Прескочи до съдържание

Берлин отвъд популярното


Spqr

Препоръчани мнения

Останал съм с впечатлението, че се споменава за интересни места в Берлин, но някои от тях са не толкова популярни. Темата я отварям с такава цел. Берлин като всеки космополитен град със сигурност предлага по-алтернативни възможности.

 

Кои са тези забележителности, места за хранене и всякакви други съвети, които се сещате? Може и някой сайт да препоръчате? 

 

 

Връзка към коментар

Spqr, ще дам няколко доста нетипични идеи, които са в моите записки, но още не са реализирани, защото все си обикаляме популярното. :)   

BLUE MAN GROUP 

Unsicht-Bar

Tropical Islands 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

По темата ще кажа Виктория парк , който може да се съчетае с Tempelhofer Park. Първият е с изкуствен водопад и на върха има интересен монумент с гледка към града. Вторият е парк на някогашно летище. Няма такава гледка, странно и мащабно.

 

Олимпийският стадион с архитектурата от 30-те години, който може да се съчетае с Потсдам или с Шарлотенбург.

 

Berlin Wall Memorial, остатък от стената, който може да се съчетае със запазена архитектура от преди войната в района.

 

 

В Берлин ми харесаха някои черти, други не чак толкова, което е нормално за един космополитен град. Ще се опитам да синтезирам:

 

- Островът на музеите е голяма хапка. Силно съм впечатлен от културното многообразие на колециите, а и самите сгради са красиви по елинистичен и древноримски образец. Според мен най-стойностната забележителност на Берлин.

- Райхстагът е друга кулминация. Много берлинска сграда като синтез между класическото и съвремието. Но препоръчително е да се посети отвътре, за да се оцени подобаващо.

- Колоната на победата. Внушителен монумент, познат ни още от времената на колоната на Траян. Ако се уцели хубаво време, статуята на Нике така хубаво лъщи от слънчевите лъчи, че е наслада за очите.

- Жендарменмаркт - най-хубавият площад на Берлин. Излъчва класическа цивилизационна достолепност по познати модели.

- Потсдамер плац - впечатлява с това, че все едно не си в Европа. Радикално решение кореспондиращо с либерлния дух на Берлин.

 

Какво не ми хареса?

- Александерплац и околността. Честно казано, заедно с Омония в Атина са лидерите ми в класацията за най-грозни централни градски площади. Персонажите, събиращи се под телевизионната кула, някак допълват пейзажа.

- Чекпойнт Чарли. Двама германци, облечени в американски униформи, пред една будка и около тях туристи щракащи с фотоапарати. Ако беше автентично, не бих бил критичен. Малко като музеите за восъчни фигури. Даже има и музей. 

- Преекспонирането на тема Втората световна война - националният комплекс на Германия. Личи си, че в един момент са осъзнали като рационална нация, че дефектът може да се монетизира в ефект.

 

Спирам дотук с негативното. Берлин не го заслужава. Цялостно ми хареса града с по-либерлния, космополитен дух и най-вече с архитекурното многообразие. Интересен, стойностен, но не и сред най-красивите градове на Европа. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

На нас много ни харесаха Hakesche Höfe близо до Anne Frank Zentrum. Тихо, спокойно, няма много туристи. Хем е в центъра на Берлин, хем сякаш си в покрайнините. Горещо препоръчвам!

Връзка към коментар

На нас много ни харесаха Hakesche Höfe близо до Anne Frank Zentrum. Тихо, спокойно, няма много туристи. Хем е в центъра на Берлин, хем сякаш си в покрайнините. Горещо препоръчвам!

 

Да, върви с близкия пазар и синагогата. Поне при мен така се случи като почивка между музеите. Има един монумент на липсващата къща наблизо, ама не е нещо особено.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.