Прескочи до съдържание

Нещо интересно между Стара Загора и Ямбол?


Oshko

Препоръчани мнения

Ще ходим към Бургас и се замислих, че може да направим една нощувка някъде между Стара Загора и Ямбол. Гледах картата и Кабиле е някакъв археологически обект, Котел е близо, а и в двата големи града не съм бил от малък, така че и те са вариант. Нещо да препоръчате?

Връзка към мнение

Ами Кабиле е скучно за мен- един манастир е, ама нищо особено. Котел също, ако сте били преди по-скоро ще ви се види зле, отколкото нещо ново. Ако избирам между Стара Загора и Ямбол- определено С.З. Вечерта може да се разходите около езерото Загорка, има и ресторантчета. По центъра е доста по-красиво отколкото в Ямбол. Ако сте по отрано може да хванете тур в пивоварната, Поли мисля го прави миналата година и и се беше видяло готино. На залез може да се отскочи до Жребчево да видите прословутата потопена църква, която изведнъж стана супер забележителност, но по-скоро е до Нова Загора, а не до Стара.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Чак нощувка. От Ямбол до Бургас е 1 час, а целия път от София до Бургас - 4 часа. Разгледайте забележителностите, но си отидете до Бургас. А иначе Стара Загора е определено по-готиния град от Ямбол.

Връзка към мнение

В Стара Загора определено има повече забележителности, но е въпрос на интереси. Препоръчвам обиколката на пивоварната Загорка, историческия музей + амфитеатъра след него(вечерта бил красиво осветен, но не съм го посещавал вечер), разходки около езерото Загорка и в парка Аязмото също. По-скоро може да се пропуснат, но все пак ще ги спомена - църквата Св.Димитър и метоха в който се е подвизавал Васил Левски, зоологическата градина, самарското знаме, неолитните жилища и къща музей на Гео Милев. Недалеч е и казанлъшката гробница, която според мен също не е особено впечатляваща. Ако желаете може да се разходите и до паметника на Шипка, като по пътя има няколко тракииски гробници около град Шипа, руска църква в града Шипка и паметника на Бузлуджа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Актуалната забележителност на Ямбол е, че целият град е разкопан и ще си остане още дълго в този вид.

Ако го бяха бомбардирали, нямаше да е толкова зле.

Връзка към мнение

Ако искате да си уплътните деня просто - защо не минете по подбалканския път - хем е много спокоен, с красива природа, а пътьом може да минете през Клисура, Аневото кале над Сопот, къщата на Вазов, Левски, Ботев, един ресторант с развъдник преди Калофер - избор голям.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А сега и аз да кажа за Ямбол, дето бил много скучен. Там се намира единствената астронмическа обсерватория и планетариум в Югоизточна България. Кабиле си е готино, но ако си хванете екскурзовод, който да ви обясни нещата, защото само с гледане на разкопките не се добива представа кое какво е и т.н. Паркът в Ямбол също е хубав с река Тунджа. Има един сравнително нов военноисторически музей открит през 2013 с много интересни експонати сред които различни танкове, оръдия и уникалното самоходно противотанково оръдие  Jagdpanzer L 48, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия. Разбира се Стара Загора е доста по-голям град и логично има повече неща за разглеждане, но да не подценяваме и Ямбол. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Още един глас за Ямбол-освен гореспоменатите Безистена е интересен.Да допълня за Градската градина-обновена и много приятно място  с хубав детски кът(ако не са го потрошили вече,но вечер се заключва и предполагам,че е запазен все още).Това е втората по големина градска градина в България след Варненската. Покрай нея се вие Тунджа,която прорязва целия град всъщност.Там е и зала Диана-не е кой знае какво,но все пак навремето мачовете на националния по Баскетбол се играха там.Не знам в какво състояние е.

Може да се разходите и до местността Бакаджика(15км. мисля).Висок хълм с паметник и добра гледка. Правят мотосъбори там,но той мина тази година.

И малко аграрна информация-на излизане от Ямбол в посока Бургас минавате село Веселиново.В неговия край в ляво е паметник с първия трактор в България.   :)

Летище Безмер ,но там нямате шанс да влезете.Иначе е много интересно въпреки,че сега вече май няма здрави самолети  :(     (но това е една друга тема).

 

Като цяло имате по-голям шанс да се върнете някога в Стара Загора отколкото в Ямбол и затова моя избор щеше да е за по-малко познатия град.Притеснително е,ако наистина е разкопан както е отбелязано в едно от по-горните мнения.

Редактирано от christuff
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Оооо да, тура в пивоварната на Загорка никак не е лош като за бг пивоварна. Лятото дори ще е по-интересно, защото поточните линии ще работят. Ако сте решили да го направите си отделете около 1.3-2ч за него. Включва и дегустация на прясна бира с мезе! :)

Не знам доколко ще е удобно за децата / предполагам, че ще пътувате с тях/. Инак парка Аязмото е точно срещу пивоварната, та докато си чакате часа за влизане, може да направите едно кръгче на езерцето и парка..

 

ПС. Хм, погледнах сайта им http://www.zagorkatours.bg/и ми излиза съобщение, че туровете са временно преустановени. Ако решите да минете оттам, звъннете за потвърждение..

Редактирано от Polina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тони, с тази категоричност че Кабиле е скучно място, земята се разсърди и преди 3 часа имаше земетресение там  :( .

Манастирът е "Рождество на Пресвета Богородица". Много поддържан, много посещаван. Престоят в градината действа много успокояващо на душата  :)

А древният град Кабиле е създаден още 2 хил. преди  Христа до древното светилище Зайчи връх /последно възвишение на Средна гора/. Бил е най-големият античен тракийски град.  Единствен във вътрешна Тракия е имал собствена монетарница. Християнството е прието още 4 век. Археологическият комплекс е включен в 100 нац. обекта. По магистрала Тракия единствената отбивка към село, е за Кабиле. Не я пропускайте :)  

Всяка година на 20 юни много хора от цялата страна посрещат най-дългия ден в годината на Зайчи връх-древна слънчева обсерватория.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ще ходим към Бургас и се замислих, че може да направим една нощувка някъде между Стара Загора и Ямбол. Гледах картата и Кабиле е някакъв археологически обект, Котел е близо, а и в двата големи града не съм бил от малък, така че и те са вариант. Нещо да препоръчате?

 

Ако все пак решите да нощувате или поне вечеряте в Стара Загора, то препоръчвам гръцкия ресторант Mantos.

В много софийски гръцки кръчмета съм бил, но този определено няма кой да го бие с храна, обстановка и градина.

Съдържателите са гърци и ресторантът функционира от много години. :)

στην υγειά σας (наздраве, гр.)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Като живеещ в Стара Загора естествено давам своя глас за Стара Загора. Освен споменатите по-горе забележителности, бих ви препоръчал да посетите езерото на Старозагорските бани и местността Богородична стъпка намираща се близо до същото село

http://wikimapia.org/11231052/bg/%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0

Споделям мнението на  cck ,че Mantos е хубав ресторант, но ако решите да посетите заведение в Стара Загора задължително си поръчайте свински уши.

Ако искаш пиши на лични кога ще идваш, може и да се видим :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз много силно да препоръчам Караново до Нова Загора - и една уникална къща за гости. Две кръщенета съм правила там - като кръстница бе :) - няма такъв кеф. Отделно гробница има, много уникално място. Извън потока от хора..,

 

https://www.facebook.com/EvaKashtaofficial

Връзка към мнение

Благодаря много за предложенията, явно има какво да се види, ще преговаряме с жената :banghead: и ще видим.

А смисълът от нощувка е,че само тази част на България не сме обикаляли, все не се наканваме специално да отидем и е удобно сега, когато и без това ще пътуваме в тази посока.

Като си гледах картата от Tripadvisor и югоизточна България си стои като бяло петно:

post-64-0-49274400-1437075332.png

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да допълня за Ямбол, ако ще спите там, не се спирайте на хотел Тунджа. Като разположение е супер, но стаите са малки, леглата са с много твърди матраци, и една част от тях са много шумни, особено тези, които са към главната улица. Цяла нощ не мигнах преди няколко лета - 2011, ако трябва да бъда по-точна. Моят избор е или хотел Кабиле или хотел Диана (Палас май беше). Градът наистина е разкопан, целият център и на места дори не може да се премине. Иначе на центъра Безистенът и Джамията са наистина впечатляващи сгради. Но доколкото знам Безистенът в момента не е отворен. Манастирът в Кабиле е мъничък, но много зелен, добре подържан. На 8 септември е празникът на манастира и в този ден там става невероятно струпване на хора. Твърди се, че аязмото в манастира има лечебни свойства.

 

 

ПП: Да се допълня, ако решите да се отклоните от магистралата, чувала съм за винарната и хотела на E. Miroglio, в село Еленово (Нова Загора и Ямбол, по един от старите пътища), че също е добро място, но нямам лични впечатления.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Къщата е ето тази. https://www.facebook.com/EvaKashtaofficial?fref=ts

 

В Еленово в хотела цените са като за 5 звезден хотел, абсолютно не разбирам кой би дал тези пари да спи там. Преди съм ги питала за мои гости и искаха 150 лева на апартамента, а около 90 на двойна стая. http://soliinvicto.bg/rooms_bg.php

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.