Прескочи до съдържание

Помощ за планиране на Норвегия с бебе

violeta

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

И така, както вече писах мъжът ми иска да ни разходи до Норвегия с бебето и аз трябва да намеря билети и да организирам всичко J J J

Истината е, че никога до сега не съм проучвала Норвегия като дестинация и имам много въпроси. Ще се радвам на помощта ви, директно ще задавам въпроси, че времето ми за рисърч е между два памперса, а искаме да купим билетите по-скоро. Та, въпросите ми:

1.Билети. Може ли да ми помогнете да намеря най-изгодните билети за Норвегия от София в периода средата на март – средата на май. Да няма прекачвания; 4 нощувки. Вярвам, че Уиз е опцията. Като най-изгодно намирам като дати 11-15 април. През сайта на Уиз ли да ги букна или някой може да изтъни цената J Ще имаме и багаж – поне един куфар на отиване и връщане.

2. Количка. Вторият ми въпрос е за количката… Пише, че може да се вземе сгъваема бебешка колика безплатно. Нашата е сгъваема, като кошът и шасито са две отделни части – това ок ли е? В смисъл, че не е от количките тип „чадър“. Ще я приемат ли безплатно?

3. Маршрут. Може ли да дадете идеи за маршрут при положение, че ще сме с бебе на 6-7 месеца. Представям си да сме в/около Осло без да се навъртат много километри. На мен ми се иска да видя фиорд – къде е най-близкия, как можем да стигнем до него? Като цяло ми се иска да разгледаме Осло и малко повече Норвежка природа J Давайте съвети като на човек, който все едно за пръв път чува „Норвегия“.

4. Трансфер. Гледам, че летището е на над 100 км от Осло, а полетът на връщане с уиз е в 8:55. Идеи как да се придвижим толкова рано?

Много ще съм благодарна за всяко мнение и съвет! Мерси предварително!

Редактирано от violeta
Публикувано:

От Копенхаген всеки ден тръгват кораби до Осло. Със самолет до Малмьо, трансфер до Копенхаген /може да букнеш и през wizz/ и на кораба. Ще се придвижите  до Осло и ще видиш много фиорди.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всеки въпрос е номер 1, карай :)

1. Уиз не са най-добрата опция, Уиз са единствената опция тъй като не искаш прекачвания. Няма смисъл да се бориш за смъкване на цената според мен, при вас ще е рентабилно да си купите групово членство. Тук като се смъкват цените на Уиз, обикновено работи само ако нямаш членство. Въпреки всичко, поизчакай с покупката, има доста време до тогава. Подозирам, че заради времето в Норвегия, колкото по-късно в периода купите, толкова по-добре :)

3. Направете някой от Norway in a Nutshell туровете: http://www.norwaynutshell.com/

В зависимост от избрания маршрут, ще видите всичко, което искате. 4 нощувки са перфектни, 1 в Осло, 1-2 в Берген, още една в Осло...примерно. Тези турове са общо взето нагласени връзки между обществения им транспорт и като цяло не са надценени, но ако си купите по-евтини билети с влака на промоция ще ви излезе по-евтино. Мисълта ми е, харесайте си първо тур от списъка, добре са нагласени така че да видите доста, пък после ще видим дали може да го сглобим по-евтино :)

Sognefjord и Flam Railways са силно препоръчителни и влизат в май почти всички турове. За толкова време не знам дали има смисъл да ходите до по-северни фиорди. 

4. Почти съм сигурен, че ще има среднощен шътъл, който да ви уреди, но аз бих препоръчал направо да спите в района на летището като стигнете там предишната вечер. Едва ли ще е по-скъпо от нощувката в Осло. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Погледни и Бургас - Осло - Бургас с Norwegian. 

Вярно, и те летят от април, при това до централното летище. 

Вили, относно количката, трябва да е 1 част, тип чадър или по-скоро книга. Аз за пътувания до Европа си взех втора количка Peg Perego Si, тя е точно като книга. Иначе основната ми количка е от 2 части и не можех да я ползвам за самолети. Ние пътувахме с Уиз от София до Брюксел, когато дъшеря ми беше на 7 месеца. Като се качиш в самолета я даваш и после при слизане тя чака отстрани, обикновено да стълбите за слизане.

Най-добре им се обади да ги питаш или им пиши имейл конкретно за твоята количка да си сигурна.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Публикувано:

Първо да ви честитя малкия магеланец.Защо не го направите с круиз?Мисля,че условията на повечето кораби са идеални за бебета.Ние бяхме на круиз миналата година през юни.Според най-добрият начин за разглеждане и усещане на фиордите е от вода.

• Харесвам 3
Публикувано:

Края на март, началото на април твърде вероятно да ви посрещнат минусови температури или близки до нулата... Не знам на бебо колко ще му понесе... 

За ранния полет трябва да има обслужващ транспорт от центъра на Осло. Проверете си на сайта на летището...

• Харесвам 1

Много благодаря на всички за идеите. Не сме се отказали от пътуването, но не сме и резервирали нищо все още. Обмислям все още дали това да е дестинацията и се колебая. Събирам още идеи... :)

Редактирано от violeta
  • 1 месец по-късно ...

Докато умуваме на къде да поемем с бебето се сдобихме с билети както за Норвегия, така и за Швейцария. В Норвегия сме от 16 до 20 май.

Мислех си за следната програма:

Вариант 1. 

16.05 Кацаме на в 8:35 на Осло Сандерфиорд Торп и се предвижиме до Осло. Да прекараме там остатъка от деня, да обиколим и да поразгледаме.

17.05 С влак до Берген - разглеждаме града

18.05 Да направим тур Norway in a Nutshell както Георги предложи. Спряла съм се на "roundtrip drom Bergen via Voss" - http://www.norwaynutshell.com/sitefiles/1/Rutetider/TimetablesNorwayinanutshell-RoundtripfromBergenviaVoss-autumn-winter01.11.2015-17.04.2016.pdf

3. Направете някой от Norway in a Nutshell туровете: http://www.norwaynutshell.com/

В зависимост от избрания маршрут, ще видите всичко, което искате. 4 нощувки са перфектни, 1 в Осло, 1-2 в Берген, още една в Осло...примерно. Тези турове са общо взето нагласени връзки между обществения им транспорт и като цяло не са надценени, но ако си купите по-евтини билети с влака на промоция ще ви излезе по-евтино. Мисълта ми е, харесайте си първо тур от списъка, добре са нагласени така че да видите доста, пък после ще видим дали може да го сглобим по-евтино  :)

19.05 Влак до Осло и разходки там

20.05 Сутринта рано трансфер до летището. Полетът ни е сутринта в 8:55.

Недостатъкът тук е, че много си разпокъсваме дните с пътуването с влак всеки ден...

Вариант 2

16.05 Кацаме на в 8:35 на Осло Сандерфиорд Торп и се предвижиме до Осло. Прекараме там остатъка от деня, да обиколим и да поразгледаме.

17.05. Цял ден в Осло

18.05. С влак до Берген - обиколка на града 

19.05 Правим тур Norway in a Nutshell  "roundtrip drom Bergen via Voss" - като накрая вместо от Myrdal да хващаме влак за Берген да вземем до Осло или някъде около летището.

20.05 - летим за София в 8:55

Но какво ще правим с куфара тогава? Пътуваме с голям куфар заради детето... Коя програма е по-добра според вас? Идеи? Дали може някой да помогне да сглобим програмата? Как ви се струва програмата? Дали на 19-ти май няма да е прекалено натоварено с бебето?

Редактирано от violeta
Публикувано:

Като гледам програмата ви и с бебе ми се струва, че Вапиант 1 е по-добре. Туровете наистина са много хубави и си заслужават, само не знам да не ви е много натоварено, че трябва да се прекачвате. Добре е да имате и слинг за бебето. 

• Харесвам 1

И аз да потвърдя, че количката трябва да е тип "чадър". Ние ходим с един Maclaren, много е удобен. Ако ще е студено, препоръчвам да вземете и един чувал за количката. 

Лятото ходихме до Франция с бебето и бяхме взели и ергономична раница. Супер удобно нещо. На някой места не пускат с колички и там слагахме бебето в раницата. Също е подходяща и за не_много_обичащи да се возят в количка бебета :)

Редактирано от Емилия
  • Харесвам 1
Публикувано:

Не мога да коментирам как ще е с бебе, но като цяло туровете са висене в транспорт и гледане през прозореца. Няма километри разходки и т.н. Според мен и двата варианта са ок, чисто логистично повече ми харесва втория, защото не се налага да повтаряте пак отсечката Myrdal - Bergen.

Обаче много време отделяте на Осло според мен, лично мнение.

Не става ли нещо такова:

16.05, кацате рано на Torp, кратка разходка из Осло и взимате следобеден влак към Берген, с цел да пристигнете там към 10 вечерта

17.05 лежерен ден из Берген, ще се качите на фуникуляра и т.н.

18.05 избран norway in a nutshell с тръгване и прибиране в Берген, посоченият от теб е добър, другия е Sognefjord in a nutshell - там имате повечко корабче и нямате автобус. 

19.05 влак към Осло, ще си прецените по кое време, което може да остави време за разходка в Осло или директно към летището.

Един вид, разменям ден прекаран в Осло и претупване на Берген с ден прекаран в Берген и претупване на Осло. Аз така бих направил. Да кажа само, че не знам как бебето се отразява на цялата схема, може и да не е много ок кацане, разходка и 7 часа влак в един ден :)

Хм, а може и на 18.05 подобно на твоя вариант 2 да отпрашите директно за Осло, така ще ви остане цял един ден и за там. 

• Харесвам 1
Публикувано:

БергенсБан е над 500 км, минимум 6,30 часа с влак.След Gol и Geilo гледките стават много вълнуващи за пътуване с влак,но през светлата част от деня или през белите нощи(юни,юли,август).Препоръчвам ви ако изминете тази част от маршрута ,единия път да е със самолет.Примерно връщането.За съжаление от Торп(Сандефиорд) до Берген летят само Widerøe , a Norwegian air  са от главното Гарденмоен.Торп е на юг от Осло,основното (Gardenmoen)е на север от Осло. Влаковете са 5 или 6 на ден,по мои спомени имаше следобеден някъде около 15:30 от Осло,и към 22:00 е в Берген.Следващия е нощния около 23:30 и пристига малко преди 7 сутринта в Берген.По принцип в нощния има един вагон който е 2 класа,седящи места,тип самолет,не с купета,но си е уморително, а и гледките няма да ги видите,макар че средата на май светлата част не е малко.Искам да ви обърна внимание,че на 17 май е националния празник на Норвегия,Деня на Конституцията, В Осло и Берген ще има със сигурност голямо движение,манифестации в народни носии,музика,знамена навсякъде и забави,....и малко прилича на ентусиазма на третия райх :),защото норшките са големи националисти и традиционалисти.Та в тоя ред на мисли,съобразете празничния ден с транспорт,разходки и наплив...навсякъде.За предпочитане е да сте в град...а не около фиордската разходка,ако е хубаво времето,но ако помислите от по рано и резервирате ,няма проблем.Другото което искам да ви посъветвам е ,че понеже сте с малко дете,...е времето.Имайте напредвид,че Мирдал/Вос ,там където започва/свършват туровете Norway in a Nutshell..особенно Мирдал си е доста високо и студено и средата на май може да има сняг.Може и да ви вали сняг,началото на август ме е валяло суграшица и температури около 0-та.Берген е града с 1000 дена дъжд...Така,че и за там го предвидете,че май в тази част си е доста мартенски спрямо нашите представи.Иначе за 4 дни,наистина си е добре да видите част от Зьогне фйорд от Флом до Гудвенген( Аурландсфьорд и Найрьофиорд),да разгледате Берген(един ден) и Осло(един ден). Не знам къде мислите да спите ,но имайте предвид ,празничните дни.Иначе бих ви препоръчал на 16.05 да се разкарате в Осло и следобед да хванете следобедния влак. Малко преди 21:00,ще сте във Вос,да преспите там.На другия ден 17.05 да направите тур-а Norway in a Nutshell от Вос и след това от Мирдал да стигнете пак с влака до Берген(има такъв пакет).Да спите в Берген и на 18.05 да сте целия ден в града. После нощния влак до Осло или самолет. На 19-ти да сте в Осло.

Другия вариант е на 17 май да сте в Берген заради празничната атмосфера..на 18-ти Фиордите..връщането от Мирдал или Вос с влак за Осло и пак 19.05 в Столицата.

По принцип влака е по евтин от полетите на Norweian air(около 400/450 крони на посока),а и Гарденмоен е с по лесен достъпен от Торп.Влака без някакви специални намаления е 250 кр на посока,детето между 0-4 ,не се таксува.Отиване и връщане ще ви е близо 1000 крони за двама възрастни.Ако ползвате програмата с тур-а  Norway in a Nutshell и ако има някаква промоция,би ви излезнало по на сметка.Но пак ви отбелязвам...имайте впредвид "празничния" 17 май.Относно багажа,дори на малките гари ,има ли туристически маршрути или забележителности наоколо,на самата гара или извън нея има клетки за багаж.С количката също няма да имате проблеми в Норвегия,хората там в услугите си са много отзивчичи и гъвкави,единствения проблем за много туристи е ...високия стандарт и съответно скъпите такси,услуги....каквото се сетите :)

• Харесвам 5
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

19.05 влак към Осло, ще си прецените по кое време, което може да остави време за разходка в Осло или директно към летището.

Продължавам да я мъдря тази програма за Норвегия и до утре съм си казала, че трябва да съм готова - с резервация на хотели, всичко... Та... според вас как е по-добре - последната вечер да спин в Осло и сутринта рано да пътуваме за летището или да спим някъде на/около летището? Идеи за места за отсядане на/около летището, които да са удобни да се придвижим за полета в 8:55?

Публикувано:

Продължавам да я мъдря тази програма за Норвегия и до утре съм си казала, че трябва да съм готова - с резервация на хотели, всичко... Та... според вас как е по-добре - последната вечер да спин в Осло и сутринта рано да пътуваме за летището или да спим някъде на/около летището? Идеи за места за отсядане на/около летището, които да са удобни да се придвижим за полета в 8:55?

Полет в 08:55 предполага да сте там най-късно 7:30, което пък предполага сигурно ставане около 5:30 - 6:00 в Осло. А и не виждам какво печелите от нощувката в Осло, при положение че едва ли ще търсите ресторанти, клубове и т.н. А и съм почти сигурен, че хотелчета в близост до Торп ще са най-малкото поне на същата цена като хотели в центъра на Осло. 

Ето този го изкарва под $100 и е съвсем близо до терминала, но изглежда е нов и няма ревюта: http://www.booking.com/hotel/no/torp.en-gb.html?aid=368032Само да пишеш да ги питаш с детето как е, че не ми дава да избера двама възрастни + дете. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Само да добавя за Берген.Разглеждането му става спокойно пеша,даже и с детска количка.Понеже бяхме с круиз и времето ни не беше много исках да се застраховам предварително и бях купил билети за sightseen bus.Не бях преценил мащаба и разстоянията и това се оказа напълно излишно.Качете се с фуникуляра,гледката си заслужава,а и горе може да се направи хубава разходка.

Норвегия-както казва един приятел "Може да е скъпо,но си струва парите" :)  

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз пък съм на мнение, че точно в Осло може да се намери по-евтина нощувка заради по-голямото предлагане. Бих го избрал точно по финансови причини. Иначе бих предпочел някое градче от околността на летището - Сандефьорд, Драмен или нещо по ЖП линията.

Ето тук има съвсем прилични оферти за частни квартири в Сандефьорд (~ цена по 31-32 евро на калпак в двойна стая; някои искат минимум престой 2 нощи):

http://www.visitsandefjord.com/en/accommodation/other-accommodation

Сигурно и в airbnb може да изкочи нещо. Booking.com и производните му портали категорично НЕ ги препоръчвам за резервации в Норвегия! Малко опции за избор и свръх надценени като цени. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ето този го изкарва под $100 и е съвсем близо до терминала, но изглежда е нов и няма ревюта: http://www.booking.com/hotel/no/torp.en-gb.html?aid=368032Само да пишеш да ги питаш с детето как е, че не ми дава да избера двама възрастни + дете. 

Резервирах го този хотел, защото не виждам никъде техен имейл, за да ги питам за бебето. Имат опция за безплатно анулиране. Пратиха ми потвърждение и на самото потвърждение нямат имейл :D :D В описанието на хотела пише, че Children cannot be accommodated at the hotel., а в същото време - Certain rooms have a seating area for your convenience. :) :) Ами сега?

• Харесвам 1
Публикувано:

В началото на годината летяхме сутринта от Осло и избрахме да спим близо до летището, вместо в града, заради по-бързото придвижване и възможността да закусим и да се наспим. Тогава най-евтина за нас оферта намерихме в хотел Comfort Hotel Runway със закуска бе около 40 евро на човек.

Между летището и хотела има шатъл (който тогава ни се стори скъп - около 10 евро на човек), но и автобус от обществения транспорт, сега погледнах номер 855, билетът бе около 4 евро и се купува от шофьора, спирката е на 50-ина метра от хотела.

• Харесвам 1
Публикувано:

В началото на годината летяхме сутринта от Осло и избрахме да спим близо до летището, вместо в града, заради по-бързото придвижване и възможността да закусим и да се наспим. Тогава най-евтина за нас оферта намерихме в хотел Comfort Hotel Runway със закуска бе около 40 евро на човек.

Между летището и хотела има шатъл (който тогава ни се стори скъп - около 10 евро на човек), но и автобус от обществения транспорт, сега погледнах номер 855, билетът бе около 4 евро и се купува от шофьора, спирката е на 50-ина метра от хотела.

Хотелът е супер, но ние летим от Осло Сандерфиорд Торп.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Опа, така е като отговарям без да съм прочела предните коментари. За съжаление не съм летяла от Сандерфиорд Торп и не мога да помогна.

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Остават само няколко дни до пътуването ни до Норвегия...

Можете ли да ме посъветвате какво задължително трябва да видим в Осло - имаме ден и половина там. Като припомням, че сме с бебе на 8 месеца :)

Публикувано:

Парка на Вигеланд с поляните е много хубаво културно-развлекателно и спокойно място за вас и бебчо, не знам до колко сте фенове на музеи ала викингския, Кон-тики, Фрам и на изкуството (мен ме изкефиха страшно много - наснимал съм ги с подробности), крепостта е интересна, операта...като цяло не е уау град със драстичен брой забележителности - горе до Холмаколен например няма нужда да ходите - просто една cutting edge ски писта, висяща в небето. Сградите на парламент, дворци-резиденции и театър са хубави на центъра, две-три катедрали, пристанище, Осло бийч...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.