Прескочи до съдържание

Да поговорим за Кения

vesi

Препоръчани мнения

След кратко умуване и последвало "Хайде", стана ясно- другата година ще навестим Кения. Разбира се, има достатъчно време да се подготвяме, резервираме, разколебаваме и пренастройваме...но, да започнем, все пак, отнякъде:)

Идеята е сафари (предполагам ви изненадвам :) и плаж. Времетраене-около 2 седмици. Период- от 20 февруари. Входна и изходна точка- Момбаса. 

Суровата програма е 1-2 дни в Момбаса, 7 дни в Tsavo и Amboseli (?), 4-5 дни на плаж за шнорхелуване и мързелуване (за някои- само мързелуване), връщане в Момбаса.

Та, въпросите са:

- какво друго, според вас, си заслужава да се види

- съвети за безопасност

- съвети/препоръки за настаняване

- съвети/препоръки за сафарита. Засега сме за Tsavo- било подходящо време, а е и близо до Момбаса, но ни се иска и Amboseli да включим (предполагаме, че ще е по- разнообразно)

Ще се радвам да споделите впечатления и емоции :) Изобщо- предложения всякакви приемаме :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Кое време на годината смятате да ходите? Това има много голямо значение за избора ви за сафарита. Цаво (Източно и Западно) са хубави паркове, проблема им е точно близоста до Момбаса, което ги пълни с много "курортисти" и стотици бели ванове. Амбосели е измумително красиво и ако имате късмет Килиманджаро да не е закрит от облаци, гледката е страхотна. Едно от най-добрите места в Африка за наблюдение на слонове. Култовите снмики на слонове и жирафи на фона на Килиманджаро са правени точно там.

Перлата в короната на Кения все пак е резервата Масай Мара, като гвоздея на пирона е в периода Юли-началото на Септември, когато миграцията от милион и половина антилопи гну и зебри е там и може да се види и пресичане на река Мара от стадата с евентуално угощение на крокодилите, ако не се преяли вече до този момент. В самия Масай Мара има изключителни, добри и не чак толкова добри райни за отсядане, но това бих го коментирал само ако въпроса опре до там. Ексклузивните места са частните концесии на север от Масай Мара - Оларе Мотороги, Мара Набойшо, Ол Кинией, които са с ограничен достъп на посетители, джиповете са изцяло отворени отстрани, може да се проследяват животни и извън пътя, което е забранено в националните паркове и резервати (в Масай Мара се правят изключения).

Езерата във Великата рифтова долина са прекрасни - Накуру, Богория (ята от стотици хиляди фламингота и горещи гейзери), Найваша, Баринго. В парка Lake Nakuru има и доста животни - носорози, биволи, лъвове, газели, импали, много редките жирафи на Ротшилд.

На север от езерото Богория пък е друга бира - изключително красивия парк Меру, маунт Кения, резервата Самбуру и Бъфало Спрингс от другата страна на реката с характерни само за този район животни - мрежестите жирафи, зебрите на Греви, антилопите с дълги вратове джеринук.

Отдолу в подписа ми има албуми със снимки, където има и някои от Кения (2013 година), започнал съм и един фотодневник тук, но съм още почти в началото му и няма големи изгледи да го завърша скоро.

Кения е превъзходна дестинация за сафари.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Благодаря, Fly . Надявах се и ти да се включиш с темата. Информацията ти е супер изчерпателна, обаче нямаме много време там, за да се порадваме на всички паркове.

За Масай Мара, най-вероятно времето не би ни стигнало, а и периодът на пътуването (февруари- март), не съвпада с миграцията.

Относно Накуро- кацаме в Момбаса, та ако все пак го предпочетем пред Tsavo и Amboseli, ще се наложи да предвидим и допълнително време за предвижване на север. 

Сподели и за други неща, които са ти направили впечатление, моля :)

Връзка към коментар

Благодаря, Fly . Надявах се и ти да се включиш с темата. Информацията ти е супер изчерпателна, обаче нямаме много време там, за да се порадваме на всички паркове.

За Масай Мара, най-вероятно времето не би ни стигнало, а и периодът на пътуването (февруари- март), не съвпада с миграцията.

Относно Накуро- кацаме в Момбаса, та ако все пак го предпочетем пред Tsavo и Amboseli, ще се наложи да предвидим и допълнително време за предвижване на север. 

Сподели и за други неща, които са ти направили впечатление, моля :)

Мисля, че не би било удачно да заменяте Цаво-тата и Амбосели с езерото Накуру. Колкото и да е красиво Накуру, за мен не би натежало пред другите два (по-скоро три) парка. Ако наистина центъра на гравитацията ви е Момбаса, тези паркове са ви най-удобни като логистика и като цени и са си много красиви.

За настаняването - в Момбаса не само не съм ходил, но и не съм проучвал мястото сериозно и не мога да помогна. За сафарито настаняването зависи от оператора, който ви го прави или пък може да си изберете лагери/лоджи и да ги питате какво могат да ви уредят с транспорт от/до Момбаса. Като генерално правило, най-добре е да се спи вътре в парковете, така не се губи най-доброто време - сутрин рано и вечер преди стъмване. Естествено спането вътре в парковете качва цената и там ще си намерита баланса.

За сигурност - освен в малки градчета из Рифтовата долина сме били само в Найроби. На всички места с местен шофьор. Като правило е добре да се избягват точно места на струпване на чужденци относно тероризма - молове и пр. На сафари в тези части на Кения няма проблем със сигурноста. Има бандитизъм в най-северните части по границата със Сомалия, което вас не ви касае. 

Общо взето аз съм правил една малко по- различна Кения от тази, която вие искате да правите (център Найроби с лъчи на север, югоизток и югозапад и основна цел миграцията в Мара). Всичко е било подчинено на елемента сафари, като предвижването м-у повечето паркове (с изключение на езерата в Рифтовата долина) ставаше с малки самолети с цел пестене на време. За момента пресечната ни точка е Амбосели - както написах и по-горе изключително красив парк (гледката от върха на хълма е изумителна), бих ви посъветвал да не го пропускате ако можете. Никъде до момента не съм виждал толкова големи групи от слонове, даже и в парка Чобе в Ботсуана, който е "Home of the giants". Предполагам парка Хуанге в Зимбабве може да го конкурира по отношение на слонове. Има една блатиста част, има равна савана, както и някои залесени места, всичко това в полите на Килиманджаро.

Не съм ходил нито в Източно, нито в Западно Цаво, проучвал съм ги на много елементарно ниво - двата парка са разделени от пътя Найроби - Момбаса, като западния е с повече лагери и лоджи и като цяло с по-разнообразен релеф (по-хълмист). Източния е по-голям и по-див, животните са разпръснати на по-голяма територия и трябва да се работи повече, за да се намират. В тази част са легендарните лъвове с много малка или съвсем без грива - наследници на двамата братя човекоядци от филма  The Ghost and the  Darkness. През Февруари - Март и Цаво-тата и Амбосели ще са зелени, което е много красива комбинация с червеникавата почва. Там мисля, че имате и повече шанс за леопард, поне аз съм виждал леопарди на снимки в Източно Цаво.

Ще следя темата и ако видя, че има нещо, с което мога да помогна, ще се включа.

П. П. С кои авиолинии летите до и от Момбаса?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Явно (засега) си остава Tsavo и Amboseli. Само където тепърва ще се ровим за варианти с повече нощувки, че предлаганите универсални сафарита с 4 нощувки за 3-те парка, нещо ми се струва повече като возене, а не разглеждане и потапяне в обстановката (и наслада).

Сега, като си ровя, има едни островчета Wasini Island и Funzi Island, които може би си заслужават, като с тях ще разнообразяваме дните за плажа.

За авиокомпанията- беше излезнала една цена откъм 300е до Момбаса от Грац с Turkish airlines :) Тепърва ще се борим с логистиката до Австрия :)

ПП: Има едни малки самолетчета http://mombasaairsafari.comВариант е тях да ги използваме до Масай Мара... Само ще видим, дали факторът "време" (пак) няма да ни окаже лоша шега. 

Редактирано от vesi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много правилно се насочвате като гледате да намалите "возенето" (не, че понякога не се виждат интересни неща и по време на трансферите). Ако наистина имате 7 вечери за сафари, според мен не само, че не си струва, ами направо си е невъзможно да вкарвате и Мара в уравнението (при условие, че запазвате Цаво и Амбосели) - ако наемете фирма, която да ви вземе от Момбаса, рутината е и да ви върне там. Ако ви вземат от Момбаса спите по 2 вечери в Цаво (на едно място) и Амбосели, после вземете самолет от Амбосели до някоя от пистите в Мара (най-вероятно с прикачване на вътрешното летище Уилсън в Найроби), изкарате 3 вечери в Мара и после пак самолет през Найроби за Момбаса е възможно, но то става дявол на магаре, а вътрешните полети ще ви надминат или поне ще станат колкото билетите ви от Австрия до Момбаса. При положение, че и миграцията по това време ще бъде в югоизточния край на Серенгети (Танзания) съвсем си губи смисъла.

Няма начин да не се намери някой, който да ви направи custom сафари със 7 нощувки в Цаво-тата и Амбосели. Единствената пречка би била ако сте гледали примерно цени на shared safari т. е. да делите с други хора возилото. Тогава си имат определени калъпи и който иска да влиза в тях. Ако сте си само вие (не знам двама ли сте или повече), ще ви уредят каквото си пожелаете, само, че аз ако бях на ваше място бих започнал вече да търся, защото добрите места са отсядане свършват за сафарита, особено ако са на изгодна цена. Питате за всичко - къде точно ще спите, име на лагера, селото и каквото и да било. Колко дълги са гейм драйвс, колко рано сутрин тръгвате (06:00-06:30 е добре да сте излезли), целодневни ли са гейм драйвс, един сутрин, един след обяд ли? Колкото повече им задавате такива въпроси, толкова повече ще знаят, че ще им е по-трудно да ви преметнат. Ако се откажат, значи не е трябвало да се занимавате с тях.

Пишете тук какво ви предлагат, мисля, че в общи линии може и да мога да ви ориентирам до някаква степен. Имаше едно момиче, дето бяха ходили с мъжа си на сафари в Цаво от Момбаса, пиши и на нея и я питай с кого, какво, как, колко, даже ми се върти в главата нещо като частен резерват в рамките на Цаво. Има пътепис тук от нея, виж го, то и аз ще го погледна.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Бих Ви посъветвал да отделите малко повече време на крайбрежието - 3-4 дни. Ще усетите суахили - атмосферата, условията за морска почивка на Диани бийч ( южно от Момбаса ) са перфектни. Бих препоръчал Simba - Oryx Beach Cottages в най-южната част на Диани (Галу бийч), на около 40 км южно от Момбаса. Цените на къщичките са много добри, намират се на първа линия на плажа. Собствениците са швейцарци, много добре озеленено е и чисто. Наблизо се намира ресторанта Blue Marlin - (собственост на българи), един от най-добрите морски  ресторанти в целия район, но е малко скъпо.

Сафари не съм ползвал от тук, но знам че има множество сафари фирми и на място няма да е трудно да се намери и спазари на добра цена до Амбосели или Цаво.

Редактирано от rosendinkov
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря, за първото Ви мнение :) Добре дошъл

Определено, крайбрежието (Diani) присъства в плановете. Какво бихте ни препоръчали за Wasini Island и Funzi Island? Заслужават ли си и наистина ли е възможно плуването с делфини (в този период)? 

Засега голямата чуденка е сафарито, предвид, че февруари- март се водят "висок сезон" и някак не ни се иска да рискуваме. Факт е, че имаме съфорумка, която точно така е постъпила, но засега предпочитаме да се разровим (най- малкото, за да се ориентираме и ценово), в последствие ще решаваме 

Връзка към коментар

Момбаса е доста по-спокоен от Найроби. Като цяло се води и по-сигурен. Обикаля се лесно пеша и с обичайните мерки за сигурност си е перфектно. Няма много забележителности и 1 цял ден стига за да се разгледат основните неща. 

Ние бяхме близо до Nialy /Leinmach House - малък хотел, на 10 минути пеша от плажа със страхотен двор и ниски цени/. Плажът на Nialy е красив и има доста заведения /от хотелите наоколо/. Пясъкът е бял и доста твърд, много е приятен за ходене. Доста е сигурен през деня, макар че има местни и е добре да не се ходи с багаж. Вечер става за разходки в "квартала" :)  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.