Прескочи до съдържание

Скандинавски столици


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

предстои ми пътуване до Скандинавия след две седмици. Имам нужда от съдействие- кои забележителности да посетя- ще имам само по един ден в Хелзинки, Осло, Стокхолм и Копенхаген. Къде бих могла да хапна или пийна нещо /за да добия представа за местната кухня/- но да не е много скъпо ;-). Имам и четири пътувания с ферибоот- вярно ли е, че там цените са по-ниски?

Всичко, което споделите, ще ми бъде от полза.

 

Благодаря предварително.

 

 

 

 

Връзка към коментар

Само за Хелзинки мога да пиша. Общо взето там забележителност няма кой знае какви, та един ден ще ви е достатъчен. Но градът е много приятен - спокоен, чист и много зелен.

Разходете се по центъра и пристанището.

Там и друг път съм препоръчвала каменнатта църква. Мен лично много ме впечатли.

http://www.visithelsinki.fi/en/whats-on/for-cruise-visitors/temppeliaukio-church-rock-church

 

Друго, което на мен лично там ми хареса е разходката до Суоменлинна. То е едно островче мн. близо до Хелзинки. Но не знам дали ще ви остане време, че ние пък там един ден останахме.

 

Относно кухнята - типично скандинавска - месо, картофи, мляко.

 

А за фериботите не ми е направило впечатление да са по-евтини. Ние ходихме до Талин с фери и тогава, 2011г., беше 50Е на човек двупосочно. Пътуването е 2 часа.

Връзка към коментар

В Хелзинки задължителни за посещение са двете главни църкви - Катедралата на Хелзинки и православния Успенски събор. Гарата на града също е интересна. Като цяло финландската столица е много чист, спретнат и спокоен град. Аз също препоръчвам разходка по приостанището, там има сергии с евтини сувенири, финландски дрехи и местни манджи за хапване.

 

post-47-0-18777400-1438014428_thumb.jpg

 

В Осло много ми хареса крепостта Акершус, понеже от нея се открива супер гледка към фиорда и залива.

post-47-0-27655500-1438014617_thumb.jpg

 

Интересен е и паркът Вигеланд.

 

post-47-0-34937200-1438014503_thumb.jpg

 

В Копенхаген като че ли има най-много за разглеждане. Там задължителна е Малката русалка, а на мен особено ми харесаха дворците - Амалиенборг, Рoзенборг и Кристианборг.

 

post-47-0-02210200-1438014753_thumb.jpg

 

Не съм бил в Стокхолм, така че за там нека някой друг да каже.

 

 

Иначе на ферибота от Талин до Хелзинки има магазини, кафета, ресторанти, но не са много по-евтини от магазинчетата в самите градове.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

За един ден в Стокхолм - Gamla Stan и Skansen. За Осло имаше няколко теми из форума с подробни предложения. Потърси ги.

 

Иначе в Скандинавия такова нещо като евтино и традиционно в едно може да намериш евентуално в някой частен дом. Ако искаш евтино (сравнително евтино де) - дюнер или пица на парче, ако искаш традиционно - вадиш портфейла и плащаш като поп :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Осло:

- задължително се качи на покрива на Операта, гледката е шеметна

- едно много симпатично кафене - Retro Lykke Cafe, намира се на ул. Markveien 33A. Обстановката е изцяло от 70-те, а ако самата собственичка е зад бара, винаги е облечена в ретро облекло с оригинална прическа и грим

- а това кафе се намира в стара пожарна станция и атмосферата е многа различна, а кафето и сладкишите наистина са страхотни - Kaffebrenneriet - ул. Gronlandsleiret 32

- Музеят на Мунк, в момента има изложба Мунк + Ван Гог – до 6 септември е, не знам кога точно ще ходиш, но ако трябва да видиш един музей в Осло, това е този на Мунк

http://munchmuseet.no/en/

 

Хелзинки:

- Суоменлина, както и другите са писали, всъщност е най-приятното място около Хелзинки. Ще може да го видиш за 4-5 часа, така че не го пропускай.

- ако си падаш по модерно изкуство - KIASMA е един от най-добрите музеи в Европа

http://www.kiasma.fi/en/

 

Копенхаген:

- пивоварната на Carlsberg e в страхотна сграда, има и турове с дегустации, но си струва да отидеш дори само за да видиш портата със слоновете и архитектурата

- ако имаш малко повече време, отиди и до Louisiana, за по-малко от час с влака от Копенхаген си там

http://en.louisiana.dk/

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Аууууу, че хубава тема! :) За лятото на 2016 планирам пътуване там и ще ми е много полезна. Благодаря на всички, които споделят впечатления. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Стокхолм, както са писали преди мен Гамла стан и Скансен. Може да влезете и в двореца и той ще отнеме поне 3-4 часа.

За Копенхаген - от туристическия офис ще си вземете карти и в тях има предложени маршрути. На мен много ми харесаха дворците Амалиенборг и Розенборг, както и Нихавн. Пешеходно може да се стигне и до Малката Русалка. Няма да имате време обаче и за Кристияния. Ако си вземете разходка с корабче ще видите града откъм водата.

Връзка към коментар

За Стокхолм при интерес препоръчвам качване на кулата на Stadshuset
От там градът може да се види от високо. И е до Gamla stan (Старият град). Карта

 

Това, което винаги препоръчвам на мои приятели, посещаващи Стокхолм, е да се качат на фери между островчетата. Те са си градски транспорт и цената е поносима. Например от Стария град до Скасен може да ползваш това.

 

Ако аз съм в Gamla stan и района бих си купила мъфин, бих пила смути, бих си взела сладолед, бих влязла в магазин на DesignTorget да видя за някоя нова джаджа :)

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ви, скъпи магеланци, сигурна бях, че мога да разчитам на вас.

Преди време много ми помогнахте за самостоятелните екскурзии в Истанбул, а и видях, че темата е доразвита от други потребители.

Имам още десетина дни до заминаване, така че очаквам още препоръки.

Невероятни сте, благодаря!

Връзка към коментар

за Осло според мен задължително е посещение на полуострова с музеите - можеш да видиш Фрам и Кон-Тики, или да се помотаеш из селце с типични къщички; музеят на Мунк е на друго място, не ни се видя нищо особено на фона на къде-къде по-пищни и богати музеи на други места из Европа; иначе си струва с метрото да се качиш до Холменколен - самите гледки са страхотни; гледката от Акершус също си струва; може и евтино да попътувате из Осло фиорд - има градски корабчета обикалящи през няколко острова

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Плюс още едно мнение от мен за  Операта. Не мога да си открия снимки от онова лято, но сградата е невероятна. 

Копенхаген: пътуване по каналите (или поне една пешеходна разходка) и разбира се, Малката русалка :) 

Старото пристанище. 

Връзка към коментар

В Стокхолм старият град се разглежда бързо, Скансен е чудесно място и никога не го пропускам, но като алтернатива бих добавила музея Васа http://www.vasamuseet.se/en/, или музея на АББА http://www.abbathemuseum.com/, ако се интересуваш. Дворецът също е интересно място.

 

От кея пред двореца тръгват корабчета, които правят панорамна обиколка около по-големите острови, много я харесвам, защото добиваш представа за доста голяма част от града и виждаш основните забележителности. http://www.stromma.se/en/stockholm/sightseeing/sightseeing-by-boat/

Редактирано от Selena
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Копенхаген бих препоръчала да се изкачите до върха на Church of our Saviour, много ни хареса поглед от високо над Копенхаген.

post-2133-0-80720400-1438083460.jpg

 

Както и ако имате време да посетите една местна бирария Mikkeller bar, където сервират над 20 вида наливна бира, както и много други видове бутилирана бира в много интересни бутилки

post-2133-0-69533300-1438083842_thumb.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Първоначално ми се стори интересно:

Стокхолм от високо на покрива на Ericsson Globe Arena (Globen)

 

А после като лек туристически капан. Защо ли? Защото гледката в едната си част всъщност е към конструкцията на покрива. А останалата част от града, онази шарената, като от брошурите, е далееече от залата. Щях все пак да споделя реална гледна точка ако точно в дните, в които можех да отида, съоръжението не беше затворено за поддръжка.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.