Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

На 9.06.2020 г. в 12:42, T.E.Lawrence каза:

Тук се получи развален телефон. Тарифата на револют за акции е изключително символична над безплатния лимит според вида потребител. Едно евро на покупка/продажба. Самата покупка/продажба става веднага за секунди.

Търгувам с тях от няколко месеца вече. По принцип става за секунди в нормалните часове, но точно когато отвори борсата няколко пъти ми се случи да крашва и да не изпълнява поръчката: "Sorry, something went wrong. Try again later" Отне ми 20 минути да направя продажба, което в такъв момент коства известан сума пари, така че и те не са перфектни. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Не са за дей трейдинг определно, то на друго освен маркет прайс не можеш и да купиш, да не говорим стоп лосс и т.н. Но за средносрочна/дългосрочна инвестиция са топ. Иначе на мен ми се случи да не мога да изляза, после цената се качи и излязох по-късно. Като резултат получих парите два пъти, впоследствие решиха проблема в моя полза, ревъртнаха по-малката сума. Големите биткойн борси също го правят този номер, имаше моменти в кракен по няколко часа им падаха сървърите по време на голямата биткойн истерия.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , T.E.Lawrence каза:

Не са за дей трейдинг определно, то на друго освен маркет прайс не можеш и да купиш, да не говорим стоп лосс и т.н. Но за средносрочна/дългосрочна инвестиция са топ. Иначе на мен ми се случи да не мога да изляза, после цената се качи и излязох по-късно. Като резултат получих парите два пъти, впоследствие решиха проблема в моя полза, ревъртнаха по-малката сума. Големите биткойн борси също го правят този номер, имаше моменти в кракен по няколко часа им падаха сървърите по време на голямата биткойн истерия.

Според мен точно Револут са доста по-удачни за дей трейдинг спрямо IB да речем заради липсата на комисионни. Иначе многото покупко-продажби водят и до сериозни комисионни, които изяждат печалбата (ако я има). Да, на Револут не може много да се разчита през първия половин час от отваряне на борсата, има забавяния в изпълнението на поръчките и съответно различна цена. Някой път е било на минус, някой път на плюс, веднъж ми се случи даже след забиване да повторя заявка и после да бъдат изпълнени 2 заявки вместо една. Т.е. Револут става за игрички и забавления, IB са за по-сериозните и дългосрочни инвестиции. Дей трейдинга, освен за забавление и игричка не го препоръчвам, няма как да надхитриш пазарите дългосрочно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
4 hours ago, logist13 said:

Дей трейдинга, освен за забавление и игричка не го препоръчвам, няма как да надхитриш пазарите дългосрочно.

Без да се заяждам има достатъчно хора които го правят. Потърси за Peter Brandt с 45 години само с това се занимава. Мога и още няколко имена да дам. 

Връзка към коментар

Имам нужда от малко помощ от  по-опитните тук относно ETF фонд, следващ S&P 500. Ще се радвам да получа вашата препоръка. Трябва да избера акумулиращ фонд с възможно най-ниски такси и с добра ликвидност и надеждност.

В шорт листата ми остаха 3 фонда:

SPXP Invesco S&P 500 UCITS ETF Acc ISIN IE00B3YCGJ38

CSP1 iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B5BMR087

VUSA Vanguard S&P 500 ETF ISIN IE00B3XXRP09

Последният на Vanguard е дистрибуционен (??? разпределя дивидентите регулярно), т.е. той отпада.

iShares фондът е на Black Rock, което е сериозно име в областта на финансите. Годишната такса е 0.07%. Други такси като вход или изход няма (???).

Остава фондът на Invesco. Годишна такса 0.05%, без допълнителни такси за вход/изход (???).

Очевидният победител би трябвало да бъде Invesco. Но нещо ме зачопли защо такса е по-ниска. При търсене в Гугъл излиза, че са имали някакви проблеми в миналото. Добро попадение ли е Invesco или да бягам от тях? Други такси освен годишната такса имат ли тези фондове?

Връзка към коментар
преди 17 минути , vorbis каза:

Имам нужда от малко помощ от  по-опитните тук относно ETF фонд, следващ S&P 500. Ще се радвам да получа вашата препоръка. Трябва да избера акумулиращ фонд с възможно най-ниски такси и с добра ликвидност и надеждност.

В шорт листата ми остаха 3 фонда:

SPXP Invesco S&P 500 UCITS ETF Acc ISIN IE00B3YCGJ38

CSP1 iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B5BMR087

VUSA Vanguard S&P 500 ETF ISIN IE00B3XXRP09

Последният на Vanguard е дистрибуционен (??? разпределя дивидентите регулярно), т.е. той отпада.

iShares фондът е на Black Rock, което е сериозно име в областта на финансите. Годишната такса е 0.07%. Други такси като вход или изход няма (???).

Остава фондът на Invesco. Годишна такса 0.05%, без допълнителни такси за вход/изход (???).

Очевидният победител би трябвало да бъде Invesco. Но нещо ме зачопли защо такса е по-ниска. При търсене в Гугъл излиза, че са имали някакви проблеми в миналото. Добро попадение ли е Invesco или да бягам от тях? Други такси освен годишната такса имат ли тези фондове?

Topfly малко по-назад беше препоръчал iShares. 

Връзка към коментар

Аз по принцип търгувам само на БФБ, така че съм "боса" по отношение на международните пазари, но имам интерес. Имам една чуденка. Когато се купуват акции на международните пазари предполагам се съхраняват в аналогични депозитари на ЦД в България нали? Тоест ако купя акции на компанията X от револют и те фалират или по някаква причина не искам/не мога да ги ползвам като посредник мога ли да си продам/ да се разпореждам с тези акции през друг посредник т.е. акциите няма да се изгубят?

Връзка към коментар
преди 3 часа, logist13 каза:

Topfly малко по-назад беше препоръчал iShares. 

С какво iShares (BlackRock) са по-добри от Invesco в случая? Вторите имат по-нисък процент годишна такса. Някаква идея?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 10.06.2020 г. в 13:56, П.Кръстев каза:

Търгувам с тях от няколко месеца вече. По принцип става за секунди в нормалните часове, но точно когато отвори борсата няколко пъти ми се случи да крашва и да не изпълнява поръчката: "Sorry, something went wrong. Try again later" Отне ми 20 минути да направя продажба, което в такъв момент коства известан сума пари, така че и те не са перфектни. 

Да добавя още нещо. Револют премахнаха много компании от платформата си, като от това което открих, причината е, че не искат потребителите им да инвестират в много рискови компании. Това последното не знам как го изчисляват, разбирам да бяха махнали само Hertz и разни други, които са подали за фалит по Chapter 11, но те премахнаха и много други, включително и сравнително стабилни компании.

Като резултат, в момента имам доста акции, които мога само да продам, но не мога да купувам допълнително.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 10.07.2018 г. в 7:42, Topfly каза:

1. Ако мислиш дългосрочно не е сигурно, че е най-добре да имаш лесно достъпна онлайн платформа, защото това те предразполага да почнеш необмислени краткосрочни спекули, които да ти донесет сериозни загуби. Номер едно тук трябва да е сигурността за парите ти. Избери стабилен финансов посредник с голяма държавна гаранция в случай, че някой злоупотреби със спестяванията ти.

2. Като начинаещ инвеститор не бих ти препоръчал да инвестираш в “тъмна Индия“ 🙂 Не търси и отделни акции, защото можеш много да се опариш, независимо колко голяма и стабилно изглеждаща е компанията. Забрави и за инструменти, като CDF (contract for difference) и всякакви други инструменти, кото ти предлагат ливъридж. Най-добре е да почнеш да инвестираш в пасивни ETF (Exchange Traded Funds), които инвестират в добре диверзифицирани борсови индекси на пазарите в САЩ или глобално.

3. При интерес може да изнеса лекция, стига да има достатъчен интерес на веднъж и не всяка седмица някой да иска да му изнясям една и съща лекция 🙂

Важно е да се направи разлика какво е инвестиране и какво е спекула, трейдинг и т.н. Инвестирането е дейност при която ако човек го прави по правилата средностатистически със сигурно ще е на плюс. При спекулата и трейдинга нещата стоят по съвсем различен начин. Това е по скоро хазарт със средно статистически негативен резултат, а не инвестиция. Лошото е, че повечето “безплатни“ обучителни курсове, филми и т.н. натискат хората в посока да станат трейдъри и с това закономерно си губят парите, вместо да почнат да печелят. Инвестиционните посредници и банките  нямат голяма сметка от инвеститорите, които само си стоят на инвестициите и нищо не правят и затово постоянно ги заливат с “анализи“, които ги мотивират да търгуват и да правят комисиони за посредника. Последният с който трябва да се консултирате за вашите инвестиции е банката и инвестиционния посредник. Най-добре е направо да си запушите очите и ушите за информацията идваща от там 🙂

Здравей Topfly, Имаш ли впечатления от ETFMatic. И от гледна точка на твоята препоръка за сигурността на парите. Понеже ми я препоръчаха. Благодаря

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Понеже съм канена на юбилей и ми хрумна да подаря монета с нумизматична стойност. Дали можете да ме насочите откъде мога да закупя такава ? Бюджет 100 лв.

Гледам, че сайтовете на банките предлагат.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 1 час, Мари Николова каза:

Tron(TRX) Защо? Имаш някакво предчувствие или някой ти е подшушнал нещо? 🙂

Не...Регистрирах се в едни клауд-копачки и гледам, че много играе... 

с една десета от цента нагоре-надолу всеки ден... Та си мислех дали да не врътна малко през Революта за проба... 

П. П. Там пък го няма, за жалост! 

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
Връзка към коментар
преди 1 минута , crazyhorse каза:

и гледам, че много играе..

Те повечето крипто валути са така 🙂

Нямам никакви наблюдения върху Трон. В youtube има  клипчета на разни финансови гурута, може да поразгледаш. На мен CEOто ми прилича на 12 годишен, ама... ти и не искаш да инвестираш дългосрочно.Може да споделиш как е протекъл експериментът 🙂

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Малко да повдигна темата 🙂

Правилно ли се ориентирам, че наличните акции към 31.12, купени през револют ( а и не само, но търгувани на US борси) трябва да се декларират в ГДД. Както и всички продажби и получени дивиденти, ако акциите носят дивидент. Тъй като акциите са търгувани на борсата в САЩ следва да се изчисли комулативният резултат за периода от продажбите и ако това е печалба, да се обложи с данък? За дивидентите се дължи данък дивидент, ако такъв не е удържан в САЩ. Ако е удържан се прилагат документи от револют. 

Връзка към коментар
На 30.12.2020 г. в 10:21, Алекс каза:

Малко да повдигна темата 🙂

Правилно ли се ориентирам, че наличните акции към 31.12, купени през револют ( а и не само, но търгувани на US борси) трябва да се декларират в ГДД. Както и всички продажби и получени дивиденти, ако акциите носят дивидент. Тъй като акциите са търгувани на борсата в САЩ следва да се изчисли комулативният резултат за периода от продажбите и ако това е печалба, да се обложи с данък? За дивидентите се дължи данък дивидент, ако такъв не е удържан в САЩ. Ако е удържан се прилагат документи от револют. 

Да, всички налични акции към 31.12 (с изключение на тези от БФБ ) се описват в ГДД (приложение8) . В приложение 5 , пишеш всички сделки  които са извършени на нерегулиран пазар (САЩ) и съответно подлежат на облагане .Ако са до 3 сделки ,данъка е 10 % от печалбата, над 3  вече е 15% тъй като според закона си търговец по занятие , и ако не се лъжа се описват в приложение 2 .   Би трябвало след попълването на всички данни ,системата сама да изчисли дължимият данък . Дивидента получаваш с вече удържан данък( освен ако не си купувала британски акции)  .Изключение прави  Philip Morris ,но предполагам не си инвестирала в нея .

Прилагаш извлечения за дивидентите и извършените сделки .

Написаното е на база от тази  година , защото НАП обичат да променят приложенията и изискванията .

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ще си позволя да вметна, че от 01.01.2021 има промени в ЗДДФЛ и е променена дефиницията за регулиран пазар, като към регулираните пазари спадат и т.нар. еквивалентни пазари, сред които САЩ, Хонконг, Австралия и някои други държави, за които не се сещам в момента. Това означава, че печабите на тези пазари няма да се облагат вече, но въпреки това трябва да се декларират притежаваните акции.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 18 часа, Kristinna каза:

Ще си позволя да вметна, че от 01.01.2021 има промени в ЗДДФЛ и е променена дефиницията за регулиран пазар, като към регулираните пазари спадат и т.нар. еквивалентни пазари, сред които САЩ, Хонконг, Австралия и някои други държави, за които не се сещам в момента. Това означава, че печабите на тези пазари няма да се облагат вече, но въпреки това трябва да се декларират притежаваните акции.

Ако не се лъжа,това  е само за юридически лица .

Връзка към коментар
1 hour ago, rayden said:

Ако не се лъжа,това  е само за юридически лица .

Важи и за физически и за юридически лица. Промяната е направена респективно в двата закона - ЗДДФЛ и ЗКПО.

Конкретно в ЗДДФЛ пише следното:

Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

А ето я и промяната:

(ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2021 Г.)

§ 80. (1) До 31 декември 2025 г. "разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица са и сделките с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на пазар за растеж по смисъла на чл. 122, ал. 1 от Закона за пазарите на финансови инструменти. "Права" за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала.

Реално промяната е, че преди пишеше регулиран пазар, който обхваща регулирани пазари в БГ и ЕС, и този текст е заменен с пазар на разстеж, който обхваща и редица други пазари, сред които, както споменах и САЩ. Промяната е в резултат на това, че България стана член на ОИСР.

П.П. Трудно е да опровергаеш счетоводител 😀

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Kristinna каза:

Важи и за физически и за юридически лица. Промяната е направена респективно в двата закона - ЗДДФЛ и ЗКПО.

Конкретно в ЗДДФЛ пише следното:

Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

А ето я и промяната:

(ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2021 Г.)

§ 80. (1) До 31 декември 2025 г. "разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица са и сделките с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на пазар за растеж по смисъла на чл. 122, ал. 1 от Закона за пазарите на финансови инструменти. "Права" за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала.

Реално промяната е, че преди пишеше регулиран пазар, който обхваща регулирани пазари в БГ и ЕС, и този текст е заменен с пазар на разстеж, който обхваща и редица други пазари, сред които, както споменах и САЩ. Промяната е в резултат на това, че България стана член на ОИСР.

П.П. Трудно е да опровергаеш счетоводител 😀

Не иска да те опровергавам  ,не съм счетоводител ,но мисля че се освобождават от данък капиталова печалба само юридическите лица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Инвестиции и доходност, за мен е “тъмна Индия”

За пръв път купих акции на Рипъл, не знам колко е разумно... нещо ги съдят в момента..Както и да е, знам че е на готово, но се чудя някой дали може да ме посъветва за едни 10 - 15к къде мога да инвестирам за по дългосрочно? Амазон, тесла? Сигурно задавам много тъп въпрос, все пак благодаря на отзовалите се🙂

Връзка към коментар

Само допреди 10ина дни крипто валутата на Рипъл - XRP се водеше за една от най-перспективните, но бързо се срина, след като ги обвиниха в офериране на нерегистрирани ценни книжа. Виждам, че големите борси вече започнаха да делистват XRP.Непосредствено преди това си мислех да инвестираме някаква сума в XRP, добре че се забавих с няколко дни. Хубаво е да следиш, как се развиват нещата там.

Не бих си позволила да ти давам съвети, нямам достатъчно опит. Но щом искаш да инвестираш една не малка сума, задължително е да четеш анализи, да следиш пазара, с две думи да си в час. Който и каквото да ти каже, парите са си твои.

За мен инвестициите в крипто валута са все още хоби, пробвам с малки суми с идеята да натрупам опит. Благодарение на това, че се ровя и търся информация, спокойно мога да кажа, че се радвам на резултата.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.