Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Количеството течности не е приумица на авиокомпанията за разлика от багажа. А относно днешния случай, не се доверявай на всичко което хората казват.

• Харесвам 5
Публикувано:

А и "1 см" е според племенничката на онкоболната жена. С цел да я защити, може да е преувеличила. Може би са няколко см. 

Министърът обича да раздава присъди и диагнози още преди да е извършена проверката, това вече го прави няколко пъти. 

Онзи ден бусчето от гейта до самолета на България еър отново беше без включен климатик и си постояхме доста време вътре на пуснат двигател и дишахме изгорели газове в жегата, един човек се провикна "пуснете климатика", ама .. глас в пустиня. 

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 54 минути , Иван Попов каза:

Как така минах 3 отсечки с една и съща авиокомпания (KLM/Air France – партньори) без проблем, а на четвъртата вече не може? 🤔✈️

ами не са го забелязали, много ясно как

не е "на това летище е разрешено, на другото не"

и единия см от куфара същата работа

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 часа, Иван Попов каза:

Не се заяждам, просто питам – как досега е пътувала с тази чанта без проблем, а сега изведнъж не може? 🤷‍♂️

Принципно пътувам без билет в градският транспорт. Но един път ме хванаха и ме глобиха. Казах им, че не са прави, защото принципно така си пътувам и като не ме проверят, никога не е било проблем. Не ме разбраха, не са хора...

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 13
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 часа, neuromancer каза:

Ама как се захванахте за тоя 1 см. Цедката е влиза/не влиза, а не с 1-2 или 20см

Ами не винаги е точно така. Преди време тук описах случай с дъщеря ми и 15- годишен куфар на Самсонайт, с който сме летели стотици пъти с нискотарифни авиокомпании и, които лично проверих да не е натъпкан, да няма нищо в предния джоб, измерих за амнасйсти път и т.н. И пак й се бяха заяли, че джобът (празен) стърчи 1 см пред жълтата линия, а куфарът влиза свободно в кошарата на Раян с по 2-3 см отстояние отгоре и отстрани. Не я глобиха, но са си обяснявали основни постулати. И това е оправната дъщеря, другите 2 щяха да умрат от срам и да платят като попадии, 

• Харесвам 7
Публикувано:

Не ги следя много всички тези случаи, но има ли поне един, при който куфарът влиза в клетката, не стърчи и един милиметър отгоре и на човека му е направен проблем - глобен, недопуснат и т.н.?

Май въпросът е риторичен.

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 33 минути , bibi каза:

Ами не винаги е точно така. Преди време тук описах случай с дъщеря ми и 15- годишен куфар на Самсонайт, с който сме летели стотици пъти с нискотарифни авиокомпании и, които лично проверих да не е натъпкан, да няма нищо в предния джоб, измерих за амнасйсти път и т.н. И пак й се бяха заяли, че джобът (празен) стърчи 1 см пред жълтата линия, а куфарът влиза свободно в кошарата на Раян с по 2-3 см отстояние отгоре и отстрани. Не я глобиха, но са си обяснявали основни постулати. И това е оправната дъщеря, другите 2 щяха да умрат от срам и да платят като попадии, 

За последните 15 години всички нискотарифни, за които се сещам са сменили размера в минус по 3 пъти, Изиджет 2, като никъде назад даже не коментираме тегло, а то е важно от гледна точка на контрол. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Куфарът е с реални размери  54*39*21, като заради това 21 преди полета го натискаме с едни стари речници и енциклопедии за да не стърчи.

С цитирания Изиджет е летял само през последните 2 г., но мисля, че ми разбрахте идеята, другото  го приемам като заяждане на дребно. 🙃

И за протокола съм купила и 2 твърди куфара с още по-малки размери, но при 5 човека вкъщи, всички активно пътуващи, не мога да ги осигуря винаги налични.

• Харесвам 2
Публикувано:

Размерът е написан, дори и образно показан по страните на раница. Много ясно е още преди купуването на билета. Също така и при чекирането. Ако на някой не му е ок размерът или си купува билет с по-голям багаж или рискува. Аз лично често рискувам. Но това е напълно осъзнато и хванат ли ме просто плащам без панаири и опити по нашенски да надхитря правилата...

За мен е повече от ясно.

Много разводнихме казуса.

Предлагам да спрем да коментираме тази ситуация....

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 52 минути , jorocontrola каза:

Принципно пътувам без билет в градският транспорт. Но един път ме хванаха и ме глобиха. Казах им, че не са прави, защото принципно така си пътувам и като не ме проверят, никога не е било проблем. Не ме разбраха, не са хора...

Мои приятели два пъти изгърмяха тази година и са умни хора, и са свикнали да спазват правила, и пак имаше „ама досега никога не са ни правили проблем“... На въпроса колко пъти са им мерили багажа в рамка досега - няма какво да кажат...
Затова още откакто в началото на годината започнаха проблеми с милиметрите с Райън (пък и ми се счупи малко куфарът в Гърция от много влачене), си купих мек сак с разширяеми размери 30/40 л за голям ръчен за по-дълги пътувания за всички а/к. Нямам нерви да мисля всеки път ще влезе ли в рамка, или не. Всъщност специално за Райън ще го ползвам тази година само веднъж, че нямах досега по-дълги пътувания с тях и розовата конкуренция.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 26 минути , bibi каза:

Куфарът е с реални размери  54*39*21, като заради това 21 преди полета го натискаме с едни стари речници и енциклопедии за да не стърчи.

С цитирания Изиджет е летял само през последните 2 г., но мисля, че ми разбрахте идеята, другото  го приемам като заяждане на дребно. 🙃

И за протокола съм купила и 2 твърди куфара с още по-малки размери, но при 5 човека вкъщи, всички активно пътуващи, не мога да ги осигуря винаги налични.

Ами по предните мнения акцентират върху това - влиза или не влиза, отговаря или не отговаря, а това че е 21 сантиметър само потвърждава правотата на контролиращия и основания за глоба. 

За пояснение - натискането с тежести свива еластично временно куфара, но е добра практика само ако става непосредствено преди контрол ( ползвал съм това). 

П. П. Не се бях сетил, че уточняващ коментар може да се приеме за заяждане, но научих че има хора, които разграничават това понятие като дребно, средно и вероятно едро. 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

За да съм пределно ясен:

Когато има правило, гледам да го спазвам. Ако съм го нарушил, си плащам. 

Същевременно изисквам правилата да се спазват и от другата страна. Преди време, точно с полет на Раян ми счупиха/скъсаха куфара. ... Ами, платиха си, въпреки невъзпитаното поведение на едно момченце от наземния персонал.

Мен ме дразнят други неща:

- Защо покупките в магазините на летището не са обхванати от правилата за допустимия багаж.

- Защо вода се разрешава на малки деца, а на другите не. Нали правилно ме разбирате - щом има изключение, значи тази мярка не е съвсем продиктувана от съображения за сигурност. Всеки "Аллах акбар" със сигурност си мисли, че бог е по-велик и от детето му.

- Защо се продават парфюми т.е. има прави хора (стюардесите-магазинерки) и незастопорени тежки колички с остри ръбове, докато лампичката за вързани колани свети и пътниците нямат право да стават от местата си.

И последно:

- Защо някои стюардеси ми говорят на "ти" и аз всеки път се налага да отговарям на въпрос на жена ми "Ти от къде я познаваш тази?":biggrin:

Колкото до авиокомпаниите, според мен вече няма ниско и високотарифни. Всички са един дол дренки. И което е по-лошо. Усетиха се, по примера на банките, и си намериха лоби в ЕК и ЕП, така че прогнозата ми е ... песимистична.

• Харесвам 12
  • Шок 1
  • Браво 3
Публикувано:
17 minutes ago, ven62 said:

За да съм пределно ясен:

Когато има правило, гледам да го спазвам. Ако съм го нарушил, си плащам. 

Същевременно изисквам правилата да се спазват и от другата страна. Преди време, точно с полет на Раян ми счупиха/скъсаха куфара. ... Ами, платиха си, въпреки невъзпитаното поведение на едно момченце от наземния персонал.

Мен ме дразнят други неща:

- Защо покупките в магазините на летището не са обхванати от правилата за допустимия багаж.

- Защо вода се разрешава на малки деца, а на другите не. Нали правилно ме разбирате - щом има изключение, значи тази мярка не е съвсем продиктувана от съображения за сигурност. Всеки "Аллах акбар" със сигурност си мисли, че бог е по-велик и от детето му.

- Защо се продават парфюми т.е. има прави хора (стюардесите-магазинерки) и незастопорени тежки колички с остри ръбове, докато лампичката за вързани колани свети и пътниците нямат право да стават от местата си.

И последно:

- Защо някои стюардеси ми говорят на "ти" и аз всеки път се налага да отговарям на въпрос на жена ми "Ти от къде я познаваш тази?":biggrin:

Колкото до авиокомпаниите, според мен вече няма ниско и високотарифни. Всички са един дол дренки. И което е по-лошо. Усетиха се, по примера на банките, и си намериха лоби в ЕК и ЕП, така че прогнозата ми е ... песимистична.

Не си питал най-важния въпрос/и. Защо мястото, където трябва да си опънеш краката се продава както място за съхранение на багаж?

Защо ЕС това не го забрани?

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:

Голяма драма, няма що!

Въпросът е ясен. Надвишава ли, надвишава - плащаш! Чак министъра се захванал и пяна му капе от устата 🙂

Ама било с 1 см! А с колко може: 1, 2, 5, ами че то и 50см не са много за някои.

• Харесвам 1
Публикувано:

Точно защото за този случай не може да задейства процедура по налагане на глоба за АК, министърът ни е отнесъл въпросът като проблем пред еврокомисар. Т.е. проявил е съпричастност и е свършил някаква работа🙂

Публикувано:
преди 55 минути , Gisp каза:

Защо мястото, където трябва да си опънеш краката се продава както място за съхранение на багаж?

В какъв смисъл "се продава"? Не се продава, продава се (под формата на priority при нискотарифните) мястото в отделенията за багаж над главата. Т.е. ако ти пречи раницата под седалката пред теб да си опънеш краката, имаш възможност да си вземеш priority и тогава имаш право да си сложиш ръчния багаж в багажните отделения над главата и да си протегнеш краката под предната седалка. 

Преди 1 час, ven62 каза:

...

Хммм, това е доста странно, за толкова години и сотици полети никога не ми се е случвало да чуя стюардеса да се обръща към някой пасажер (освен ако не е детенце) на "ти". 
Да не би наистина да познаваш някоя стюардеска лично? :wink: 
(ако госпожа ven чете тук, имаш право да не отговаряш, защото всичко, което кажеш, може да се използва срещу теб :grin:)

• Харесвам 4
  • Смея се 14
Публикувано: (редактирано)
преди 37 минути , Фил каза:

...

Да не би наистина да познаваш някоя стюардеска лично? :wink: 
...

Отричам!

Редактирано от Георги
премахнати снимки
  • Смея се 5
Публикувано:

Ами народа започна да се прибира по работните си места и си носи лютеница, мед и подобни. За тази цел си трябва чекиран куфар. 

Вчера беше маалко по-добре опашката. Предполагам, че уикенда ще е истинската веселба. 

@jorocontrola Колко скенера работеха днес? 

• Смея се 5
Публикувано:
преди 4 минути , Ardent каза:

@jorocontrola Колко скенера работеха днес? 

Не се загледах в детаили, защото минах за 2мин. Но май 4, че колоната се разделяше на 2…

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Може би по модата напоследък по медиите говорят на ти

Сетих се нещо забавно, извинявам се за офтопика.

Тука você, което граматически седи като Вие се употребява за ти, а за учтивата форма се използва трето лице (буквално "Какво ще желае господинът?"). Та на мен ми е много изчанчено това и си праскам você, добре че не съм в сферата на услугите, щяха и мен да разнасят така 🙂

ПП малко особеност е че и на баща си и майка си се говори в трето лице, ама аз поне тук не бъркам, защото жената така говори и аз като нея....

ППП в Португалия е по-нормално правилото, а мен понякога ме питат дали съм португалец, та при положение че не шъшкам, може и за това да е.

• Харесвам 10
Публикувано: (редактирано)

Искам да обърна внимание на друг въпрос. Правилата не може винаги и за всичко да са абсолютни. Има си контекст, има си конкретни обстоятелства. Ние не сме роботи. Понякога трябва да правим изключения. Не мисля, че жената се е опитвала да манипулира- явно наистина е смятала, че няма проблем за размера. В такъв случай най-доброто е да си затвориш очите  с оглед на здравословноте ѝ състояние и толкова. Не е нещо фатално и с тя с нищо не би навредила на полета.

Редактирано от Nikolay Ivanov
  • Харесвам 10
Публикувано:

Попадна ми тази новина, вероятно в други източници е по-подробна. Очаквам, че по Коледа ще има ах-ох по медиите, хора помъкнали куфари с размер на трабант ще се кълнат, че от 1999 година все с този куфар пътуват, как така чак сега им се били заяли за малкия ръчен багаж. 

Ryanair плаща на служителите си по €2,50 на открит по-голям куфар

https://www.dnes.bg/a/3-biznes/691199-ryanair-plashta-na-sluzhitelite-si-po-250-na-otkrit-po-golyam-kufar

По-строгите мерки влизат от ноември
29.08.2025 | 15:30 ч. Обновена: 29.08.2025 | 17:56 ч. 43

Шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри обеща да засили мерките срещу „един на 1000“ пътници, които нарушават строгите ограничения за ръчен багаж на авиокомпанията, твърдейки, че политиката ще доведе до по-ниски цени.

От началото на зимния авиационен сезон през ноември ще се увеличат стимулите за наземния персонал да идентифицира пътници, които нарушават ограничението за безплатен багаж с Ryanair. Авиокомпанията има ограничение от 40 x 30 x 20 см за „личен предмет“. Обемът наскоро се увеличи от 40 x 20 x 25 см в резултат на споразумение между европейските авиокомпании за приемане на нов минимален размер за ръчен багаж.

Пътниците, чийто багаж е твърде голям, подлежат на глоба до 60 паунда, като нарушаващият багаж се поставя в багажното отделение.

„Ще трябва да оставите багажа си на стъпалата на самолета, в количката за багаж на изхода или както е указано от агентите на Ryanair, за съхранение в багажното отделение“, казва авиокомпанията.

Наземният персонал на натоварените летища понастоящем се възнаграждава с плащане от €1,50 (£1,30) за всяка чанта, която е твърде голяма, до максимум €80 (£69) на месец.

О’Лиъри каза пред The Independent, че плащането ще нарасне до 2,50 евро (2,25 британски лири), като таванът на печалбите ще бъде премахнат.

„99,9% от пътниците на Ryanair спазват правилата за багаж, няма проблеми. „Тези 0,1% трябва да се отървем от тях. Трябва да се отървем от тези големи чанти. Всички трябва да играят по правилата и тогава няма да има проблеми, но ще продължим да хващаме повече хора. Нашият персонал на изходите – ние ги стимулираме сега. Те получават 1,50 евро за всеки голям багаж, който намерят. Ще увеличим това до 2,50 евро вероятно от ноември, главно защото намират все по-малко и по-малко големи чанти, защото все повече хора спазват правилата. Колкото повече можем да направим това и да го елиминираме, толкова по-бързо ще бъде качването на борда, толкова по-бързи ще бъдат обработките и толкова по-ефективна ще бъде Ryanair като цяло – и ние ще продължим да предаваме тази ефективност под формата на ниски цени", обясни той.

Много пътници се оплакаха, че наземният персонал е прекалено строг.

Но главният изпълнителен директор на Ryanair заяви:
    „Абсолютно не се извинявам за това. Искам нашите наземни оператори да хващат хората, които мамят системата.“

• Харесвам 3
Публикувано:
6 hours ago, Фил said:

В какъв смисъл "се продава"? Не се продава, продава се (под формата на priority при нискотарифните) мястото в отделенията за багаж над главата. Т.е. ако ти пречи раницата под седалката пред теб да си опънеш краката, имаш възможност да си вземеш priority и тогава имаш право да си сложиш ръчния багаж в багажните отделения над главата и да си протегнеш краката под предната седалка. 

Не ме ли разбра? Мястото за крака е мястото под седалката пред теб. Няма приорити-мриорити. Имам билет, имам багаж (голям-малък-среден, осреднен, няма значение). Тоя багаж не може да бъде там където са ми краката. Къде да бъде? Ми то в кабината има само едно място за багаж. Е там трябва да е, със закон.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.