Двуцветко Публикувано: 18 юли, 2015 Сподели Публикувано: 18 юли, 2015 Някой ходил ли е? Не говоря за туристическите корабчета, които обикалят около Атон за разглеждане на манастирите, а някой който да е пребивавал? Въпросът е по-скоро към по-силния пол по разбираеми причини Попаднах на интересно инфо по процедурата как да се вземе "виза" - http://svetagora.blogspot.com/p/blog-page.html 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 18 юли, 2015 Сподели Публикувано: 18 юли, 2015 Аз не мога да помогна, защото съм била само на туристическо корабче, с което пътувахме по крайбрежието на Атон. Видяхме манастирите от далеч и спряхме за плаж на Орануполи. Иначе сигурно ще е интересно, да се посетят манастирите, ние жените пак сме прецакани Връзка към коментар
cck Публикувано: 19 юли, 2015 Сподели Публикувано: 19 юли, 2015 Домосед, "Зограф-Констамонит-Дохиар", 2014 1 Връзка към коментар
Yavor Публикувано: 19 юли, 2015 Сподели Публикувано: 19 юли, 2015 Преди 6 години исках да ходя и да катеря най-високия връх на Атон (2038 м.), ама като се порових да разбера как стоят нещата с пристигане и престой там, прецених, че катеренето ще остане за някой друг път (може би живот ). Като казах, че отивам като планинар, а не като поклонник, щяха, а и мисля, че ме анатемосаха . Аз, пък, не мога да лъжа, и да кажа, че отивам като поклонник, а след това да хукна по баирите . Харесвам църковна архитектура и изкуство, ама ограниченията (къде да се спи, къде да се ходи, кога да се излиза и т.н.) на Атон ми идват в повече... 2 Връзка към коментар
hristov.hb Публикувано: 19 юли, 2015 Сподели Публикувано: 19 юли, 2015 През 2010 год. бях за 6 дни на Атон и обиколих няколко манастира и скита и се изкачих на вр.Атон. Визата на теория важи само за конкретен манастир, но след като един път си влязал, не правят проблеми да се отиде и на други места. Във всеки манастир може да се остане само една вечер и те третират като гост - осигуряват храна и нощувка безплатно. С предварителна уговорка на поне на Зографския манастир може да останеш и по-дълго като през това време полагаш някакъв вид труд. Разбира се ако желаеш може да оставиш дарение. Някъде обаче се оправдават с липса на места и отказват. Трябва да си по-настоятелен /не нахален/ и няма да те оставят. Не е задължително да си дълбоко вярващ поклонник. По-важно е да се отнасяш с необходимото уважение и респект към правилата, традициите и порядките на монасите. Лично за мен това бе едно от най-интересните ми пътувания. Посещението си струва и възнамеряваме да направим евентуално обиколка на всички манастири за около седмица. Ако имаш някакви конкретни въпроси. 10 Връзка към коментар
cck Публикувано: 25 май, 2016 Сподели Публикувано: 25 май, 2016 Ъпгрейднах си едновремешното пътуване круизно корабче с истинско посещение на Атон. Заслужава си. Ето пътеписа, пресен 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега