Прескочи до съдържание

В България за 3 дни - идеи и предложения?


Травеолани

Препоръчани мнения

Здравейте!

Имам нужда от съветите ви за България. Мой колега е обмисля да посети нашата страна за около 3 дни през октомври или началото на ноември. Мисли да влезе в България с международен влак от Истанбул. Той миналата година пак беше в Западна Европа за 1 месец и се придвижваше с влак и е останал доволен от пътуването. Обаче, аз лично имам много лоши спомени от международните влакове в нашата част на Европа (огромни закъснения, пълно с хора, до степен да няма места и да стоиш нагъчкан в коридора, студено и т.н).

 

Та въпроса ми е дали през последните години се е променило нещо към по-добро в тези влакове и първата класа дали ще е по-добре от втора класа?

 

Също така ме питаше за три дни какво може да посети – аз му казах Велико Търново/Пловдив и София. Ако имате други предложения – пишете. Морето не става за през зимата, Рилският манастир е в планината, може да има сняг и там не става.

 

Мерси!

Връзка към коментар

какво предпочита да разглежда колегата ? природа културни забележителности исторически забележителности или просто да усети духа на даден град ?

 

относно влаковете не съм пътувал от войник с тях но ще дам един пример за справка....селото на приятелката ми е м/у Берковица и Монтана и е точно на 100км от София а влака пътува точно 4часа и 30 минути до там

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За съжаление поради студеното време и краткия му престой едва ли ще може да се разхожда сред природата. По скоро да усети духа на градовете. Мисля си, че Пловдив ще е най-подходящ - може да разгледа стария град, амфитеатъра, главната и руините на края й, и примерно 2 дена в София. Търново ще му е далеч.

 

Да, знам че са бавни влаковете, и аз от Свищов до Габрово пътувах по 7 часа..., ама това беше преди повече от 10 години. Международните може би са по-бързи. Ако някой има пресни впечатления, да пише!

 

Та този колега (мексиканец) ще прекара 1 месец в Източна Европа. Не се среща често това и аз гледам да му дам повече инфо (да върна жеста за Мексико :)).

Връзка към коментар

Травеолани, изобщо не бих препоръчала да се ползва този влак. 

Освен, че е неудобен за ползване, то закъсненията му понякога са пословични - последно преди седмица закъсня с поне 6 часа заради контрабанда на цигари в него...

Влаковете в България повечето изобщо не приличат на тези в Европа, а този от Истанбул със сигурност!

 

Има изключително удобни автобуси от Истанбул до София(Пловдив).

Можеш да ги видиш в Магеланския пътеводител за Истанбул. Там даже изобщо не съм описвала влака, защото линията по която се движеше в Истанбул е в ремонт от поне две години и сега не знам коя му е началната точка.

Отделно от това, миналата година имаше проблем с линията някъде извън Истанбул и превозваха пътниците по част от трасето с автобуси.

Сега не знам какво е положението, но въпреки това според мен не е добра идея влака.

 

За България и 3 дни - може да се види много, но ако е с кола.

Разчитайки на влаковете е сложна работа и наистина ще има време само за Пловдив и София.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Травеолани, както и Мари ти писа за придвижване от Истанбул до София следва да се ползват само автобуси. Влакът, категорично не е препоръчителен. Имах гости, които бяха решили да използват този начин на придвижване и след 11 часов път накрая не бяха издържали и бяха слезли в Пловдив.

Иначе, както и ти си се ориентирала възможностите са общо взето Пловдив и София. Аз не бих изключила категорично Рилския манастир. От гара Овча купел има всекидневен автобус, предназначен за Рилския манастир, който следобеда се връща пак в София. Нека има тази възможност пък на място ще решава дали времето позволява този преход.

Друга възможност е Копривщица. В информационния туристически офис предлагат и този маршрут.

Освен горното, един ден във Витоша също е възможност.

Велико Търново е най-красивия град за посещение, но за него отиват поне 2 дни с пътуването до София, така че ако отиде там ще трябва да избира между Пловдив и София.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Травеолани, след като колегата ти посети Пловдив и София, може да се насочи към Велико Търново, а от там към Букурещ с междинна спирка в Русе. Аз пътувам от Русе до Иваново (около 25 км) с влак, не е пълен влака, от около година го ползвам правостоящи в коридора не е имало, но все пак отсечката е твърде къса и не е меродавна. От Русе до Букурещ може да се пътува с автобус или с влак.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз пък ще дам различно мнение. Аз лично не бих пътувал с автобус от Истанбул. Със спален вагон влакът е доста по-удобно решение. Е, вярно, будят те през нощта за паспортна проверка, но поне не стоиш сгънат на една седалка 8 часа.

 

Като цяло за влаковете у нас в момента - студено няма да е със сигурност, отдавна вече във всички има отопление (не че през октомври е чак толкова студено). Често обаче са препълнени, затова първа класа е по-сигурният вариант да има седящо място.

 

Все още са точно толкова бавни, колкото и преди 30 години, но и това си има своя чар.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз пък предлагам Истанбул-Варна с Търкиш и оттам Велико Търново и София, по пътя може и Копривщица. Ако иска Пловдив, може да го посети от София в рамките на 1 ден и да се върне.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси на всички включили се. Казах му за влака и сега иска да лети до София.

А относно градовете, той ще е в България за толкова малко време, мисля си че няма да е лошо да види и София - има и интересни неща.

В Копривщица не съм била никога - какво препоръчвате да се разгледа там?

Връзка към коментар

Един мексиканец в Копривщица може да разгледа архитектурата на градчето. Приятно местенце е и предполагам, че ще му хареса. Историята на градчето не му е позната, така че просто ще види едно самобитно местенце в България. Но ще му хареса и Рилския манастир.

При условие, че има три дни и ще кацне директно в София би могъл да си направи нещо от типа на следната програма:

- един ден в София - може да използва Sofia free tour. Много са добри и се харесва на чужденците. Продължителност 2 часа. След това сам ще влезе в Ал. Невски и Ротондата, ще се помотае по Витошка и централните улици и денят ще е минал. Може да се опита да види и Боянската църква, ако се интересува от църкви и изкуство;

- сутринта отиване до Пловдив и там пак с free tour. После сам из стария град и вечерта да се върне пак в София.

- едно от следните места: Рилски манастир, Копривщица или преход из Витоша.

 

Повечето от гостите ми от каучсърфинга идват за три дни и правят това. Няма човек, който да не е останал доволен. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Не отхвърляйте непременно варианта за пътуване с влак. Ако първата цел на пътуването е Велико Търново, то има международен влак от Истанбул за Букурещ, който спира във В.Търново. Доста продължително е като време - тръгва в 22 ч. от Истанбул и е във В.Търново в 11.21 ч. Има спални вагони и докато се наспи ще е пристигнал.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.