Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Очевидно чужденците няма да знаят кой е Васил Левски, но не в това е въпросът. Все пак летище рядко се кръщава на незначим човек и дори само 1% от пътниците да се поинтересуват и да гугълнат името, то все ще научат нещо ново за исторически важна личност за България и това е чудесно. Аз така разбрах кой е Шарл дьо Гол, например, ако не беше летището никога нямаше да прочета.

Освен това Враждебна беше едно от най-неудачните имена за международно летище, та определено приветствам промяната. А и наистина не мога да се сетя за по-подходящо име. Не виждам нищо лошо да се гордеем с историята си, това няма нищо общо с надуване.

• Харесвам 11
Публикувано:

Според мен най-логичното име беше "Летище София". Кръщаването на летище на името на известен човек е нож с две остриета. За да има смисъл от подобно начинание името трябва да е разпознаваемо не само в страната-домакин, но и навсякъде по света. Кой не е чувал за Джон Фицджералд Кенеди, Шарл дьо Гол или Джон Ленън? Кръщаването на летище с името на местен национален герой на малка и незначителна в общия смисъл на думата страна като България, поне за мен е проява на излишен шовинизъм или в най-добрия случай проява на липса на въображение...

• Харесвам 10
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 20 минути , Duke каза:

Според мен най-логичното име беше "Летище София". Кръщаването на летище на името на известен човек е нож с две остриета. За да има смисъл от подобно начинание името трябва да е разпознаваемо не само в страната-домакин, но и навсякъде по света. Кой не е чувал за Джон Фицджералд Кенеди, Шарл дьо Гол или Джон Ленън? Кръщаването на летище с името на местен национален герой на малка и незначителна в общия смисъл на думата страна като България, поне за мен е проява на излишен шовинизъм или в най-добрия случай проява на липса на въображение...

Не съм чувал 90% от личностите, на които са кръстени разни летища по света (включително не знаех кой е Шарл дьо Гол и съм убеден, че не съм само аз), та явно не сме единствените с липса на въображение 🙂

Иначе по тази логика може би трябваше летището да го кръстят Христо Стоичков или Азис, което хич не ми звучи ок...

• Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:
В момента, Георги Матеев каза:

Не съм чувал 90% от личностите, на които са кръстени разни летища по света, та явно не сме единствените с липса на въображение 🙂

Което потвърждава думите ми относно липсата на въображение или проявата на излишен шовинизъм...

преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Иначе по тази логика може би трябваше летището да го кръстят Христо Стоичков...

Да, при положение, че летището задължително трябва да се кръсти на името на човек, но моята теза е коренно различна...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

най-логичното име беше "Летище София". Кръщаването на летище на името на известен човек е нож с две остриета. За да има смисъл от подобно начинание името трябва да е разпознаваемо не само в страната-домакин, но и навсякъде по света. Кой не е чувал за Джон Фицджералд Кенеди, Шарл дьо Гол или Джон Ленън? Кръщаването на летище с името на местен национален герой на малка и незначителна в общия смисъл на думата страна като България, поне за мен е проява на излишен шовинизъм или в най-добрия случай проява на липса на въображение...

А „Летище София“ не е проява на липса на въображение? :smile:
Както и да го бяха кръстили, все щеше има недоволни. Вместо да са доволни, че имат читаво летище под носа.
Щом дори тук, където нивото на IQ е по-високо от средното, успяха в обсъждането на името на летището да включат и футболна тематика (бляк), представям си.

Отдавна не бях чувала пилотът да казва след кацане името „Враждебна“, обаче миналия месец чух. Странно ми се стори. :smile:Беше от Лауда.

• Харесвам 5
Публикувано:

Изненадан съм от цялата тази дискусия относно името. Лично на мен ми е все едно, но наистина не се сещам за по-подходящо име от Васил Левски.

Иначе дали трябва името да е разпознаваемо или не за чужденците - чудя се дали испанците са се замисляли, когато са кръщавали мадридското "Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport", или пък гърците "Athens International Airport Eleftherios Venizelos". А сега покрай тази дискусия научих, че летището в Барселона също включва име на човек: "Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat".

Аз лично се кефя на необичайни и нечувани имена на летища и понякога наистина се интересувам. Например търсил съм на кого/какво са кръстени Bandaranaike в Коломбо, балийското Ngurah Rai, както и Suvarnabhumi, Chhatrapati Shivaji и т.н.

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:

обикновено разбирам как се казва едно летище, когато проверя в Google maps транспортните връзки от и до него, излизат с пълните си имена, и нерядко се е случвало да ми стане любопитно с какво е заслужил съответният човек летището на града да носи негово име, проверявам, не винаги запомням в детайли, но някак се повишава и общата култура за историята на мястото, където отивам

струва ми се, че изобщо не съм някакво изключение, и по пътя на логиката същото е вероятно да се очаква от част от чуждестранните пристигащи, така че съм съвсем ОК с новото име

• Харесвам 6
Публикувано:

Промяната на името е от "спонтанните" решения, които никога не са спонтанни и винаги има задни мисли. Банализирането на името и на Васил Левски е зад ъгъла. За хора с обща култура на средностатистически българин това ще звучи като автогара "север"/"юг". Т.е., няма да носи никаква стойност. Точно както и името на граф Игнатиев, като сме се заговорили за Левски.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 51 минути , Zaro каза:

Промяната на името е от "спонтанните" решения, които никога не са спонтанни и винаги има задни мисли. Банализирането на името и на Васил Левски е зад ъгъла. За хора с обща култура на средностатистически българин това ще звучи като автогара "север"/"юг". Т.е., няма да носи никаква стойност. Точно както и името на граф Игнатиев, като сме се заговорили за Левски.

"Задни мисли". От кой бе, Заро?!  Те предни нямат.

---

Да се разпиша и аз в последните 3 безсмислени страници.:biggrin:

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

"Задни мисли". От кой бе, Заро?!  Те предни нямат

"Това, че нямаш предни мисли, не значи, че нямаш задни."

Рачешка поговорка.

• Смея се 4
Публикувано:
преди 5 часа, Георги Матеев каза:

Освен това Враждебна беше едно от най-неудачните имена за международно летище, та определено приветствам промяната. А и наистина не мога да се сетя за по-подходящо име. Не виждам нищо лошо да се гордеем с историята си, това няма нищо общо с надуване.

За мен кръщаването на неугледен летищен комплекс на национална икона води по-скоро до девалвирането на святото му име.

А за алтернативно име, ако изхождаме от позицията, че е по-добре летището да носи нечие име, могат да се дадат и други  предложения, които не са толкова изтъркани:

- Св. св. Кирил и Методий - едни от малкото с принос за световната култура

-Св. Климент - който реално създава кирилицата

-Цар Борис III - с негов указ се построява летището

или нещо леко по-екзотично

- Хан Крум, който вкарва Сердика в пределите на България

или някой български Ас.

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз пък си мисля, че не е толкова лошо положението. Все пак сме единствената държава в света, която си е кръстила летището на националния герой, а най-близкото до него летище - на убиеца на националния герой (за който не е запознат с историята, да прочете по чие настояване Левски е бил убит, а не заточен). Даже може да сложат и някоя табелка да поясняват тази иди@тия на чужденците, та да са наясно на каква територия са попаднали.

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:

Мисля, че "девалвира" още от сега ще е думата на годината и то не в очаквания контекст.

Наистина не разбирам широкото недоволство от кръщаването на обект от национално значение на името на значима личност също от национално значение.

Не се наемам да коментирам дали има политически привкус самия акт, или не.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 26 минути , yordanov каза:

Наистина не разбирам широкото недоволство от кръщаването на обект от национално значение на името на значима личност също от национално значение.

Обесването на Левски се отбелязва на 19 февруари, въпреки че е на 18 февруари. Това 95% от хората не го знаят.

Снощи в Карлово имаше и заря. Не знам какво са празнували.

Народ, който празнува (не отбелязва) обесването на националния си герой на грешна дата със заря, не е с всичкия си. А кръщаването е евтин популизъм. Вчера го обявиха, днес вече са сложени новите табели. Всичко е на принципа "бъдете спонтанни".

Ай стига толкова сме го обсъждали.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 11 часа, Bilqz каза:

Не че искам да се заяждам, но ти също не пропусна 🙂 

p.s. Източник: https://www.nenovinite.com/ne/politika/kmet-sofia-vasil-levski

Моето е различно - аз се шегувам не със самото преименуване, което напълно подкрепям, а с хората, които се шегуват с него.

🙂 

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
На 19.02.2025 г. в 16:24, Zaro каза:

Обесването на Левски се отбелязва на 19 февруари, въпреки че е на 18 февруари. Това 95% от хората не го знаят.

Снощи в Карлово имаше и заря. Не знам какво са празнували.

Народ, който празнува (не отбелязва) обесването на националния си герой на грешна дата със заря, не е с всичкия си. А кръщаването е евтин популизъм. Вчера го обявиха, днес вече са сложени новите табели. Всичко е на принципа "бъдете спонтанни".

Ай стига толкова сме го обсъждали.

Така е, по тези ширини - бай Ганьо винаги е недоволен.

Ако нещо не закъсняло - "ей, пак не го направиха като хората, закъсняха"

Ако пък има координация и нещата са що годе организирани - "абе има нещо гнило, тея нещо правят подм олно, мен никой не ме пита кое и кога да стане"

• Харесвам 3
Публикувано:
На 19.02.2025 г. в 9:48, Argentique каза:

Отдавна не бях чувала пилотът да казва след кацане името „Враждебна“, обаче миналия месец чух. Странно ми се стори. :smile:Беше от Лауда.

Ужас. А пилотът май не е наясно, че преди години официално махнаха "Враждебна" от името на летището. Ако на някого му се рови, може и да намери точно през коя година беше.

Моето лично мнение е, че щом имаме само едно летище в София, то трябва да си носи просто името Sofia airport.  Като проимаме няколко летища (като с други по-големи градове в Европа, Америка, Азия и т.н.), тогава да слагаме имена, за да се различават едно от друго и да няма объркване. Че и във ФБ пълно с примери как в Париж, в Ню Йорк, в Истанбул и т.н. летищата имали имена на местни герои. Е да, ама това са градове с по няколко летища.

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

Моето лично мнение е, че щом имаме само едно летище в София, то трябва да си носи просто името Sofia airport.  Като проимаме няколко летища (като с други по-големи градове в Европа, Америка, Азия и т.н.), тогава да слагаме имена, за да се различават едно от друго и да няма объркване. Че и във ФБ пълно с примери как в Париж, в Ню Йорк, в Истанбул и т.н. летищата имали имена на местни герои. Е да, ама това са градове с по няколко летища.

Мадрид, Барселона, Мюнхен, Атинa, Будапеща, Прага, Лисабон, Белград, Братислава, Венеция, Лион, Ларнака, Порто, Болоня, Загреб, Любляна, Талин, Тирана, Бари - без да се замислям много, все летища, само в Европа, на които съм кацал напоследък, които се единствени за града и са именувани на човек

• Харесвам 6
Публикувано:

Тяхна си работа. Може да се дадат много повече примери за летища, които са единствени в града и са си именувани просто на града.  Решението така или иначе е взето, така че и да го обсъждаме... 

p.s. за Барселона не разбрах точно, но ениуей

• Харесвам 1
Публикувано:

Всичко е на ред с името на летището. Все пак е единствено летище за столицата , с една единствена ПИК(мисля от 2007г) , два терминала , с има няма общо 20 изхода за всички терминали  . Летище без Fast Track Service.  Както и да се казва , ще остане разговорно летище София . 

Прекалено много шум за едно име .

Публикувано:

Летището в София се сдоби с нов модерен противопожарен автомобил (снимки)

orig.jpg?_=1741181173

Столичното летище "Васил Левски" вече разполага с нов модерен противопожарен автомобил. Тази инвестиция, която летището в София прави, е много важна за сигурността, каза пред медиите заместник-министърът на транспорта Ангел Забуртов днес по време на представянето на новата пожарна кола.

orig.jpg?_=1741181162

Новият автомобил, с който летище "Васил Левски" разполага, е от най-ново поколение, произведен през 2025 г. и е оборудван с модерно противопожарно и спасително оборудване, включително комбиниран инструмент за рязане и пробиване с електрическо захранване, което намалява значително времето за реакция спрямо стандартните спасителни инструменти, посочиха от "СОФ Кънект".Намалената обща маса го прави по-ергономичен и лесен за употреба. Разполага с подобрена защита на екипажа, има интегрирана система за водна мъгла за защита от авиационни горива с температура над 1000 градуса.

orig.jpg?_=1741181157

За повече инфо тук.

• Харесвам 11
Публикувано:

То това зависи кой ден от седмицата е , има ли някакви празници , ваканции и т.н.Шенгенски полет ли е  или не.

Няма как да се генерализира.

По принцип сутрин има много полети така че опашки си има

Публикувано:
преди 57 минути , Blago каза:

Имате ли наблюдения дали сутрин на Т2 още има опашки? Чудя се до колко ще е ок да отида в 6 за полета от 7?

В питането си не казваш някои основни неща: с чекиран багаж ли си,  за шенгенски полет ли си (т.е. без паспортна проверка)?

Това е най-натовареният часови пояс... Най-много полети има между 5.45-7.15. Но и всички скенери работят обикновено, а не по 1-2, както е по обедно време. Така че то уж е съобразено.   Аз лично бих отишъл в 5.30 за шенгенски полет в 7.00 без чекиране багаж. По обед и следобед може би ще отида час преди полета.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.