Прескочи до съдържание

Неправомерно ползване на снимка

AlexandraKo

Препоръчани мнения

Добре е да поразясниш и тези аспекти преди Дюк:

- Снимката е твоя, т.е. ти си я правила и не си я давала/share-вала никому? Тогава иде реч за откраднато твое произведение, съответно мислиш за стъпки от вида компенсация (доказване на вреди и съответно доход от нея от страна на агенцията). Това юристите по-добре ще разяснят.

- Ти си на снимката, която някой друг е правил на обществено място?

Тогава хвърли поглед върху тази публикация:

Стойков, Валентин, 30.04.2012, "Снимане на публични и обществени места - правни аспекти",

http://vstoykov.blogspot.bg/2012/04/blog-post_30.html

Ако случаят е такъв, би могла да поискаш да бъде махната, но едва ли ще постигнеш компенсация във финансово изражение

сск, снимката е взета от мой пътепис за Израел. На нея сме аз и мъжът ми, само двамата:

12063465_912530045482215_878182996467166

Връзка към коментар

сск, снимката е взета от мой пътепис за Израел. На нея сме аз и мъжът ми, само двамата:

12063465_912530045482215_878182996467166

А този пътепис къде е публикуван? Общо взето, би трябвало да се видят какви права и отговорности (Terms & Conditions - T's&C's) си приела за сайта/форума/дигиталната медия, където си публикувала пътеписа. Ако те (сайтът/форумът/дигитанлната медия) имат T's&C's, сходни с тези на Picassa, не искам да те разочаровам  :huh:, ама нямаш шансове за защита на авторското си право  :(​. Доколкото знам, всичко, което се публикува в Picassa, става собственост на Picassa. И ако те (от агенцията) са дръпнали снимката от Picassa или друга медия, може и да са изчели какви права и отговорности поемат.

Така че аз, първо, бих проверил какви са правата и отговорностите ми спрямо медията, където съм публикувал пътеписа.

Ако пък си публикувала пътеписа в собствен блог, бих посъветвал, ако вече не е направено, да поставиш коментар, че никой няма право да ползва материалите ти (опиши изрично какво дефинираш под "твои материали" - например, текст - дефинирай езика на текста, снимки, графики, рисунки и т.н) без твоето изрично съгласие и че би търсила правата си според действащото законодателство в България, ако живееш в България, или според законодателството на страната, чийто гражданин си.

P.S.

1. не съм юридическо лице, но на база на опит по работа с договори, където участват доста юридически лица от най-различни сфери (интелектуална собствено, околна среда, човешки ресури, защита на лични данни и т.н.), споделям горното мнение.

2. За тези, които публикуват снимки в най-различни дигитални медии, бих препоръчал да кодират снимковия си материал, като го обработят със софтуер, който заключва снимката от допълнително редактиране, и поставя името на собственика на снимката. Аз не ползвам такъв софтуер, но мои колеги в сферата на софтуера са споделяли с мен, че има такъв софтуер.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аааа, мислех да искам безплатна екскурзия до Израел, щом това рекламирам. ;) ;)

дано да стане

разрових в гугъл, щото ми стана интересно, на някакъв блогър му гепили снимка от 168 часа и едва му присъдили 100 кинта...

Връзка към коментар

дано да стане

разрових в гугъл, щото ми стана интересно, на някакъв блогър му гепили снимка от 168 часа и едва му присъдили 100 кинта...

Благодаря ти, но ще се поразправям все пак. ;)

Връзка към коментар

И още една подсказка към искането - наблегни на това, че снимката е резултат от творческа дейност - чл. 5 от ЗАПСП, тъй като си носител на авторски права по чл. 3, ал. 1, т. 1 и т. 7. Имаше случай, преди години, оспорваха на колега снимката, че не е в резултат на творческа дейност.

Сигурно пазиш оригинала на снимката, за да може чрез EXIF информацията да се докаже, че е твоя.

Но най-добре се посъветвай с адвокат по авторското право.

Задължително се разправяй, иначе няма как да се прекъснат наглите кражби.

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

:)  :)  :) Става много забавно.Всички ли ползваме лицензиран софтуер и нямате нищо пиратско.А филмчета сваляме ли?Е наистина не е същото но и ние не сме ангелчета.И аз ще се подразня ако видя някъде физиономията си и затова гледам да не качвам снимки с мен или близките ми.

Ще се опитам да говоря с хората и ако се окажат точни няма да предприема други действия.Освен това бяхме свидетели използване на чужди снимки на много високо ниво и то не на място. :)  :)

Много моля някой да не възприеме това като заяждане от моя страна! :blush:

Редактирано от traveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Наистина ли ще прибягваш до адвокат и съдене? Обикновено един обяснителен мейл с линк към Закон за авторските права или лично съобщение вършат бърза работа за премахване на снимка. Обаждането по телефон не запазва комуникацията в писмен вид. В повечето случаи това е резултат от незнание, че вършат наистина нещо неррдно. Което не оневинява провинилите се, разбира се. В настоящата ми работа се е случвало да ми режат лога, замазват ги, правят принт скрийн въпреки защитите. Понякога се извиняват искрено, друг път отговарят ЕТО ТАКА, КРЕЩЕЙКИ и просташки. Но проблемът се решава за минути, часове, до ден и това, че си ги ограмотил им държи влага.

В един случай станал медийно достояние една госпожа се защитаваше с това, че когато нещо се пуснело в интернет, то ставало на всички :-) Ще ми е интересен отговора на този агент.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами аз поразчепках случая, че и на мен ми стана интересно :)
Доколкото виждам, пътеписът е публикуван 2010 г. и на него ясно е отбелязано авторството на текста и снимките.
На сайтът, където е публикуван пътеписа (http://poblizo.com/?p=9600) няма Therms & Conditions или поне аз не открих. Т.е. приемам го за публикация без да си преотдавала на някого авторските си права. Сиреч ти си си автор. Дотук добре.

Обаче другата част нещо ми бяга.
А именно - публикацията на снимката открих само във Фейса. И то в личен профил, а не фирмен, независимо какво е изтипосано като заглавие. Не откривам такава туристическа агенция. Дамата от профила, най-вероятно е представител на такава, но това никъде не е записано.
Де факто ровейки в чужд албум, попадаш на твоя снимка :) Не виждам как това ще го докажеш като реклама.

Скрийншотове, снимки на екрани + свидетели, че това нещо са го видяли в еди коя си социална мрежа за мен не е начин да идентифицираш, човека който стои отсреща (независимо дали има профилна снимка). Т.е. ако снимката я няма на друго място финансова претенция е кауза пердута.

Според мен единствения ти полезен ход е да сезираш Фейса и да махнат тази снимка, евентуално и да предупредят потребителя. Те си имат Therms и процедура за такива случаи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами аз поразчепках случая, че и на мен ми стана интересно :)

Доколкото виждам, пътеписът е публикуван 2010 г. и на него ясно е отбелязано авторството на текста и снимките.

На сайтът, където е публикуван пътеписа (http://poblizo.com/?p=9600) няма Therms & Conditions или поне аз не открих. Т.е. приемам го за публикация без да си преотдавала на някого авторските си права. Сиреч ти си си автор. Дотук добре.

Обаче другата част нещо ми бяга.

А именно - публикацията на снимката открих само във Фейса. И то в личен профил, а не фирмен, независимо какво е изтипосано като заглавие. Не откривам такава туристическа агенция. Дамата от профила, най-вероятно е представител на такава, но това никъде не е записано.

Де факто ровейки в чужд албум, попадаш на твоя снимка :) Не виждам как това ще го докажеш като реклама.

Скрийншотове, снимки на екрани + свидетели, че това нещо са го видяли в еди коя си социална мрежа за мен не е начин да идентифицираш, човека който стои отсреща (независимо дали има профилна снимка). Т.е. ако снимката я няма на друго място финансова претенция е кауза пердута.,

Според мен единствения ти полезен ход е да сезираш Фейса и да махнат тази снимка, евентуално и да предупредят потребителя. Те си имат Therms и процедура за такива случаи.

сск, проверих в Търговския регистър, има такава туристическа фирма и е регистрирана от таз девойка, чиято е страницата.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

:)  :)  :) Става много забавно.Всички ли ползваме лицензиран софтуер и нямате нищо пиратско.А филмчета сваляме ли?Е наистина не е същото но и ние не сме ангелчета.И аз ще се подразня ако видя някъде физиономията си и затова гледам да не качвам снимки с мен или близките ми.

Ще се опитам да говоря с хората и ако се окажат точни няма да предприема други действия.Освен това бяхме свидетели използване на чужди снимки на много високо ниво и то не на място. :)  :)

Ааа, що, имаш си право на мнение.

Наистина ли ще прибягваш до адвокат и съдене? Обикновено един обяснителен мейл с линк към Закон за авторските права или лично съобщение вършат бърза работа за премахване на снимка. Обаждането по телефон не запазва комуникацията в писмен вид. В повечето случаи това е резултат от незнание, че вършат наистина нещо неррдно. Което не оневинява провинилите се, разбира се. В настоящата ми работа се е случвало да ми режат лога, замазват ги, правят принт скрийн въпреки защитите. Понякога се извиняват искрено, друг път отговарят ЕТО ТАКА, КРЕЩЕЙКИ и просташки. Но проблемът се решава за минути, часове, до ден и това, че си ги ограмотил им държи влага.

В един случай станал медийно достояние една госпожа се защитаваше с това, че когато нещо се пуснело в интернет, то ставало на всички :-) Ще ми е интересен отговора на този агент.

Не, разбира се, кой ще се занимава със съд :rolleyes:Интересно ми беше от правна гледна точка как изглежда такъв случай.

Като си изясня нещата ще напиша имейл с няколко условия.

Връзка към коментар

От правна гледна точка всякакви текстове, снимки, филмчета и прочие, създадени от теб в резултат от творчески процес са обект на авторско право и могат да се използват от други лица с комерсиални цели само със твоето разрешение (може и безплатно, ако изрично е публикувано по съответния начин - Creative Commons напр.)

Доколкото си спомням има няколко случая на осъдени за откраднати снимки в България, но както може да се предположи процеса продължава с години, а резултата не е особено внушителен. Както казах, ако ти платят снимката все едно наистина си им я продала си на печалба.

Всичкия софтуер, който ползвам по работа е легален, платен или фрийуеър. Ако някой вземе моя снимка за лични цели, като да си я закачи на стената например само мога да се радвам. Ако я използва в реклама, т.е. за комерсиални цели, е друга работа. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Лично мнение - Хей , Александара или Валерия, много бих се радвал, ако моя снимка се появи някъде, още повече в туристическа фирма. Успех в разследването и дано отидете пак до Израел.

Иначе сте невероятни. Просто плачете да бъдете откраднати ( и не само тук). Много хора ви се възхищават....

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Лично мнение - Хей , Александара или Валерия, много бих се радвал, ако моя снимка се появи някъде, още повече в туристическа фирма. Успех в разследването и дано отидете пак до Израел.

Иначе сте невероятни. Просто плачете да бъдете откраднати ( и не само тук). Много хора ви се възхищават....

Еее, Ру, ух, изчервих се чаааак ;) ;) ;) Ама от радост де. ;)Макар че, не мисля точно като теб. Бих се радвала, ако ме попитат; "може ли с вашата снимка да украсим нашия сайт ". Ще се понадуя и след кратка пауза за авторитет, ще река, че моооже. То и на мен ми харесват много работи, ама не ги приватизирам. 

И знаете ли какво, магеланци такива - вие просто сте невероятни :hi:Много ви благодаря, вчера се рагневих, ама в такива случаи винаги чакам да преспя. Защото на сутринта нещата са различни. Ако вчера бях написала имейл, щеше да е гневен и сърдит. Днес ще е шеговит . 

Тук се получи чудесна дискусия, ще кажа какъв е резултатът. :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Обикновено утрото е по-мъдро от вечерта...

Това не значи, че всякакви знайни и незнайни герои следва да злоупотребяват с труда/творчеството на другите.... :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз съвет какво да правиш не мога да ти дам, но като гледам страницата на агенцията, която ти е изтипосала снимката във фейса ми навява едни мисли в неприятна посока. С два клика в Търговския регистър се вижда, че е регистрирана преди 4 месеца, с капитал 2 лв. Няма офис, няма контакти, няма сайт, ползва снимки, крадени оттук - оттам, които ползва за заблуждаваща реклама /защото вашата снимка, сложена към програма за Израел за непредубедения читател изглежда като да сте били част от група на екскурзия в Израел, организирана от въпросното дружество/. Та в тоя ред на мисли дано някой не изгори с повече от една открадната снимка.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз съвет какво да правиш не мога да ти дам, но като гледам страницата на агенцията, която ти е изтипосала снимката във фейса ми навява едни мисли в неприятна посока. С два клика в Търговския регистър се вижда, че е регистрирана преди 4 месеца, с капитал 2 лв. Няма офис, няма контакти, няма сайт, ползва снимки, крадени оттук - оттам, които ползва за заблуждаваща реклама /защото вашата снимка, сложена към програма за Израел за непредубедения читател изглежда като да сте били част от група на екскурзия в Израел, организирана от въпросното дружество/. Та в тоя ред на мисли дано някой не изгори с повече от една открадната снимка.

Не, регистрирана е през 2013 година и   вероятно поради смяна на   фамилията на собственичката е направена пререгистрация през май 2015 година.

Малко оф топик.

Не зная при другите фирми как се процедира при опериране с лични данни, при нас е много сложно.

Регистър на хората, с чиито данни се оперира, една камара документи в КЗЛД, за да те регистрират с разрешение и куп условия за ползване на личните данни.

А в ТР свободно се влиза и могат да се видят всякакви лични данни. :rolleyes:

Връзка към коментар

Много добра гледна точка.
Връзка към коментар

Като се абстрахираме от вътрешното усещане да ти вземат снимка, трябва да си много глупав да вземеш снимка с хора, която лесно може да бъде доказано чия е, вместо снимка без хора, където това е много по-трудно доказуемо, освен ако не е нещо твърде специфично.

Аз бих започнал телефонния разговор с "А бе, може ли да сте толкова задръстрени ...."

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И аз ползвам само легален, платен или свободен софтуер :) Ако искаш да уважават труда ти и ти трябва да уважаваш чуждия, това е лично мнение.

Относно кражбата на снимки, въпросът е принципен. Дали ще постигне финансова изгода или само сваляне на снимката, AlexandraKo, ще е дала един урок на "дамата", че не всичко, което е в интернет може да се взема.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Хаджи AlexandraKo, много ми харесва как сте облечени в еднакви цветове - снимката наистина е вдъхновяваща. На мен също ми се е случвало да открия свои снимки (не че са нещо кой знае какво) качени в нета от друг и един телефонен разговор с молба да ги махнат и другия път да питат предварително свърши работа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.