Прескочи до съдържание

Лято в Гърция - да или не?

Препоръчани мнения

Може ли да ми кажеш, какво точно не е вярно от информацията в Инвестор? На 100% се покрива с информацията на твоя източник! Какво му е гръмко на заглавието? Реално цялата железница е била в стачка и в заглавието дори не споменават за метрото. Разбирам, че имаш симпатии към Гърция в което няма нищо лошо, но това не означава, че съзнателно трябва да изопачаваш и омаловажаваш фактите :(

Пак не внимаваш. Метрото е споменато.

Направи разликата "Гърция обхваната от стачки" и  "Some train, Proastiakos services to be cancelled on Monday". 

Повече няма да коментирам. 

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Нищо не омаловажавам. Но попитах, ти имаш ли представа от мястото на събитието какво става там?

Спорът ни тръгна не от това, какво е положението, а какво може да стане. Ти твърдеше, че няма шанс в топ сезона да има стачки, но както виждаш животът те опроверга.

Ако не ти се случи никаква случка, вероятността да си прекараш добре в Гърция е огромна. Това което твърдя обаче аз е, че шансът да ти се случи неприятност в момента в Гърция е в пъти по голям от колкото в предишни години. Да се надяваме, че всичко ще е ок, но както виждаш много хора вече не издържат.

Много грешна предства ще си изградиш за Гърция ако говориш със собственици на хотели, таверни, магазини и т.н. Те естествено няма да стачкуват и ще направят всичко да се чувстваш добре, но това не пречи на държавните служители, работниците в определените за приватизация пристанища и т.н. да стачкуват.

Връзка към коментар

Спорът ни тръгна не от това, какво е положението, а какво може да стане. Ти твърдеше, че няма шанс в топ сезона да има стачки, но както виждаш животът те опроверга.

Ако не ти се случи никаква случка, вероятността да си прекараш добре в Гърция е огромна. Това което твърдя обаче аз е, че шансът да ти се случи неприятност в момента в Гърция е в пъти по голям от колкото в предишни години. Да се надяваме, че всичко ще е ок, но както виждаш много хора вече не издържат.

Много грешна предства ще си изградиш за Гърция ако говориш със собственици на хотели, таверни, магазини и т.н. Те естествено няма да стачкуват и ще направят всичко да се чувстваш добре, но това не пречи на държавните служители, работниците в определените за приватизация пристанища и т.н. да стачкуват.

И сега го твърдя. И всъщност пак не внимаваш. Твърдях, че знаят кое ги храни и няма да си плюят в тази паница. Иначе казано, няма да си изгонят туристите с подобни неща. Но виж преписвачите журналисти могат. Та позволи ми да твърдя, че тези спряни 5 влака не са се отразили по никакъв начин на туристопотока. А стачката на лекарите пък съвсем. 

Шансът да ти се случи случка в Гърция в момента е точно толкова, колкото в Италия (където ежедневно някой стачкува). Но драми за там няма, нали?

Защо грешна представа? В тази тема се обсъжда туризма и дали да отидем на почивка там. Май излизаш от темата на темата. Мен ме интересува именно хотелиера, ресторантьора и т.н. И как всичко това ще се отрази на моята почивка. А не политиката. И май Георги призова за нещо по горе?

П.С. Ти знаеш ли какво значи пристанище на гръцки остров изобщо? Пристанище е Пирея и още едно две такива. Всичко друго са портове и кейове. А пък точно ANEK или друга фериботна компания ми позволи да ти кажа, че през летен сезон ще стачкуват на кукуво лято. 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

Topfly, дали да не насочиш усилията си към някоя друга тема? Не си в ефир за скандални репортажи, не гониш рейтинг. За сметка на това обаче хората вече почти не споделят в тази тема и го отдавам на твоето желание да ни държиш осведомени за всичко, което се появява в пресата. 

Аз много обичам Гърция и ми е любопитно какво казват хората на място, от първо лице. А ти не си там и нямаш преки наблюдения. 

Бях престанал да коментирам темата, а само пускам факти и пак някои хора се засягат! Какво означава скандални репортажи? Аз ли съм виноновен, че в Гърция имало стачка на работниците в ЖП сектора, метрото и лекарите?

Нали целта е да споделяме актуална информация?

Какво общо имат конкретните факти с това обичаш или не обичаш Гърция? Аз също обичам Гърция!

Връзка към коментар

Бях престанал да коментирам темата, а само пускам факти и пак някои хора се засягат! Какво означава скандални репортажи? Аз ли съм виноновен, че в Гърция имало стачка на работниците в ЖП сектора, метрото и лекарите?

Нали целта е да споделяме актуална информация?

Какво общо имат конкретните факти с това обичаш или не обичаш Гърция? Аз също обичам Гърция!

;)

Направи разликата "Гърция обхваната от стачки" и  "Some train, Proastiakos services to be cancelled on Monday". 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

П.С. Ти знаеш ли какво значи пристанище на гръцки остров изобщо? Пристанище е Пирея и още едно две такива. Всичко друго са портове и кейове. А пък точно ANEK или друга фериботна компания ми позволи да ти кажа, че през летен сезон ще стачкуват на кукуво лято. 

Много пъти съм бил в Гърция и много добре познавам пристанищата, но aз ли съм виновен, че само преди един месец моряшките профсъюзи в Гърция заплашваха със стачка на фериботите?

PNO: No Ferries in Greece on June 30 Due to Strike

http://news.gtp.gr/2015/06/23/pno-no-ferries-greece-june-30-strike/

В крайна сметка стачката не се осъществи, но официално беше отложена за по късна дата...

Нито журналистите, нито аз съм виновен, че такива новини идват от Гърция. Може да си заровим главите в пясъка и да не следим лошите новини, но тази тема е точно за тези които искат да вземат информирано решение.

Аз лично също обмислям едно септемврийско пътуване към Гърция и затова следя отблизо ситуацията.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Направи разликата "Гърция обхваната от стачки" и  "Some train, Proastiakos services to be cancelled on Monday". 

he stoppages will also affect the national railway with morning services between Athens and Thessaloniki being cancelled. From 10 a.m. to 3 p.m. trains will also not run between Athens-Kalambaka, Alexandroupoli-Dikaia, Thessaloniki-Florina, Larissa-Volos, Lianokladi-Stylida, Diakofto-Kalavryta and Pyrgos-Olympia.

Не твърдя, че съм супер спец по гръцките железници, но горното ми звучи, като изброяване на 100% от линиите на гръцките железници ;) Може ли да ми посочиш линия или влак през посочения период, които не са стачкували?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За да отхвърля обвиненията, че съм черна радиостанция, ето и една позитивна новина :)

Един положителен резултат от банковата криза в Гърция

Банковата криза в Гърция има най-малко един положителен резултат и той е направен от пластмаса.

В страна, където парите в брой са предпочитани, а недекларираните сделки формират една четвърт от икономиката, около 1 милион дебитни карти бяха издадени от банките, тъй като правителството ги затвори за три седмици и наложи ограничения върху тегленето на пари от сметките. Контролът върху капитала, за който редица финансисти предупреждаваха, че може да стимулира черния пазар, всъщност направи точно обратното, пише Bloomberg.

Alpha Bank SA, издаде около 220 000 карти през юли, повече отколкото през цялата минала година, след като пенсионерите в Гърция най-после осъзнаха, че банкоматите служат за теглене на пари, отчита Леонидас Касумис, генерален мениджър за битови кредитиране в банката.

Броят на супермаркетите и бензиностанциите, които позволяват плащания с банкови карти, пък се удвои, а в някой области в провинцията дори се утрои.

"Капиталовият контрол беше спусъкът", смята Касумис. "Това е добре за търговците, защото парите в брой са по-малко, добре е за банките, тъй като така намаляват оперативните си разходи. Но най-добрата новина е за икономиката."

До миналия месец, по-голямата част от гръцките пенсионери дори не знаеха какво е дебитна карта, което доведе до сцени на отчаяние през юли, когато възрастните гърци се редяха на огромни опашки пред затворените банки.

Досега плащанията с карти съставляваха само 6% от общия брой на транзакциите в Гърция. Промяната в манталитета на гърците вероятно ще доведе до ограничаване на корупцията и повишаване на данъчните приходи в страната.

Броят на активните дебитни карти Visa в Гърция нарасна повече от два пъти през последните две седмици, отчита Никос Кабанопулос, управителят за страната във Visa Европа.

http://www.darikfinance.bg/novini/116967

Явно не трябва да се разчита изцяло на кеш :)

Връзка към коментар

Сори, ако наруша отново душевният комфорт на някого, но днес има стачка на авиодиспечерите в Гърция, като се очаква стачка да има и на 14 и 15 август. Който има полети на тези дати нека го има предвид.

Стачка на гръцките авиодиспечери засяга и полетите Атина-София-Атина Днешният вечерен полет ще се изпълни с два часа закъснение заради протеста на авиодиспечерите

Стачката на гръцките авиодиспечери в сряда ще наруши и полетите от България за южната ни съседка.

Полетът Атина-София-Атина ще се изпълни днес с два часа закъснение заради стачка на авиодиспечерите в Гърция, съобщи пресцентърът на летището в София. Полет A3858 ще кацне от Атина в 19:25 часа, а полет A3859 ще излети за Атина в 19:55 часа, поясняват от аеропорта. 

За момента няма промени при полета, който излита от Атина в 10:20 часа.

Гръцките авиодиспечери заплашват ваканционните полети заради четиричасовата им стачка в сряда от 14:00 до 18:00 часа местно време. Разширяване на протеста е планирано за петък, 14 август, и събота, 15 август, когато е по-вероятно да бъдат засегнати чартърни полети на големите туроператори.

EasyJet вече предупреди, че може да отмени някои полети до Гърция. Повече подробности ще бъдат обявени по-късно.

Планираните стачки са част от протеста на служителите, които настояват за нова, подобрена система за контрол на въздушното движение, както и за назначаване на допълнителен персонал.

В началото на седмицата Гърция беше обхваната от стачки на железничари и лекари. Движението на влакове в страната беше спряно в понеделник за около пет часа заради стачка на профсъюза на железничарите, които настояват техни уволнени колеги да бъдат върнати на работа, а националната железопътна компания TrainOSE да остане държавна собственост. 

Междувременно лекарите в Гърция, които работят с Националната организация за осигуряване на здравни грижи (EOPYY), започнаха частични протестни действия в понеделник заради неразплатени задължения към тях. 

Протестите се случват на фона на напредъка в преговорите между гръцкото правителство и неговите кредитори, които във вторник заявиха, че са "оптимисти" за това, че сделката за новата спасителна програма може да бъде постигната в рамките на няколко дни. Промяната в тона между преговарящите бележи повратна точка в преговорите за дълговия проблем на Гърция, които преди това бяха изпълнени с неотстъпчивост от страна на правителството в Атина, коментира Ройтерс.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stachka-na-gryckite-aviodispecheri-zasiaga-i-poletite-atina-sofiia-atina-199973/

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Вижте, нека я има информацията и всеки сам да си прецени, до колко го притеснява. Смятам, че докладите на живо помагат, информацията за транспортни проблеми също помага.

Сега, стачки се случват навсякъде и не са изолирани само до Гърция. В Италия са ежедневие, Франция също, напоследък и гордите германци от Луфтханза често са в стачка. Във всеки един момент, във всяка една държава може да има стачка.  Това може да създаде неудобство и със сигурност създава неудобство, но не мисля, че е причина за канселиране на почивки. Или нека така да го кажем, ако аз имах почивка не бих я канселирал, но нека я има информацията за да може да си прецени всеки сам за себе си!

Благодарности на всички, които допринасят към темата, само нека наистина да го държим в полезната фактология, а да не залитаме по наклонената плоскост в стил "видя ли, че аз съм прав/а, а ти бъркаш" :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сега, стачки се случват навсякъде и не са изолирани само до Гърция.

24-часова стачка на Лондонското метро от тази вечер ..

http://www.bbc.com/news/uk-england-london-33773658

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Сега, стачки се случват навсякъде и не са изолирани само до Гърция. В Италия са ежедневие, Франция също, напоследък и гордите германци от Луфтханза често са в стачка. Във всеки един момент, във всяка една държава може да има стачка.  Това може да създаде неудобство и със сигурност създава неудобство, но не мисля, че е причина за канселиране на почивки.

Съгласен съм, че стачка по принцип може да ни изненада във всяка държава в света със силни профсъюзи. Извънредното обаче в Гърция е, че под натискът на международните кредитори в момента са засегнати интересите на 60-70% от населението. Това създава и много по висок риск спрямо нормалното от стачки, протести и т.н.

Разбира се някой може да си прекара идеално почивката в Гърция, а да има проблем със стачка в Лондон. Въпрос на късмет, но в Гърция в момента е по голям шансът да нямаме късмет...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Стачките в Италия САМО в транспортния сектор На фона на този списък, спрените 5 влака не ме впечатляват. Вероятността да изпитам дискомфорт от стачни действия в Италия или Лондон е много по голям от ситуацията в Гърция в момента. В Гърция единствено проблем за туристите биха били масови стачни действия на някоя от фериботните компании. И дори и тогава апокалипсис няма да има. Защото до туристическите острови има взаимозаменяемост на компаниите - има линии на поне две фирми. Проблем би било и спиране на транспорта в Атина, но масовия туристопоток всъщност не е там. 

Както тази година една жена на Кефалония ми каза: Проблемите са в Атина. Ние тук сме на остров и си знаем бизнеса и интереса. 

Предлагам да се опираме на фактите, а не на предположенията и вероятностите (какво би станало, ако). До тук от два месеца следя отзиви на познати, приятели, във форуми и т.н. как хората са изкарали или си изкарват почивката в Гърция. И това не са "някой", а множество хора. Нито един до тук не се е оплакал от някакъв дискомфорт, вкл. и от описаните по горе с такова старание от БГ преписващите журналисти стачки. 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

За тези които ще са в Гърция август месец (28/8, 29/8,30/8). Акрополът тази година няма да отвори за пълнолунието.

http://www.kulturosupa.gr/index.php/greece/avgoustianiki-panselinos-2015-programma-ellada-9962/#.VcRJl_ntlHw

Връзка към коментар

Тук има информация, че туристическия сезон в Гърция всъщност е рекорден: http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/07/2587000_rustut_na_turizma_v_gurciia_shte_otbeleji_nov_rekord/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз имах проблем да си запазя хотел в Сарти (Халкидики) и околностите за първата седмица на Септември. Всичко беше ПЪЛНО. Градчето заедно с околностите му (Сикия, Каламици и Лагоници от лично впечатление), хотели и таверни - всичко кипеше от хора. В хотела ни апартаменти се освобождаваха и заемаха веднага.

Българите бяха по-малко от румънците и сърбите. Румънците се държаха като нашите мургави братя - разговори, прерастващи в караници и хилежи по терасите до 1-2 сутринта, сутрин децата им викат от 6, грозен балкански манталитет. Но не успяха да развалят усещането от прекрасното време и изключително чистото море с невероятния плаж.

За мен алтернативата на българското море вече не съществува. И това след като съм живял 6 години в Бургас и обичам мястото и хората безкрайно много.

Редактирано от Георги
моля тоалетния хумор да се ограничава до темата с вицовете и то с мярка. Благодаря :)
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Вече почнаха сериозни блокажи на туристи в Гърция :( Ако някой си прави планове за пътуване по островите е добре да си има едно на ум, защото ни очаква горещо политическо лято...

Започналата 48-часова стачка в Гърция задържа на остров Санторини около 500 български туристи, които най-рано във вторник ще могат да отплават. В столицата Атина са спрени метрото, автобусите, трамваите и железниците. Единственият достъпен транспорт са такситата.

Част от сънародниците ни са настанени в хотел, управляван от българка, съобщи пред Би Ти Ви представителка на една от петте наши туроператорски фирми, работещи на острова.

Първата възможност за отплаване е на 10 май от 6 часа сутринта. В туристическите групи обмислят дали да подадат съдебен иск към фериботната компания.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/05/06/2755498_bulgari_sa_ostanali_blokirani_na_ostrov_santorini/

Връзка към коментар

Вече почнаха сериозни блокажи на туристи в Гърция :( Ако някой си прави планове за пътуване по островите е добре да си има едно на ум, защото ни очаква горещо политическо лято...

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/05/06/2755498_bulgari_sa_ostanali_blokirani_na_ostrov_santorini/

Гръцкото министерство на корабоплаването осигури транспорт на закъсалите български туристи на остров Санторини. Гърция е уведомила българското посолство в Атина, че е подсигурен транспорт за закъсалите български туристи.

В момента  българските дипломати се опитва да установят контакт и издирят хотела, където са отседнали българите, за да ги уведомят.

Българските туристи могат да пътуват тази нощ в 01:00 ч с ферибот „Рио” на компанията BLUE STAR FERRIES от Санторини за Пирея, уточниха българските дипломати.

Призовават се всички български туристи, които имат проблем, да звънят на телефоните на Посолството в Атина и генералното консулство в Солун, където има постоянно дежурен.

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/05/06/147041/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE.-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На гръцките острови в момента има много групи от български туристи, допълват оттам. Сънародниците ни в Санторини трябва да прекратят отпуската си по- рано и да тръгнат още тази вечер. Само така ще успеят да хванат последния ферибот от Санторини за Пирея, който е в 01.00 часа. Ако не го направят ще останат блокирани в Гърция до средата на следващата седмица.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/05/06/2755568_za_blokiranite_na_ostrov_santorini_bulgari_e_osiguren/

Връзка към коментар

Твърдо - НЕ. Учила съм в Гърция и много я харесвам и обичам, но напоследък страшно много ме дразни отношението им към българите. Не ме разбирайте погрешно, съвсем не се гордея с много наши неща, но сезона в северна Гърция зависи само от нас.

Връзка към коментар

но сезона в северна Гърция зависи само от нас.

Ти се шегуваш. От къде това самочувствие?

Северна Гърция е пълна с румънци, македонци и сърби. А и да не забравяме, че уникалността на Гърция са островите. А там българите-туристи са под 2%.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Така е, но годината има 12 месеца. А румънци, сърби и македонци ходят само лятото. Нашите са целогодишно. Бях преди месец за 10-на дена, беше пълно с българи, даже гърци нямаше...

Всъщност и аз ходя целогодишно там. Има райони, които са си направо български.

Редактирано от Sun4o
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.