Прескочи до съдържание

Кипър в края на ноември - има ли какво да се прави?

Еmilia

Препоръчани мнения

Публикувано:

Предстои ми служебно пътуване и може би ще имам един-два дни за обикаляне. Имате ли представа какво ще е времето и какво може да се види през този период от годината? За съжаление моренцето вече няма да е добро за плуване...

Публикувано:

Всъщност морето в Кипър става за къпане и през ноември, малко по-хладно е. Иначе, особено за 1-2 има много неща, които да се видят, зависи какво те интересува по-специално. Мисля, че има и тема. Зависи и къде си, разбира се. Ако имаш някакви по-конкретни въпроси или идеи, питай. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Кипър през ноември е доста по-приятен от България през ноември. ;) Водата в морето наистина все още става за къпане, макар и да не е топла като чай. Аз лично плувам дори и в края на декември, така че не е толкоз страшно. За правене на неща - много зависи къде ще си -Лимасол, Пафос, Ларнака (щом питаш за море изключвам Никозия, макар че по това време на годината там се случват най-много неща). Зависи също така с какво време разполагаш и дали имаш кола. Обикновено хората  обикалят забележителности като археологически паркове (най-големият е Курион, близо до Лимасол, но почти навсякъде има нещо подобно); посещават Скалата и Банята на Афродита, соленото езеро при Ларнака, планината Тродос с манастирите и селцата, отскачат до турската част - Фамагуста или Кирения...С две думи - няма да скучаеш стига да имаш желание да се разхождаш. Аз живея в Пафос, ако идваш насам - ще ми е приятно да дам повече информация, ако е необходимо :) 

• Харесвам 3
Публикувано:

Малко по-встрани от масовия туризъм е село Anogyra, много живописен път и село. Има и музей на маслините-Oleastro, както и музей на Carob honey, в който не съм била. Района около Латчи и баните на Афродита също е много красив, но всичко зависи от транспорта, с който ще разполагаш. Аз съм ходила на плаж и през м. Март.

• Харесвам 1
Публикувано:

За плаж съм скептична, видях температурите от миналата година ето тук: http://water.travel.org.ua/november/larnaca-water-temperature.html

Ако бях за началото на ноември - става, но в края времето определено се скапва. Ще видя какво мога да обиколя с градския транспорт :)

Публикувано:

Кипър през ноември е доста по-приятен от България през ноември. ;) Водата в морето наистина все още става за къпане, макар и да не е топла като чай. Аз лично плувам дори и в края на декември, така че не е толкоз страшно. За правене на неща - много зависи къде ще си -Лимасол, Пафос, Ларнака (щом питаш за море изключвам Никозия, макар че по това време на годината там се случват най-много неща). Зависи също така с какво време разполагаш и дали имаш кола. Обикновено хората  обикалят забележителности като археологически паркове (най-големият е Курион, близо до Лимасол, но почти навсякъде има нещо подобно); посещават Скалата и Банята на Афродита, соленото езеро при Ларнака, планината Тродос с манастирите и селцата, отскачат до турската част - Фамагуста или Кирения...С две думи - няма да скучаеш стига да имаш желание да се разхождаш. Аз живея в Пафос, ако идваш насам - ще ми е приятно да дам повече информация, ако е необходимо :)

Много благодаря за включването!

Ще кацна в Ларнака, но работата ми е в Никозия.

Моля те, кажи за времето - вали ли много? Гледах средните температури в Уикипедия - приблизително като до вчера в София, мин. 10, макс 22, което е супер (както казваш - много по-приятно от София през ноември :lol: ), но валежите се увеличават.

А как е морето, има ли бури, големи вълни? Като гледам картата, едва ли по-далеч от Ларнака ще успея, ако правя пътувания, ще са за по ден. Може би ще имам два цели дни (със задължително връщане за нощувка в Никозия) и един-два следобяда. Следобедите мисля да ги посветя на турската част. Колкото за кола под наем - сама съм и не бих рискувала, особено с това обратно движение. По-добре с градския транспорт.

Публикувано: (редактирано)

Публичния транспорт в Кипър не е най- силната им страна. Аз живях известно време в Кипър и тогава спирки имаше, но автобуси нямаше, който иска да ми вярва. Сега вече има реални автобуси, но през ноември мисля, че ще са нярядко. Колите под наем не са скъпи там и са добро решение, но движението си е проблем, аз не свикнах. Хубавото е, че са толеранти шофьори. В Кипър вали като за последно- изведнъж става порой, ама жесток и след малко все едно нищо не е било. В Никозия старата част, по Ледра, и после в турско, може и до Какопетрия с автобус. Агия Напа е като Слънчев бряг, не си заслужава. Отиди и в Ларнака и то времето минало. Вземи си преходник за контактите, тройни са. Поздрави на Кипър от мен. За плажа не се предавай, ноември е ок. И подледно- кипърци са похотливи, приготви се за ухажване, но не агресивни, така че всичко ще е наред.

Редактирано от viola7707
  • Харесвам 2
Публикувано:

И подледно- кипърци са похотливи, приготви се за ухажване, но не агресивни, така че всичко ще е наред.

Това е ценно, благодаря!

А как е престъпността? Има ли места, които трябва да се избягват вечер (ноември ще се стъмва рано)?

Публикувано:

Нищо не избягвай, почти няма престъпност. Когато аз живеех там не си заключвахме и къщите. Честа гледка беше кола със запален двигател е безстопанствена пред супера. Това в Пафос обаче. Никозия е столица и има някакъв риск, но мисля минимален.

• Харесвам 1
Публикувано:

Права е Viola...не се притеснявай за престъпността, спокойно и безопасно е. Що се отнася до тревогите ти за времето...честно казано, прогнозите за месеци напред, че дори и за седмици и дни тук не важат...То е такова каквото е :) Да, може и да вали, когато си тук (в Никозия вече два пъти тая година имаха наводнение) но пък може и да е някакво прекрасно слънце и температури от 26-27 градуса...Тоест не е като в България, където си знаем кога е студено, кога топло.

Аз лично не харесвам турската част. Колкото и пъти да съм била там все се чувствам неудобно, неприятно ми е като видя как са осакатили културни паметници (само защото са били построени от християни)...и изобщо ми е прекалено турско, а не средиземноморско...Нямам нищо против Турция - била съм много пъти в Истанбул и едно от любимите ми места за посещение, но атмосферата там си е на място...в Кипър ми стои изкуствено и насилено. Но ще ми е интересно да чуя ти какво мислиш след като я посетиш...

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз лично не харесвам турската част. Колкото и пъти да съм била там все се чувствам неудобно, неприятно ми е като видя как са осакатили културни паметници (само защото са били построени от християни)...и изобщо ми е прекалено турско, а не средиземноморско...Нямам нищо против Турция - била съм много пъти в Истанбул и едно от любимите ми места за посещение, но атмосферата там си е на място...в Кипър ми стои изкуствено и насилено. Но ще ми е интересно да чуя ти какво мислиш след като я посетиш...

Точно описваш нагласата ми за там (снощи гледах сателитните снимки на гугъл мапс и видях турското знаме, което е направено на склона на планината срещу Никозия - не ми стана приятно). Но смятам да отида до турската част с широко отворени очи и да трупам впечатления, без да ги пресявам през тази нагласа, пък после да направя равносметката дали ми харесва или не. Непременно ще споделя :)

Имам още един въпрос: разрешено ли е снимането на самолети? В Гърция е забранено. Да не ме окошарят, заради тази ми слабост към летящите?

Публикувано:

Ако отидеш в турската част, непременно посети и замъкът Св. Иларион, намира се по пътя Никозия-Кирения. Има леко призрачен вид, особено в периода, когато ще го посетиш. В една от стаите има и много любопитен надпис, че от там са хвърлили в пропастта елитните бодигардове на Лузинянския владетел, когато са го свалили. До Пафос е манастирът Агиос Неофитос - по-близо е от Кикос и по-достъпен. Ако ти е интересно, до Никозия са останките от древното царство Тамасиос. До Пафос е и артистичното селище Лемпа, артистите изпозват отпадъчни материали за произведения и е много интересно. Ако ходиш в Лимасол, непременно посети тайм елевейтор, ако вече е отворен. Намира се в стара мелница за рожкови и представя цялата история на Кипър по много забавен начин. В старата част на града е, така че и наоколо е интересно да се разходиш.  

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако си почитател на турската баня, препоръчвам Hamam Omerye  в Никозия. Не е евтино, но за мен лично си заслужава.

Щом си почитател на самолетите, отиди на плажа Макензи в Ларнака.

Можеш да хвърлиш едно око на пътеписа ми за Кипър тук, въпреки че той е от септември месец т.г..

Не знам през ноември месец как е градския транспорт, но през септември чудесно се оправих само с него.

• Харесвам 1

Ако си почитател на турската баня, препоръчвам Hamam Omerye  в Никозия. Не е евтино, но за мен лично си заслужава.

Щом си почитател на самолетите, отиди на плажа Макензи в Ларнака.

Можеш да хвърлиш едно око на пътеписа ми за Кипър тук, въпреки че той е от септември месец т.г..

Не знам през ноември месец как е градския транспорт, но през септември чудесно се оправих само с него.

Мерси, четох го, как иначе :) И мислех да те питам къде са хубавите места за гледане на фламинго около езерото.

Ще пропусна турската баня, но не и Макензи. И тъй като имам две съботи и недели, планирам една нощувка там. Даже съм избрала и хотел на плажа: http://costantianahotel.com/ Ще се пробвам да плувам и ще си нося неопрена :)

Препоръчително е да се пие бутилирана вода. В суперите ако се взима на стек е с голяма отстъпка.

Да, така е и в Гърция. Проблемът ми е, че гледам да избягвам пластмасовите бутилки и за това питам за чешмата. А какво й е - замърсена, невкусна или?

Транспорта си работи с лятно и зимно разписание. 

Ето линкове които може да са ти полезни 

OSEA  и Cyprus by Bus 

Мерси! Четох ти мненията и в другата тема :)

Кажи и ти за водата в чешмата, моля?

Редактирано от Еmilia
Публикувано:

Ние си купувахме от Лидл стекове по 6. Мили сме си зъбите с вода от чешмата все пак.. според мен е варовита, като на нашето черноморие. Не съм имала проблеми с някоя и друга глътка, но не ми е била основната, която съм ползвала. 

Основно наблягахме на бирата и виното :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Е, аз ще съм служебно, ще пропусна бирата и виното :)

В Северна Гърция спокойно се пие водата, с изключение на части от Торони, където е буквално солена. Последните няколко пъти носихме филтърна кана, но сега със самолета не ми се разнася и това. Пък в краен случай да я взема, а?

Публикувано:

Водата е филтрирана морска и събирана от изпарения. Не знам как точно да го обясня и ще карам напълно лаишки. На самата батерия имахме два извода- горен с топла и студена врътка, откъдето уж течеше годна поне за готвене вода, тя беше и по- скъпа за плащане. Долу, почти в основата на батерията имаше единичен кран, него ползвах за чистене и т.н. Тази вода беше по- евтина. Никога не съм пила чешмяна вода и не съм готвила с такава. Може да има и бутилирана в стъкло, кипърци държат висок стандарт.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не носи кана, ако толкова се притесняваш може и от там да купиш,няма да е скъпо мисля. Лошото е, че ел. захранването е по английски стандарт и ако я вземеш в България ще трябва преходник.

• Харесвам 1

Ел.захранването се оправя с една чаена лъжичка или отверка, при липса на преходник / все ще вземе от хотела лъжичка/ . Пък ако е в студио, съвсем няма проблеми. Не е толкова страшно. 

Редактирано от Polina
  • Харесвам 3
Публикувано:

Сетих се още нещо за правене ако човек има поне 2 свободни дни дни в Кипър. От Лимасол има двудневни круизи до Хайфа или Бейрут, ако се хване намаление могат да бъдат изгодни. Фирмата са казва Salamis cruise lines.

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Не разбрах -питейна или не е питейна водата? Кана няма да нося, мислех да си купя на място минерална вода, ако не е питейна водата.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.