Прескочи до съдържание

Вавилонската кула или как се справяте с езиковата бариера

Препоръчани мнения

Публикувано:

На мен пък винаги ми е било чудно как се оправят чужденците в България. Понякога в някой непознат квартал на София ми е по-трудно да намеря нещо, отколкото в чужбина. Хем говоря езика. Ни табели, ни дявол. Ако случайно ги има, са услужливо написани на кирилица. Лелките и чичковците колко говорят ангийски или друг език е ясно, ако въобще благоволят да спрат като ги питаш нещо.

Той, чужденецът, щом е решил да отиде до квартал, където и на българите им е трудно да се ориентират, значи трябва да е наясно какво го очаква. Един вид "Който го е страх от мечки, не ходи в гората". Тези райони обикновено са доста извън туристическите забележителности. Ако е по-екстремен тип, който търси приключения, се очаква да е подготвен.

Но в тази връзка пък имаме скорошен пример с едни френски "туристи" с много професионална подготовка и оборудване, които взеха, че случайно направиха нощно посещение на нивата на двама братя  :D Тези няма да помислят скоро да се върнат тук.

• Харесвам 2
Публикувано:

Източноевропейският акцент се разпознава в немскоезичните страни сравнително лесно. И тя понеже си е явно от голямата руска диаспора в Германия, е решила, че и ти си от "нейните". Можело е просто да й говорш на български.

Така е, обаче мисля, че и с китайски акцент да й бях говорила пак щеше да ме изкомандва на руски :-). Иначе, напънах се аз с руския и се разбрахме ;)

Той, чужденецът, щом е решил да отиде до квартал, където и на българите им е трудно да се ориентират, значи трябва да е наясно какво го очаква. Един вид "Който го е страх от мечки, не ходи в гората". Тези райони обикновено са доста извън туристическите забележителности. Ако е по-екстремен тип, който търси приключения, се очаква да е подготвен.

Но в тази връзка пък имаме скорошен пример с едни френски "туристи" с много професионална подготовка и оборудване, които взеха, че случайно направиха нощно посещение на нивата на двама братя  :D Тези няма да помислят скоро да се върнат тук.

Да, кварталите са малко извън забележителностите. Но въобще ако кривне малко извън центъра на Софиа. трябва да е готов да се полута. Той и центъра не е кой знае колко добре откъм табели, но да кажем, че има някакви знаци и ще се намерят повече английско говорящи, които да го упътят. Ако тръгне с кола извън София, също мисля, че няма да му е много лесно, табелите често са на кирилица, появяват се в последния момент или са скрити зад някой храст/ дърво.

Но аз мисля, че тук по принцип идват по-авантюристично настроени туристи (ако не са по бизнес), та може би това им е част от емоцията.  Абе въобще туриста в България или не, трябва да е авантюристично настроен и да не се стряска от липсата на табели и неговорещи езика, който владее :)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.