Прескочи до съдържание

Търси се Магеланец от Свищов


eloena

Препоръчани мнения

Здравейте! От понеделник ще прекарам около 3 седмици в Свищов. Има ли някой от нас, който е от този град? Разчитам на разкриване на потайностите на Дунавския град и евентуално компания за някоя и друга бира :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Виждам, че темата ми потъна в небитието, та да си я посъбудя, неделно, белким повече от вас я видят :)

Не вярвам пък, хич пък никой да няма от Свищов!

Редактирано от eloena
Връзка към коментар

Здравей Елена, аз не съм от Свищов, но учих там 4 години висше образование. Спомените ми са единствено от безбройните купони, тогава и през ум не ми е минавало да търся и да разглеждам забележителности.

 

Градът е много малък, особено централната част. Там са двете сгради на университета,Часовниковата кула и паркът зад нея, местността Калето, Църквата, строена от Колю Фичето на площад Свобода. Близо до Свищов има една местност, казва се Паметниците с древни разкопки, там сме ходили веднъж. Това си спомням горе долу, виж този сайт за повече информация: http://history.rodenkrai.com/new/bylgariq_dnes/13_zabelejitelnosti_v_svishtov.html.

 

Иначе по центъра има толкова много кафенета, заведения и ресторантчета, дано се намери някой да ти прави компания. Атмосферата е много готина и безгрижна :)

 

Съвет от мен - посети Велико Търново за 1 ден или за 1 уикенд.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря за споделеното!  Звучи като за максимум 2 дни занимания :) Най-вероятно ще изкукуригам там 3 седмици. А във Велико Търново съм била 1 седмица. Май ми е любимият български град.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Eли, два пъти съм била в Свищов в командировка, сама, за по няколко дена.

Има едно заведение на Дунава. Май е единственото. Там има прясна риба и едни препечени филиики с някакви подправки, пръстите да си оближеш. Не помня как се казваше, по-далече е от центъра, но пък таксито е максимум 2 лв.

Това, което се сещам е, че си близо до Русе и от там няма начин да не може да се отскочи до Румъния. Ако поразпиташ в града, сигурно ще ти кажат някакви идеи. Внимавай с мобилния, защото непрекъснато се включваш към румънски оператори.

За града - не знам много. Обикалях между хотела и съда и толкова. Бях все зимата и не беше особено приятно да се стои навън. Сега обаче е сезонът на кайсиите, така че наблегни на кайсии и при късмет кайсиева ракия /ама истинска/.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

:) Благодаря за съветите, нямаш ли спомен за името на заведението? Риба не ям, но филийките и кайсиевата не са за пренебрегване. Има ли комари много? Аз си взех хотел до манастира "Покров Богородичен", който е в гората и ми обещаха хлад. Така или иначе ще се придвижвам с таксита, но до Русе и Румъния няма как да стигна, защото през деня ще съм на работа. Срещу Свищов е румънския град Зимнич, но ми казаха, че няма нищо за гледане там. В краен случай ще си кисна в джакузито и ще чета книжки. :)

Връзка към коментар

Ако ти се чете нещо лежерно и с житейски смисъл, може да видиш "Списъкът на живота" от Лори Шпилман

 

Ето какво излезе в нета като забележителности в Свищов  :) -  цък и  цък

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей, еloеna. Аз не съм от Свищов, но пък съм учила от гимназията там и след това в Академията. Бих ти препоръчала, ако има как да посетиш Държавна търговска гимназия Димитър Хадживасилев - Първото търговско училище в България, сградата е уникална, интериора също, вечер е осветена също красиво, аулата с портрета на дарителя и куполът като църква.Пристрастна съм, признавам. Месността Калето, над Академията е интересна, има слънчев часовник и красива гледка към Дунава. От там има път към Дунава, по един мост или е надлез,незнам как се води,самият той е интересен. Друга месност е античния град Нове, правиха му реставрация и там се провеждат гладиаторски боеве и демонстрации на римските легиони, но мисля минаха. Друго, за което се сещам е къщата на Алеко Константинов, в която се съхранява сърцето му, с дупка от куршум, в един буркан с формалин. На площад "Свобода" има много красива църква, построена от Кольо Фичето, с две въртящи се колони, които вече не се въртят, ако не се лъжа поради голямото земетресение през 77-ма във Вранча.(това земетресение е болка на свищовлии има много жертви и поражения за града). Месността Паметниците, също е интересна.Манастира,доколкото разбрах  ще нощуваш там, извън града е, сигурно с такси ще се придвижваш.Сградата срещу търговската гимназия е Първото българско читалище. Ректората на Академията е красив. Парковете в Свищов. Свищов е града на първите 100, незнам точно кои са. Лятото не е много интересно в Свищов, градът се изпразва от многото студенти и някак замира, жегата и комарите също са неприятни.Има две миризми,които често се разнасят из града, едната е на кисело зеле, а другата наричам попара. Първата е от Завода Свилоза, а другата от завода в Румъния.Това е от мен, ако се сетя нещо друго, ще пиша.

Редактирано от nataly_2003
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря на всички Ви, много! Вече съм тук, на първо четене ми харесва града. Очаквах да е семпъл, комунистически и промишлен, но центърът му е доста уютен. Вече видях доста от нещата отвън, а Стопанската академия и от вътре. Красива сграда, наистина и добре поддържана. Ех, ако жегата не беше толкова непоносима....но все пак съм оптимист за престоя ми в Свищов. :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.