш между акциите на компании, които фундаментално са зле, но държвата ги спасява и парите от които се печатат все повече. Играта за съжаление е много по сложна от зависимостта: падащи резултати - падащи цени на акциите. Възможен е и вариант, където въпреки влошаващите се резултати, акциите са най-добрият избор и цената на сегашното печатане на парите ще я платят кредиторите, които в момента дават на нулеви лихви заеми на правителства и корпорации за да имат “някаква сигурност“ на парите си...

В момента в новините само бълват негативни коментари за икономическата ситуация и очакванията са за срив на борсите, като успоредно с това инвеститорите имат рекорден размер на кеш в себе си. Това лично мен ме прави по предпазлив в посока очакване на голям срив на борсите...Може да се случи, но може и да не се случи. Кой ще си продаде акциите, ако болшинството от инвеститорите вече са песимисти и имат кеш с който да купуват “евтино“? 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
2 hours ago, Георги Матеев said:

Категорично съм на същото мнение. Мисля сега да продам, след което ще изчакам пазара да се поуспокои, тъй като наблюдението ми е за доста нелогично поведение в момента, което не отразява особено реалността и очакваните закономерни бъдещи спадове.

Препоръчвам ти да погледнеш как се е държала акцията на Royal Caribbean от 2009-та година, преди да изтъргуваш “очакваните закономерни бъдещи спадове.“ За разлика от валутите акциите си имат и дългосрочен тренд и много често се случава никога да не се върнат на дадено ниво, където са били преди това... Разгледай графиката на предишната криза и помисли, как би я изтъргувал. цък

Около дъното 2009-та година си имал възможност да купуваш акции на 6 долара, а януари тази година бяха 135 долара. Мислиш, ли, че ако някой е изтъргувал всичките движения е могъл да направи по голяма доходност от това да купи акциите в предишната криза и да ги държи 10 години? Много е привлекателно да се превърнеш в трейдър, но гледай да не изпуснеш питомното за да гониш дивото...

• Харесвам 5
Връзка към коментар

В момента всички блъскат напечатаните наготово пари в акции, защото няма къде другаде и финансовите резултати нямат нищо общо с цената.  И аз очаквах логика norwegian като даде 40% да продам и купя на ново дъно, вместо това вече е 40% още нагоре при изцяло спрял бизнес, харчещ заеми. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , Topfly каза:

В момента печатницата включи на още по големи обороти и колкото е по зле положението в реалната икономика, толкова повече пари се очаква да се печатат.

Би трябвало да отчетем, че такова "решение" всъщност въобще не е решение и води до още по-големи щети за реалната икономика. И така спиралата надолу може да си се върти безкрайно време. Рано или късно здравия разум ще надделее и тогава ще има тежък челен сблъсък с идващия влак. В такава ситуация хартийките не помагат независимо дали са под формата на пари или под формата на акции. И ако търсиш да си пазиш стойността на парите ги влагаш в реални активи - злато, стойностни имоти и т.н. А не при една от най-сериозните кризи за последния век да си купуваш акции при рекордни P/E съотношения (които даже не са отчели резултатите за 2-ро тримесечие, че тогава може да почнат да клонят и към безкрайност).

преди 22 минути , Topfly каза:

Пда изтъргуваш “очакваните закономерни бъдещи спадове.“ За разлика от валутите акциите си имат и дългосрочен тренд и много често се случава никога да не се върнат на дадено ниво, където са били преди това... Разгледай графиката на предишната криза и помисли, как би я изтъргувал. цък

Около дъното 2009-та година си имал възможност да купуваш акции на 6 долара, а януари тази година бяха 135 долара. Мислиш, ли, че ако някой е изтъргувал всичките движения е могъл да направи по голяма доходност от това да купи акциите в предишната криза и да ги държи 10 години? Много е привлекателно да се превърнеш в трейдър, но гледай да не изпуснеш питомното за да гониш дивото...

Тук си струва да се отбележи, че ако г-н Матеев искаше да изкара пари, онези 6 долара от 2009г. трябваше да ги вложи в биткойни, да речем при 0.01 usd за 1 биткойн (някакви си 600 биткойна). Към днешна дата би имал 5'700'000 usd. Доста повече от 135 долара за Royal Caribbean 🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 19 минути , logist13 каза:

Тук си струва да се отбележи, че ако г-н Матеев искаше да изкара пари, онези 6 долара от 2009г. трябваше да ги вложи в биткойни, да речем при 0.01 usd за 1 биткойн (някакви си 600 биткойна). Към днешна дата би имал 5'700'000 usd. Доста повече от 135 долара за Royal Caribbean 🙂

Хммм замислих се сериозно... дали пък през 2009-а не обръщах $2-3 в биткойн за експеримента... и в последствие тотално не забравих за това... Трябва да се поразровя, току-виж изскочи някоя животопроменяща изненадка, която тотално би оправдала висенето ми във форума последните 7 години 😄

П.С. Ако в следващите 2-3 дни рязко спра да пиша тук и на фейса почна да пускам снимки от Бахамите - да няма шокирани 😛 

• Харесвам 4
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Хммм замислих се сериозно... дали пък през 2009-а не обръщах $2-3 в биткойн за експеримента... и в последствие тотално не забравих за това... Трябва да се поразровя, току-виж изскочи някоя животопроменяща изненадка 😄 

А дано, ще е заслужена награда за добрите съвети при Wizz-инвестициите 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар
5 minutes ago, logist13 said:

В такава ситуация хартийките не помагат независимо дали са под формата на пари или под формата на акции. И ако търсиш да си пазиш стойността на парите ги влагаш в реални активи - злато, стойностни имоти и т.н.🙂

Зад “хартийките“ на Royal Caribbean има доста реални активи, които носят реална полезност и реални печалби...  Инфлацията изобщо не подценява подобни активи, а дори напротив... Моля те, само не слагай златото и имотите в една категория. Имотите са в категорията на акциите сред активите, които имат реална полезност и доходност...Ето единият от съвсем реалните активи на Royal Caribbean, който се ползва от доста Магеланци 

Royal Caribbean's Symphony of the Seas Calls on St Maarten

23 minutes ago, logist13 said:

Въпросът е колко хора са имали реалната възможност да имат биткойн 2009-та? По тази логика, ако “инвестираш“ във фиш на тотото би могъл да имаш още по гомяма доходност, но както в биткойна така и тотото не е реална инвестиция...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 31 минути , Topfly каза:

Въпросът е колко хора са имали реалната възможност да имат биткойн 2009-та? По тази логика, ако “инвестираш“ във фиш на тотото би могъл да имаш още по гомяма доходност, но както в биткойна така и тотото не е реална инвестиция...

Един чисто теоритичен въпрос към всички. Всъщност от инвеститорска гледна точка не е ли по-важно каква е реалната възвръщаемост / печалба, а не дали инвестицията е реална или не?

Връзка към коментар

Това на снимката, точно в момента, не е никакъв актив, а е сериозен пасив за Royal Carribean. Разходите си вървят, а приходи няма. Дали в обозримо бъдеще ще може да генерира достатъчно приходи, че да покрие текущите разходи, трупащите се в момента разходи, че и да остане печалба - едва ли. Всъщност това на снимката даже едва ли е на Royal Carribean - доста по-вероятно е да е на някакъв консорциум от банки.

Прехласването на тема реални активи на ниво фирми, в модерната икономика, вече е неадекватно. Фейсбук може и да няма круизни кораби, ама струва доста по-скъпо от Royal Carribean. Както и един футболист може да струва по-скъпо, отколкото един голям МОЛ.

Но на ниво индивид, ако много се плашиш от възможно обезценяване на парите, акциите със сигурност не са най-добрата алтернатива. Нито пък доходоносна, ако си ги купуваш на високи цени. В момента имотите започват да поевтиняват (логично), пък акциите поскъпват (нелогично). Директното инвестиране в имоти е по-разумно при положение, че акциите поскъпват докато всъщност стоящите реални активи зад тях поевтиняват.

преди 35 минути , Георги Матеев каза:

Един чисто теоритичен въпрос към всички. Всъщност от инвеститорска гледна точка не е ли по-важно каква е реалната възвръщаемост / печалба, а не дали инвестицията е реална или не?

От инвеститорска гледна точка реалната възвращаемост е водеща. Иначе не схващам концепцията за "реална" и "нереална" инвестиция. Акциите са точно толкова "реална" инвестиция, колкото и биткойна. Цената и на едното, и на другото се определя главно от очакванията и настроения на пазара. Боинг са си все същата компания, за която нищо кой знае колко съществено не се е променило във физическите активи или перспективите за бизнеса от вчера до днес, че цената на акциите й да скочи с 10%. Утре може пък да падне с 20% при същите непроменени условия. Ами, че то и с биткойна е същото. Ако Боинг фалира, акционерите й ще получат едно голямо нищо. Ако биткойна стигне нулата ще стане точно същото, разлика не виждам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , Георги Матеев каза:

Един лаишки коментар само на зрител и сеирджия в темата 🙂 За мен не мисля, че има някакво значение дали бих имал биткойни или акция на крузина компания, нито биткойна ще мога да го пипна, нито заключалката на шкафчето на някоя каюта, което горе-долу сигурно се равнява на моя дял от кораба 🙂

Но определено бих избрал "реалната" инвестиция. Най-вече, защото при нея не е задължително печалбата да е на гърба на другите, а може печалбата да е следствие на нормалния човешки прогрес и да е за всички. Т.е. по-скоро бих заложил на човешкия прогрес и развитието на икономиката от колкото, че съм по-голям магураджия от човека отсреща при търговията с биткойн.

При биткойните ми звучи малко ти и Топфлай да се надцаквате кой е по-добър на ези-тура. Някой може да спечели, друг да загуби, със сигурност печели само този който е по средата и прибира комисионната от транзакцията, та аз бих искал да съм на негово място, а не на ваше 🙂

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги каза:

Но определено бих избрал "реалната" инвестиция. Най-вече, защото при нея не е задължително печалбата да е на гърба на другите, а може печалбата да е следствие на нормалния човешки прогрес и да е за всички. Т.е. по-скоро бих заложил на човешкия прогрес и развитието на икономиката от колкото, че съм по-голям магураджия от човека отсреща при търговията с биткойн.

Ами то и при акциите е като с биткойна, печалбата на продалия е загуба на купилия или обратното. Реална помощ на фирмата оказваш ако се включиш при някое първоначално предлагане. Иначе акционерите са в една лодка, ако бизнеса върви добре всички печелят, ако не върви - губят. Развитието на блокчейн технологиите също подпомага прогреса, кой знае, може пък те да са бъдещето, докато не дойде нещо ново и т.н.

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 13 минути , Георги каза:

При биткойните ми звучи малко ти и Топфлай да се надцаквате кой е по-добър на ези-тура. Някой може да спечели, друг да загуби, със сигурност печели само този който е по средата и прибира комисионната от транзакцията, та аз бих искал да съм на негово място, а не на ваше

Хитрец беше и хитрец си остана 🙂

@logist13 ее ама на биткойн самолет не можеш да летиш, нали 😛 

Връзка към коментар

Аз засега също съм доволен от инвестираното в последния месец и половина.  Callon Petroleum, Bank of America, Southwest Airlines, MGM Resorts, TEVA Pharmaceuticals. Общата доходност към момента е около 62%, но с предстоящата среща на OPEC+ в събота виждам нещата още по-добре в близко бъдеще, предвид, че CPE съставлява около 50% от портфолиото ми.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.