Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

14 minutes ago, Георги Матеев said:

Един чисто теоритичен въпрос към всички. Всъщност от инвеститорска гледна точка не е ли по-важно каква е реалната възвръщаемост / печалба, а не дали инвестицията е реална или не?

Има една много ясна граница, която си струва да имаш в главата. Инвестицията е нещо на което шансовете за печалба са над 50%, а хазарт е всичко при което шансовете за печалба са под 50%. Разликата между шанс от 49% и 51% не изглежда много, но дългосрочно това е разликата между възможността тенденциозно да печелиш или да си загубиш парите.

При тотото за всички е ясно, че от 1 инвестиран лев играчите получават обратно максимум 60-70 стотинки. Това еднозначно е лоша инвестиция, но нищо не пречи на някой с фиш от 1 лев да спечели 10 милиона. Трябва ли тогава да играем на тото? Като инвестиция и стратегия в живота за изкарване на пари, това еднозначно е лоша идея, но като развлечение и даване на шанс все пак ние да сме късметлиите няма лошо с малки суми да играем на тото.

Най-сложното е да направиш разлика между хазарта и инвестициите, защото има прекалено много участници на пазара, които се опитват да ни предложат хазартна игра, като инвестиция. Някой път с един и същи инструмент може да играеш хазарт и в същото време да инвестираш, като разликата е единствено времевия хоризонт. 

6 hours ago, Георги Матеев said:

Да докладвам първи опит с инвестиция в акции.

На 17.05 купени акции на Royal Caribbean, booking.com и Delta Airlines. Точно 20 дни по-късно акциите носят 46% печалба, равняващо се на изключително впечатляващата годишна доходност от 828%.

Вероятно тези проценти не са ежедневие, а по-скоро плод на настоящата ситуация, но все пак - харесва ми, особено за първи път 🙂

Мисля, че е време пак да си погледнеш сметката, че днес  Royal Caribbean са 17% нагоре,  Delta Airlines са 11% нагоре, а Booking се “мъчи“ само с някакви скромни 5% 🙂  Докато страхливите се страхуваха за спрелите круизни компании Royal Caribbean са на 225% плюс от дъното и въпреки това не са стигнали и 50% от предкризисните стойности. Дори и да коригират, аз лично не мисля, че ще има шанс отново да се купуват акции по 20 долара...Който е купил купил...

American Airlines петък бяха на +40%, а днес са на скромните около +20% 🙂  цък  Уж фалиралата Latam от 29-ти май направи едни скромни около 100% цък

Тези дни инвеститорите получават доста добро възнаграждение за страха да купят компании, които евентуално са застрашени от фалит. На Бъфет не му издържаха нервите, но има смелчаци, като в известния филм, които си потриват ръцете 🙂 Подобни дни обаче са голямо предизвикателство пред дългосрочните инвеститори да не почнат да се занимават с хазартен краткосрочен трединг. Хазарно поведение е и обаче инвестиране на значителна част от портфейла в компании, които са близко до фалит без да не се анализира по задълбочено шансът за оцеляване . За разлика от героя в долния филм обаче, на борсата човек може да има много животи, като кара успоредно различни камиони с различен по риск товари и така от сбор от рискови позици да се получи една по малко рискова позиция с дългосрочно положителна доходност 🙂

picture

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Георги Матеев

Благодаря, темата наистина ми е доста полезна като цяло.

Между другото преди около час взех акции и на Boeing, че все още са на приятни промо цени. И поглеждам сега - изненада - вече 7% доходност. За един час! Ще взема да се увлека 🙂 @logist13 има една бира от мен за идеята.

@Topfly без майтап поне 30 минути се колебах дали да не взема и малко Latam. Нямам усещане, че ще фалират.

* Да се има предвид, че не правя никаква конкретна препоръка за покупка или продажба за акции.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И като си говорим за хазарт хубаво е да споменем и акциите на Luckin, тези с огромните изфабрикувани продажби. Като почнаха да се търгуват след забраната бяха на 1.5 долара, към момента са на 6 долара. С тази доходност слагат в джоба си всякакви круизни компании... Внимание: да не вземе някой да се излъже да купува, скоро ще ги свалят от борсата!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , logist13 каза:

И като си говорим за хазарт хубаво е да споменем и акциите на Luckin, тези с огромните изфабрикувани продажби. Като почнаха да се търгуват след забраната бяха на 1.5 долара, към момента са на 6 долара. С тази доходност слагат в джоба си всякакви круизни компании... Внимание: да не вземе някой да се излъже да купува, скоро ще ги свалят от борсата!

Точно тези дни четох за тях. На всичкото отгоре и има някакви хазартни типове по форумите, които ги промотират, колко били перспективни 😞 

П.П.  Явно доста хора вярват в Hertz, въпреки че уж ще фалират, днес са +100%

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, logist13 каза:

Аз ги играх с 10 долара за спорта. 🙂 За първи път в живота имам няколкостотин прoцента печалба  от нещо за седмица. 😄 

• Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 4 минути , T.E.Lawrence каза:

Аз ги играх с 10 долара за спорта. 🙂 За първи път в живота имам няколкостотин прoцента печалба  от нещо за седмица. 😄 

Спекулант мръсен! 😄

• Смея се 3
Връзка към коментар

Само да напомня, че в тази ситуация е добре човек да си хеджира позициите. Аз лично купувам далечни ОТМ путове на SPY. Малко ми смъква текущата доходност, но при по-големи сътресения се оказват добра инвестиция. 

Връзка към коментар
преди 9 минути , spear каза:

Здравейте,

Изчетох цялата тема, но не разбрах откъде и как мога да купя акции. Имам Револют, но разбрах че не го препоръчвате за покупка на акции.

Револют е бърз и евтин/безплатен начин за купуване. Освен това е стабилен бизнес. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз го препоръчвам Револют  имат ниски такси за подръжка на акции те, веднага изплащат дивидентите единственият минус за мен е че , не можеш да правиш повече от три сделки на ден независимо дали копуваш или продаваш

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Божидар каза:

Аз го препоръчвам Револют  имат ниски такси за подръжка на акции те, веднага изплащат дивидентите единственият минус за мен е че , не можеш да правиш повече от три сделки на ден независимо дали копуваш или продаваш

Това е при безплатния план. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това с трите сделки става въпрос, че не можеш да правиш дей трейдинг повече от три пъти за пет дни т.е. в рамките на един ден да купиш и продадеш едни и същи акции. Иначе няма ограничения ако са различни или само купуваш/само продаваш.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Има ли някъде обяснение/таблици какви са overnight rates за държене на отворена позиция в Revolut? Помня че това беше едно от нещата които ме ядосваха с eToro и Plus500 и се махнах от там. Сегашния ми брокер не позволява търгуване на акции но пък overnight rates са си песен.

Връзка към коментар
На 22.05.2015 г. в 14:05, Topfly каза:

Ако има интерес някога с удоволствие бих изнесъл безплатна лекция за инвестиции :)

Цитирам един стар пост на Topfly. Моментът е повече от подходящ - повечето хора са си вкъщи, пазарите са поразтърсени, лихвите са ниски и свободен капитал чака да бъде инвестиран. Предполагам, че @Георги би съдействал за Zoom сесия. Всъщност не е необходимо да е стриктно лекция. Защо да нямаме и инвестиционни виртуални сбирки, а не само туристически. 🙂

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , fxtrader каза:

Има ли някъде обяснение/тарифи какви са overnight rates за държене на отворена позиция в Revolut? Помня че това беше едно от нещата които ме ядосваха с eToro и Plus500 и се махнах от там. Сегашния ми брокер не позволява търгуване на акции но пък overnight rates са си песен.

Всъщност точно това, че Револют крият своите такси, ме отказа още в самото начало да ги използвам. Някои магеланци пишеха на чата им, за да получат информация за кое колко чарджват. Затова се насочих към друга платформа за безплатна търговия (която споменах в темата преди, но не я споменавам, за да не излезе, че й правя реклама).

Между другото, да се похваля. След като си направих регистрация през референтен линк и вкарах £1, получих на следващия ден бонуса си - една безплатна акция, в случая на National grid, чиято пазарна цена беше £9. Както се казва скромно, но от сърце. 🙂

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
8 minutes ago, vorbis said:

Всъщност точно това, че Револют крият своите такси, ме отказа още в самото начало да ги използвам. Някои магеланци пишеха на чата им, за да получат информация за кое колко чарджват. Затова се насочих към друга платформа за безплатна търговия (която споменах в темата преди, но не я споменавам, за да не излезе, че й правя реклама).

Между другото, да се похваля. След като си направих регистрация през референтен линк и вкарах £1, получих на следващия ден бонуса си - една безплатна акция, в случая на National grid, чиято пазарна цена беше £9. Както се казва скромно, но от сърце. 🙂

Това не е добре. Понякога тарифата за държането на акциите ти изяжда печалбата от раз. Друго интересно е какво е закъснението между тяхния доставчик и цената в Rеvolut? Случвало ми се е с други брокери да има 15 - 30 минути закъснение за изпълнение на поръчка. А в банката ми е 2 дни 😃. Няма да е много добре когато маркета обърне корема пак както се случи Март месец и трябва да продаваш. Подобно се случи в Robin Hood. 

Редактирано от fxtrader
grammar
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хм, явно имам късмета на начинаещия. Вчера направих 2 покупки и поръчките бяха изпълнени в рамките на няколко секунди. С продажби още не съм тествал, но това е в инвестиционен режим, а не в CFD, ако това има значение.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тук се получи развален телефон. Тарифата на револют за акции е изключително символична над безплатния лимит според вида потребител. Едно евро на покупка/продажба. Самата покупка/продажба става веднага за секунди.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
3 minutes ago, T.E.Lawrence said:

Тук се получи развален телефон. Тарифата на револют за акции е изключително символична над безплатния лимит според вида потребител. Едно евро на покупка/продажба. Самата покупка/продажба става веднага за секунди.

Всъщност сега ги намерих обяснени

https://www.revolut.com/help/exploring-revolut/trading/trading-stocks/what-fees-will-i-be-charged-for-my-trading#:~:text=There are absolutely no hidden,or withdrawing your trading balance.

Това което казваш плюс 0,01% of the market value of your assets annually for custody.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Пак обръщам внимание, че Револут има различни нива. Аз съм на Метал план и таксите са символични и то при продажба, някакви центове са (едноцифрени). Лошото при тях е, че нямаш контрол върху цените купува-продава, а понякога има забава при изпълнение на поръчките. Револут ги ползвам за да си играя краткосрочно с покупко-продажби в туристическия/транспортния сектор, цените играят нагоре-надолу и може да се изкарва по нещо. Дългосрочните инвестиции са в IB. Там имаш много по-добър контрол върху това, което правиш, stop-loss orders и т.н.

По принцип краткосрочните игри не ги препоръчвам, обикновено са губеща стратегия, аз по-скоро се забавлявам да си играя защото комисионни няма (т.е. има, но са символични). При такива игри винаги с едно наум, трябва да си подготвен, че краткосрочното превъртане може да се превърне по принуда в по-дългосрочна инвестиция, особено при сегашните доста височки цени на пазара (т.е. пак да се внимава какво се купува с оглед по-дългосрочни переспективи за бизнеса).

• Харесвам 4
Връзка към коментар
22 hours ago, logist13 said:

Дългосрочните инвестиции са в IB. Там имаш много по-добър контрол върху това, което правиш, stop-loss orders и т.н.

IB имаш предвид тук: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590&p=stocks2

нали? Малко по-високи им са комисионите от Революта.

Връзка към коментар
преди 23 часа, vorbis каза:

Цитирам един стар пост на @Topfly. Моментът е повече от подходящ - повечето хора са си вкъщи, пазарите са поразтърсени, лихвите са ниски и свободен капитал чака да бъде инвестиран. Предполагам, че @Георги би съдействал за Zoom сесия. Всъщност не е необходимо да е стриктно лекция. Защо да нямаме и инвестиционни виртуални сбирки, а не само туристически. 🙂

Чудесна идея 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , spear каза:

IB имаш предвид тук: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590&p=stocks2

нали? Малко по-високи им са комисионите от Революта.

Да, само, че през Карол. Има разлика в таксите в зависимост от това дали си директно с IB или с IB през Карол. Ако редовно търгуваш директно с IB излиза по-изгодно, ако търгуваш малко и от време на време - през Карол.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
On 6/5/2020 at 11:25 AM, Георги Матеев said:

Да докладвам първи опит с инвестиция в акции.

На 17.05 купени акции на Royal Caribbean, booking.com и Delta Airlines. Точно 20 дни по-късно акциите носят 46% печалба, равняващо се на изключително впечатляващата годишна доходност от 828%.

Вероятно тези проценти не са ежедневие, а по-скоро плод на настоящата ситуация, но все пак - харесва ми, особено за първи път 🙂

ТУК ИДВА АЙНЩАЙН 😄 (1+P)^n:

1. (1+0,023)^365 = 4023.521302

2. (1+0,46)^(365/20) = 998.710505
*това не си го чул от мене. АГНЕ ЯМ И БИРА ПИЯ!

и ся ще питате как така два варианта - ами с тази информация -  толоз. Хората на Wall Street и брокерите в офисите ползват компютри за по-точни числа (сложно олихвяване в секунда, минута, час, който за каквото има пари) 😄 😄 😄

И това така като го гледаш дали не е намаляваща лихва? 😄 Щото горните се умножават по 100 😉

И като стигнеш до там - всички тия числа генерират толкова много излишък, че хората даже и футболни отбори си купуват с тия пари 😄 😄 😄

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.