Гост Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 (редактирано) Здравейте, Чак ми е странно да пускам такава тема... Предстои ми командировка до Щатите през октомври, от която ще се опитам да изкопча мъничко време за моите си страсти. Само да кажа, че съм СЪВЪРШЕНО боса на тема Америка. Никога не съм проучвала, не съм планирала. Помощта ви ще ми е много нужна, иначе ще ми е мнооого зор... Значи, крайната ми дестинация е Allentown - отдалечен на около 100 мили от Ню Йорк, Командировката е за седмица. Планът ми е да изкопча да остана и петък вечер, след което в събота сутринта се занасям до Ню Йорк (кола на колеги, такси - каквато опция предостави фирмата), хвърлям си багажа на летище JFK и хуквам към града. Мотая се до вечерта и се връщам за вечерния си полет - ще се опитам да си букна максимално късен - към 22.30, за да имам повече време. И започват чуденките... 1. Мога ли да си оставя някъде багажа на JFK? 2. Кой е най-добрият транспорт, с който да се изстрелям до центъра (кой център де...)? 3. Къде да отида, мамк... упссс - дали ще е нахално някой да ми направи програма? 4. Как да се придвижвам? 5. Кое е най-важното в NY, с което тръбва да се съобразявам? Сигурно ще има още... Ще се опитам да си изкопча и малко време в петъка - но изобщо не е сигурно. Ако мога, да скокна за половин ден поне до NY - и да се върна до Allentown, Така че дайте резервни опции, моля - must see, ако ми се отвори тази възможност. И благодаря Редактирано 21 септември, 2015 от Гост
Lyubina Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 (редактирано) Ох, моето шматкане из Ню Йорк беше преди повече от 10 години, та няма да съм с актуално инфо. За мен това, което може да се види из NY е основно Манхатън, но и той остава впечатлението за един гигантски декор. (моля за извинение ). Бях няколко дни в града, но освен забавната част имах и работа, та не ми остана много свободно за шматкане. Качих се на Empire State Building, разходих се по 5-то авеню, сградата на ООН, в страни от нея имаше някакъв "мемориал", минахме пред "кона нула" - т.е. това, което беше останало от близнаците след 9/11 (това беше 2003 г. все пак), Бродуей, ходих на мюзикъл (уцелих Mamma Mia, първи сезон), Times Square... такива работи. Но предколеден Манхатън си беше емоция дори и без други забележителности. Е, част от "културната програма" беше да ни заведат до Ellis Island, но статуята на свободата по онова време още беше затворена за посещение, та я гледахме от корабчето. ПП: Пропуснах Central Park, Strawberry fields.... дори зимата беше красиво. Редактирано 21 септември, 2015 от Lyubina
Bled Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 Rainy И в New York два дена са си два дена, а без тях ? Можеш да оставиш багажа на летището на няколко Терминала , като цената се вижда. До центъра можеш да стигнеш лесно, от летището с AirTrain до спирка Jamaica, от там на метрото/линия Е/ и стигаш до 5 или 7 Авеню в Манхатън. Нямаш време за програми, просто вземи http://www.city-sightseeing.com/tours/united-states-of-america/new-york.htm или http://www.hop-on-hop-off-bus.com/new-york-bus-tours за два дена, слизай и се качвай доколкото имаш сили и толкова. Провери предварително маршрутите от сайтовете, да знаеш какво искаш да видиш. Честно казано ние много не ползваме подобни варианти/когато имаме повече време/, но в твоя случай това е начина да видиш повече за кратко. Това ти е придвижването, а с какво да се съобразяваш ? Най-вече с бързината на всичко в този град, темпо и напред. Приготви пари за бакшиши и си гледай кефа. Не мисли за лоши работи, не си разваляй краткото посещение, но бъди внимателна във всяко отношение. 1
Гост Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 Благодаря ви Ааааа... това за един ден не беше оплакване, напротив, много се радвам Винаги съм била на този принцип - а хич? Нищо лошо не ми е в главата, просто съм внимателна - навици от скитанията ми сама. Сполайте за идеите - просто нямам никаква вътрешна настройка, не съм ровила грам, не съм проектирала посещение и гледам тъпо, ама много тъпо... хах
tonica Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 Чудесно ! И започват чуденките... 1. Мога ли да си оставя някъде багажа на JFK? http://www.jfk-airport.net/luggage-storage.html 2. Кой е най-добрият транспорт, с който да се изстрелям до центъра (кой център де...)? 3. Къде да отида, мамк... упссс - дали ще е нахално някой да ми направи програма? 4. Как да се придвижвам? 5. Кое е най-важното в NY, с което тръбва да се съобразявам? Тия дни ще систематизирам инфо. PS Имам едно много полезно "New York City for Dummies", но не мога да го публикувам тук (Георги каза нещо за авторски права). Дай ми указание къде да ти го m@il-на (6 MB в PDF).
Гост Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 Хиляди благодарности - ма баш за dummy
Rumiana Публикувано: 21 септември, 2015 Публикувано: 21 септември, 2015 Ами за мен най-доброто прекарване на един-два дни в Ню Йорк е просто шматкане по улиците - най-добрият начин да усетиш града - той е изключително жив град и за мен е голямо удоволствие просто да зяпам хората, сградите, дърветата... На твое място бих слязла от метрото някъде из центъра на Манхатън - примерно Сентръл Парк / Бродуей, и бих тръгнала по улиците - да речем по Broadway - Times Square - Madison Square - Union Square - Greenwich Village - East Village - надолу до Battery Park - обратно по 5th Ave. - до Central Park, разходка из парка, със спиране тук-там - и той денят свършил... Ама си е до човека, де - аз лично тръгвам по музеи и забележителности само ако имам поне три дни в даден град - за ден-два мотаенето по улиците ми дава най-доброто усещане за мястото. А Ню Йорк е прекрасен град - град на градовете - поне за мен :) ! 8
tonica Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 off-topic Хиляди благодарности - ма баш за dummy О, това ми е любима серия книжки . Открих я случайно, когато мъжът ми търсеше в една библиотека в НЙ ръководство за някакъв инженерен софтуер. Уикипедия: „For Dummies“ е заглавие на дълга поредица от наръчници, които представят различни теми от областта на информационните технологии, науката, изкуството, бизнеса и ежедневната практика по достъпен за начинаещите начин. Подзаглавието на всяка книга в серията е „A Reference for the Rest of Us!” Поредицата започва да излиза през 1991 с "DOS for Dummies" ... в последствие тематичният обхват се разширява ....Every Topic Under the Sun
Djgeorgie Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Rainy, ако не трябва да си в Лондон в Неделя през деня, може да изкопчиш и една нощ за скитане из нощен Manhattan, като си букнеш сутрешния полет на AA, мисля, че пристигаше в Лондон към осем вечерта някъде.
Гост Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Rainy, ако не трябва да си в Лондон в Неделя през деня, може да изкопчиш и една нощ за скитане из нощен Manhattan, като си букнеш сутрешния полет на AA, мисля, че пристигаше в Лондон към осем вечерта някъ Не трябва Обаче ще се ошашкам сама в нощен Манхатън, честно... хах П.С. Много хубава идея, не ми беше хрумвала Ами за мен най-доброто прекарване на един-два дни в Ню Йорк е просто шматкане по улиците - най-добрият начин да усетиш града - той е изключително жив град и за мен е голямо удоволствие просто да зяпам хората, сградите, дърветата... На твое място бих слязла от метрото някъде из центъра на Манхатън - примерно Сентръл Парк / Бродуей, и бих тръгнала по улиците - да речем по Broadway - Times Square - Madison Square - Union Square - Greenwich Village - East Village - надолу до Battery Park - обратно по 5th Ave. - до Central Park, разходка из парка, със спиране тук-там - и той денят свършил... Ама си е до човека, де - аз лично тръгвам по музеи и забележителности само ако имам поне три дни в даден град - за ден-два мотаенето по улиците ми дава най-доброто усещане за мястото. А Ню Йорк е прекрасен град - град на градовете - поне за мен :) ! Никакви музеи, искам да дишам града... Ходи ми се и до Статуята на свободата...хах... типичен гринго А сега идеята за нощен Манхатън съвсем ме разтопи... Дано се престраша
Rumiana Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Хех, веднъж го пробвах това , ама след цял ден шпорене из Ню Йорк, силите ми стигнаха до към полунощ, след което бях абсолютно гроги, взех автобуса до летището (метрото не е препоръчително по това време) и къртих там до сутринта, до полета си . 3
akair Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Задължително хвани една нощ в града, който никога не спи. Ето един много любим мой маршрут, който си е предизвикателство сам по себе си. Ходил съм го няколко пъти, с различни хора. На всички много им харесва и после не могат да заспят доста време... Хвани си метрото до към 86-87 улица и Бродуей/Амстердам. влез в Central Park езерото Жаклин Кенеди-Онасис езерото с лодките Овчарската поляна (май така се казваше) езерото с лодките с дистанционно паркът свършва на Columbus Circus, където има много хубав фонтан тръгни по Бродуей надолу на 44-45-46 е Рокфелер център. Качи се на Top of the Rock. Запази си предварително билети - отгоре оградата е от стъкла и се вижда Empire state bldg, Central park, ... Там слагат и коледното дърво Там има един магазин за ръчно топени в шоколад ягоди, на които никоя жена не може да устои - няколко съм водил, всички са много доволни след посещението му На 42-ра улица и 6-то авеню е Times Square - задължително мини през него по 42-ра отиди до Grand Central и Chrysler bldg върни се на 5-то авеню и продължи надолу на 34-та улица се снимай с Empire state bldg на 24-та и 5-то е Madison Square Park - там има много популюрни бургери в една будка в парка. Чака се около 30-40 минути за бургер. Струва си. Там е и FLatiron bldg продължи надолу до Washington square - има голяма бяла арка и фонтан. хвани метрото до мемориала 9/11. Лятото той затваря в 8 вечерта от мемориала се разходи до Бродуей снимай се с бика разходи се до Brooklyn Bridge разходи се по моста върни се в Манхатън мини през NYC Stock Exchange на Wallstreet върни се да вечеряш на марината на Финансовия - наоколо тичат нюйоркчанки/и в Battery park. Няма "туристунгели" хвани метрото до 42-ра и виж Times Square през нощта Това си е занимание за 1 ден за още 1/2 ден - отиди до морската гара и хвани лодка, която обикаля около Liberty island. Корабчето заобикаля и самолетоносача, на който има Конкорд и една от совалките. Разходи се през Tribeca, отиди до сградата на ООН. Според мен тя не е нищо особено... 10 1
tonica Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Ами за мен най-доброто прекарване на един-два дни в Ню Йорк е просто шматкане по улиците - най-добрият начин да усетиш града - той е изключително жив град и за мен е голямо удоволствие просто да зяпам хората, сградите, дърветата... На твое място бих слязла от метрото някъде из центъра на Манхатън - примерно Сентръл Парк / Бродуей, и бих тръгнала по улиците - да речем по Broadway - Times Square - Madison Square - Union Square - Greenwich Village - East Village - надолу до Battery Park - обратно по 5th Ave. - до Central Park, разходка из парка, със спиране тук-там - и той денят свършил... Ама си е до човека, де - аз лично тръгвам по музеи и забележителности само ако имам поне три дни в даден град - за ден-два мотаенето по улиците ми дава най-доброто усещане за мястото. А Ню Йорк е прекрасен град - град на градовете - поне за мен :) ! Аз се подписвам с две ръце под това мнение. Но ако имаш нужда от опорни точки, за да структурираш ограниченото време, ето едно предложение за шматкане: Преди обед От JFK: Метро линия A до спирка Jay St. и малко пеш до качването на Brooklyn Bridge Flat fare taxi JFK à Brooklyn Bridge - $40 (напр.www.easterncarservice.com) Време около 1 час Минаваш пеш по Brooklyn Bridge и гледаш: Дясно Manhattan bridge – по него минава публичният транспорт Еast river, корабчетата, NY Water taxi Ляво Verrazano Bridge (свързва Brooklyn със Staten Island) Governors Island (сега е парк с детски площадки и поляни за пикник) Brooklyn Bridge Park – дълга променада-парк по реката, много приятна за свободно време, старите кейове са преустроени като места за спорт, детски забавления, пикници и пр. Напред Manhattan: Freedom Tower на мястото на Близнаците, Empire State, etc. Heli point – плащадката, от която непрекъснато излитат хеликоптери за панорамни обиколки (като таксита са) НадолуДясно-Janes carousel – много приятно място с прекрасна гледка – младоженците си правят сватбени снимки там Ляво- Brooklyn Ice Cream Factory (коментирахме я тук) Време около 1 час Слизаш от Brooklyn Bridge (Manhattan) и тръгваш към терминала на ферибота за Staten Island (4 South St. x Whitehall St.). Минаваш малко на зиг-заг покрай/през: Кметството – много красива сграда Wall street: борсата, бика, Trinity church 9/11 Memorial + Freedom Tower Federal reserve bank of ny (турист.посещения в подземието – стени от кюлчета зл.) Време около 1 час Стигаш терминала на Staten Island Ferry, пътуването е безплатно, корабчетата тръгват на всеки ½ час, пътуването трае ½ час. Отиваш до острова и се връщаш веднага с първото обратно корабче. Целта на пътуването е да се видят: Manhattan - една от най-хубавите гледки към Manhattan Statue of Liberty (само се минава близо покрай нея) Ellis Island Време около 1 ½ часа (1 час отиване+връщане, още ½ за чакане за 2пъти качване) Следобед Слизаш от ферибота и се качваш на метро линия 1 – спирката е там. (Входовете на метрото се забелязват отдалеч по 4 високи зелени кръгли лампи) Слизаш на Penn station (34 Street) Тръгваш на изток: Macy’s (не за пазаруване, а като емблема за Thanksgiving parade, много филми etc.) Herald square Empire state building – качването си струва преживяването, но опашките са големи. Стигаш до Park avenue (също емблема) и тръгваш по нея на север до 42 Street. Блъскаш се в Grand central terminal (по средата на улицата). Влез и разгледай, струва си. Излизаш от Grand central и тръгваш на запад по 42 St. – след 2 пресечки излизаш на Bryant park с NY Public Lybrary. Сградата е красива, вътре е прекрасна (ако имаш време за поглед), а паркът е очарователен (на мен ми е любимо място). Тук си струва да спреш за сандвич-кафе-пауза за почивка на краката. От СЗ-ъгъл на парка на запад по 42 St. след няколко крачки излизаш на Broadway и след още няколко крачки на север по Broadway си на Times square. Hard rock cafe Театрите Червените стълбички, рекламите, хората, конната полиция, ... Горен западен ъгъл – магазин ММ-бонбони (слабост ми е) Продължаваш по Broadway до 50 St. – на ъгъла е Radio City Music Hall, завиваш покрай него на изток и излизаш на Rockefeller Plaza (статуята, мястото на голямата коледна елха, зимната пързалка) Продължаваш на север към Central park по 5 Avenue – точно преди парка в дясно виждаш един Apple store (симетрично от другата страна на парка има същия). Влизаш в парка, докато разглеждаш вървиш напред и леко на запад – там, където в парка опира 72 St. е John Lenon memorial (Imagine Circle)Излизаш от парка на 72 St. (Dacota building – също емблема от книги, филми) и започваш да се връщаш надолу покрай парка до 65 St., няколко крачки на запад те извеждат на Lincoln center: Metropolitan Opera, Juilliard School, Avery Fisher Hall etc.Надолу по Broadway след 4 пресечки си на Columbus Circle (гледка, пейка, вода, последна почивка)Време – 1 следобед На Columbus Circle се качваш на метро за JFK: линия А до Howard Beach и от там Air train до летището линия Е до Jamaica Station и от там Air train до летището Ако случайно ти е останало време, след John Lenon memorial продължи нагоре до Natural History Museum (79 St.) Columbia University (116 St.) или надолу от Columbus Circle с метро линия 1 до 42 St. (Bryant Park) и пеш право на изток по 42 St. до сградата на ООН.При всички положения се стреми да се върнеш до метро спирка с А или Е линия (виж връзките горе)или Penn station – влак до Jamaica Station и от там Air train до летищетоС каквото и да е, предвиди 1 ½ часа за пътуване Manhattan à JFK. Ако има нещо, което непременно искаш да видиш, казвай, ще го включим. Въпроси за транспорта или друго – питай, ще го разчоплим. 7
Гост Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 Ама мнооооого благодаря! При първото ви идване в Лондон черпя Пак ще пиша, като смеля информацията... хах За нощен Манхатън идеи? Не се чувствам уверена какви да ги къдря и затова се кумя
akair Публикувано: 22 септември, 2015 Публикувано: 22 септември, 2015 (редактирано) Преди всичко, Манхатън е прилично безопасно място - има полицаи на всеки ъгъл и е опасан с камери. Разходките вечер не са опасни. Метрото работи 24/7 - в цял Манхатън. И за твое собствено добро, не ходи след 100-та улица. Вечер най-интересни са светлините на града. Легендарният Times Square е must see. Лудницата е брутална и всеки пък, когато отида, се заричм, че повече кракът ми няма да стъпи на това място. После идват други приятели, с които трябва отново да отида.... И така отново и отново... Ако отидеш в петък, размести малко програмата и се качи към 6 на Top of the Rock. Така ще видиш Манхатън по светло и по тъмно. Разликата е внушителна, но няма да постна снимки, за не спойлвам преживяването. Южно от ToR е Empire State bldg, понякога осветен в различни цветове, западно - светлото петно на Times Square, северно - черният правоъгълник Central Park, източно - Chrysler bldg и сградата на ООН. Много е хубава разходката в Battery park - виждат се светлиите на Jersey city и светлинният часовник от другата страна на реката, ярката кула WTC1. Нощем има по-малка опашка за снимка с бика. Редно е да отбележа, че всички се снимат с главата му, но повечето се снимат и с.... хм... опашката му, да речем... Bryant park го бях пропуснал - и той е уникален, но там се ходи през деня. Не пропускай да хапнш истински нюйоркски чийзкейк. А ако имаш желние и настроение - отиди на стекхаус. Не е евтино, но си струва всеки долар... Друго нощно занимание - бар на върха на някой небостъргач... И една идея, като за магеланци - отдели си петък следобед, събота и неделя за NYC. Хвани полета до Лондон в неделя вечер. И в понеделник от летището отиди директно на работа. Преживяването ще е смазващо и цялата седмица ще ти е крива, вкл. заради джетлага, но мисля, че след първия уикенд ще се радваш, че някой ти е дал подобна "налудничава" идея. Редактирано 22 септември, 2015 от akair 9
gerido Публикувано: 24 септември, 2015 Публикувано: 24 септември, 2015 (редактирано) Rainy, според мен най-добрия начин, е да направиш пълните турове с туристическите автобусчета (трите маршрута Downtown, Uptown и Brooklyn Tour) и ги съчтаеш с ключови разходки предложени от akair. Ще придобиеш обща представа за Манхатън , малко от Бруклин и Източен Харлем , а и това е само едно добро начало за бъдещи пътувания до голямата ябълка. По линията Downtown може да слезеш на Battery Park и да направиш „гринговската разходка до Статуята на свободата“ : 1 вариант е с ферито Statue Island до Стауята и Ellis Island, но ще ти отнеме доста време ( без предварителна резевация чакане около час на опашка за билети , бавно качване поради охранителни мерки и много хора, пътуване около час и малко, разходка и разглеждане на монумента) ; 2 вариант предложен от akair с ферито до Staten Island – безплатен,време спестяващ и спокоен начин да се доближиш до символа на надеждата. След това може да направиш разходката в Financial District и World Trade Center. По линията Uptown може дa слезеш на the Met и да направиш разходката из Южен Сентръл Парк . Третата ключова разходка , е следобедната , предложена от akair (5,6,7,8 точка и Рокфелер център с качване на Top of the Rock ). В Grand Central Station задължително слез до Whispering Gallery, което е добър повод за запознанство с други „откриватели“ на съкровищата на града. Times Square e мястото ,което трябва да включва нощен Манхатън. Разходка или представление на Broadway ще остави страхотен спомен. За мен лично едни от най-хубавите вечери бяха в няколко джаз клуба. Ако си фен може да се погледнеш програмата на отделните клубове и гост музикантите . Преопоръчвам Smoke Jazz and Super Club на Бродуей и 103 , токова се впечатлих от мястото ( страхотни изпълнители канят, спонтанни джем сешъни , малък клуб с атмосфера ) ,че дори не отидох на другата вечер в емблематичния Blue note. Около Times Square са Iridium ( не препоръчвам ) и B.B. King Blues Club ( много туристическо за моя вкус) Лично за мен нощен Манхатън не е най-безопасното място за сама жена и си останах с късно вечерен . Става си страшничко и излизат едни мътни образи ,които си заемат „паважните будоари“, а в Hell's Kitchen ( въпреки страхoтните азиатски ресторантчета ) и Lower East Side и по светло и с компания не ми беше много о.к. Но това може да се дължи на дълбокия ми провинциализъм и отсъствието на кураж в мегаполиси , като Ню Йорк Rainy, малко се поувлякох с бележки по темата , но очаквам ,като се върнеш да драснеш някой ред за пътуването по твоя забавен и увлекателен начин . Редактирано 24 септември, 2015 от gerido 1
Гост Публикувано: 4 октомври, 2015 Публикувано: 4 октомври, 2015 (редактирано) Привет-мривеет Само поредно да благодаря за великолепните идеи, и наистина много съм ви благодарна, щото аз още гледам тъпо по отношение на Ябълката Утре се прибирам на Острова и ще имам една седмица на разположение да измисля перфектния маршрут. Нощен Манхатън няма да го видя - умишлено, за да не изправям на нокти фирмата. Те са фанатизирани на тема безопасност - сериозно!, което вероятно е по-добре от безхаберието, и по никакъв начин никой няма да ми разреши да се мотая цяла нощ. Същото важи и за пристигане директно на работа - непрекъснато ги правя тия идиотии - няма забравя как се цопнах директно от Йоханесбург на работа... така че би ми било удоволствие, но няма никакъв шанс последната ми нощувка да е в петък вечер, а самолетът за Англия - неделя вечер. Иначе ако от мен зависииии... хаха Апропо - утре от Лутън отново директно на работа... Аз пак ги ошашках - щото резервациите вече са факт, и ни ги направиха централно, само си дадохме предпочитанията. Аз заявих последния възможен полет в събота - 22.30 часа, а поръчах колата, която ще ме вземе от хотела в Алънтаунт в посока летището за 7 сутринта. Тоест, да имам възможност да се метна към Манхатън все пак пред обяд. Техническата асистентка ме пита - ама вие сериозно ли... А аз - ако не ме беше срам, щях и в 5 да я поръчам Погледът й беше само за снимка... Ще драсна нещо като сводка, в мой стил, благодаря за оценката! Само живи и здрави! Редактирано 4 октомври, 2015 от Гост
Ushakal Публикувано: 4 октомври, 2015 Публикувано: 4 октомври, 2015 За кратък престой в Ню Йорк мисля, че ферито до Стейтън Айланд е добра идея. Около половин час е в едната посока, не е необходима да слизаш на острова, може веднага да се върнеш обратно. Много красиви гледки към НЙ и статуята на свободата. Билетът не е скъп /не си спомням колко беше, но не е много/, старият терминал е много красива сграда. Ферито се взима от Уайтхол терминал в Манхатън, близо до Батери парк. Само в Манхатън да се разходиш, мисля, че е достатъчно. Иначе НЙ е много зашеметяващо сетивен и вихрен, необходимо му е дозиране, иначе е малко уморително. Аз съм пристрастна, НЙ е единственият град в САЩ, който наистина много ми харесва.
Георги Публикувано: 4 октомври, 2015 Публикувано: 4 октомври, 2015 Много и супер предложения в цялата тема и няма да се повтарям. Само внимавай да не опиташ някакво свръхпланиране за краткия период и да си разделиш деня на миликунди и да препускаш от тук до там и обратно. Просто си набележи 3-4 интересни места, които не искаш да изпуснеш и отдели поне 2-3 часа на съвсем безцелно шляене. Абсолютно се присъединявам, че разходката из Манхатън е най-добре прекараното време, но бих добавил в нея да има и елемент на безцелност. 1
Гост Публикувано: 16 октомври, 2015 Публикувано: 16 октомври, 2015 Тъъъъй... Поздрави от един много очарователен американски крайпътен бар Да питам нещо. моля ви. Ама ако може съвет тази вечер, за да не оплета конците утре сутринта Взех най-семплото решение - така и не успях да се ориентирам какво искам и Ню Йорк ми е мъгла... - така че от JFK взимам влака до Ямайка Стейшън, после линия Е - за да се докопам до city-sightseeing бусовете. http://www.city-sightseeing.com/tours/united-states-of-america/new-york.htm Въпрос: КЪДЕ да сляза, за да намеря най-лесно тяхна спирка по downtown маршрута? Тоест да не се балтая. От същата ще си хвана обратния път за летището, като се наскитам. Зяпах, зяпах... И още един въпрос: как се купуват билетите за влака и метрото? Мога ли да си купя return ticket някак? Благодаря
Гост Публикувано: 16 октомври, 2015 Публикувано: 16 октомври, 2015 (редактирано) Тъъъъй... Поздрави от един много очарователен американски крайпътен бар Да питам нещо. моля ви. Ама ако може съвет тази вечер, за да не оплета конците утре сутринта Взех най-семплото решение - така и не успях да се ориентирам какво искам и Ню Йорк ми е мъгла... - така че от JFK взимам влака до Ямайка Стейшън, после линия Е - за да се докопам до city-sightseeing бусовете. http://www.city-sightseeing.com/tours/united-states-of-america/new-york.htm Въпрос: КЪДЕ да сляза, за да намеря най-лесно тяхна спирка по downtown маршрута? Тоест да не се балтая. От същата ще си хвана обратния път за летището, като се наскитам. Зяпах, зяпах... И още един въпрос: как се купуват билетите за влака и метрото? Мога ли да си купя return ticket някак? Благодаря P.S. Стрелките накланят май за Madison Square Garden/Penn Station. Много съм объркана Редактирано 16 октомври, 2015 от Гост
tonica Публикувано: 16 октомври, 2015 Публикувано: 16 октомври, 2015 И още един въпрос: как се купуват билетите за влака и метрото? Мога ли да си купя return ticket някак? Благодаря http://web.mta.info/metrocard/mvms/ http://web.mta.info/metrocard/mcgtreng.htm All you have to do to get started is touch the vending-machine screen. The screen will ask you what type of MetroCard you want and take you through the steps to buy it. The larger machines accept cash, credit cards or ATM/debit cards. The small MetroCard Vending do not accept cash. AirTrain station Entering or exiting the station costs $5 and must be paid by MetroCard, which can be obtained from ticket machines at the station AirTrain is free within the terminal area. Entering or leaving AirTrain at the Jamaica or Howard Beach stations costs $5. There are vending machines at Jamaica station. After exiting the AirTrain, the fastest trip time to Manhattan is via the Long Island Rail Road (LIRR) at the Jamaica AirTrain connection. From Jamaica to Penn Station on the LIRR takes 20 minutes. Departures are very frequent, up to every 3 minutes during rush hour. The fare to/from Manhattan Penn Station is $8.00 (peak hours), $5.75 (off peak), or $3.50 (weekends, "CityTicket"). The NYC subway also serves the AirTrain terminals. Taking the subway can double the travel time, but is less expensive and serves the east side of Manhattan ($2.25 fare). Купи си MetroCard за минималната сума ще ти покрие 2-те пътувания (отиване-връщане). Ако се наложи да я ползваш из Манхатан, на всяка Vending Machine я дозареждаш с каквато сума си решиш. Pay-Per-Ride MetroCard At a MetroCard Vending Machine: from $5.50 to $80* You get an automatic free transfer between subway and bus, or between buses. Аз не съм ползвала еднократни билети, но ето инфо и за тях: Single Ride tickets cost $2.50. They are available for sale only through MetroCard Vending Machines in Subway stations. They can only be purchased using cash. They must be used within 2 hours of purchase to ride a Subway or Bus. They are valid for one transfer Bus to Bus.
Гост Публикувано: 17 октомври, 2015 Публикувано: 17 октомври, 2015 (редактирано) Благодаря ти! Да видим какви ще ги накъдря, че ми е каша в главата Разрових се и намерих опция за City Ticket с LIRR (дават го като доста бърза опция - 20 мин Jamaica - Penn St. ): http://web.mta.info/mta/cityticket.htm CityTicket is a new way to travel on Saturday and Sunday within the city limits on Long Island Rail Road or Metro-North Railroad. Your ride will be fast, comfortable, and convenient, and the cost is only $4.25 for single-direction one-way travel. You can also use CityTicket on weekends to speed your trip to or from JFK Airport. Use CityTicket for Long Island Rail Road travel to or from Jamaica Station for your AirTrain connection. Price CityTicket costs just $4.25 and is good for one-way travel that begins and ends within New York City (LIRR riders can change trains at Jamaica as long as they continue their trips in the same direction). P.S. То ти си го написала, ама кой да прочете... Патка Благодаря отново! Редактирано 17 октомври, 2015 от Гост
Георги Публикувано: 17 октомври, 2015 Публикувано: 17 октомври, 2015 Аз със интерес очаквам първите ти впечатления, които са си много важни На много хора първото им впечатление е за приятелски град (аз включително), на други им е доста враждебен. Чудно ми е ти от кои си
Гост Публикувано: 18 октомври, 2015 Публикувано: 18 октомври, 2015 Определено приятелски Естествен, бълбукащ, нахално-млад, без комплекси, обожаващ богатството, но с леко ироничен привкус... Бих искала да се върна за повече време
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега