Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

преди 7 часа, Kristinna каза:

Би ли споделил от къде си получил тази информация?

Аз се водя от допълнителните разпоредби по ЗДДФЛ и не виждам към коя група би се приравнило криптото.

П.С сега видял, че си цитирал чл. 33 т.е. казваш, че криптото се третира като доход от разпореждане с имущество.
Във всеки случай, за най-сигурно е добре да се отправи запитване към НАП.

Определението в т.11 от ДР за сделки с финансови инструменти се отнася само за освободените от облагане доходи по чл.13 ал.1 т.3. Доходите от търгуване с криптовалути са облагаеми и попадат в чл.33 ал.3, 4 и 5. Има доста становища на НАП, че криптовалутите представляват финансов актив и се облагат по този начин. Примерно № 24-34-39/2014 г., 24-34-40/2014 г. и други по-нови.

В линка е  съобщение от рубриката Актуално на сайта на НАП.

https://nra.bg/news?id=2115

Връзка към коментар

Според мен ще падне до 4-500 до края на месеца , освен ако не стане 50000-60000:) Аз лично си утроих късата позиция на 40000 и имам средна цена 37500 няма повече да усреднявам , стоп лос ми е на 52000 , таргет 4000 

Връзка към коментар
преди 3 минути , ivan69 каза:

Според мен ще падне до 4-500 до края на месеца , освен ако не стане 50000-60000:) Аз лично си утроих късата позиция на 40000 и имам средна цена 37500 няма повече да усреднявам , стоп лос ми е на 52000 , таргет 4000 

Предвижда се да падне с 40% ,но не е ясно кога и после пак на горе. Аз лично смятам, че ще мине предната граница от 40000. Да видим...

Връзка към коментар
преди 14 часа, VASILEV каза:

Предвижда се да падне с 40% ,но не е ясно кога и после пак на горе. Аз лично смятам, че ще мине предната граница от 40000. Да видим...

Ами днес върви към 40% , ако и братята американци ударят едно рамо след 2 часа , довечера на 25000 ,до края на седмицата на 10000

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз не бих купувал в следващата една година . За мен пазара е супер надценен , не само крипто валутите , а и (почти) всички акции . Нормално след това печатане на пари последната година . Аз ще играя на къси позиции . Следващият балон е Тесла...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, ivan69 каза:

Аз не бих купувал в следващата една година . За мен пазара е супер надценен , не само крипто валутите , а и (почти) всички акции . Нормално след това печатане на пари последната година . Аз ще играя на къси позиции . Следващият балон е Тесла...

Той пазара, че е надценен, надценен е. Ама напечатаните пари трябва някъде да отидат, по една или друга причина едва ли ще се допусне да избият през сериозна инфлация. И убежище за парите са борсите, имотите, криптовалутите. Докато централните банки не почнат да изтеглят налятата ликвидност (едва ли ще е скоро според заявките, които правят), балоните ще си стоят и резки и дългосрочни сривове едва ли ще има. По-скоро на пазарите на акции и криптовалути навлязоха доста дребни играчи покрай финтех и лесните и евтини покупки/продажби и големите акули от време на време ще се възползват да ги поизтръскват. А паническите разпродажби са възможно най-лошото решение в средносрочен и дългосрочен срок, цените се възстановяват и подгонват нови рекорди.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Всеки сам си решава . За мен последната година инвестирането е като игра на Монополи . Само  погледнете пазарната капитализация на Тесла и Фолксваген например . Едната има над 10 пъти по-малко продажби за 2020 а пазарната и капитализация е по-висока , къде е логиката? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Гледам, че има десетки видове портфейли и борси, как се ориентирате из тях?

Някой с опит, може ли да каже как да се образовам на тази тема. Все се каня да пробвам-купуване, съхранение и някой ден продажба, колкото да мина през целия път.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , feel_the_rush каза:

Здравейте! Една позната иска да си купи етериум. Можете ли да препоръчате през кой посредник да го направи?

bitstamp.net, но има и други. Доколкото чета из темата доста хора от форума ползват crypto.com.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Интервю от днес с Владимир Тенев ( вероятно най-богатият българин последните две години ) и собственик на Робин Худ:

https://www.cnbc.com/amp/2021/01/28/robinhood-ceo-says-it-limited-buying-in-gamestop-to-protect-the-firm-and-protect-our-customers.html

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, stanislavpp каза:

Интервю от днес с Владимир Тенев ( вероятно най-богатият българин последните две години ) и собственик на Робин Худ:

https://www.cnbc.com/amp/2021/01/28/robinhood-ceo-says-it-limited-buying-in-gamestop-to-protect-the-firm-and-protect-our-customers.html

На Robinhood явно им стана традиция да настъпват мотиката. Дано успеят и този път да се измъкнат сравнително невредими от ситуацията, че нали бяха решили скоро да правят IPO.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, stanislavpp каза:

абстрахирайки се от WSB autists & gay bears жаргона, с голям интерес следя ситуацията покрай GameShop и Robinhood, с потенциал е да преобърне из основи доста клишета във финансовия свят 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 часа, Djgeorgie каза:

На Robinhood явно им стана традиция да настъпват мотиката. Дано успеят и този път да се измъкнат сравнително невредими от ситуацията, че нали бяха решили скоро да правят IPO.

Не само те спряха търговията. Във Великобритания техният "двойник" в безкомисионната търговия също спря GameShop и AMC. Очаквам съдебни спорове, които няма да се харесат на големите акули. Досега играта беше големите хедж-фондове насочват милиарди долари, които неизбежно наклоняват везните на пазара. Това беше добре за тях. Социалните мрежи, обаче, позволиха на дребните риби да комуникират бързо и да действат едновременно и еднопосочно, влизайки в конфликт с хедж-фондовете. Ситуацията ми прилича като на БГ-мамите, които с една тема във форума събарят банка.

Ако делата се гледаха в бъгарски съд, интрига нямаше да има, но в щатски съд нещата са по-различни. Ще бъде интересно...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Не знам колко хедж фондовете ще губят от такива игри, ама доста дребни инвеститори ще има опарени. Малко от дребните ще спечелят добре, но повечето ще пият студена вода. Пък вчера Мъск с едно споменаване на биткойн в туитър доведе до 20% скок на цената, днес сме на изходно ниво. Инвестиралите вчера едва ли ще са щастливи.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , logist13 каза:

Инвестиралите вчера едва ли ще са щастливи.

Ху ноуз, след няколко седмици (месеци) може и да са щастливи... :wink:
А може и да са много нещастни ... и не само инвестиралите вчера, и инвестиралите оня ден, или преди месец ...
Иначе си прав, че най-често дребните риби пият студена вода.

Връзка към коментар
преди 2 часа, logist13 каза:

Инвестиралите вчера едва ли ще са щастливи.

преди 8 минути , VASILEV каза:

Рипъл пак рипна🙂

А, тъкмо щях да дам пример за непредвидимостта на пазара точно с XRP и днешният му скок 🙂

Уж го бяха отписали и масово го делистваха. Пък нали и @VASILEV направи удар с този койн в най-неочакваният момент.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Мари Николова каза:

А, тъкмо щях да дам пример за непредвидимостта на пазара точно с XRP и днешният му скок 🙂

Уж го бяха отписали и масово го делистваха. Пък нали и @VASILEV направи удар с този койн в най-неочакваният момент.

@Мари Николовадаже онзи ден на 28 Януари Рипъл беше на 0.24 и си викам ще скачам...послее се отказах...ето на, стигна 0.40, яд ме е ама свърши...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Мари Николова каза:

Ами точно тези подскоци или сривове в цените за 2-3 часа и после обратно са нещо от което дребните инвеститори не могат да се възползват, а риска да се опарят като купят скъпо си е доста голям. В крайна сметка XRP в момента е на нивото си от преди година, докато BTC е 4 пъти по-скъп, а ETH е 7 пъти по-скъп. Все си мисля, че за дребните по-правилната стратегия е по-дългосрочната игра, а не моментните колебания. При тези ръстове на BTC и ETH спокойно може да си изтеглиш 1/3 или 1/2 от инвестицията и да си на добра печалба, пък за останалото не рискуваш нищо. Ако още растат добре, но и до нула да паднат пак не можеш да загубиш.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, logist13 каза:

Ами точно тези подскоци или сривове в цените за 2-3 часа и после обратно са нещо от което дребните инвеститори не могат да се възползват, а риска да се опарят като купят скъпо си е доста голям. В крайна сметка XRP в момента е на нивото си от преди година, докато BTC е 4 пъти по-скъп, а ETH е 7 пъти по-скъп. Все си мисля, че за дребните по-правилната стратегия е по-дългосрочната игра, а не моментните колебания. При тези ръстове на BTC и ETH спокойно може да си изтеглиш 1/3 или 1/2 от инвестицията и да си на добра печалба, пък за останалото не рискуваш нищо. Ако още растат добре, но и до нула да паднат пак не можеш да загубиш.

Забравяш суапа на инвестиционните посредници , моя си ми взима 5% месечно за къса позиция , ако знаеш посредник който не взима или е по малко от 0,28$/0,01btc за къса позиция пиши да си сменя посредника , интересуват ме само къси позиции.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.