Прескочи до съдържание

Nadia79

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, 

Ще прекарам известно време в Сан Франциско по работа, но ще имам няколко свободни уикенда и се чудя какво мога да правя там. 

Какво да посетя ще изготвя списък, естествено ако ми препоръчате разни забележителности ще съм ви благодарна, но по-скоро ме интересува: 

- как е градския транспорт там, малко ме е страх да си наема кола и да карам сама по огромните им пътища

- откъде да си сваля маршрути и разписания

- безопасно ли е по улиците, мога ли да се разхождам сама вечер или пък да отида на бар?

- някакви специфики има ли, ще ми е първо ходене до САЩ въобще

- къде има хубави и евтини магазини, евентуално аутлети ;)

Каквото и да ми кажете ще ми е от полза. 

Оказа се, че не мога да си намеря познати там и ще си обикалям сама, така че ми се иска да съм максимално подготвена. 

Благодаря предварително!

• Харесвам 2
Публикувано:

Може да попрехвърлиш моята тема за вдъхновение, отговаря на част от въпросите ти :) http://magelanci.com/topic/4186-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0/

Иначе конкретно по въпросите:

Цитат
 - как е градския транспорт там, малко ме е страх да си наема кола и да карам сама по огромните им пътища

Уреден е. Туристическите трамваи настрана, има добра мрежа от автобуси из целия СФ. Ето в този сайт може да търсиш маршрут от точка до точка:http://511.org/И аз не препоръчвам шофиране из самия СФ, най-малко паркирането беше на някакви извънземни цени. 

Цитат
- откъде да си сваля маршрути и разписания

Сайтове бол, но според мен това го мисли след като отидеш и се установиш там. Ще придобиеш реална представа относно разположението, разстоянията и т.н. 

Цитат
- безопасно ли е по улиците, мога ли да се разхождам сама вечер или пък да отида на бар?

Да ти кажа, на Market Street вечер хич не беше приветливо. Не бих казал, че е опасно, но имаше много излезли бездомници. Но предполагам, че там където е активния нощен живот е ок, просто не се разхождай безразборно навсякъде. Сан Франциско както всеки голям град си има и по-съмнителните квартали. 

Цитат
- някакви специфики има ли, ще ми е първо ходене до САЩ въобще

Не се сещам за специфики, гледала си американски филми, няма да има голям културен шок :)

Цитат
 - къде има хубави и евтини магазини, евентуално аутлети

Тук съм пас :)

Задължително, ама задължително да посетиш Yosemite парк, ще стане перфектн уикенд, ако може да преспиш там. За там си вземи кола от СФ, шофирането извън градовете е лесно и нямаш проблеми. Ето това са снимки, има описание в темата от по-горе:

Друга възможност е крайбрежната до Лос Анжелис... но и като цяло, авиацията е супер развита и на достъпни цени в САЩ, всичко е на 2-3 часа полет, така че може и по-далечни места да разгледаш :)

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Освен местата, които вече са ти препоръчали, мога да добавя:

Националните паркове Kings Canyon и Sequoia са наблизо и категорично си струва да се посетят - гигантските секвои са великолепни!

Малко на север (съвсем близо) е Point Reyes National Seashore - много интересно място, вижда се разломът St. Andreas - границата между двете тектонски плочи — Тихоокеанската и Северноамериканската.  Има много красив фар. 

Недалеч на юг е Монтерей, с улица Консервна и пр. - интересно градче, струва си.  А веднага след него е Carmel-by-the-Sea - много живописно градче, също си струва.

Още малко на юг е Point Lobos National Reserve - с много красиви скали, с налягали sea lions и много птици!

Ако продължите на юг по крайбрежното шосе №1, навлизате в Big Sur - едно от най-живописните шосета в Щатите, често обвито в мъгли, със стръмни склонове, спускащи се към океана - мноооого красиво! 

Ако пък отидеш до Yosemite, непременно продължи още малко на изток, през прохода Tioga, до езерото Моно - невероятно място!  Почти 3 пъти по-солено от океана, и 80 пъти по-алкално, и много красиво, с вулкан по средата!  От южната му страна се намират множество туфи – скални образувания, формирани при изпарението на супер-солената вода.  Странна гледка, извънземна!

Малко на север оттам е езерото Tahoe - също много красиво!

За градския транспорт в Сан Франциско - да, има, много удобен, автобуси, метро (BART - Bay Area Rapid Transit), което ще те отведе навсякъде.

За маршрути и разписания - във всеки хотел ще ти помогнат.

За безопасност - мисля, че ако се придържаш към здравия разум - няма опасност, стига сама да не си търсиш белята.

За магазини не мога да помогна :( .

Kакто са ти казали вече, карането на кола там е лесно, шосетата са хубави и няма да имаш проблеми (става дума за извън града - вътре в града не си струва май, най-малкото с паркирането ще имаш проблеми, а и теренът в Сан Франциско е малко особен - сигурно си гледала филми ;) ).

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

Чакай да добавя и малко снимки за илюстрация :)

На 28.08.2015 г. в 23:23, Rumiana каза:

Освен местата, които вече са ти препоръчали, мога да добавя:

Националните паркове Kings Canyon и Sequoia са наблизо и категорично си струва да се посетят - гигантските секвои са великолепни!

IMGP8345_Kings%252520Canyon_Sequoia.jpg

IMGP8368_Kings%252520Canyon_Sequoia.jpg

IMGP8310_Kings%252520Canyon_Sequoia.jpg

Малко на север (съвсем близо) е Point Reyes National Seashore - много интересно място, вижда се разломът St. Andreas - границата между двете тектонски плочи — Тихоокеанската и Северноамериканската.  Има много красив фар. 

IMGP6829_Point%252520Reyes.jpg

Недалеч на юг е Монтерей, с улица Консервна и пр. - интересно градче, струва си.  А веднага след него е Carmel-by-the-Sea - много живописно градче, също си струва.

IMGP1090_Monterey.jpg

IMGP1098_Monterey.jpg

Монтерей - лабораторията на Док ;)

IMG_9900_Monterey.jpg

Още малко на юг е Point Lobos National Reserve - с много красиви скали, с налягали sea lions и много птици!

IMGP1006_Point%252520Lobos.jpg

IMGP0981_Point%252520Lobos.jpg

IMGP1023_Pebble%252520beach.jpg

IMGP1053_Pebble%252520beach.jpg

Ако продължите на юг по крайбрежното шосе №1, навлизате в Big Sur - едно от най-живописните шосета в Щатите, често обвито в мъгли, със стръмни склонове, спускащи се към океана - мноооого красиво! 

IMGP0961_Big%252520Sur.jpg

IMGP0592_Ragged%252520Point.jpg

IMGP0619_Ragged%252520Point.jpg

IMGP0800_Big%252520Sur.jpg

IMGP0852_Pfeiffer%252520Beach.jpg

Ако пък отидеш до Yosemite, непременно продължи още малко на изток, през прохода Tioga, до езерото Моно - невероятно място!  Почти 3 пъти по-солено от океана, и 80 пъти по-алкално, и много красиво, с вулкан по средата!  От южната му страна се намират множество туфи – скални образувания, формирани при изпарението на супер-солената вода.  Странна гледка, извънземна!

IMGP1621_Mono%252520Lake.jpg

IMGP6551_Lake%252520Mono.jpg

Малко на север оттам е езерото Tahoe - също много красиво!

IMGP6357_Lake%252520Tahoe.jpg

За градския транспорт в Сан Франциско - да, има, много удобен, автобуси, метро (BART - Bay Area Rapid Transit), което ще те отведе навсякъде.

За маршрути и разписания - във всеки хотел ще ти помогнат.

За безопасност - мисля, че ако се придържаш към здравия разум - няма опасност, стига сама да не си търсиш белята.

За магазини не мога да помогна :( .

Kакто са ти казали вече, карането на кола там е лесно, шосетата са хубави и няма да имаш проблеми (става дума за извън града - вътре в града не си струва май, най-малкото с паркирането ще имаш проблеми, а и теренът в Сан Франциско е малко особен - сигурно си гледала филми ;) ).

Ето тук една разходка из самия Сан Франциско:

https://plus.google.com/u/0/photos/105432200498077822229/albums/6054757101191256913

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 16
Публикувано:

Pier 39 е емблематично туристическо място в Сан Франциско - намира се на крайбрежната улица - The Embarcadero - има барове, ресторанти, пресни морски деликатеси, цели популации от тюлени, които се излежават върху дървени платформи на средата на града. Разходка в Golden Gate Park - огромен е (като всичко в САЩ), спокоен, поддържан, в частта в близост до океана е ужасно ветровито. California Academy of Sciences Museum  е също в парка - природо-научен музей, планетариум, аквариум - всичко е обедидено в един комплекс..... Coit Tower дава уникален поглед към града и околностите - има пропусквателен режим, но си струва усилията. Обикаляхме с рент-а-кар (взета от летището), шофираше съпругът ми - никъде не сме имали проблеми (след първоначалното стъписване от трафика, правилата за движение и културата на шофьорите), с временното паркиране - също (след като научихме значението на цветовете на тротоарните бордюри ;) ), но паркингът е скъпа услуга в големите градове - 20-25 долара на вечер си е добра сделка, за да паркираш на улицата около хотела, задължително навигация (няма нищо общо с бг вариантите). От градския транспорт нямам впечатления. Нямахме никакво време за магазини.

Публикувано:

Аз ще се опитам да се включа по темата с шопинга.  Впечатленията ми не са преки  от Сан Франциско , а от миналогодишното ми пътуване по Източното крайбрежие, но мисля че могат да ти бъдат ориентир. В цялата страна има една верига молове ( извън градовете , по магистралите )  Premium Outlets с магазини на световни престижни брандове, качествени стоки ,  стари и нови колекции http://www.premiumoutlets.com/ . Някой от магазините имат страхотни намаления , а и в самия сайт има купони , които можеш да си разпечаташ и ползваш при пазаруване. Виждам ,че аутлетът  е на 40 мили от Сан Франциско , но  има и специални автобуси ( погледни линка). Във всеки по-голям град има и магазини от веригата Marshall , в които има и много дизайнерски стоки на безценица и  можеш да имаш страхотни шипинг попадения. ( аз се бях загледала в една чанта ,която струваше 100 долара , абсолютно същия модел в един от Софийските молове беше над 1000 лв.) . Малко ми става неудобно да пиша за цени и шопинг след хубавите постове на Rumiana i Knowall :blush: . Rumi винаги се включва с много красоти и полезна информация на тема САЩ и е истинско удоволствие да направиш някоя от нейните разходки ( при мен по отношение на Западно крайбрежие уви само виртуално)

• Харесвам 2
Публикувано:

Страхотно, много ви благодаря за съветите! 

Видях, че хотела ми предлага безплатно велосипеди и се чудех мога ли да пообиколя града с колело?

Казвате, че е огромен, но аз като гледах разстоянията .... ми не ми се струва чак толкова много да се придвижа от моя хотел , който се намира на Embarcadero при Exploratorium до Golden gate например... или греша?

Иначе ще си подготвя и маршрутите с градски транспорт, за всеки случай. 

Моята шофьорска книжка нали е валидна, ако реша да взимам рент а кар?

Много ми се иска да отида до поне едно от тези прекрасни места, които сте показали. Ще ми е притеснено съвсем сама да тръгна на няколко часов път, но се надявам все някой колега да се навие да дойде с мен за компания. 

Gerido, 

веднага набелязах Marshall store близо до офиса ми, прекрасно :) 

Не ми е цел шопинга, но вече от толкова познати чух - там имало невероятно евтини неща, да тръгнеш с наполовина празен куфар и подобни ;) 

• Харесвам 1
Публикувано:

За велосипеди - може би по крайбрежните улици да може да се кара, но изобщо повечето улици там изглеждат така:

bottomofFilbertbetweenHydeLeavenworth.jp

398801_3_0.jpeg

:) :) :)

...не е най-подходящото място за колоездене...

Но пък е напълно обходим пеша - поне в интересната туристическа част!  :)

• Харесвам 3
Публикувано:

с Калтрейна (CalTrain) можеш да се разходиш до Долината - всяко градче е интересно с нещо - Campbell, San Jose, Santa Clara, Mountain View, Cupertino, Saratoga - всяко е малко различно от останалите и е адски приятно за разходка, обяд, вечеря, една бира/вино/... или просто разходка по баира... Забавно е да се разхождаш между хората, които са измислили и продължават да измислят това, което всички ползваме ежедневно - Google, Apple, Android, Dell, HP, ...

Алтернатива на градския транспорт са Uber и Lyft. Свали си апликацията от БГ и го тествай 1 път с твоята карта, за да си сигурна, че работи. Цените на Uber варират през различните части на денонощието, но апликацията винаги те предупреждава, ако е по-скъпо. Във всички случаи е по-евтино от такси и много по-бързо от градския транспорт.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.