Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

За пореден път се прави (успешен) опит за девалвация на името на един от най-ярките национални герои на България. За първи път са го сторили на една могилка през 1914 г., но българина обича да настъпва мотиката минимум по два пъти...

• Харесвам 6
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 минути , Duke каза:

За пореден път се прави (успешен) опит за девалвация на името на един от най-ярките национални герои на България. За първи път са го сторили на една могилка през 1914 г., но българина обича да настъпва мотиката минимум по два пъти...

А можеше да е много по-хубаво и импониращо на пътувателите име: примерно "Експедия" или "Дайнърс". А защо не е и "Схема"!

• Браво 2
  • Смея се 4
Публикувано:

Не знам дали е обсъждано преди, но виждам, че на Т2 продават пакети с данни на доста надути цени. Най-евтината опция е 25GB за 3 дни!!! Не че не го правят и на много други международни летища, но да, бързо влизаме в крак с тенденциите :)))

20250217_224142.jpg.deb331115af71429d84a784d81e46aaf.jpg

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
On 2/1/2025 at 10:15 PM, yavorfly said:

Бавно си е метрото в София, просто вози бавно и тва е . Но масовката в града нема избор. Иска не иска , ще се вози и тва е . То и алтернативно летище нема. Ескалатори , Sки тва онова , опашки .... първи терминал 3 часа преди полет и така . За фаст трак мисля дори и не си го представят . Всички са в матрицата . 

On 1/31/2025 at 4:24 PM, Lyubina said:

Днес пристигнах на терминал 2. Нямаше и автобуси на градския транспорт. Вероятно и те са спрени. На няколко пъти приканваха пътниците да се ориентират към метрото. Дори и шатъла между двата терминала го нямаше. Само две коли на жандармерията. 

И беше необичайно тихо и спокойно.

Чак се чудя къде и как изчезнаха пътниците от няколкото полета.

On 1/31/2025 at 3:13 PM, horus92 said:

Ако ползваш на Йелоу приложението, може да вкараш картата и няма как да ти откажат, освен ако решат въобще да не взимат курса, само защото ще се плаща с карта, което би било доста тъпо. Макар че при тях не е съвсем автоматизирано и пак трябва ръчно да въвеждат сумата, просто не доближаваш карта.

Понеже основно се коментира за таксита, автобуси и метро просто да вметна, че е добре да се посочи и още една алтернатива на изброените: SPARK.

Плюсове: 
-> Има обособени паркоместа за Spark на Т1 и Т2
-> Не се плаща паркинг
-> Не влизаш в излишни интеракции с каквито и да е субекти или да им слушаш историята на живота и т.н.
-> Плащаш точно това, което си използвал. Няма номера - нямам да ти върна, имаш ли дребни
-> По-евтино от такси
-> Не ти се налага да имаш кеш в лв. при пристигане

Минуси:
-> Трябва да можеш да шофирВаш
-> Местоположение на оставяне/взимане: Не покрива цяла София, т.е. няма как да се зарежи количката в кв. Свобода. 
-> Може да няма свободни места за паркиране на обособените паркоместа на Т1/T2 - малко вероятно
-> Може да няма налична кола в близост до вас, точно когато ви трябва
-> По скъпо от метро/автобус

• Харесвам 7
Публикувано:

И още: има допълнителна такса за оставяне на летището.

А за взимане от летището - има налични коли в неголяма част от денонощието.

• Харесвам 8
Публикувано:

И аз винаги предпочитам спарк, предимно за ходене до летището. Точно защото нямам много удобен градски транспорт, а пък с таксиджии изобщо не ми се занимава. 

При кацане обаче изключително рядко има налични автомобили, за последните ми 10 полета може би 1 или 2 пъти.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 50 минути , П.Кръстев каза:

И аз винаги предпочитам спарк, предимно за ходене до летището. Точно защото нямам много удобен градски транспорт, а пък с таксиджии изобщо не ми се занимава. 

При кацане обаче изключително рядко има налични автомобили, за последните ми 10 полета може би 1 или 2 пъти.

Къде се оставят? Има ли шанс да няма места в обособената зона?

Публикувано:
преди 13 минути , Zaro каза:

Зоните са маркирани на картата в приложението - едната точно до стоянката на Йелоу, а другата на стария външен паркинг пред Терминал 2. На Терминал 1 е на паркинга пред заминаващи. Не ми се е случвало да няма места. При оставяне на летището излиза няколко лева по-евтино от такси, вече при взимане е по-голяма разликата, но както е споменато вече, рядко има коли, особено късно вечер. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

https://spark.bg/faqpost/parkirane-letishte-sofia/

Паркиране на летище София

На летище София има специални SPARK зони, където можете да паркирате електромобила. 

NB! Достъпът е безплатен.

На входа не взимайте билет, тъй като това води до начисляване на такси за престой на електромобила.

Терминал 1 

На открития паркинг има 4 SPARK места. Бариерата се отваря автоматично.  

Ако няма свободни места, ще видите съобщение на екрана на бариерата. В този случай следва да се насочите към друга локация (Ибис или Луфтханза). 

Терминал 2 

Там има 2 SPARK паркинга. Първият е с 6 места, намира се вляво от пристигащи/заминаващи, до стоянката за таксита.  

Второто място е срещу самия терминал, в който имаме 11 места. Бариерата работи по същия начин като тази на Терминал 1.

Имайте предвид, че:

Бариерата ще се вдигне автоматично, ако има свободни места.

Ако зоните са със запълнен капацитет, насочете се към някоя от другите SPARK зони в близост. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, чудесно. За целия Терминал 2, 17 места за Spark. Ако няма свободно място, ходи обикаляй и се чуди къде да го оставиш. После се молиш да няма големи опашки.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 18 минути , Lyubina каза:

Да, чудесно. За целия Терминал 2, 17 места за Spark. Ако няма свободно място, ходи обикаляй и се чуди къде да го оставиш. После се молиш да няма големи опашки.

Пътувам предимно с ръчен багаж и ползвам паркинга на Луфтханза техник,когато летя от Терминал 2 - винаги има свободни места и избягвам таксата за лилава зона. Стига и времето да е подходящо за разходки де....

Последните пъти пак там оставях колите и когато летях от Терминал 1 ,защото Ибис са го направили с допълнителна такса 3 лв а като разстояние до терминала е еднакво.

Никога не съм виждал пълни паркинг местата пред Терминал 2.

• Харесвам 4
Публикувано:

От предните постове (че рядко има свободни коли на летището) съдя, че вероятността да няма къде да оставиш Спарка е много малка.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не ми се е случвало. Дори на зарядната станция до Т2 с 5-6 места, колите паркират една зад друга на затапванка. Реално само там се събират десетина.

Публикувано:

Аз имам проблем със Спарк,  около нас няма "стоянка", и съответно въпреки че съм на 5 мин от метрото, при ранни полети трябва да съм с кола или такси. 

За момента решаваме проблема с една колежка, баща й идва с нас до летището и след това прибира колата. 

На връщане схемата е сходна, ако се прибираме по нощите. 

Публикувано:
52 minutes ago, Илиана said:

От вчера летище София носи името на Апостола на свободата Васил Левски.  
https://bntnews.bg/news/s-ukaz-na-prezidenta-radev-letishte-sofiya-veche-se-kazva-vasil-levski-1327250news.html

По този повод:

Кметът на София преименува всички станции на метрото на Васил Левски

"СОФИЯ - На специално свикана конференция, кметът Васил Терзиев обяви промяната на имената на всички станции на метрото в столицата.

"Васил Левски е национален герой и заслужава много повече от това името му да краси само един стадион и едно летище. Затова решихме да сменим имената на всичките 137 станции на метрото в София на Васил Левски. По този начин от станция Васил Левски до станция Васил Левски вече ще отнема около 2 минути, вместо обичайните 50, докато обиколи през Обеля." - заключи с усмивка кметът Васил Терзиев.

Пътниците вече се радват на новата система. "Винаги съм се бъркал коя станция е следващата. Сега е лесно – винаги е 'Васил Левски'," сподели редовен пътник, докато се опитваше да разбере на кой 'Васил Левски' трябва да слезе.

В други новини, финансовият министър Теменужка Петкова обяви че е въпрос на часове да внесе балансиран бюджет за тази година, след като стана ясно че в министерството чакат пари от голямо наследство на наскоро починал нигерийски принц с българско потекло.

Очаква се тези средства да покрият всички бюджетни дефицити и дори да останат пари за преименуване на всички улици в София на 'Васил Левски'."

🤣

• Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

А кой реално обръща внимание на името, тук или в чужбина ? 

Колко от вас казват на Фиумичино - Леонардо да Винчи , на Катания - Белини , Ливърпул - Джон Ленън  и т.н. 

Аз едва ли дори и веднъж съм му казал "Враждебна" , толкова ще му викам и "Васил Левски"

Ако ще "Бойко" или "Киро" да го кръстят все тая.

Като си отвориш Wizz е летище София

Ако има второ или трето летище в града - ок , ама при едно и пет терминала да му построят все ще е "София"

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 часа, Bilqz каза:

По този повод:

Кметът на София преименува всички станции на метрото на Васил Левски

"СОФИЯ - На специално свикана конференция, кметът Васил Терзиев обяви промяната на имената на всички станции на метрото в столицата.

"Васил Левски е национален герой и заслужава много повече от това името му да краси само един стадион и едно летище. Затова решихме да сменим имената на всичките 137 станции на метрото в София на Васил Левски. По този начин от станция Васил Левски до станция Васил Левски вече ще отнема около 2 минути, вместо обичайните 50, докато обиколи през Обеля." - заключи с усмивка кметът Васил Терзиев.

Пътниците вече се радват на новата система. "Винаги съм се бъркал коя станция е следващата. Сега е лесно – винаги е 'Васил Левски'," сподели редовен пътник, докато се опитваше да разбере на кой 'Васил Левски' трябва да слезе.

В други новини, финансовият министър Теменужка Петкова обяви че е въпрос на часове да внесе балансиран бюджет за тази година, след като стана ясно че в министерството чакат пари от голямо наследство на наскоро починал нигерийски принц с българско потекло.

Очаква се тези средства да покрият всички бюджетни дефицити и дори да останат пари за преименуване на всички улици в София на 'Васил Левски'."

🤣

Дай да не си правим майтап с тия неща ... 

🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Колко от вас казват на Фиумичино - Леонардо да Винчи , на Катания - Белини , Ливърпул - Джон Ленън  и т.н. 

Аз едва ли дори и веднъж съм му казал "Враждебна" , толкова ще му викам и "Васил Левски"

Ако има второ или трето летище в града - ок , ама при едно и пет терминала да му построят все ще е "София"

Или на MUC - Франц Йозеф Щраус..

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Ние не, евентуално чужденците.

Ама те нито Враждебна знаеха какво значи, нито Васил Левски знаят кой е.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 часа, neuromancer каза:

Колкото ние като чужденци казваме Джовани Батиста Пастине на Чампино летището или Елче Мигел Ернандес на Аликанте и сме разбрали на кой и защо са кръстени напр. Основно се свързва с града, където е, на другото име рядко някой обръща внимание. Една абсолютно безсмислена промяна. Всичкото Мара втасала, само името беше проблем, но сега вече го наредихме. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Не разбирам защо новото име предизвика такова недоволство, при положение, че е възможно най-очакваното и логичното. Още повече, че " Във Враждебна се намира и местността Вълчов хан, където се е укривал Апостола на свободата Васил Левски, на мястото е построен негов паметник и паметна плоча. "

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Враждебна

Да, летищата често се кръщават на известни, обичани, заслужили личности, част от националната гордост на един народ. Едва ли съм единствения човек, който като чуе как се казва дадено летище, понякога проявява любопитство с какво дадена личност е заслужила подобна чест.

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 часа, neuromancer каза:

Да но Васил Левски е ясно че става дума за човек и някой може да го потърси и ще намери информация за него. А за враждебна....кой знае на каква статия ще попадне.

преди 2 часа, bad kid каза:

А как ще му отива 'бай Ганьо'.

Като чета колко всички са притив новото име, май наистина щеше да им хареса това...

• Харесвам 5
Публикувано:
7 hours ago, Брани said:

Дай да не си правим майтап с тия неща ... 

🙂 

Не че искам да се заяждам, но ти също не пропусна 🙂 

On 2/17/2025 at 6:33 PM, Брани said:

Аз също ще взема отношение по новото име на летището - възмутен съм неимоверно  - трябваше да го кръстят на мен, много ясно!

Обмислям да напиша гневен мейл! *

* ама много гневен!

p.s. Източник: https://www.nenovinite.com/ne/politika/kmet-sofia-vasil-levski

• Харесвам 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.