Прескочи до съдържание

Румъния,Полша.Литва,Латвия,Естония...Помагайте Другари


strelec72

Препоръчани мнения

Пътуването ми беше  невероятно евтино - всичко 37 евро. Полети с Райънеър: Пловдив - Франкфурт Хаан, Франкфурт Хаан - Рига и Вилнюс - Хаан, Хаан - Пловдив. Билетите купих с Маестро през Румбо (испанската версия), когато правеше по 11-13 евро намаление на отсечка. И в двете посоки имах преспиване на Хаан. От Рига до Вилнюс - с автобус за 1 евро, Фичо беше съобщил тая промоция в края на юли, още веднъж му благодаря. :) Иначе има много автобуси. Моят беше в 11:45, а в 11:00 и в 11:40 имаше още 2 на други фирми. Бяхме 10 пътници в нашия, дано не бяха и те за 1 евро като мене, че не я виждам тая фирма. Имаше интернет и контакти за зареждане.

От летището в Рига си купих карта за 3 дни за целия градски транспорт - 10 евро. 2 важни неща - маркира се при всяко качване в превозното средство и е валидна до полунощ на третия ден, а не 72 часа!

Във Вилнюс взех влак до летището - има приблизително на всеки един час и струва 70 евроцента. Там градски транспорт не съм ползвала.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Основателю, на мен навсякъде ми харесва. И двата града са невероятно красиви - и като местоположение, и като архитектура. В Рига градският транспорт беше уреден отлично. За заведения не мога да се изкажа, защото не ми се сядаше без компания и си купувах храна от пазара и магазините. Впрочем за първи път пътувах сама по целия маршрут, след като спътничката ми в последния момент се наложи да остане.

Ходих на опера в Рига и на балет във Вилнюс - официални тоалети, пълни зали. Също бях и в музея на окупацията в Рига. Останалото време кръстосвах улиците и разглеждах многобройните църкви, статуи и паметници. Какво ме изнанада: исках да влеза в една огромна православна църква близо до хотела ми, но не ме пуснаха, защото съм "с мъжки дрехи", разбирай дънки, при все че палтото ми беше почти до коленете и закопчано. Мина ми през ума да събуя панталона в градинката и да мина по палто и чорапогащи, ама не посмях, може да се обидят. Все пак църквата е тяхна, а не моя, по-добре да покажа уважение.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Това ми е планувано пътешествие в близко време.Този вариант от Пловдив е супер.Точно на летището има хотел,така че, преспиването не е проблем.Предполагам и ти него си ползвала?

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение

Преспиването наистина не е проблем. Но това В&B точно срещу входа на терминала не е единствената възможност. Била съм там веднъж по-рано и не искам повече да ходя - много е разбито и занемарено. В селото Лауценхаузен, където е летището, е пълно с хотели. Един от най-близките (на 7-8 мин. пеш) е Gasthaus am Flughafen, където бях сега. Препоръчвам го с единствената забележка, че регистратурата има обедна почивка от 14:30 до 17:30 и ако пристигнеш тогава, трябва да звъниш на някакъв телефон, за да ти кажат код, с който да си отвориш вратата. Била съм и в 3 други, които също не са лоши.

Въобще, жалко, че спират полетите Пловдив - Хаан, толкова ми бяха удобни...

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Аз бях там началото на юли и времето беше супер.Интересното е,че белите нощи обикновенно са по на север,но и там ноща е  доста светла.Когато споделих това впечатление с местен  латвиец,той се учуди:При вас през ноща става ли напълно тъмно? :)

Прибалтика много ми допадна.Особено Вилнюс.Много зелен,артистичен и  млад град.Както си се разхождаш и попадаш на страхотни улични музиканти или на група танцуваща суинг на площада.

А за храната какво да кажа...Хубаво е да минете на диета две седмици преди и след пътуването.На всичко слагат сметана и е много вкусно.За Латвия са типични цепелините-запечени картофи пълни с какво ли не.Друга особеност е ,че може да си поръчаш бира с плодов сироп.Масово я пият така,на мен ми хареса,но по-скоро е дамско питие.Супата от червено цвекло също е типична.Предлага се в топъл и в студен вариант.Топлия е много по-вкусен.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
Дани Магелани

Моят съвет е самолет и наемане на кола. Полетите на wizzair са ефтин и удобни като връзки. Полша и Прибалтика са за отделни екскурзии според мен. Пътят Варшава Вилнюс с автобус се минаваше за 10-11 ч. Дано да са оправили пътищата. Можете да проверите полетите на airbaltic
Haпример полет от европейско летище
до Вилнюс смяна
в Рига и престой без чркиран куфар, който директно отива във Вилнюс. За 9-10 ч престой ползвайки марщрутка от летище до стария град за 3 евро ще видите всичко.

 

 
В Литва едобре да сте с кола, макар че имат добър обществен транспорт. Аз ходих с автобус до Каунас, Клайпеда и курската коса, а ако имате руска виза. може и до Курск. Но за мен задължително е Тракай на 30 км и стария град на Вилнюс. След това с полет или кола до Талин и с ферибот за кратко се прехвърлвте в Хелзинки и примерно Санкт Петербург с маршрутка.
 
Е в Латвия можете да се пробвате да се къпете в мръсното Севрно море при Юрмала - стар курорт само с дървени къщи. В Талин също старият град е компактен и 5-6 ч. стигат.

 

Аз така бих пътувала и бих отложила Полша и Румъния.
PS. Не е зле да видите регионалмите круизи на talinik 

Връзка към мнение
Дани Магелани

Направих нелепи грешки. Моля да ми простите, защото аз няма де си простя. За друг път ще ми е за урок да не върша няколко неща едновременно.

Естествено морето е Балтийско при Юрмала. И мястото Куршская коса е на границата между Литва /градчето Нида/ и Калининградска област / и естествено градът е Калининград/.

Относно цепелините - сланината на прасето в тесто, не вярвам да Ви харесат.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Здравейте, имам няколко въпроса за Прибалтика:

 

1. В коя балтийска столица има по-хубав зоопарк? И въобще заслужават ли си?

2. Имаме полет Талин-Атина в 03.30 ч. сутринта. Нямаме чекиран багаж. Възможно ли е да минем секюритито на летището вечерта към 21.00 часа и да спим вътре до гейтовете или няма да ни пуснат? 

3. Кои са интересните местни ястия?

Връзка към мнение

Здравейте, имам няколко въпроса за Прибалтика:

 

1. В коя балтийска столица има по-хубав зоопарк? И въобще заслужават ли си?

2. Имаме полет Талин-Атина в 03.30 ч. сутринта. Нямаме чекиран багаж. Възможно ли е да минем секюритито на летището вечерта към 21.00 часа и да спим вътре до гейтовете или няма да ни пуснат? 

3. Кои са интересните местни ястия?

 

2. Според тази информация, въпреки че терминала затваря оставят хора да пренощуват, които имат доказателство за ранен полет на другия ден: http://www.sleepinginairports.net/europe/tallinn-airport.htmСамо не видях да пише дали е преди или след секюритито, но това предполагам не ви е много важно. 

 

Airport Hours

 

The terminal closes an hour after the last flight and reopens two hours before the first flight in the morning. If you have arrived on an evening flight you can remain inside the terminal with proof of a morning flight.

 

3. Аз в Литва ядох едни цепелини...на мен не ми се усладиха, но си е нещо специфично за региона - много тежко и много мазно :)

Връзка към мнение

Благодаря, погледнах летищната информация и им писах - летището е отворено 24 ч. Когато се върна ще споделя.

Тези цепелини ще ги прескоча. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.