Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

"Темата на НОВА" тази вечер... Летище София.  С участието на Марио Бакалов, Ищван Шайти от Уизеър Унгария, Богомил Николов, Румен Драганов, Асена Сербезова и др. знайни и незнайни муцуни. Има и снимки в контролната кула на летище Будапеща.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, master_of_germs каза:

Всъщност, за мнозинството от магеланците вярвам, че основната част в ОР (оптимизацията на разходите) се състои точно в търсенето на по-евтини нощувки, полети и начини за наземно придвижване. Не познавам някого, който да не си прави сметка на тези разходи и да не си слага горна граница.

Мене поне абсолютно нищо не е в състояние да ме накара да надхвърля предварително определения си годишен бюджет, заделен за пътуване.

Несъмнено е така. В тая връзка, петте лева по-скъпо такси еднократно какъв процент от общите разходи за едно пътуване се явяват? 

Публикувано:
преди 52 минути , Zaro каза:

Петте лева по-скъпо такси еднократно какъв процент от общите разходи за едно пътуване се явяват?

Прекрасно разбирам намека ти за дребнавост, много немагеланци погрешно го приемат по този начин, но въпросът въобще не е в това. Истинският въпрос е всеки спестен лев от всеки компонент от всяко пътуване колко пари сумарно спестява на годишна база и какво може да направиш с тях.

Ще се изненадаш колко голяма би могла да е сумата, особено ако пътуваш дори само една идея по-често.

Специално такситата са доста голямо перо, а често дори и проблем (особено при някои дестинации), и ако има друг вариант обикновено е за предпочитане. Още се ужасявам като се сетя за такситата в Турция на последното ми пътуване.

Разбира се, всичко е въпрос на гледна точка, нагласа и приоритети. Пътуващите 1-2 пъти в годината, например, рядко си правят сметка защото просто не искат да жертват и частица от комфорта си. А пътуващите често предпочитат да го карат по-бюджетно за да могат да пътуват още повече.

За всеки влак има пътници, знаеш.

• Харесвам 18
Публикувано:

Крайностите рядко са добро нещо. Между бохеми тип Батето до чичо ( леля) Скрудж са възможни  много други варианти.

• Харесвам 5
Публикувано:

Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо . Я си сметнете за 365 дни ако не пътувате колко пари ще спестите 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

@Zaro от нас до летището нощем с такси са 35 лв. При условие, че имам годишна карта за градския транспорт, която важи за нощните автобуси, това са си 35 спестени лева. Ако се наложи в две посоки - 70 лв.

Колко може да са това спрямо общите разходи за едно пътуване? Много е различно.  Пример: удължен уикенд във Вилнюс преди месец (макар че за него не ми е трябвало такси, но пример до каква степен може да се оптимизират разходи).

Полети с AirBaltic оптимизирани през trip.com платени 48 вместо 72 евро.

Три нощувки със закуски в централен хотел във Вилнюс: платени реално 15 вместо 140 долара (, ок, това е за двама, през expedia).

Разходи за посещение на музеи, замъци и други обекти: реално платени 0 вместо 40+ евро на човек, тъй като планирано ги посещавахме в последна неделя на месеца, когато е безплатно.

Платил съм не повече от 50 евро за храна, към 18 евро за градски и извънградски транспорт, за разни сувенири и подаръци не повече от 20 евро. Общо това пътуване ми е било в рамките на 300 лв, а би могло да е поне двойно.

@infectedmushroom, а като си стоим  у дома не харчим ли? 😉

Вярно, ще се спестят пари, ако изобщо не се пътува. И понякога се налага. Но крайната сума изобщо не би била чак толкова фрапираща. 🙂

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:
В момента, infectedmushroom каза:

Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо . Я си сметнете за 365 дни ако не пътувате колко пари ще спестите 

Все си мисля, че една от основните идеи на форума е някаква взаимопомощ. Хората да пускат идеи как да пътуваме по-изгодно, по-удобно, по-евтино.  Така че всякакви идеи са добре дошли и не е нужно да сме саркастични. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 час, master_of_germs каза:

@Zaro от нас до летището нощем с такси са 35 лв. При условие, че имам годишна карта за градския транспорт, която важи за нощните автобуси, това са си 35 спестени лева. Ако се наложи в две посоки - 70 лв.

Колко може да са това спрямо общите разходи за едно пътуване? Много е различно.  Пример: удължен уикенд във Вилнюс преди месец (макар че за него не ми е трябвало такси, но пример до каква степен може да се оптимизират разходи).

Полети с AirBaltic оптимизирани през trip.com платени 48 вместо 72 евро.

Три нощувки със закуски в централен хотел във Вилнюс: платени реално 15 вместо 140 долара (, ок, това е за двама, през expedia).

Разходи за посещение на музеи, замъци и други обекти: реално платени 0 вместо 40+ евро на човек, тъй като планирано ги посещавахме в последна неделя на месеца, когато е безплатно.

Платил съм не повече от 50 евро за храна, към 18 евро за градски и извънградски транспорт, за разни сувенири и подаръци не повече от 20 евро. Общо това пътуване ми е било в рамките на 300 лв, а би могло да е поне двойно.

@infectedmushroom, а като си стоим  у дома не харчим ли? 😉

Вярно, ще се спестят пари, ако изобщо не се пътува. И понякога се налага. Но крайната сума изобщо не би била чак толкова фрапираща. 🙂

master_of_OP   😄

Публикувано:
преди 14 часа, Брани каза:

Изненада значи - познаваш ме мен. Не си правя годишни бюджети и не си слагам горни граници. 🙂 Може би не пътувам толкова колкото дайнърсите и схемаджиите и затова не си правя някакви строги оптимизации. 

Ти с "Хилядолетния сокол" може да си цъкаш където си искаш, не е твоята тая тема. Кеф ти Татуин, кеф ти Хот. И от там винаги може да скочиш до някаква земна хубавост. 

Публикувано:
преди 5 часа, stanimir каза:

Крайностите рядко са добро нещо. Между бохеми тип Батето до чичо ( леля) Скрудж са възможни  много други варианти.

Илюстрирам стремежа към "повече и повече" с този съветски плакат от 80те 🙂

image.jpeg.c6a62d3f6100e680f36109b5501c93ce.jpeg

• Смея се 3
Публикувано:
преди 8 часа, infectedmushroom каза:

Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо.

Като изключим излишния сарказъм, всъщност това не е съвсем вярно. В България стана толкова скъпо, че често излиза по-евтино да се пътува. Не че това само по себе си е мотивация, но месец/два престой из някоя бюджетна дестинация - особено зимата - определено е по-евтино от съответния престой в София, дори с включени самолетни билети и настаняване.

Пътувам и пестя - това ще е новото ми магеланско мото 🙂

Трябва някой ден да седна да напиша Пътеводител на бюджетния пътешественик. Има десетки хитрини за какво ли не, много от които самият аз съм научил от споделяното тук.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   5 магеланци

• blueriver
    • Jorro
    • DaBo
    • nadia
    • Брани
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.