Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 32 минути , Пътувко каза:

И това е така, но няма как такова летище да стои празно. Може да се използва от някои чуждестранни компании. 

Вземи махни розовите очила. Според теб липсата на капацитет на летището е спряло чуждестранни компании или липсата на възможности/пазар/потенциал ги е спряло? И аз искам директни ЕВТИНИ полети до Чили и Самоа, ама...

• Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , jorocontrola каза:

Вземи махни розовите очила. Според теб липсата на капацитет на летището е спряло чуждестранни компании или липсата на възможности/пазар/потенциал ги е спряло? И аз искам директни ЕВТИНИ полети до Чили и Самоа, ама...

Нека помислим логично и в обратна посока, милиони пътници ще се превозват с обичайните превозвачи, или ще стои празно, това  е смехотворно. Освен това се откриват нови пазари, а кой знае, може и в страната ти нещата да тръгнат в по-правилна посока. 

Публикувано:
преди 11 минути , Пътувко каза:

Нека помислим логично и в обратна посока, милиони пътници ще се превозват с обичайните превозвачи, или ще стои празно, това  е смехотворно. Освен това се откриват нови пазари, а кой знае, може и в страната ти нещата да тръгнат в по-правилна посока. 

Не виждам отговор на простият въпрос: какво спира в момента тези авиокомпании да пуснат полети от София - не могат да се вредят за слот на летище София или причините са други?

Иначе аз поне не съм голям оптимист с оглед икономическите тенденции от последните години и крайно негативната демографска ситуация за родината 😞

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 12 минути , jorocontrola каза:

какво спира в момента тези авиокомпании да пуснат полети от София - не могат да се вредят за слот на летище София или причините са други?

Причините са в инфраструктурата. Летището в София не предлага нужната инфраструктура, която да му позволи да се превърне в хъб с регионално значение. Пак повтарям, местоположението на София спрямо границите на ЕС, предполага превръщането на нашата столица в много важна точка при всяко едно пътуване в източна посока. За съжаление обаче за реализирането на подобен проект се изисква целенасочена държавна политики и много сериозни инвестиции. Не казвам, че можем да конкурираме Истанбул, но категорично твърдя, че е възможно да бъдем негова сериозна алтернатива за довеждащи полети на големите европейски компании...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 минути , Duke каза:

Причините са в инфраструктурата. Летището в София не предлага нужната инфраструктура, която да му позволи да се превърне в хъб с регионално значение. 

Пистата или терминала имаш предвид? И все пак за да си хъб, се иска авиокомпания базирана на това летище, която да изпълнява полетите насам-натам. Заявка от ТИМ не виждам. А местен хъб с прекачване на различни авиокомпании е доста съмнителна работа според мен...

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз не виждам причина голяма авиокомпания да прави хъб в София. Първо това би намалило потока към техните собствени, второ въобще не знам за голяма компания, която да отваря база в друга държава освен родната си. Виена е на 1:20 минути полет, Истанбул на 40 минути сигурно, дори Варшава е на 2часа. В източна посока имаме и други двама големи като Катар и Емирейтс. Трафикът откъде ще оберем Македония, Косово и Черна гора ли?

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Пътувко каза:

Провинциално летище, на пазар с малко население, с ниска покупателна способност, с относително високи такси и управлявано от доста съмнителни собственици. Дай поне един пример за успешно такова в света привлякло голям трафик, че аз поне не се сещам. Тая работа за София като голям хъб са като приказките от 1001 нощ.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 27 минути , horus92 каза:

Аз не виждам причина голяма авиокомпания да прави хъб в София. Първо това би намалило потока към техните собствени, второ въобще не знам за голяма компания, която да отваря база в друга държава освен родната си. Виена е на 1:20 минути полет, Истанбул на 40 минути сигурно, дори Варшава е на 2часа. В източна посока имаме и други двама големи като Катар и Емирейтс. Трафикът откъде ще оберем Македония, Косово и Черна гора ли?

Няколко пъти пиша, че говоря от гледна точка на ЕС...

Публикувано:

Да това го разбрах , но от гледна точка на ЕС въобще валиден аргумент ли е. ЕС има ли някаква политика за стимулиране на летища, че да са равномерно разпределени по отношение на пътническия трафик. На мен не ми е известно. Те единствено се опитват да стимулират влаковете. За ЕС като блок няма особено значение дали летището е във Виена или София, на фона на далечината на дестинациите, разстоянието между градовете е минимално. Около нас от ЕС са само Румъния и Гърция. Втората има директни полети вече до далечни точки, просто са оперирани от външни компании, летящи до тях, което евентуално би бил вариант за нас да се примолим на някоя китайска, американска или която и да е. Румънците ги видях, че пътуват доста през Австрия, а сигурно и Полша.

• Харесвам 4
Публикувано:

Чак голям хъб едва ли, предвид и споменатото по-горе, но при правилни ходове и разширяване на мрежи, конкуренция и т.н., може да използваме отличното си местоположение като голям коз. Има и един друг фактор, как ще се развива самата индустрия, нуждите и световния ред 😉

Публикувано:

Не знам как очаквате летище София да се превърне в хъб, транзитен самолетен трафик е малко вероятен.

Но да подценяваме развитието на летището и България респективно София е също тъпо.

Тряфика около 2000 година е под 1.5 милиона , 2010 се е над 3 милиона, 2019 прехвърли 7 милиона. 

След спада заради ковид и въпреки войната в Украйна трафика за 2024та е почти 8 милиона, а тази година със сигурност ще е повече. 

Летището има потенциал, както и София за културен туризъм отделно с вдигащия се стандарт на живот на българите ще пътуват повече.

За мен поток от 20 милиона са достижим в следващите 15-20 години.

• Харесвам 1
Публикувано:

Погледнах данните за Германия и общо за цялата страна през 2024 трафикът е около 220 млн. пътници при население 83 млн. души.

Тук би съответствал трафик от около 17 млн. за страната , ние сега имаме около 11 млн.

• Харесвам 2
Публикувано:

При нас близостта на гърцкото море, което все по-масово се ползва за почивка с кола, сваля малко от трафика, който други държави имат през съответния период. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Защо не? Така някой може да съчетае работа и хоби в едно - нещо, което рядко се случва в живота.

Стискам палци за Магеланец на тази позиция.🤘

• Харесвам 4
Публикувано:

Има. 
Моето нещо (жилетка) не го намериха, но служителя по телефона изреждаше неща като таблети, телефони, очила…

Имаше телефонен апарат в залата за заминаващи (аз там си я затрих) и, когато се върнах отидох там. Казаха ми на кой вътрешен да звънна и човекът провери.

Публикувано:

Това къде е? След кацане при багажните ленти някъде? Или трябва да се ходи при заминаващи?

Едни слънчеви очила, доста скъпи … са ми паднали заедно с калъфа. (Снощи при полет София-Лион). На връщане след 2 дни ще

попитам. Пък ако ги няма… саалък олсун, както се казва  😉

Публикувано:

Днес следобед бая пренасочени заради вятъра.

Бритиш въртяха час и половина преди да успеят да кацант:

BA890.PNG.e2585c821e402d36d35800f88f6fdd79.PNG

Турците пък дойдоха и се върнаха до Истанбул следобяд, ще пуснат А330 за вечерния полет.

За да е по-забавно - Бургас е затворен заради ремонт на пистата, а в Пловдив има мъгла.

Милано (FR) пренасочен за Варна.

Малта (FR), Варшава (LO), Франкфурт (LH), Виена (OS), Мюнхен (LH) пренасочени за Солун.

• Харесвам 3
  • Шок 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Не знам обаче… Вчера по магистралата от Пловдив до Стара Загора мъглата беше много гъста, а предполагам, че и днес е същото по пътя.

Дори в момента в Стара Загора има мъгла. Ужас просто!

Поне в Солун положението е спокойно — няма мъгла, вятър или дъжд.

• Харесвам 1
Публикувано:

Говорете ми за вятър! Днес излетях за  Букурещ с малко витлово самолетче, което се мЕташе като изоглавено ок 5 мин. Такава турбуленция и ями не бях преживявала от години.

И за да не е само спам - отворили са нова зона за хранене в частта на Т2, която се пада точно над салона. Има Старбъкс. Не зная колко нова е всъщност, но ми се чини, че в края на октомври я нямаше.

Салонът пък е препълнен с невъзпитани и нахални израелци и псевдо меринджейчета, говорещи на мьеко за сметка на това, така че всички да ги чуват и да им се …възхищават. Днес трябваше да проведа две срещи и по време на втората се наложи да помоля единия да го въдворят, защото колегите чуваха всичко, нищо че съм на слушалки. Май беше прекалил с виното в 10 сабаале. Отврат!

• Харесвам 1
  • Шок 6
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 59 минути , Иван Попов каза:

Поне в Солун положението е спокойно — няма мъгла, вятър или дъжд.

Е аз имам кацане в 23.30, пожелай ми да е в София

9EAFD0DE-9683-4F0E-A89F-5750542493C7.png
кефи ме, че пише Нови Двур Мазовиецки, а не Модлин 😉 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , bibi каза:

Говорете ми за вятър! Днес излетях за  Букурещ с малко витлово самолетче, което се мЕташе като изоглавено ок 5 мин. Такава турбуленция и ями не бях преживявала от години.

И за да не е само спам - отворили са нова зона за хранене в частта на Т2, която се пада точно над салона. Има Старбъкс. Не зная колко нова е всъщност, но ми се чини, че в края на октомври я нямаше.

Салонът пък е препълнен с невъзпитани и нахални израелци и псевдо меринджейчета, говорещи на мьеко за сметка на това, така че всички да ги чуват и да им се …възхищават. Днес трябваше да проведа две срещи и по време на втората се наложи да помоля единия да го въдворят, защото колегите чуваха всичко, нищо че съм на слушалки. Май беше прекалил с виното в 10 сабаале. Отврат!

Ох, тези с витло са готини на вятъра...  

преди 7 минути , Hakkâri Spor каза:

Е аз имам кацане в 23.30, пожелай ми да е в София

9EAFD0DE-9683-4F0E-A89F-5750542493C7.png
кефи ме, че пише Нови Двур Мазовиецки, а не Модлин 😉 

Стискам палци да си в столицата! Пиши като кацнеш! 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.