Прескочи до съдържание

Лято в Гърция - да или не?

Препоръчани мнения

След като вчера Основателя заключи гръцката тема, да я повдигна отново  - да пътуваме или не до там? Имам резервация за летуване в Гърция от 08 август и съм на кръстопът. Тъй като до 09 юли трябва да платя цялата сума не знам какво да правя. Нека хората, които имат актуална информация се включат с мнение по темата. Макар да  се съмнявам, че в момента някой може да каже какво ще е там след месец време. Все пак мисля, че е добре да дискутираме нещата.

Връзка към коментар

Няма човек на тоя и на оня свят, който да може до 9 юли да отговори какво ще бъде след месец.

Аз бих написал любезно писмо, в което, опирайки се на нестабилната ситуация в Гърция, известна на всички по света, искам отлагане на плащането поне с 2 седмици. За отсрещната страна това би трябвало да е приемливо, защото би си спестила доста главоболия с евентуални отказани пътувания, искания за възстановяване на платените пари, евентуално съдебни искове след това...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Напрвих опит и разговарях с туроперотора. Но оттам половин час ме убеждаваха колко е сигурна Гърция и как гърците няма да допуснат провал на сезона. Но нещо не им вярвам. Продължавам да се чудя.

Връзка към коментар

Смени туроператора.

Или ако искаш, направи си та**к с тях - накарай ги да си напишат брътвежите на лист хартия, после да се подпишат отдолу - пред нотариус.

Или намери някой, който не лъже, или си организирай почивката сам - все още не е късно.

Връзка към коментар

И аз ще ходя два пъти в Гърция.

От 22 юли до 2 август Лефкада и Кефалония и след това от 22 август до 01 септември на къмпинг Каламици.

За първото пътуване съм платил само нощувките в Кефалония, а останалите са резервирани през Booking, но не са платени.За второто съм превел аванс 30%.Малко съм притеснен за Лефкада и Кефалония, тъй като пътя  е доста, а и ще вземаме ферибот.Дали ще има проблем със зареждне на гориво по бензиностанциите?

Връзка към коментар

Напрвих опит и разговарях с туроперотора. Но оттам половин час ме убеждаваха колко е сигурна Гърция и как гърците няма да допуснат провал на сезона. Но нещо не им вярвам. Продължавам да се чудя.

Въпреки непредвидимото положение Гърция все пак е пазарна икономика и никой няма да откаже да вземе свежи пари и да те обслужи.Аз бих рискувал(то пък един риск - ей къде е Гърция като има проблем се прибирате),все пак там не бушува война)

Връзка към коментар

Синът ми се върна снощи със семейството си от традиционната лятна почивка на Тасос. От години ходим все на едно и също място, кротко, спокойно - идеално  точно за почивчица на море. Никакви проблеми с нищо, теглили са от банкомат на Алфа банк,  за чужденци каза, че няма проблем. За гърците имало някакви ограничения в тегленето на големи суми - ама това от ненадежден източник.По кръчмите - народ, добро обслужване, всичко за ядене. Много доволни от всичко. На границата и на отиване, и на връщане / през Маказа/ са чакали по десетина минути, не повече.  Ние имаме резервация от 5 септември, но плащаме като отидем. Ама там си ни познават и не е необходимо да предплащаме нещо. Тази година ще носим кеш, за всеки случай, ако плащането с карта ще е проблем.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз ще ходя два пъти в Гърция.

От 22 юли до 2 август Лефкада и Кефалония и след това от 22 август до 01 септември на къмпинг Каламици.

За първото пътуване съм платил само нощувките в Кефалония, а останалите са резервирани през Booking, но не са платени.За второто съм превел аванс 30%.Малко съм притеснен за Лефкада и Кефалония, тъй като пътя  е доста, а и ще вземаме ферибот.Дали ще има проблем със зареждне на гориво по бензиностанциите?

И аз съм в същата ситуация за Лефкада. Заминавам на 25 юли и единственото, което ме притеснява е горивото... Въпреки, че сме с газ и бензин до горе, пак няма да може да се върнем, без да се наложи да заредим някъде. Надявам се да има къде... Ако решиш да ходиш на 22 юли, ще драснеш ли един ред за ситуацията на бензиностанциите?

Връзка към коментар

От заключване на теми полза никаква. Въпросът е в споделянето. Според мен, всичко ще стане ясно до две седмици. Засега Меркел не дава надежди на гърците, но ще се потърсят някакви вратички. Варуфакис е влезе в ролята на жертвоприношение, но никой не знае дали ще има ефект от неговото отстраняване. Задръжте с плановете, това бих могъл да посъветвам всички...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В Капитал има статия по въпроса за 'справянето', пише, че гърците са подготвени за дълга обсада. Плодове и зеленчуци има, те и без това са местно производство, гладни няма да останете ако имате достатъчно евро (имаше някъде съвети за по-дребни банкноти по 5, 10, 20 евро да се носят).

Аз не съм много сигурна как може да обсъждаме темата без да навлизаме в политически анализи и прогнози, то решението ще си е политическо, смесено с малко технократска независимост от ЕЦБ.

Прав е Duke, яснотата ще е по-рано или точно след 2 седмици, 20 юли е заветната дата....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това което е потвърдено е, че и Western union не работи, а количеството кеш в банките ще стигне за още максимум 1-2 дни. След това нито за местни, нито за чужденци ще има кеш в банкоматите и банките.

Банковата ваканция днес ще бъде продължена, като ще се отнася и за кеша намиращ се в трезорите на банките. Реално само парите в “Бурканбанк“ са мобилни.

Днес имаше и съобщение, че се е увеличило търсенето на хотелските стаи със сейф. Огромното количество кеш в туристите, търговците и т.н. със сигурност ще привлече вниманието на криминалния контингент. Аз бих препоръчал разделянето на кеша на няколко места, защото един обир би могъл да бъде много по неприятен от нормалното при липса на възможност за ползване на дебитни и кредитни карти или Western union.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз съм в същата ситуация за Лефкада. Заминавам на 25 юли и единственото, което ме притеснява е горивото... Въпреки, че сме с газ и бензин до горе, пак няма да може да се върнем, без да се наложи да заредим някъде. Надявам се да има къде... Ако решиш да ходиш на 22 юли, ще драснеш ли един ред за ситуацията на бензиностанциите?

Малко съм объркал датата на заминаване 24 е, а не 22. Почти на 100% ще ходим. Една приятелка си идва от Щатите на 23, за да дойде с нас. Ще драсна няколко реда за ситуацията, стига да има интернет. ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Съветвам всички , който ползват тур оператур да изискат лично той да се ангажира с договор, че ако почивката пробадне именно посредника ще възстанови разходите.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Съветвам всички , който ползват тур оператур да изискат лично той да се ангажира с договор, че ако почивката пробадне именно посредника ще възстанови разходите.

Какво разбираш под това почивката да пропадне? Докато Министерство на Външните работи не сложи Гърция между държавите които не препоръчва за посещение е много трудно да измислиш причина, за пропадане на почивка. Липсата на стоки, бензин или стачки на отделни места не е основателна причина за пропадане на почивката.

Аз лично не бих разчитал на съдействие на туроператори в такива случаи.

Личната ми препоръка е всеки да резервира в последната минута в зависимост от информацията от Гърция. Летният им сезон със сигурност вече е провален, защото много туристи ще се насочат към по предвидими дестинации и няма да е проблем да се намерят места и в последния момент.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Някои туроператори твърдят, че има сигурност с предплатените услуги: 

all pre-paid services are provided by Thomas Cook. We have existing contracts with hotels and airlines and we are comfortable that there is enough cash within destination to continue to provide the quality holidays our guests have booked and expect from us.

Връзка към коментар

Покрай провалящия се летен сезон в Гърция ние може да намажем, ако туроператорите и държавата реагират адекватно - и нашия беше тръгнал на пропадане заради отлива на руснаците.

Връзка към коментар

Липсата на стоки, бензин или стачки на отделни места не е основателна причина за пропадане на почивката.

Е как да не е, ако си на остров и не можеш да стигнеш заради стачка, или за ядене има само сирене, маслини и домати? Но напълно съм съгласен, че в последния момент и плащане с кеш вероятно всичко ще е наред.

Връзка към коментар

Някои туроператори твърдят, че има сигурност с предплатените услуги: 

all pre-paid services are provided by Thomas Cook. We have existing contracts with hotels and airlines and we are comfortable that there is enough cash within destination to continue to provide the quality holidays our guests have booked and expect from us.

Никой не може да ти гарантира, че няма да има стачки или дефицит на определени стоки или услуги.

Някой има ли вече опит какво е положението с наемане на кола? Приемат ли дебитни и кредитни карти или всичко е минало на кеш и ако е с кеш колко големи депозити изискват?

Връзка към коментар

Е как да не е, ако си на остров и не можеш да стигнеш заради стачка, или за ядене има само сирене, маслини и домати? Но напълно съм съгласен, че в последния момент и плащане с кеш вероятно всичко ще е наред.

Нямам много богат опит с туроператори, защото в 99% от случаите сам си организирам пътуванията,но от това което съм виждал като договори, туроператорите не поемат компенсаци при стачки и други подобни събития. Ако тотално се провали пътуването може да ти върнат парите, но ако просто се забавиш или трябва да спиш още някъде една две вече, ще ти платя спането и храната, но няма да те компенсират за неудобството.

Що се отнася до храната ще е много трудно да искаш компенсации за това, че е имало само сирене, маслини и домати ...

Връзка към коментар

Никой не може да ти гарантира, че няма да има стачки или дефицит на определени стоки или услуги.

Някой има ли вече опит какво е положението с наемане на кола? Приемат ли дебитни и кредитни карти или всичко е минало на кеш и ако е с кеш колко големи депозити изискват?

Естествено, че никой не може да ти гарантира нищо, но все пак туроператорът публично изразява увереност. Иначе стачката е извънредно събитие и аз също не мисля, че ще се изплатят компенсации при нужда, но пък те ясно са си написали, че все пак очакват да запазят качеството.

Истинско сирене, маслини каламата и узрели на слънце домати...каква компенсация, ако го има това, то си е за хвалба :P

Има нов финансов министър, официално е вече.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За да внеса малко яснота.

Добре дошли са следни коментари:

- доклади от мястото: всичко ли изглежда спокойно и т.н. 

- има ли неща от първа необходимост, работят ли магазините, добре ли са заредени

- има ли проблеми с транспорт, гориво и т.н.

- как сте разрешили проблемите си ако сте резервирали неща онлайн

- има ли места, където минават карти или кеша е единствен

- че дори и къде и как си криете парите, при положение че всичко трябва да е в кеш

Не са добре дошли следните коментари:

- Г-н/Г-жа Х е за медал

- Г-н/Г-жа Х е за затвор

- Гърците са супер пичове, ние сме супер зле

- Ние сме супер пичове, гърците са супер зле

- Всякакви пермутации и комбинации на горните две. 

- И въобще...прочетете последните 10-ина коментара от заключената тема за да видите какви коментари няма да се допускат. 

Темата ще бъде стриктно модерирана. Забележки за модерирането се приемат само на лични съобщения конкретно и директно към мен.

Темата е от повишен интерес, след като толкова много българи ходят до Гърция, а и сме в разгара на сезона. Нека я държим полезна, конкретна и с практическа информация за пътуващите, а за политически и житейски възгледи и убеждения има много новинарски сайтове, фейсбук и т.н. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да изчакаме до довечера, евентуално ако след срещата на лидерите на еврозоната има някаква яснота кой от двата лагера ще надделее.

Засега в Гърция само лекарствата са ограничени, според BBC няма липси на храна и гориво.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.