Прескочи до съдържание

Сплит и Дубровник

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, колеги магеланци. Поразрових се из форума, но не можах да намеря подходяща тема за случая и затова пускам нова тема. Става въпрос за пътуване с коли на цяла компания футболни фенове, с идеята да посетим мач между Хърватия и България в средата на октомври, който ще се играе в Сплит. Понеже част от компанията са ходили до Загреб, а друга част не сме ходили по тези географски ширини, имаме нужда от съвети. Намислили сме да минем по два различни маршрута, за да можем да видим максимално много от красотите на западните балкански страни. Обмисляме отиването да е през Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, като мястото, предвидено за нощувки е Дубровник. Последния ден се отправяме към Сплит и след мача потегляме през Босна обратно към България. Въпросът ми е къде си заслужава да се отбиваме, спираме, почиваме и т.н. Отворени сме за всякакви съвети и мнения. Благодаря. :)

Публикувано:

Сърбия, Македония, Албания, Черна гора - това транзит ли е? Все пак Котор и Будва не са за изпускане.

В Хърватска има много за гледане по крайбрежието - освен Сплит, отделете внимание и на Трогир и Задар.

Duke беше казвал за бирата Карловачко - да не забравите да пробвате :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Duke беше казвал за бирата Карловачко - да не забравите да пробвате :)

Карловачко точено, ако трябва да бъдем точни... :P

• Харесвам 2
Публикувано:

Сплит е задължителен. Вземете си 1 penny guide - ако ви се падне Лучия, ще останете доволни.

Препоръчвам и Национален парк Крка, защото Плитвичките езера не са ви на път.

• Харесвам 2
Публикувано:

На път за Сплит от Дубровник може да се отбиете в Стон и Мали Стон(най-малкият град в Хърватска).Стон е известен с крепостните си стени с дължина над 5 км.,които са най-дългите в Европа.

• Харесвам 2
Публикувано:

мога да съм ти полезна с актуална пътна, и не само, информация когато се върна на 15.07.

на отиване маршрута е: варна-софия-скопие /нощувка/-котор 

на връщане е: дубровник-мостар-сараево /нощувка/-софия-варна

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

PALIA4I вие за колко време ще обикаляте? Драсни няколко реда като се върнете :)

И ние мислим един Дубровник да направим с колата в началото на август, но чак до Сплит едва ли ще ходим. По - скоро Будва, Котор, Дубровник - слънчице и плаж малко и обратно вкъщи. До Будва го дава 10 часа и малко  ( и това е по гугъл мапса без спирания и прочие). Някакви идеи как да си разделим пътя. Много го мислим, но по пътя няма нищо, което да си заслужава да се отбиваме като че ли. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

palia4i  и аз имам същата молба като Лин.

Ние сме планирали в началото на август пътуване до Дубровник също с кола за около седмица. Местата за нощувки вече са набелязани:

1.Мокра гора, Сърбия

2.Мостар, Босна

3 и 4. Дубровник

5 и 6. Около Будва и Котор, Черна гора

7.Охрид

Редактирано от ina.bg
  • Харесвам 2
Публикувано:

аз мислих един подробен, и надявам се полезен пътепис с много снимки да ви подготвя, но все време не остава. както и да е. сега на въпросите ви.

1. аз тръгнах от варна-софия-гкпп гюешево-скопие /нощувка-страхотни апартаменти, който ще ходи натам давам координати веднага/-влязох в косово /очарована съм/-качаник-урошевац-штимлье-дулье /качване на магистралата-велика магистрала/-влизане в албания, още по-очарована и от косово, страшно обичат българите- границите се минават насън-преди милот магистралата свършва. на отиване карах към шкодер, на туци се отбих, за да не ходя до призрен-безсмислено, много движение-после тунела созина-излизаш преди сутоморе и газ на север към петровац-будва котор. 

черногорците, и особено хърватите са ми голямото разочарование-надменни, груби, темерути. ако мислите в дубровник да плащате в евро, може да забравите. в ресторантите-ок, върви, но иначе и магнит не можете да си купите-само куни. на стената-само куни, или кр.карти. косово от 1.07 влезе еврото, както в ч. гора. зелената карта за косово от 1.07 вече е 15 евро. в частта албания-ч.гора не минавайте през гкпп bozaj!! пътя минава през шкодер - много натоварено.

2. на връщане обаче уцелих "10ката", след бар се следват табелите за стари град бар и добра вода, навигацията и гугъл мап го знаят, оттам докато се усетиш си на гкпп сукобин. пътува се бързо и се спестява страшно много време, а и към 50 км по завоите през улцин и каньона малка и голяма клезна. освен това избягваш шкодер, караш към лежа, милот и хоп пак на магистралата. на разклона за милот сергии със зарзават, маслини, зехтин, плодове-чудно напазарихме, евро, сменят точно до стинката албанците, не лъжат, мили, любезни.

3. плаж?! забравете!! само камъни едри червени, със същите е осеяно и дъното, не може ни да се лежи, ни да се стъпи. в черна гора има 2!! пясъчни плажа. единия е на св. стефан-пясъчна коса-75 евро за 2 шезл+чадър. другия е на юг от св. стефан при риежка /много красиво градче/ - има табели на пътя - ситен песок :) в дубровник ситуацията с плажовете е същата-ходихме в цавтат на плаж-камъняк, градчето е хубаво.

4. спахме в котор в стария град-апартамента на попович-невероятен!! препоръчвам ако някой иска, давам координати

5. в рисан-римски мозайки, невероятни

• Харесвам 3

ако тръгвате от софия директно към котор по моя път нощувки не ви трябват. магистралата спестява много, ах ква магистрала, ах...за ч. гора ви трябва също застраховка, не вървят нашите зелени к-ти, 15 евро за 15 дена е. 

Редактирано от palia4i
Публикувано:

palia4i  и аз имам същата молба като Лин.

Ние сме планирали в началото на август пътуване до Дубровник също с кола за около седмица. Местата за нощувки вече са набелязани:

1.Мокра гора, Сърбия

2.Мостар, Босна

3 и 4. Дубровник

5 и 6. Около Будва и Котор, Черна гора

7.Охрид

2 нощувки в дубровник?? или аз не съм разбрала. дубровник се гледа без нощувка според мен. аз тръгнах в 8 от котор и в 9.30 бях в дубровник. обяд, стената, града, кафета и сладоледи, и кво ли не още...прибрах се в котор в 20.30. пътя прекия е през тиват и после ферито. освен това спането в дубровник е бая солено.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за разказа palia4i :)

Втората нощувка е понеже искахме да се разходим до някои от островите на следващия ден. Може би ще спим в някое от малките градчета на север или на юг от Дубровник. 

Моля да ми изпратиш на лични координати за апартамента в Скопие и хотела в Котор и ако си спомняш цените за нощувките.

Благодаря предварително.

• Харесвам 2

що на лични? нека и други да ползват инфото. :) ние бяхме 4 броя.

1. В Скопие спахме в два различни апартамента, големи, чисти, просторни, единия за 6-8 души, другия за 4-6 и двата на "пъпа" на Скопие и двата бяха на цена от 45 евро на вечер. Осигурен безплатен охраняем паркинг с видео наблюдение и магнитни карти за достъп. Собственика се казва Кристиян Георгиев. тел: 00389 71 777 664, мейл: kgeorgmk@yahoo.com.

можеш да му кажеш, че ваня от варна те е насочила :)

2. В Котор бяхме в най-големия апартамент на Лазар Попович /за 6 човека макс/  - приказен!! 2 самостоятелни спални, едната огромна със спалня, другата по-малка с 2 отделни легла и  голям разтегателен диван в хола. за 4 нощувки цената беше 320 евро. тел. на Лазар - 00382 69 049 142, на Даниела, жена му - 00382 69 297 261, мейл: twinspop@t-com.me

3. Лазар има и два апартамента в Доброта, което е буквално на 5 мин от Котор, там е и по-евтино, зависи какво търсите. Има и още един в Котор в стария град, но по-малък.

4. Не знам кой остров/и визираш, но от Дубровник може да стигнеш само до 3 които са пред него и не си заслужават, на пристанището буквално те заливат с оферти. Ако искате да видите нещо наистина прелестно това е Корчула и другите 2 до него- Брач и Хвар. Препоръчвам да спите в Макарска-изключително красиво! Продължавам да твърдя че нощувки в Дубровник са излишни, но вие си решавате :)

Редактирано от palia4i
  • Харесвам 4

PALIA4I вие за колко време ще обикаляте? Драсни няколко реда като се върнете :)

И ние мислим един Дубровник да направим с колата в началото на август, но чак до Сплит едва ли ще ходим. По - скоро Будва, Котор, Дубровник - слънчице и плаж малко и обратно вкъщи. До Будва го дава 10 часа и малко  ( и това е по гугъл мапса без спирания и прочие). Някакви идеи как да си разделим пътя. Много го мислим, но по пътя няма нищо, което да си заслужава да се отбиваме като че ли. 

1. будва /стария град + обяд + лодка за час/+св.стефан /"плаж"+снимки+коктейли/+риежка+цетине /заради манастира и гледката отвисоко/ - 1 ден - повече не ви е нужно. Будва е като Сл. бряг-презастроено, само руснаци, те са навсякъде, освен стария град, който е много малък, и крайбрежната с кръчмите-друго няма. лодката я спазарих за 20 евро/час разходка-заслужаваше си. пясък, както писах нямат, плаж...не знам как ще правите. ние отидохме до св. стефан-платихме 30 евро за 2 чадъра и 4 шезлонга и издържахме не повече от час, час и половина. не си спестявайте парите за паркинг, иначе ше пукнете от жега и вървене и то по неистов баир. долу на самия "плаж" си има цивилизован голям паркинг, 2 евро на час, да сега се сетих че платихме 4 евро, значи съм захапала от втория час.

2. за Котор+целия залив+острова+обяд+гевезълъци - 1 ден отива. на Пераст има един паркинг. оттам обаче наехме електро количка и джъткахме, идете да пиете по едно в Pirate Bar, всички го знаят.

3. Дубровник-също един цял ден, на връщане към Котор от високото ни хареса Цавтат, та слязохме от пътя да го видим, заслужава си.

за куните май писах, купете си поне за сладолед, магнит, т.е където няма пос-терминал, иначе другото с кр. карта. паркинга се плаща в куни в пощата. аз бях в неделя, пощата беше естествено затворена, питам гавазина ко прайм, той ми казва - споко срока е 3 дневен, може и по банка, викам му, човече след 2 часа ще съм ч. горе, само сви рамене, еми-не платих :) паркинга ми мина гратис, айретен че вместо за 8 часа, ме бяха чарджили за 3...луда работа :) за час е 20 куни-3 евро, отказа да приеме евро на място!

питай квото е сетиш, докато ми е топло-топло инфото :)

а за нощувките - 4 в Котор в стария град, 2 в Скопие. не знам откъде тръгвате, за мен беше наложително, че тръгвах от Варна, иначе от София е излишно-един ден ви стига. Ако ще карате по моя път, а ще се връщате през Босна и Сърбия, ви съветвам, оставете Дубровник за последния ден-разгледайте го хубаво, минете границата и спете вечерта в Требине примерно, на около 35 км е, и сутринта газ наобратно :)

Редактирано от palia4i
  • Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Вчера в един специализиран руски  сайт за авио новини прочетох ,че от пристанището на Сплит са пуснали хидроплан до същинското летище на града(в покрайнините на град Трогир).Полета траел м/у 3 и 4 минути и цената на билета била около 18 евро.На някой който посещава града би му било интересно:)))......най-малкото да врътне едно кръкче с хидроплан.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.