Hakkâri Spor Публикувано: Събота в 19:24 Публикувано: Събота в 19:24 "Темата на НОВА" тази вечер... Летище София. С участието на Марио Бакалов, Ищван Шайти от Уизеър Унгария, Богомил Николов, Румен Драганов, Асена Сербезова и др. знайни и незнайни муцуни. Има и снимки в контролната кула на летище Будапеща. 5
Zaro Публикувано: Събота в 21:17 Публикувано: Събота в 21:17 преди 3 часа, master_of_germs каза: Всъщност, за мнозинството от магеланците вярвам, че основната част в ОР (оптимизацията на разходите) се състои точно в търсенето на по-евтини нощувки, полети и начини за наземно придвижване. Не познавам някого, който да не си прави сметка на тези разходи и да не си слага горна граница. Мене поне абсолютно нищо не е в състояние да ме накара да надхвърля предварително определения си годишен бюджет, заделен за пътуване. Несъмнено е така. В тая връзка, петте лева по-скъпо такси еднократно какъв процент от общите разходи за едно пътуване се явяват?
Георги Матеев Публикувано: Събота в 22:00 Публикувано: Събота в 22:00 преди 52 минути , Zaro каза: Петте лева по-скъпо такси еднократно какъв процент от общите разходи за едно пътуване се явяват? Прекрасно разбирам намека ти за дребнавост, много немагеланци погрешно го приемат по този начин, но въпросът въобще не е в това. Истинският въпрос е всеки спестен лев от всеки компонент от всяко пътуване колко пари сумарно спестява на годишна база и какво може да направиш с тях. Ще се изненадаш колко голяма би могла да е сумата, особено ако пътуваш дори само една идея по-често. Специално такситата са доста голямо перо, а често дори и проблем (особено при някои дестинации), и ако има друг вариант обикновено е за предпочитане. Още се ужасявам като се сетя за такситата в Турция на последното ми пътуване. Разбира се, всичко е въпрос на гледна точка, нагласа и приоритети. Пътуващите 1-2 пъти в годината, например, рядко си правят сметка защото просто не искат да жертват и частица от комфорта си. А пътуващите често предпочитат да го карат по-бюджетно за да могат да пътуват още повече. За всеки влак има пътници, знаеш. 23
stanimir Публикувано: вчера в 04:55 Публикувано: вчера в 04:55 Крайностите рядко са добро нещо. Между бохеми тип Батето до чичо ( леля) Скрудж са възможни много други варианти. 7
infectedmushroom Публикувано: вчера в 05:12 Публикувано: вчера в 05:12 Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо . Я си сметнете за 365 дни ако не пътувате колко пари ще спестите 3 1 2
master_of_germs Публикувано: вчера в 07:30 Публикувано: вчера в 07:30 @Zaro от нас до летището нощем с такси са 35 лв. При условие, че имам годишна карта за градския транспорт, която важи за нощните автобуси, това са си 35 спестени лева. Ако се наложи в две посоки - 70 лв. Колко може да са това спрямо общите разходи за едно пътуване? Много е различно. Пример: удължен уикенд във Вилнюс преди месец (макар че за него не ми е трябвало такси, но пример до каква степен може да се оптимизират разходи). Полети с AirBaltic оптимизирани през trip.com платени 48 вместо 72 евро. Три нощувки със закуски в централен хотел във Вилнюс: платени реално 15 вместо 140 долара (, ок, това е за двама, през expedia). Разходи за посещение на музеи, замъци и други обекти: реално платени 0 вместо 40+ евро на човек, тъй като планирано ги посещавахме в последна неделя на месеца, когато е безплатно. Платил съм не повече от 50 евро за храна, към 18 евро за градски и извънградски транспорт, за разни сувенири и подаръци не повече от 20 евро. Общо това пътуване ми е било в рамките на 300 лв, а би могло да е поне двойно. @infectedmushroom, а като си стоим у дома не харчим ли? 😉 Вярно, ще се спестят пари, ако изобщо не се пътува. И понякога се налага. Но крайната сума изобщо не би била чак толкова фрапираща. 🙂 12 3
Hakkâri Spor Публикувано: вчера в 07:37 Публикувано: вчера в 07:37 В момента, infectedmushroom каза: Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо . Я си сметнете за 365 дни ако не пътувате колко пари ще спестите Все си мисля, че една от основните идеи на форума е някаква взаимопомощ. Хората да пускат идеи как да пътуваме по-изгодно, по-удобно, по-евтино. Така че всякакви идеи са добре дошли и не е нужно да сме саркастични. 13
Otnesen Публикувано: вчера в 09:20 Публикувано: вчера в 09:20 преди 1 час, master_of_germs каза: @Zaro от нас до летището нощем с такси са 35 лв. При условие, че имам годишна карта за градския транспорт, която важи за нощните автобуси, това са си 35 спестени лева. Ако се наложи в две посоки - 70 лв. Колко може да са това спрямо общите разходи за едно пътуване? Много е различно. Пример: удължен уикенд във Вилнюс преди месец (макар че за него не ми е трябвало такси, но пример до каква степен може да се оптимизират разходи). Полети с AirBaltic оптимизирани през trip.com платени 48 вместо 72 евро. Три нощувки със закуски в централен хотел във Вилнюс: платени реално 15 вместо 140 долара (, ок, това е за двама, през expedia). Разходи за посещение на музеи, замъци и други обекти: реално платени 0 вместо 40+ евро на човек, тъй като планирано ги посещавахме в последна неделя на месеца, когато е безплатно. Платил съм не повече от 50 евро за храна, към 18 евро за градски и извънградски транспорт, за разни сувенири и подаръци не повече от 20 евро. Общо това пътуване ми е било в рамките на 300 лв, а би могло да е поне двойно. @infectedmushroom, а като си стоим у дома не харчим ли? 😉 Вярно, ще се спестят пари, ако изобщо не се пътува. И понякога се налага. Но крайната сума изобщо не би била чак толкова фрапираща. 🙂 master_of_OP 😄 1
kakadu Публикувано: вчера в 09:21 Публикувано: вчера в 09:21 преди 14 часа, Брани каза: Изненада значи - познаваш ме мен. Не си правя годишни бюджети и не си слагам горни граници. 🙂 Може би не пътувам толкова колкото дайнърсите и схемаджиите и затова не си правя някакви строги оптимизации. Ти с "Хилядолетния сокол" може да си цъкаш където си искаш, не е твоята тая тема. Кеф ти Татуин, кеф ти Хот. И от там винаги може да скочиш до някаква земна хубавост. 1
Брани Публикувано: вчера в 09:58 Публикувано: вчера в 09:58 преди 5 часа, stanimir каза: Крайностите рядко са добро нещо. Между бохеми тип Батето до чичо ( леля) Скрудж са възможни много други варианти. Илюстрирам стремежа към "повече и повече" с този съветски плакат от 80те 🙂 4
Георги Матеев Публикувано: вчера в 13:26 Публикувано: вчера в 13:26 преди 8 часа, infectedmushroom каза: Най-много ще спестите ако спрете да пътувате изобщо. Като изключим излишния сарказъм, всъщност това не е съвсем вярно. В България стана толкова скъпо, че често излиза по-евтино да се пътува. Не че това само по себе си е мотивация, но месец/два престой из някоя бюджетна дестинация - особено зимата - определено е по-евтино от съответния престой в София, дори с включени самолетни билети и настаняване. Пътувам и пестя - това ще е новото ми магеланско мото 🙂 Трябва някой ден да седна да напиша Пътеводител на бюджетния пътешественик. Има десетки хитрини за какво ли не, много от които самият аз съм научил от споделяното тук. 28
Седем Два Публикувано: вчера в 14:05 Публикувано: вчера в 14:05 1 hour ago, Георги Матеев said: Трябва някой ден да седна да напиша Пътеводител на бюджетния пътешественик. Има десетки хитрини за какво ли не, много от които самият аз съм научил от споделяното тук. Докато те чакаме да се напътуваш, па след това да пишеш Пътеводителя, после да го издаваш, и то ще мине половин век, ако не и повече 😀 Поради тази причина мисля, че би било по-добре периодично да ни запознаваш с откъси от черновата, смятам, че няма да има недоволни. 6 1 5 1
ven62 Публикувано: вчера в 14:51 Публикувано: вчера в 14:51 Преди 1 час, Георги Матеев каза: Като изключим излишния сарказъм, всъщност това не е съвсем вярно. В България стана толкова скъпо, че често излиза по-евтино да се пътува. Не че това само по себе си е мотивация, но месец/два престой из някоя бюджетна дестинация - особено зимата - определено е по-евтино от съответния престой в София, дори с включени самолетни билети и настаняване. Пътувам и пестя - това ще е новото ми магеланско мото 🙂 Трябва някой ден да седна да напиша Пътеводител на бюджетния пътешественик. Има десетки хитрини за какво ли не, много от които самият аз съм научил от споделяното тук. Абе ти, нямаш ли си работа. Сега нови 5 страници ще ти доказват как с 35 стотинки ще ти е по-евтино да си останеш в БГ и да не пътуваш или още толкова страници да уточняваш държава, град, точен адрес на настаняването, къде, колко и какво ядеш и всички други глупости. 🤯 1 8
adreno Публикувано: преди 19 часа Публикувано: преди 19 часа На 28.06.2025 г. в 21:00, master_of_germs каза: Мене поне абсолютно нищо не е в състояние да ме накара да надхвърля предварително определения си годишен бюджет, заделен за пътуване. Възхищавам ти се. Аз до сега не съм успявал да вляза в бюджета за пътуване. Дотолкова, че даже спрях да правя както сметки, така и равносметки от пътуванията. Напоследък освен извън бюджет се излиза и от предвидените срокове на пътуване... Трябва да си наложа някаква дисциплина... Ама нека е след лятото. 6
Bozhidar1978 Публикувано: преди 12 часа Публикувано: преди 12 часа Днес са много бързи на Терминал 2. В 7:15 минах на security за 3 минути. 4
la vie de iren Публикувано: преди 11 часа Публикувано: преди 11 часа преди 23 часа, Hakkâri Spor каза: Все си мисля, че една от основните идеи на форума е някаква взаимопомощ. Хората да пускат идеи как да пътуваме по-изгодно, по-удобно, по-евтино. Така че всякакви идеи са добре дошли и не е нужно да сме саркастични. Бих искала да се включа и аз с "хак" за пътуващите по тъмната част на денонощието. Аз използвам приложението TUDA, което е новата версия на Maxim. В началото на годината ми се наложи да тръгна от Малинова долина, да минем втори адрес в Студентски и да вземем трети човек в Изгрев, като финално излезе не повече от 20лв. 11
Alexander Публикувано: преди 9 часа Публикувано: преди 9 часа Maxim, tuda и другите от сорта, са ако не бързаш и имаш нерви. Понякога може да те закарат, ама грубо в 50% от случаите или чакаш страшно много или ти звънят по телефона и искат повече пари. 3 1
la vie de iren Публикувано: преди 9 часа Публикувано: преди 9 часа Случвало ми се е да чакам по-дълго, когато поръчвам от летището, но когато поръчвам от вкъщи, идват за около 15 минути. Разбира се, трябва да имаш малко допълнително време — няма спор. 3
Lindt Публикувано: преди 9 часа Публикувано: преди 9 часа Вие тук така и така хубаво си говорите за такситата до летището, та да взема да питам каквото не ми е ясно 🙂 Ние не знаем как въобще можем да ползваме такси с бебето, ако не предвиждаме да вземем бебешка кошница/ детско столче на пътуването. Може ли да поръчаме такси със столче? А в обществен транспорт как се вози бебе, в автобуса на терминала до самолета например? 2
П.Кръстев Публикувано: преди 8 часа Публикувано: преди 8 часа преди 15 минути , Lindt каза: Вие тук така и така хубаво си говорите за такситата до летището, та да взема да питам каквото не ми е ясно 🙂 Ние не знаем как въобще можем да ползваме такси с бебето, ако не предвиждаме да вземем бебешка кошница/ детско столче на пътуването. Може ли да поръчаме такси със столче? А в обществен транспорт как се вози бебе, в автобуса на терминала до самолета например? Без да съм експрт по темата, стрелям с предположение: 1. Да поръчате такси със столче - силно се съмнявам, ще трябва да го държите на ръце в колата вероятно, ако не носите ваше столче/кошница или не ползвате градски транспорт. 2. В градския - в количка/слинг или както се придвижвате с него и пешеходно. 1
neuromancer Публикувано: преди 8 часа Публикувано: преди 8 часа Според мен няма да намерите такси със столче, или си носите, или карате без столче. 2
Victoria Публикувано: преди 7 часа Публикувано: преди 7 часа Да вметна, че една година в Лондон бях свидетел на скандал между шофьор на автобус (Лутън-Лондон), който отказваше да качи дете заради правилата (липса на столе вероятно), и нашенци, които еече имаха билети за автобуса. Така че едно наум, ако тръгвате в чужбина без столче, някъде може да е важно. 3
Kosta Grudov Публикувано: преди 7 часа Публикувано: преди 7 часа преди 1 час, Lindt каза: Вие тук така и така хубаво си говорите за такситата до летището, та да взема да питам каквото не ми е ясно 🙂 Ние не знаем как въобще можем да ползваме такси с бебето, ако не предвиждаме да вземем бебешка кошница/ детско столче на пътуването. Може ли да поръчаме такси със столче? А в обществен транспорт как се вози бебе, в автобуса на терминала до самолета например? Един "хак", който може да направите е да вземете с вас само шасито на количката + бебешкото столче, което с адаптери се прикача за шасито, има някои модели колички, които го позволяват това, не знам каква е вашата. Така хем бебето има напълно функционална количка, хем можете да го откачите за секунди и да го ползвате като столче за кола (рент-а-кар, такси и тн.). Минусът е, че не е чак толкова комфортно за самото бебе и уж не препоръчват да се стои в него повече от 2-3 часа накуп, но ние буквално от 1-вия месец правихме София-Бургас без прекъсване и не мисля, че се е отразило кой знае колко зле. 🙂 В Исландия също прекара доооста часове в бебешкото столче и в колата, и прикачено към количката. В Полша видяхме Uber(мисля, може да излъжа за конкретната компания), в който се качиха хора с малко бебе, което го държаха в скут, но първо че е забранено в, мисля, всички държави, второ е опасно и трето таксиметровия шофьор може и да откаже дори да бъде помолен от родителите. За обществения транспорт е по-лесно - там в количката/слинга както са ви казали няма никакви проблеми. 1 1
Венелин Публикувано: преди 7 часа Публикувано: преди 7 часа преди 2 часа, Lindt каза: Вие тук така и така хубаво си говорите за такситата до летището, та да взема да питам каквото не ми е ясно 🙂 Ние не знаем как въобще можем да ползваме такси с бебето, ако не предвиждаме да вземем бебешка кошница/ детско столче на пътуването. Може ли да поръчаме такси със столче? А в обществен транспорт как се вози бебе, в автобуса на терминала до самолета например? Айде сега да кажа как наистина става работата, поне преди половин година някъде. На Терминал 2 (може би и на 1) ако попиташ на гишето на Йелоу за столче, вадят от някаква стая столче и се разбират с шофьорите кой би се връщал скоро на летището, че да го върне, този шофьор ви вози. Като цяло са разбрани. Питахме за наобратно как става, ама чак в колата. Шофьорът учтиво и уклончиво посъветва да се обадим по телефона, ама стана ясно, че самият той не е чувал за подобно нещо и май столчета има само в терминала. Предполагам, че при много настояване могат да потърсят къде в момента има столчета из града и да пратят конкретния шофьор. За 5 години с малки деца това сме го правили само веднъж скоро (жена ми се заинати нещо). В останалите случаи в България и чужбина сме на принципа "едно време всички бяхме без колани и оцеляхме (освен тия, дето не оцеляха)". Гушкаме децата и се возим вързани ние. Честно казано, такситата в София са доста по-спокойни от едно време, особено тези викнати през приложение. Смятам, че рискът е в пъти по-малък отколкото с всеки друг шофьор. Вероятно бусчетата за трансфери могат да осигурят (на Запад винаги го правят), но там трябва предварителна резервация, а и цените са други. Мисля, че в много страни е забранено да се возят деца по този начин, но същевременно сме го правили в Милано, Париж, Лондон и разни азиатски държави и шофьорите не са отказвали, явно не ги глобяват за това нещо. Убер и подобни естествено и те нямат столчета, но веднъж са ми отказвали курс само заради много колички и тротинетки, не заради самите деца. Въобще единственото такси с някаква странна вградена седалка за дете, беше в Хайделберг. 2 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега