veseliache Публикувано: 4 септември, 2015 Публикувано: 4 септември, 2015 здравейте, Предстои ми екскурзия до Цикладите, която от доста време чакам ))))! Имам няколко въпроса, от практически характер: 1. В последния момент смениха хотела ни от Фира в Периса и ме информираха, че разходка из Фира няма да има... което на мен ми се струва малко абсурдно... вариантът ни е да се откажем от разходка до Неа Камени, Палеа Камени и Червения плаж и да отидем до Фира. Какво мислите по въпроса и за колко време може да се разгледа Фира и на какво да наблегнем? 2. Понеже с моя скъп ще имаме годишнина от сватбата се чудя къде в Периса бихте ми препоръчали да хапнем нещо, но да не е много скъпо? 3. Какво, като цяло, е добре да се пробва? 4. Понеже съм и запален фотограф ме интересува точки за правене на добри снимки? в тази връзка да уточня островите на които ще ходим: Миконос, Парос, Делос, Сирос и Санторини. 5. В Миконос ще имаме половин ден свободно време и ще сме в главния град - какво е хубаво да се види и как е транспорта между селищата? Супер сте! 1
mililia Публикувано: 4 септември, 2015 Публикувано: 4 септември, 2015 (редактирано) Аз съм била на такава екскурзия с тур оператор, но предполагам, че времето ни беше разпределено по-малко по различен начин. Започнахме от Миконос. Половин ден ще ви стигне за центъра на Миконос. Компактен и малък е. Има една стара църква, която почти винаги е затворена и се правят снимки само отвън и вятърни мелници. Другото са бели къщички с цветни прозорци и врати, които е приятно да обикаляш. Има транспорт на острова, но доколко има смисъл да се обикаля не мога да преценя. Острова е само камъняци и освен някой и друг плаж основните неща са в центъра на града. Дават се под наем АТВ, та може би това е по-подходящо, когато няма време за лежерно размотаване. Ако не ме бърка паметта до Делос се ходи от Миконос, като полудневен трип. Аз не ходих там, но знам, че има само един архиологически обект. Мисля, че от цялата група, която беше в екскурзията само едно семейство ходи. В Сирос по всяка вероятност ще имате един следобед на път за Парос. Трябва ви около час за центъра на града, обикаля се пешеходно и после около час, за да се качите на стария град, обект на Юнеско. Час е самото качване пеша. Той е на хълм и само пешеходно се стига до там по едни стълби. Гледката е хубава, освен че минаваш из бели къщи със сини прозорци и врати. На върха има католическа катедрала. Евентуално и време за вечеря ще ви остане. Помня, че за Парос ползвахме много късен ферибот. На Парос има стара хубава църква и приятен център с много заведения. Хубаво е в тази църква да влезете с организирано с други, за да чуете обясненията. Доколкото имам спомен на мен много ми хареса там, хареса ми да чуя и обясненията на местната екскурзоводка. За обиколки из острова ще ви е необходим транспорт, ако не ползвате нещо организирано за всички. Нас ни водиха на някакво място с пеперуди. Не съм влизала в парка, а чаках на кафето. После обиколихме острова. Имаше един град, на който се снимат много кинопрожекции, но му забравих името. Водят и на едни скални образувания, които не са нищо особено, ама стават за снимка. Бих ви предложила да видите за кола под наем на място. Санторини- ние спахме във Фира, през Париса само минахме и разгледахме. За там е хубаво да си наемете АТВ или кола и да обикаляте сами. Сутрин има много красиви гледки, ако правите разходка от Фира до Имеровигли, покрай Калдерата. Красиво е при залез на Ия, но е пълно с туристи. Може би за снимки е хубаво да се избере друго време. Абе Санторини си е изцяло за гледки и красоти. Където и да се отиде, каквото и да се види все е красиво. Старото пристанище, Калдерата, скалистата част на острова и отделните градчета. Влезте и в някоя винарна. Имат едно сладко десертно вино, още ме е яд че не си накупих от него. За екскурзията, за която питаш, аз не ходих. Помня, че имаше възможност да се плува в топли места в близост до вулкана, но аз не плувам добре и реших, че за мен тази екскурзия не си заслужава. Не помня и с какви отзиви бяха хората, но ги бяха водили да гледат нещо от вулкана. Редактирано 4 септември, 2015 от mililia 1
neuromancer Публикувано: 4 септември, 2015 Публикувано: 4 септември, 2015 Това организирана екскурзия ли е? За мен да ви преместят от Фира в Периса И да махнат разходката из Фира е равносилно на загуба поне 50% от стойността. Все едно да има екскурзия до Москва и Санкт Петербург и накрая да пропуснете Москва. Точни места за снимки е трудно да се каже, разходете се из Фира и Ия и местата са на всеки ъгъл. 6
Oshko Публикувано: 4 септември, 2015 Публикувано: 4 септември, 2015 Ей за това не сме фенове на организираните екскурзии тук! Те ще ми кажат дали ще спя във Фира или в Периса. Но, както и да е, станалото-станало. Според мен ако ще ходите до Ия, може и да пропуснете Фира, не се ядосвай. Обаче ако идеята е да се пропусне и Ия и Фира, тогава задължително ги включи в този вариант, който споменаваш с пропускането на Неа Камени, Палеа Камени за тяхна сметка. 7
tougherty Публикувано: 4 септември, 2015 Публикувано: 4 септември, 2015 Бил съм само на Санторини, така че мога да кажа единствено за там. Не знам в кой хотел е било предвидено да спите във Фира, но като цяло там цените са доста по-високи отколкото в Периса. Има и основателна причина да е така. Не само е най-големият "град" на острова, но е и много живописен, с прекрасни гледки към калдерата и с една особена "цикладска" атмосфера, заради която туристите ходят там. В Периса няма нищо такова - има само плаж. Все едно да сравнявате Созопол (Фира) и Лозенец (Периса). Кон за кокошка. Искайте обезщетение от агенцията, защото са ви орязали сериозно санторинската част от екскурзията! Колкото до тази разходка до Неа Камени, Палеа Камени и Червения плаж, направо я пропускайте! Изобщо не си заслужава. Пътувате с корабчето до острова, където имате към 30 минути ходене през нефотогеничен камъняк до "вулкана". Т.нар. вулкан всъщност е място - 20х20 см., което е леко топло на пипане и от което леко излиза пара (все едно от незагасен фас). Оставят ви малко да се почудите какво да правите там и какво точно да снимате и после още половин час на обратно. На другия остров по мои спомени нямаше нищо интересно - май само се спираше там, за да обядвате. Тия топли извори също са ала-бала. Там е плитко и корабчето не може да стигне, затова трябва да преплувате към 50-100м. в морето (което си беше бая студеничко), за да стигнете до място, където водата не е толкова студена понеже се загрява от геотермалната активност. За сметка на това има кафява лепкава кал, с която може да се оклепате (уж за здраве), но наблизо по склона се виждаше една външна тоалетна, която според мен обяснява по-добре произхода и цвета на калта. Изобщо маркетингът на гърците е страхотен - от едно нищо са направили туристически продукт и го продават успешно под формата на еднодневна разходка с лодка. Най-хубавата част е връщането, защото виждате Ия, Имеровигли и Фира откъм морето. Лично аз бих си спестил тази разходка за сметка на такава във Фира и по панорамното пътче от Фира до Имеровигли (те са на практика свързани). По това пътче има и прекрасни ресторантчета с гледка, която е направила Санторини толкова известен остров. 7
veseliache Публикувано: 4 септември, 2015 Автор Публикувано: 4 септември, 2015 Благодаря за информацията. Екскурзия избра, защото включва доста острови от Цикладите и се надявам да не съжалявам... Относно обезщетението не мога да искам, защото в програмата като цяло не е включена Фира за разглеждане, но ако имахме 3 нощувки там, определено щяхме да имаме с какво да запълним вечерите! Принципно за Иа имаме един следобед и залеза естествено! Определено пропуснем островите и ще отидем във Фира!!! Само да видим къде ще похапнем )))!
harta Публикувано: 6 септември, 2015 Публикувано: 6 септември, 2015 Здравей, според мен е по-интересно да видите островчетата и като се върнете да минете през Фира. От Фира може да стигнете пеша до Фиростефани. Таверна хубава във Фиростефани aktaionsantorini.com. Място за хапване за юбилей таверна topsaraki, но не е в Периса. В Миконос е хубаво да снимаш и малката Венеция, която е много близо до мелниците и старата църква(за която спомена mililia). Под мелниците има една сграда, която беше в последната сцена на филм Bourne identity. Парос- Колимпитрес се казва плажа със скалите. Науса и Парикя градчетата със снимки в италиански филм Immaturi il viaggio (този филм знам). В Науса е хубаво за снимки малкото пристанище с многото тавернички. Колко дни ще сте на всеки остров? 1
veseliache Публикувано: 7 септември, 2015 Автор Публикувано: 7 септември, 2015 в Миконос пристигане следобед и разглеждане на Малката Венеция, 2 ден пожелание Делос, 3 ден до обяд свободно време. Тръгване следобеда за Парос и попътна спирка в Сирус и тук сме до 21 ч. на следващия ден имаме цял ден на Парос и посещение на Науса. посоле имаме до обяд свободно време и по желание остров Наксос. Следобеда отпътуване за Санторини и гледане на залеза в Иа. На другия ден или островчетата, за които споменах или свободно време до обед. Следобед Акротири и Имеровигли. на другия ден Пиргос и в 15.30 тръгване за Атина. Сигурно ще имаме дупки за разходка на Санторини, но тъпото е, че ни смениха хотела от Фира на Париса, а те са доста отдалечени...
mililia Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 в Миконос пристигане следобед и разглеждане на Малката Венеция, 2 ден пожелание Делос, 3 ден до обяд свободно време. Тръгване следобеда за Парос и попътна спирка в Сирус и тук сме до 21 ч. на следващия ден имаме цял ден на Парос и посещение на Науса. посоле имаме до обяд свободно време и по желание остров Наксос. Следобеда отпътуване за Санторини и гледане на залеза в Иа. На другия ден или островчетата, за които споменах или свободно време до обед. Следобед Акротири и Имеровигли. на другия ден Пиргос и в 15.30 тръгване за Атина. Сигурно ще имаме дупки за разходка на Санторини, но тъпото е, че ни смениха хотела от Фира на Париса, а те са доста отдалечени.. Като изключим смяната на хотела от Фира в Париса, аз бях на същата екскурзия. Предполагам и тур. организатора е същия. Стабилен е. Като цяло подбират добри хотели и условия, с изключение на хотела в Атина, но то за там и нямате много време. Имеровигли аз го правих сутринта около 7 часа, за да видя изгрева. Иначе в този ден се бях записала на една екскурзия, която си намерих от хотела във Фира и не ходих с тези на тур оператора. То и двете екскурзии се плащаха извън пакета. Ще ви хареса. 1
veseliache Публикувано: 7 септември, 2015 Автор Публикувано: 7 септември, 2015 да аз съм доволна от тях (ходила съм с тях и на други)! А в Атина къде е хотела? Дали е близо до центъра? А кои екскурзии си заслужават? И какво предлагаш допълнително да видим, ако има време? Кое не си заслужава да се види, за да отидем до Фира? Остава ли на Санторини достатъчно свободно време за да си се моткаме?
cck Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 коя е фирмата? да аз съм доволна от тях По-добре имената и контактите на лично съобщение. Veseliache, Фира е централното място от където тръгват/достигат всички автобуси. 1,80 EUR в посока. Гледките са в самата Фира, Ия и Пиргос. 1
mililia Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 да аз съм доволна от тях (ходила съм с тях и на други)! А в Атина къде е хотела? Дали е близо до центъра? А кои екскурзии си заслужават? И какво предлагаш допълнително да видим, ако има време? Кое не си заслужава да се види, за да отидем до Фира? Остава ли на Санторини достатъчно свободно време за да си се моткаме? Тази екскурзия я правих преди години, та може и да са сменили хотела. Ние бяхме близо до площад Омония, ама навсякъде около хотела лежаха наркомани и просяци. Докато сваляхме багажа дебнехме някой да не отмъкне нещо. В програма беше предвидена кратка обиколка из района, но групата, която се събра за да я направят казваха, че докато са били в група една от туристките е била обрана. Аз намерих познати от Атина и с тях обикаляхме из центъра - Акропола, римския театър (имаше си специално наименование, но го забравих) и района с таверните. Предполагам, че и вашият хотел ще е в този район, защото е близо до Пирея, от където се хваща ферибота за Миконос. По пътя за там се правеше някаква спирка, на някой от островите, за около 20-30 мин, но се гледа само от ферито и не се слиза на пристанището. Доколкото помня екскурзиите, които правих са: пешеходна обиколка с екскурзоводката из Миконос центъра. Може и сами да си направите тази обиколка. Центъра е много компактен и се обикаля за 15-20 мин. После търсих заведения къде да вечерям, защото там беше супер скъпо. Плащат се скрити такси за гледка, за централно място, за какво ли не. В крайна сметка заради цените вечерях палачинка. Беше по-скъпа от палачинките срещу Айфеловата кула. На другия ден ходих на плаж сама с лодка. После на Сирос пак правих пешеходната обиколка с групата и после няколко човека, заедно с екскурзоводката се качихме на хълма. Изкачете се, защото оттам се вижда целият град, а отделно кварталчето е защитено от Юнеско. После всички насядахме в заведенията на пристанището да чакаме ферибота. Този ферибот е доста гаден, защото е нощен и навсякъде има налягали хора. Сега и с емигрантите може положението да е още по-зле. В Парос ходих на екскурзията с групата, защото само така можех да огледам острова. Там няма друг транспорт и ако не наемете кола, това ще ви е единствения вариант. Заслужава си много екскурзоводстката беседа в църквата. Идете на нея. Мисля, че тази екскурзия си беше включена в цената, но може и да се бъркам. Иначе е интересно да се види острова. Цикладите, колкото и да са една островна група всеки остров е различен от другите.На път за Санторини поне при нас предлагаха да се слезе на Наксос за да се види остатъка от храма на Аполон. Той обаче се вижда и от ферибота и снимките стават добри. Ако все пак решите да слезете ще трябва да тичате до храма и наобратно защото престоя е около 30 мин. От храма е останала само портата, та няма много за гледане. На Санторини ходих с групата до Ия. Ако искате да видите нещо из градчето, трябва да го направите преди да гледате залеза, защото после много бързо се стъмва и нищо не се вижда. Там не са предвидили много време, но ще можете да си направите снимки. Както писах на екскурзията до островите не ходих и се записах на екскурзия с местна фирма. Водиха ни по черния и червения плаж, до едно градче наречено Мегалохори, до манастира Св. Илия и до Пиргос и във винарна. Имаше предвидено и време за плаж. На другия ден имахме половин ден и някои места пак ги минахме с организиран от тур оператора трип. Според мен изпуснете екскурзията до островите и идете във Фира, а също и пеша покрай Калдерата до Имеровигли. Или попитайте в хотела какви екскурзии се предлагат и вижте какво може да ползвате от тях. Ако имате възможност наемете АТВ и ще можете да разгледате всички неща сами, без да ползвате организираните трипове на Санторини. Мисля, че най-доброто време за снимки по Калдерата е сутрин рано. Има какво да се види на Санторини. На мен двата дена ми бяха твърде малко, а ти щом искаш и да снимаш ще ти трябва повече време. 2
veseliache Публикувано: 7 септември, 2015 Автор Публикувано: 7 септември, 2015 за Наксос пише, че имаме 1.30 ч. престой и тук май не се ходи на път за Санторини а отделно... та плащаме по 10 евро на човек на посока плюс трансфер от хотела... като те чета, май няма никакъв смисъл да даваме тези пари. Акротири интересно ли е за разглеждане или можем да го пропуснем? тайната ми мисъл е да не се занимаваме с групата изобщо през този ден, а да си отидем до Фира и Иа и да си ги разгледаме на спокойствие. А Калдерата нещо като крайбрежна улица ли е?
mililia Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 (редактирано) За Акротири не мога да се сетя нищо в момента и започвам да се чудя дали въобще съм ходила там. Калдерата е нещо като улица, ама се минава покрай хотели и се събразява минаването с техните градини, та се катери нагоре надолу. Гледката е към морето. Преди милиони години острова е бил кръгъл заедно с другите островчета, до които ти предлагат екскурзиите с корабче. В средата обаче е избухнал вулкана и сега островът е с форма близка до полумесеца, а мястото с вулкана е залято от морето. Обикалянето по Калдерата е всъщност ходене по скалите върху, които за застроени скъпите хотели. Мястото е изключително красиво. В момента нямам снимки, но довечера ще кача няколко, за да имаш представа какво е. От другата страна на острова (противоположната на Калдерата) земята е от нормални скали. От там също има много красиви гледки, но ще усетите разликата между вулканичната част и обикновената. Мисля, че по красивото опознаване на острова, започва с пристигането по море. От новото пристанище до населените с хора места се пътува по много живописен път над скалите и постепенно започвате да осъзнавате красотата на острова. Има и старо пристанище, до което ще отидете с лифт и при кураж може да се върнете на магаре или кон. Само, че при този преход, те ви качват на животното и го пускат само с вас. Така че, който се падне на ниско магаре е добре, но който се падне на капризен кон ще види леко зор. Определено моят съвет е където можете да отидете сами, неорганизирано на Санторини. По-добре по-малко но пък да е качествено. Аз имах късмет да съм във Фира и напрактика имах три вечери, един следобяд и една сутрин там, та успях да поразгледам основно. Помня, че колите под наем и АТВ хич не бяха скъпи и с тях ще можете да обиколите всичко за времето, което сте там. Редактирано 7 септември, 2015 от mililia 1
infinity Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 (редактирано) Поздрави от Миконос. Хората се разглежда за 2-3 часа, вчера беше лудница. На Миконос има великолепни плажове в закътани заливи, с кристална вода и красиви скали за шнорхелинг с доста видове и едри екземпляри. Ние сме в по-спокойната южна част и до момента се наслаждаваме на Калафати, кало ливади, Ля, агиа ана и т.н... На Санторини си заслужава повече посещение на Ия, великолепни гледки, църкви, залезът е изключителен! Редактирано 7 септември, 2015 от infinity 1
cck Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 Помня, че колите под наем и АТВ хич не бяха скъпи и с тях ще можете да обиколите всичко за времето, което сте там. Порядъкът е 30-50 EUR / ден за малка кола и 10-20 EUR / ден за ATV. Чудесен начин да разгледате повече особено, ако сте няколко човека. Акротири е близо до червения и жълтия плаж, но едва ли си заслужава точно на него да обърне човек внимание при липса на време. Mililia е обяснила за Калдерата - "задължителен елемент" Ето примерче: 2
mililia Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 Ето и няколко снимки да те ориентират за нещата: Това е обстановка, в която се наблюдава залеза над Ия За да видите в общи линии това Това представлява Калдерата: Минавате покрай красиви хотели и виждате това От другата страна на острова, където са невулканичните скали пък гледките са нещо такова А на остров Наксос от храма на Аполон е останало само тази порта тя се вижда от ферибота 1
neuromancer Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 Всъщност калдера се казва голямата дупка, останала след избухването на вулкана, в случая е пълна с вода. Акротири, ако става дума за съвременното село не е нещо интересно, но вероятно се има предвид древния град, засипан от вулкана, нещо като Помпей, с останки от една много стара и значима цивилизация, според някои това е Атлантида. Аз като ходих беше затворено за ремонт за съжаление, та се задоволих с Червения плаж и фара на носа. Ия е по-красиво и по-изпипано от Фира, та чак малко изкуствено. Абе общо взето всяка порта и прозорец стават за снимка, и са снимани стотици пъти... Приказно красиво е, наистина, но седи малко като декор, и е мястото, което най-отговаря на описанието "туристически капан" в Гърция според мен. 4
veseliache Публикувано: 8 септември, 2015 Автор Публикувано: 8 септември, 2015 Благодаря на всички за прекрасните идеи и това, че ми помогнахте да систематизирам плана си за Санторини! Той ще изглежда горе долу така: Следобеда пристигаме в Санторини и след настаняването в хотела отиваме с групата в Ия. Ако имаме време преди залез слънце разглеждаме градчето и се връщаме при групата да снимаме залеза. Вторият ден няма да ходим на островите, а сутринта ще си вземем АТВ или автобуса и ще отидем към Фира. Разглеждаме и правим разходка по Калдерата до Имеровигли. Следобеда имаме екскурзия до Акротири и до Имеровигли и си мисля да се върнем до хотела и след ексурзията в Имеровигли просто да останем и да вечеряме в таверната to Psaraki, предложена от harta. Вечерта връщане и на другия ден, организирано ходене до Пиргос. Ако пък не успеем да се върнем за екскурзията до Акротири, здраве да е! 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега