Прескочи до съдържание

Срок на валидност на паспорта при посещение на Турция

Двуцветко

Препоръчани мнения

Да повдигна темата, защото ми предстои служебно пътуване до Истанбул през месец декември. Паспортът ми изтича в края на април 2020, т.е. ще има по-малко от 6 месеца валидност. Интересува ме дали има някакви нови правила, защото информацията в нета е разнопосочна: на едно място пише 6 месеца, на друго 150 дена, на трето 60 дена, а на четвърто - че е важно да ти е валиден паспортът, като излизаш от Турция. Дали някой скоро е ходил в Турция с изтичащ паспорт да сподели? Благодаря предварително на отзовалите се🍻

Връзка към коментар
преди 8 минути , Mistela каза:

От 2018 г. за Турция са 5 месеца, а не 6. Проверено 07.2019 г.

Проверено в какъв смисъл? Видели сте информацията, която е залепена по КПП-тата ли? Доколкото имам инфо от познати, това се отнася не за българи. За българи било 60 дена. 

Връзка към коментар

На страниците и на двете външни министерства пише, че за България, която е в списъка с изключенията, единственото изискване за български граждани в Турция е паспорта да е валиден в момента на престоя, което ще ти потвърдят и ако им се обадиш.

http://www.mfa.gov.tr/passport-validity-requirements-while-entering-turkey-in-accordance-with-law-on-foreigners-and-international-protection.en.mfa

http://www.mfa.gov.tr/countries-whose-citizens-are-allowed-to-enter-turkey-with-their-national-id_s.en.mfa 

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/turkey 

Сега ако ти си имаш някакви други източници, които смяташ за по-надеждни от тези, това си е твоя работа, само че e видимо, че нещата, които цитираш са погрешни интерпретации на изисквания, които важат за граждани на други държави.  

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пътувах за ден с паспорт, който изтичаше след 2 дни. Само митничар на турската митница ми обърна внимание, да ни забравя:to_take_umbrage:. Може да е заради еднодневното пътуване, може да е моментно решение на граничната власт, а може да е заради руското на главата ми:curtsey:...ама нямаше никакъв проблем.

Проверено октомври т.г.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , Adventurer каза:

На страниците и на двете външни министерства пише, че за България, която е в списъка с изключенията, единственото изискване за български граждани в Турция е паспорта да е валиден в момента на престоя, което ще ти потвърдят и ако им се обадиш.

http://www.mfa.gov.tr/passport-validity-requirements-while-entering-turkey-in-accordance-with-law-on-foreigners-and-international-protection.en.mfa

http://www.mfa.gov.tr/countries-whose-citizens-are-allowed-to-enter-turkey-with-their-national-id_s.en.mfa 

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/turkey 

Сега ако ти си имаш някакви други източници, които смяташ за по-надеждни от тези, това си е твоя работа, само че e видимо, че нещата, които цитираш са погрешни интерпретации на изисквания, които важат за граждани на други държави.  

Благодаря за информацията и за сайтовете, които цитира🍻 Да, явно всеки интерпретира информацията както намери за добре, затова цитираната официална информация е най-меродавна, за което още веднъж благодаря!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Само да потвърдя, че с паспорта нямаше никакъв проблем. Впрочем младежът, който ме чекираше на гишето на летище Варна, обърна внимание, че няма 6 месеца, но аз му казах, че всичко е ок. Той пак: сигурен ли сте? Викам да, чел съм официалните сайтове на турското министерство и форума на магеланци😂😂😂 Оня все пак отиде някъде да пита, върна се след 2 минути и всичко беше наред. Иначе на самите паспортни проверки в Турция на влизане и излизане абсолютно никакъв проблем.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Абсолютно е ок. Може да се пътува и ден преди да изтече.

Миналото лято се създаде някаква истерия с някакви надписи на ГКПП и тогава, за да успокоя нагледно пряко заинтересувани, питах МнВР. Те пък надлежно ми отговориха. Ние самите пътувахме в началото на септември, като 4 пъти минахме турска граница по море и суша, с паспорти, изтичащи в края на същия месец.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , jul каза:

Абсолютно е ок. Може да се пътува и ден преди да изтече.

Миналото лято се създаде някаква истерия с някакви надписи на ГКПП и тогава, за да успокоя нагледно пряко заинтересувани, питах МнВР. Те пък надлежно ми отговориха. Ние самите пътувахме в началото на септември, като 4 пъти минахме турска граница по море и суша, с паспорти, изтичащи в края на същия месец.

Точно така, истерията дойде от тия надписи на границата, които после се оказа не важали за българи😓

Връзка към коментар
  • 4 години по-късно ...

Здравейте,

на 21,04 ни предстой почивка за 7 дни в Анталия, но пастортът на детето ( 4 годинки) изтича на 01,10,2024, от агенцията ни казаха, че паспортът трябва да има 6 месеца преди да изтече. Та сега се двуомим дали да извадиме нов паспорт ( живеем в Германия).

Моля за мнения 🙂

Поздрави!!!

Връзка към коментар

Турция категорично няма да ви спре заради паспорта на детето. За агенцията обаче не мога да ви гарантирам, щом те искат и контролират нещата е напълно възможно ТЕ да не ви пуснат.

Връзка към коментар

Най-добре извадете нов паспорт на детето. Дори да ви пуснат, ще сте си спестили сума ти притеснения. Пък и паспортът така или иначе сигурно пак ще ви трябва и по други поводи :) 

Връзка към коментар

Подновете го. Имахме проблем при прибирането ни от Грузия с кола. Трябваше да минем през Турция и не пуснаха дъщеря ми. На отиване към Грузия влизането ни в Турция беше от България и тогава паспортът й беше валиден, но след 3 седмици се оказа изтекъл (т.е. валиден 5 месеца и 25 дни примерно вместо 6м както искаха те) от преди няколко дни. Големи разправии, просто на компютъра им светна веднага червено , накрая платих 80 евро за печат тип временна виза , с който имаше право да се прибере до 48 часа.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.