Прескочи до съдържание

С кола от Варна до Тун /Швейцария/ - напътствия, идеи, съвети

palia4i

Препоръчани мнения

Здравейте всички! Изчетох всичко, интересуващо ме в разните други теми, но ми дойде малко разпокъсано, затова си позволявам да пусна отделна тема, дано е от полза и за други.

Ще пътувам със сина ми през първата половина на ноември с кола. Крайната точка е Тун, където живее сестра ми.

Идеята ми на първо четене е следната:

А/ в посока Швейцария да пообиколя малко повече в Италия, южно от магистрала А4 - Ферара, Болоня, Модена, Пиаченца, Кремона, последвано от езерата Комо и Маджоре; 

Б/ за да разделя оптимално пътя, примерно навръщане към България, да отделя време за езерата Исео и Гарда с Бергамо, а? съвети?

препъни-камъни:

1. до Венеция пътя е ясен, нямам питанки. Във Венеция и Верона сме били.

- ? преди Падуа да сляза ли на юг към Ферара и Болоня-там не съм ходила, заслужава ли си-и да продължа с разглеждане по път на Модена, Пиаченца, Кремона. Ако, да, колко време за разглеждане ми е нужно, нощувка къде е оптимално да направя, или

- ? Да пропусна Ферара и Болоня / дали?/ и след Верона да карам на юг към Модена после Пиаченца и Кремона. 

- ? След Пиаченца и Кремона, накъде? При положение че в Милано не предвиждам спирка/спане - ходили сме там - на север обратно към А4 към Бреша, езерото Исео и Бергамо ли е по-добре, или към Милано околовръс и към Комо?

- ? най-най не съм наясно с езерата - какво да се види, къде да се спи, колко време да им отделя.

- ? в Лугано и Лукарно не съм била. Всъщност точно езерата и тези 2 швейцарски града са ми най-неясни откъм - разпределяне на време, последователност, какво да видя точно, къде да спя и т.н.

- ? и последно - в Швейцария ще пообиколя френската част, че ми е близо от Тун-Женева, Монтрьо, Лозана. Нещо друго наоколо, съвети?

уфф, помагайте, моля ви :)

Връзка към коментар

За Лугано според мен стигат няколко часа. Разходка по крайбрежието, ако е хубаво времето може да влезете с водни колела в езерото и т.н. Има и два хълма, от които се открива панорамна гледка над планините и езерото - Monte Bre и Monte San Salvatore. И до двата има скъпички cable cars, до Monte Bre се стига и с кола, т.е. във вашият случай е предпочитаният вариант. 

Ей тук съм добавил и снимки, общо взето се повтарям каквото съм писал там :)

http://magelanci.com/topic/2472-да-си-поговорим-за-швейцария/?p=47068

Няколко часа максимум. Според мен, ако ще спите в района е по-добре от другата страна на границата, в Италия. Цените би трябвало да са по-ниски. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Комо в рамките на един ден го обиколихме почити цялото езеро-плюс спиране където ни хареса-има хубави селца като най-известното е Belaggio.Град Комо също си заслужава да му отделите малко време.Има капсула към близкия връх до него,но не помня цените.

post-1670-0-73040900-1437393890_thumb.jpgpost-1670-0-23709500-1437393892_thumb.jpgpost-1670-0-61328700-1437393893_thumb.jpg

Доста духаше и жената я хванах с готина прическа. :)

post-1670-0-53116100-1437393894_thumb.jpg

От Лугано може да се вдигнете леко на горе към Белинзона.Приятно малко грдче със съответно  малък ,но спретнат център и три крепости.Много ми хареса.Това е някъде по центъра с новия ни приятел. :)

post-1670-0-57150900-1437394042_thumb.jpg

Ако имате време прескочете и до Lavertezzo.Мисля че ще ви хареса.Снимките не са мои.post-1670-0-90633100-1437394286_thumb.jpg

post-1670-0-37084100-1437394290_thumb.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Болоня ми хареса, струва си да се види. За сметка на това, едно от най-големите ми разочарования в Италия е Модена, не бих стъпал там повече. 

въх, що? Ферара-впечатления?

Редактирано от palia4i
Връзка към коментар

За сметка на това, едно от най-големите ми разочарования в Италия е Модена, не бих стъпал там повече. 

Абсолютно! Един напълно безинтересен, безличен и, бих казал, мрачен и депресиращ град...

Лозана не е мрачен и депресиращ, но е почти също толкова безинтересен и безличен град, като дори езерото не успява да му придаде по-угледен вид... Бих го пропуснал и отскочил до Сион или отделил повече време на Монтрьо и околностите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мрачен, депресиращ... ама световно културно наследство. :) Шанс. palia4i, виж в интернет катедралата в Модена, площада, palazzo Ducale, разходи се в google street view и прецени. Модена за мен е много класен италиански град. Градът на Лучано Павароти с типичната архитектура за региона.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Световно културно наследство... ама мрачен и депресиращ ;) И с риск да скандализирам някои от италианските фенове във форума, ще споделя, че намирам повечето италиански градове от този тип за мрачни, депресиращи и негативно въздействащи по начин, който не мога да обясня рационално - дали заради студения им облик, или заради мрачното им минало... Което идва да рече, че възприемането на всяко място си е до собствено светоусещане, затова съветвам palia4i да не се доверява на чуждите мнения, ами сама да си проверява кое място си струва и кое не... :)

И все пак по този красив маршрут да изгубиш и два часа на това безлично място, си е живо разхищение на време. Ако толкова харесвате Павароти, си пуснете някое негово изпълнение в колата. Ако толкова искате да видите катедралата и "световното културно наследство", потърсете в Гугъл изображения - на снимка изглеждат далеч по-прилично, отколкото на живо :)

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Това, което си написал в кавички

Ако толкова искате да видите катедралата и "световното културно наследство", потърсете в Гугъл изображения - на снимка изглеждат далеч по-прилично, отколкото на живо :)

значи следното, че омаловажаваш културното наследство, определено не от мен и теб, а от експерти в областта. Освен това е обида. А другото, което си написал със снимата от google е чиста проба заяждане. И търсиш словесна конфронтация, която няма да се случи. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Мрачен, депресиращ... ама световно културно наследство. :) Шанс. palia4i, виж в интернет катедралата в Модена, площада, palazzo Ducale, разходи се в google street view и прецени. Модена за мен е много класен италиански град. Градът на Лучано Павароти с типичната архитектура за региона.

видях :) според теб как трябва да разделя градовете по-горе, в колко дни ше се вместя, и къде да са нощувките?

Връзка към коментар

Това, което си написал в кавички

значи следното, че омаловажаваш културното наследство, определено не от мен и теб, а от експерти в областта. Освен това е обида. А другото, което си написал със снимата от google е чиста проба заяждане. И търсиш словесна конфронтация, която няма да се случи. 

Няма такова нещо, браточка =)

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

видях :) според теб как трябва да разделя градовете по-горе, в колко дни ше се вместя, и къде да са нощувките?

Не знам колко време имаш като дни за Емилия-Романя. Това е пътеводителят . Аз съм пристрастен, профилната снимка ми е от Болоня и го намирам за най-хубавия град в региона :), и един от най-стойностните италиански въобще. Но не е за няколко часа, а за поне един ден, да не кажа два. Ферара става за 7-8 часа, както Модена и Парма за 5-6 часа. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Не знам колко време имаш като дни за Емилия-Романя. Това е пътеводителят . Аз съм пристрастен, профилната снимка ми е от Болоня и го намирам за най-хубавия град в региона :), и един от най-стойностните италиански въобще. Но не е за няколко часа, а за поне един ден, да не кажа два. Ферара става за 7-8 часа, както Модена и Парма за 5-6 часа. 

4 нощувки планирам из тая част на Италия. на езерата не съм стъпвала-всъщност те са целта, въпреки че точно през ноември, когато в 17 часа се стъмва...вече взех да се позамислям, дали да не оставя езерата за пролетта догодина..а?

Бергамо и Кремона са ми задължителни, и "вечерята" в Милано

Редактирано от palia4i
Връзка към коментар

Според мен прочети и се информирай, за да вземеш най-доброто решение. Не знам и какви са ти интересите. Едното е по-природна забележителност, другото е урбанистична. Ако решиш да правиш Емилия-Романя, Болоня е най-добрата опция да спиш и може да правиш еднодневни турове до другите градове с влак. В тази част на Италия ж.п. връзките са на високо ниво. Но не ги разпилявай дните е моят съвет: или езерата, или Емилия-Романя. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Всичко е въпрос на собствен усет. За мен най-разочароващият италиански град е Болоня. Подейства ми много депресиращо и студено. На Комо съм била и през есента /ноември/ и през пролетта. Във всеки сезон е красиво и завладяващо. С  тази разлика, че през есента е безлюдно и освен някой заблуден китайски турист други няма. Корабчетата между отделните градчета, обаче си работеха. 

Връзка към коментар

Всичко е въпрос на собствен усет. За мен най-разочароващият италиански град е Болоня. Подейства ми много депресиращо и студено. На Комо съм била и през есента /ноември/ и през пролетта. Във всеки сезон е красиво и завладяващо. С  тази разлика, че през есента е безлюдно и освен някой заблуден китайски турист други няма. Корабчетата между отделните градчета, обаче си работеха. 

Е тук ни разби, но явно както са казали хората, всеки си има вкус. Аз и за Венеция съм чувал, как някои не го харесват, бил отвратителен, миришело и т.н.

Редактирано от Alexander
Връзка към коментар

Имам молба! Голяма!! Всеки има свое мнение за съответния град, бил той Модена, или Болоня, или друг някой......Аз съм от тези, дето казват - "щом е Италия-филма свършва", може и само час да си заслужава, но все нещо ще се види, усети, опита, ако щете...та, моля ви, помогнете ми с маршрута..."тука ти трябват едиколко си часа...тва с тва в един ден става.........спи еди къде си...виж еди кво си.........оттук карай......ей ти линк аз къде спах...и т.н." Не ми помагате с безсмислени спорове, всеки е усетил и видял тези места и градове по различен начин, няма единствено и меродавно мнение, затова и всички сме тук!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз съм обикаляла езерата долу-горе във всички сезони и, честно да ти кажа, по това време-ноември няма да ги видиш така, както би трябвало. Едното, че надвечер винаги пада една мъгла, та почти видимост няма, а другото е, че там ако вали не можеш много да се разхождаш /на мен много не ми е пречело, но се губи много от красотата там/.

Ако имаш възможност ги отложи за по-хубав сезон, пък било то и март, тогава са къде по-хубави, а април вече всичко е нацъфтяло.

Болоня е прекрасна. Била съм три пъти там, един от които е бил точно ноември и смело ти я препоръчвам за поне ден и половина-два. И около нея, както ти е писал Spqr има достатъчно опции за тези дни- отскочи до едно две градчета и готово.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

palia4i, предвид, че пътуването ти ще е през ноември, е хубаво да не натоварваш много програмата, защото е много вероятно времето да те обърка. 

За "вечерята" в Милано следи сайта за продажба на билети редовно, защото бързо свършват! Ако случайно пропуснеш да си купиш при първото "раздаване", пак продължавай да следиш, защото ще пуснат билети с екскурзовод - малко по-скъпо, но пак е вариант за посещение.

Като съвсем пристрастна по темата Италия, ще кажа, че които и градове да посетиш, ще останеш доволна.

За съжаление не мога да помагам с маршрута, защото винаги пътувам със самолет и местен транспорт.

Какво бих направила аз:

На отиване, ако времето е хубаво, бих тръгнала директно към езерата - Гарда, Изео, Комо...

Бергамо и Комо са добри за нощувка.

На връщане, бих видяла "вечерята", после по пътя към Болоня спирате и гледате където и каквото решите. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Друго, което също ти е вариант. След Болоня ако тръгнеш на север, то може да минеш по едната страна на Гарда все пак, да огледаш там / бих препоръчала спирки по градчетата / задължително Сирмионе/, после Малцесине и Торболе за по час-два и нагоре към Тренто. Там е невероятно красиво, минаваш през Доломитите и е наистина чудно. Ако решиш караш горе през Инсбрук, оглеждаш него и после вече към Швейцария. Малко по-различен маршрут, но също си струва според мен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Друго, което също ти е вариант. След Болоня ако тръгнеш на север, то може да минеш по едната страна на Гарда все пак, да огледаш там / бих препоръчала спирки по градчетата / задължително Сирмионе/, после Малцесине и Торболе за по час-два и нагоре към Тренто. Там е невероятно красиво, минаваш през Доломитите и е наистина чудно. Ако решиш караш горе през Инсбрук, оглеждаш него и после вече към Швейцария. Малко по-различен маршрут, но също си струва според мен.

Това е точният ми маршрут от Милано до Инсбрук и Куфщайн на 30.08.2015.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За съжаление не мога да помагам с маршрута, защото винаги пътувам със самолет и местен транспорт.

Какво бих направила аз:

На отиване, ако времето е хубаво, бих тръгнала директно към езерата - Гарда, Изео, Комо...

Бергамо и Комо са добри за нощувка.

На връщане, бих видяла "вечерята", после по пътя към Болоня спирате и гледате където и каквото решите. :)

и аз винаги така-самолет+рент-а-кар, ама в швайц колите скъпи /сестра ми ползва нейната си/, а ми се ще да пообиколя френската част.

май клоня и аз към такова разпределение на пътя, снощи докато се взирах в гугъл мапса :) благодаря ти

• Харесвам 1
Връзка към коментар

в Инсбрук съм била, а и целта е да карам към Тун, без големи отклонения. За сега ми се оформя следния вариант, кажи си мнението:

1. Стигам Верона /до там е ясно/ понеже ще съм спала в Любляна, до към обед ще съм във Верона. Оттам разглеждане за оставащия половин ден на Гарда-3 те градчета, за които ме посъветва.

2. След това нощувка. Къде да е? Някой препоръча из форумите Соаве /преди Верона на 25 км/ Или Бергамо? Ще ми се да стигна до Бергамо /ама ще стане ли?/ за да нощувам там. На другия ден да разгледам "горния" град до обед-ранен следобед.

3. Да тръгна към езерото Комо. Надвечер да съм там и да спя някъде по езерото, евентуално къде? На другия ден пак до ранен следобед да се разходя, на кое по Комо да обърна внимание?

4. Тръгване към Тун-от Комо са ми около 4 часа

На връщане

1. Да мина през Лаго Маджоре, да спя в Милано

2. На другия ден "вечерята" и малко из Милано-сина ми не е ходил. Целта ми е вечерта да съм в Болоня и там да спя, ама искам и Кремона да видя пътьом. Тука малко ми се объркват нещата... :)

Съвети? На мап-а направих тоз маршрут:

https://www.google.bg/maps/dir/%D0%A2%D1%83%D0%BD,+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9B%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+Locarno/Verbania/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE+Milano/@46.0633655,8.6430631,9z/data=!4m26!4m25!1m5!1m1!1s0x478fb28e48acb703:0x80ea7b636523579c!2m2!1d7.6262985!2d46.7484284!1m5!1m1!1s0x4785c9fcdf682823:0xff9107992fea3a9a!2m2!1d8.7889791!2d46.1679583!1m5!1m1!1s0x4785dee23c2c0653:0xc23ae2de07cfc4be!2m2!1d8.5554714!2d45.9281827!1m5!1m1!1s0x4786c1493f1275e7:0x3cffcd13c6740e8d!2m2!1d9.1859243!2d45.4654219!3e0

Редактирано от palia4i
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.