VASILEV Публикувано: 3 януари, 2021 Сподели Публикувано: 3 януари, 2021 Преди 1 час, Мари Николова каза: Само допреди 10ина дни крипто валутата на Рипъл - XRP се водеше за една от най-перспективните, но бързо се срина, след като ги обвиниха в офериране на нерегистрирани ценни книжа. Виждам, че големите борси вече започнаха да делистват XRP.Непосредствено преди това си мислех да инвестираме някаква сума в XRP, добре че се забавих с няколко дни. Хубаво е да следиш, как се развиват нещата там. Не бих си позволила да ти давам съвети, нямам достатъчно опит. Но щом искаш да инвестираш една не малка сума, задължително е да четеш анализи, да следиш пазара, с две думи да си в час. Който и каквото да ти каже, парите са си твои. За мен инвестициите в крипто валута са все още хоби, пробвам с малки суми с идеята да натрупам опит. Благодарение на това, че се ровя и търся информация, спокойно мога да кажа, че се радвам на резултата. Да аз влезнах на 0.20$ и излезнах на 0.50$ след като разбрах, но мисля пак да участвам с малка сума, като се надявам нещата да се оправят тази година. Благодаря за съвета. 1 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 3 януари, 2021 Сподели Публикувано: 3 януари, 2021 На 31.12.2020 г. в 23:30, rayden каза: Да, всички налични акции към 31.12 (с изключение на тези от БФБ ) се описват в ГДД (приложение8) . В приложение 5 , пишеш всички сделки които са извършени на нерегулиран пазар (САЩ) и съответно подлежат на облагане .Ако са до 3 сделки ,данъка е 10 % от печалбата, над 3 вече е 15% тъй като според закона си търговец по занятие , и ако не се лъжа се описват в приложение 2 . Би трябвало след попълването на всички данни ,системата сама да изчисли дължимият данък . Дивидента получаваш с вече удържан данък( освен ако не си купувала британски акции) .Изключение прави Philip Morris ,но предполагам не си инвестирала в нея . Прилагаш извлечения за дивидентите и извършените сделки . Написаното е на база от тази година , защото НАП обичат да променят приложенията и изискванията . Правилно ли рязбирам, че трябва да декларирам всяка една сделка, направена през револют за 2020, дори и да не съм теглил пари от инвестиционната ми сметка? Че аз имам над 30 купувания/продажби, въпреки че към 31.12 имам акции само на 2 компании? Връзка към коментар
rayden Публикувано: 3 януари, 2021 Сподели Публикувано: 3 януари, 2021 преди 1 час, П.Кръстев каза: Правилно ли рязбирам, че трябва да декларирам всяка една сделка, направена през револют за 2020, дори и да не съм теглил пари от инвестиционната ми сметка? Че аз имам над 30 купувания/продажби, въпреки че към 31.12 имам акции само на 2 компании? Предполагам ,че става въпрос за акции , не договори за разлики ,опции и т.н . Ако си извършвал сделки на Nyse или друг нерегулиран пазар, според законите в Бг печалбата се облага . Ако си направил повече от 3 продажби ,описваш всички сделки в приложение 2 .Както писах по горе, системата би трябвало сама да изчисли сумата за внасяне в Нап .Наличните акции до 31.12 .2020 и евентуално получените дивиденти се пишат в приложение 8. При извършени сделки на регулирани пазари ,например борси в ЕС ,можеш да си напишеш печелившите с в приложение 13 ,не е задължение ,но все пак е доказване на доход.Няма данък капиталова печалба . На мен лично Револют ми е много "мъгляв" за инвестиране, с което мнение разбира се, не ангажирам никого . Връзка към коментар
rayden Публикувано: 3 януари, 2021 Сподели Публикувано: 3 януари, 2021 преди 6 часа, VASILEV каза: Инвестиции и доходност, за мен е “тъмна Индия” За пръв път купих акции на Рипъл, не знам колко е разумно... нещо ги съдят в момента..Както и да е, знам че е на готово, но се чудя някой дали може да ме посъветва за едни 10 - 15к къде мога да инвестирам за по дългосрочно? Амазон, тесла? Сигурно задавам много тъп въпрос, все пак благодаря на отзовалите се🙂 Moже би сте купили крипто Ripple ,не акции. Ако имате време прочетете темата от началото, особенно постовете на TOPFLY .Трудно някой би ви казал в коя компания да инвестирате ,тъй като всеки има различни цели ,виждания и толеранс за риск. 1 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 3 януари, 2021 Сподели Публикувано: 3 януари, 2021 преди 6 минути , rayden каза: Moже би сте купили крипто Ripple ,не акции. Ако имате време прочетете темата от началото, особенно постовете на TOPFLY .Трудно някой би ви казал в коя компания да инвестирате ,тъй като всеки има различни цели ,виждания и толеранс за риск. @raydenТочно защото прочетох темата от край до край, но почти колкото отговори толкова и мнения и като цяло не ми е ясно.Явно, че не всеки би споделил, но аз и не бях оптимист, че ще получа конкретни отговори. Благодаря за отговора Ви. Връзка към коментар
Алекс Публикувано: 4 януари, 2021 Сподели Публикувано: 4 януари, 2021 преди 16 часа, П.Кръстев каза: Правилно ли рязбирам, че трябва да декларирам всяка една сделка, направена през револют за 2020, дори и да не съм теглил пари от инвестиционната ми сметка? Че аз имам над 30 купувания/продажби, въпреки че към 31.12 имам акции само на 2 компании? Аз така го разбирам. Трябва да декларираш сделките през годината, въпреки че парите не са изтеглени, както и наличните акции към края на годината. 1 Връзка към коментар
ivan69 Публикувано: 5 януари, 2021 Сподели Публикувано: 5 януари, 2021 Аз пък продадох Биткойн на 32000 , не че някога съм си го купувал.... Връзка към коментар
Rositsa88 Публикувано: 5 януари, 2021 Сподели Публикувано: 5 януари, 2021 2020 беше добра година, аз инвестирам главно в индекси и тая година Nasdaq донесе 43%. И успях да разработя с Пайтън Монте Карло симулация която ми показва при какви инвестирани пари в пазара мога да спра да работя и какъв е шанса парите ми никога да не свършат 🙂 Липса на пътувания, мн свободно време и как да не си напишеш сам алгоритъма 🙂 4 4 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 5 януари, 2021 Сподели Публикувано: 5 януари, 2021 Да, 2020г. беше много добра, и на борсите, и за водещите криптовалути. Да видим до кога ще продължи партито и лудостта, и тази година почва добре. Ама това огромно печатане на пари срещу които няма произведени стоки или услуги май няма да свърши добре. Хич не ми се струва устойчиво да харчиш и да потребяваш без да произвеждаш нищо насреща. 2 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 Преди няколко дни питах как и къде да инвестирам определена сума пари, че нещата не са ми ясни и че ще ми е първа инвестиция. Така и не получих конкретен отговор, вероятно защото е невъзможно или по ред други причини, но макар и нищо да не разбирам купих рипъл на $0.20 , а сега е $0.32 и расте😀 3 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 28 минути , VASILEV каза: но макар и нищо да не разбирам купих рипъл на $0.20 , а сега е $0.32 и расте😀 И аз почти нищо не разбирам , но освен да се радваш, когато цената на инвестициите ти расте, е важно да запазиш самообладание, когато цената им пада. 7 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 19 минути , Фил каза: ...но освен да се радваш, когато цената на инвестициите ти расте, е важно да запазиш самообладание, когато цената им пада. Мой изстрадан опит с някои позиции :))) Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 34 минути , Фил каза: И аз почти нищо не разбирам , но освен да се радваш, когато цената на инвестициите ти расте, е важно да запазиш самообладание, когато цената им пада. Само знам, че купих за £5000 сега са 7000+ скоро ще излизам мисля😅 5 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 Рипъла e доста зле, не знам на какво се дължи точно този растеж. SEC са ги погнали здраво и ги делистват от доста борси... Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 2 минути , П.Кръстев каза: Рипъла e доста зле, не знам на какво се дължи точно този растеж. SEC са ги погнали здраво и ги делистват от доста борси... Еми зле, но аз купих на 0.20 и продадох на 0.36 на мен това ми трябваше 🙂 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 25 минути , VASILEV каза: ... аз купих на 0.20 и продадох на 0.36 на мен това ми трябваше 🙂 Кога ше черпиш!? 1 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 Рипъла е много куц кон, SEC ги съди. Най-вероятно ръста му е временен и се дължи на разбрали/недоразбрали дребни инвеститори включили се в играта за големите печалби. Междувременно много по-стабилните биткойн и етериум отбелязаха впечатляващи ръстове от по 400% и нагоре последните 7-8 месеца. И купона продължава. 2 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 7 януари, 2021 Сподели Публикувано: 7 януари, 2021 преди 16 минути , logist13 каза: Рипъла е много куц кон, SEC ги съди. Най-вероятно ръста му е временен и се дължи на разбрали/недоразбрали дребни инвеститори включили се в играта за големите печалби. Междувременно много по-стабилните биткойн и етериум отбелязаха впечатляващи ръстове от по 400% и нагоре последните 7-8 месеца. И купона продължава. И от коне и конни състезания не разбирам, но е важно да заложиш не на здравия или куция, а на печелившия😉 преди 59 минути , Фил каза: Кога ше черпиш!? Веднага🍻 Наздраве😀 1 Връзка към коментар
peterpup Публикувано: 9 януари, 2021 Сподели Публикувано: 9 януари, 2021 На 1.01.2021 г. в 21:35, Kristinna каза: Важи и за физически и за юридически лица. Промяната е направена респективно в двата закона - ЗДДФЛ и ЗКПО. Конкретно в ЗДДФЛ пише следното: Необлагаеми доходи Чл. 13. (1) Не са облагаеми: 3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби; А ето я и промяната: (ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2021 Г.) § 80. (1) До 31 декември 2025 г. "разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица са и сделките с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на пазар за растеж по смисъла на чл. 122, ал. 1 от Закона за пазарите на финансови инструменти. "Права" за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала. Реално промяната е, че преди пишеше регулиран пазар, който обхваща регулирани пазари в БГ и ЕС, и този текст е заменен с пазар на разстеж, който обхваща и редица други пазари, сред които, както споменах и САЩ. Промяната е в резултат на това, че България стана член на ОИСР. П.П. Трудно е да опровергаеш счетоводител 😀 Здравейте, А как стои въпросът с криптовалутата и данъците. Те къде се описват.? Имате ли идея? Връзка към коментар
Kristinna Публикувано: 9 януари, 2021 Сподели Публикувано: 9 януари, 2021 Преди 1 час, peterpup каза: Здравейте, А как стои въпросът с криптовалутата и данъците. Те къде се описват.? Имате ли идея? Какви данъци? Т.е. от какво е реализиран дохода? Относно биткойн в българското законодателство той още не е дефиниран. Нямам опит и не мога да кажа как би се третирал, но чета напоследък, че доста хора ги вълнува, като цяло и аз следя въпроса. 1 Връзка към коментар
hristov.hb Публикувано: 9 януари, 2021 Сподели Публикувано: 9 януари, 2021 преди 3 часа, peterpup каза: Здравейте, А как стои въпросът с криптовалутата и данъците. Те къде се описват.? Имате ли идея? Доходите от търгуване с криптовалути, се считат за доходи от сделки с финансови активи. За физически лица облагаемият доход се определя по реда на чл.33 от ЗДДФЛ. В данъчната декларация се попълват в Приложение № 5 таблица 2. 5 Връзка към коментар
Kristinna Публикувано: 10 януари, 2021 Сподели Публикувано: 10 януари, 2021 преди 14 часа, hristov.hb каза: Доходите от търгуване с криптовалути, се считат за доходи от сделки с финансови активи. За физически лица облагаемият доход се определя по реда на чл.33 от ЗДДФЛ. В данъчната декларация се попълват в Приложение № 5 таблица 2. Би ли споделил от къде си получил тази информация? Аз се водя от допълнителните разпоредби по ЗДДФЛ и не виждам към коя група би се приравнило криптото. 11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките: а) (доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2018 г., в сила от 16.02.2018 г.) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала; б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство; в) (нова - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната; за обратно изкупуване се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип; г) (предишна б. "в" - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел II от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, или аналогични по вид сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. П.С сега видял, че си цитирал чл. 33 т.е. казваш, че криптото се третира като доход от разпореждане с имущество. Във всеки случай, за най-сигурно е добре да се отправи запитване към НАП. 1 Връзка към коментар
peterpup Публикувано: 10 януари, 2021 Сподели Публикувано: 10 януари, 2021 преди 22 часа, Kristinna каза: Какви данъци? Т.е. от какво е реализиран дохода? Относно биткойн в българското законодателство той още не е дефиниран. Нямам опит и не мога да кажа как би се третирал, но чета напоследък, че доста хора ги вълнува, като цяло и аз следя въпроса. Да, това имах предвид. Благодаря за отговора! преди 19 часа, hristov.hb каза: Доходите от търгуване с криптовалути, се считат за доходи от сделки с финансови активи. За физически лица облагаемият доход се определя по реда на чл.33 от ЗДДФЛ. В данъчната декларация се попълват в Приложение № 5 таблица 2. Благодаря! Връзка към коментар
ivan69 Публикувано: 10 януари, 2021 Сподели Публикувано: 10 януари, 2021 Добро рали се оформя на биткойна.... Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 10 януари, 2021 Сподели Публикувано: 10 януари, 2021 преди 9 минути , ivan69 каза: Добро рали се оформя на биткойна.... Ама до кога ще е... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега