Прескочи до съдържание

Какво се случи със снимките ми! Помощ!


Георги Василев

Препоръчани мнения

Здравейте, просто съм длъжен и тук да пусна такава тема, защото преди час с ужас установих, че 300 ГБ снимки, трупани с години са се превърнали в "изроди" :( Някои от тях ги имам в резерв, но повечето ги нямам. На някои случвало ли му се е подобно нещо. Ясно е, че хардиска се скапва (външен е) но единственото, което ме крепи е факта, че ако го изключа и включа отново, снимката се оправя, но друга проявява този дефект, което значи, че сам по себе си файла е здрав (поне такава ми е логиката), но ще се застрелям, ако всичкото ми богатство изчезне. Ще се радвам на всяка информация. Благодаря ви.

 

 

post-2956-0-61136600-1441615563_thumb.jpg

Връзка към коментар

Премести ги на хард диска на компютъра си. Периферните устройства не винаги са най-удачния избор за съхранение на информация. Други проблеми може да са операционната система (особено win7), импортването на файловете (ako са .jpeg - доста уиязвим формат. Губи се информация).

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Местих напред назад, същото. Ето сега включих и изключих диска.....ефекта се промени, а на други снимки изчезна.....ротира дефекта из всичките ми снимки.

 

 

post-2956-0-24207900-1441617860_thumb.jpg

Връзка към коментар

това РС или лаптоп е?

само на снимките от външния хард ли има проблем или на различни файлове от външния и вградения хард, примерно на десктопа или на ПДФ или на други снимки от интернет?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

че сам по себе си файла е здрав (поне такава ми е логиката),

 

Не се разчита целия. Т.е. поне от този компютър :) Съветът ми е да извадиш харда от кутийката (нали е външен), защото контролера (преходник към USB интерфейс) може да ти дава проблем. Да го включиш като втори на друг компютър. Ако от там се чете - копираш като бекъп на друг хард диск.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами пробвай на друг компютър, само харда, без кутията. Ако не стане, копирай по няколко пъти като всеки път си оставяш само прочетените снимки... Но според мен харда е свършил и колкото по-бързо ги презапишеш, по-добре.

 

Има разни услуги за спасяване на информация от харддиск, не са евтини, но вършат работа, ако информацията я има, а са се прецакали контролерите или служебната информация...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

това РС или лаптоп е?

само на снимките от външния хард ли има проблем или на различни файлове от външния и вградения хард, примерно на десктопа или на ПДФ или на други снимки от интернет?

Външен WD, 1TB, всички снимки на PC-то, които си седят там са ОК.

 

Пробвай да смениш кабела, може да не прави контакт както трябва.

С три опитах, оправя някои и чупи други, но и без смяна на кабела си правеше така.

 

Пробвах харда на 3 различни машини, на всяка различни снимки са зле. Единствено с варианта вадене от кутията и слагане като втори диск не съм опитал, но имам чувството че напъна ли го ще се разхвърчат чаркалаци и до там :(

Връзка към коментар

Проблема с ваденето от кутията е, че може диска вътре да няма сата интерфейс (примерно

). Преди да тръгнеш да го отваряш е добре да проучиш нещата. Както писа neuromancer, има фирми, които се занимават с възстановяване на данни от дискове. Не пречи да им го занесеш за диагностика.
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз имам подобен проблем.Досега никой не е дал разумно обяснение,снимките са хард диск на РС и лаптоп.Отначало си бяха нормални,след няколко отваряния станаха така и от тогава май не са се променили.

И като се прикачи не е наред,горната част при мен си е наред.

post-1073-0-07549600-1441621084_thumb.jpg

Редактирано от traveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ето две фирми, които се занимават с възстановяване на данни: http://itemav.com/и http://datarecovery.bg/ . При условие, че диагностиката струва 10-20лв, по-добре им го занеси да го погледнат и да ти кажат професионално мнение.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За да не стига до такива проблеми е най-добре информацията да я има на минимум 2 места. Например външен хард диск и облак. Подобна тактика помага и при пожар, кражба и т.н. Не че аз го правя редовно, но тази тема ме накара отново да поработя по сигурността на данните.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Успокой топката, колега, има шанс да спасиш снимките.

Първата ти работа, преди да носиш диска където и да е, е да го провериш за лоши сектори. Има много програми за тая работа, избери една или две, или три и виж какво ще кажат. Така ще добиеш представа дали става дума за физическа повреда на плочите или проблемът е някъде другаде (в електрониката например). Аз съм почти сигурен, че лоши сектори няма да има.

Втората ти работа е да си свалиш безплатната версия на чудесната „Recuva" от страницата на „Pirisoft" и с нея да пробваш да извадиш снимките от тоя WD и да ги копираш другаде. Шансът да постигнеш успех е голям. Имам предвид - да измъкнеш снимките цели и неувредени. Ако имаш лоши сектори по диска, ясно е, че част от снимките ще бъдат загубени/увредени.

Ако все пак не се получи - носи диска на специалистите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Щом всеки път, в който чете информацията, са прецакани различни снимки - не е от лоши сектори. По-скоро е нещо от контролера. В този случай не е препоръчително да пуска тест за лоши сектори, тъй като той е свързан с писане по диска. Най-добре е всякакви операции свързани с писане по диска да се избягват, за да не се прецакат допълнително файловете.

Програми като Recuva биха помогнали повече при формат/изтрити файлове/прецакани партишън таблици и подобни проблеми, тъй като четат raw data от диска. Ако контролера връща произволни грешки, едва ли ще помогнат особено, но не пречи да се опита (стига да не се опитват да пишат на същия диск).

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.