Прескочи до съдържание

две седмици в Патагония ....


Iceman

Препоръчани мнения

От бързане да не изтърва НЕВЕРОЯТНАТА цена от 280 евро J  си купих  двупосочен билет  11 януари Милано -Ушуая     25 януари Ушуая –Милано,и малко сгреших можеше с връщане от Ел Калафате ,но както и да е ,достатъчно евтино го взех и  планирането остана за после :

.

       План 1 : С кола под наем, сред такава природа е супер изживяване лично за мен,но ми прави впечатление ,че голяма част от хората тук са минавали тия  разстояния с автобус, не знам но аз държа да съм индивидуален и да си имам кола на разположение.Почвам от Ушуая и на горе Пунта Аренас ,Пуерто Наталес,Торес дел Пайне NP,Ел Калафате,Ел Чалтен. Колко дни са достатъчни за тези  разтояния?Как изглежда маршрута имам пълни 12 дена на разположение? Пропускам ли нещо интересно?Може би разходка с малко корабче  по някой фиорд или до някой ледник? С коя компания препоръчвате кола под наем? Трябва ли да е 4х4 ? Забелязвам ,че се минават  граници между Чили и Аржентина с кола под наем става ли? и в крайна сметка пак трябва да се  върна до Ушуая и да излетя от там, и се чудя какво да направя? Втори полет от Ел Калафате до Ушуая ?

      План 2: определено знам ,че е почти неосъществим но искрено се надявам късмета ми да продължи да работи  , LAST MINUTE  до Антрактида на цена не повисока от 3500 USD, там ще съм ,на точното място ,точно от където тръгват круизите, и силно се надявам на луд късмет да успея....но ?

 

 Моля ви за помощ J J J  имам нужда …..

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Абе гледам добре си се ориентирал, не ти трябва много помощ :). Аз лично предпочитам кола, защото съм независим, автобуси има, но са по веднъж на ден или дори по-рядко, ако не е пиков сезон.

Нямаш проблем да минеш границата с кола под наем, то от Огнена земя не можеш да излезеш без минеш през Чили. Трябва да кажеш на фирмата, за да ти дадат необходимите документи и да си платиш допълнително застраховка. Обаче ако искаш да оставиш колата в друг град и да летиш обратно ще трябва да платиш еднопосочна такса + полета, та е много по-добре да се напънеш и да върнеш колата на същото място. Не ти трябва 4х4, много от пътищата са чакъл, но се минават и с обикновена кола. 

Разходка с корабче има от Ушуая, от Пунта Аренас до един остров с пингвини (но колония на пингвини има и на континента, достижима с кола, просто е по-малка), от Пуерто Наталес до ледниците Балмаседа и още един, в парка Торес дел Пайне по езерото Грей с разглеждане на ледника и около Перито Морено, та все ще си избереш нещо.

Аз бях ти препоръчал друго в другата тема, но от Ушуая май е доста далече оттам и не знам дали ще можеш - Carretera Austral в Чили. Така погледнато, по-добре недей, а отдели време за трекинг в Торес дел Пайне и Фиц Рой.

И едно пътеписче от мен: http://magelanci.com/patepisi/article/20-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-torres-del-paine/

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

От вчера се опитвам да си намеря кола под наем  в Ушуая. Изрових доста сайтове и взех направо да се отчайвам. Цените направо ме смазват ...под 105 USD  на ден за най обикновената,най малката кола,най простата кола НЕ МОГА да намеря.

А ще ми трябва за цели 12 дни от 13 януари до 25 януари ........1200 USD за кола под наем ми се виждат супер много.....!?  Взех  да си мисля що не купя някоя по стара от там,... да я ползвам и след това да я зарежа в Ушуая .......поне няма да я пазя.. и да ми правят проблем застрахователите при огледа накрая :)  Или пък някой ако ходи на там,..да му дам ключовете   :) ... ще почерпи една бира после ;)  Наистина не знам какво да правя ? Изобщо не съм очаквал такива високи  цени .....а съм ползвал доста пъти коли под наем в Европа в Азия в Америка .....? Или може би защото Ушуая е доста изолирана и няма голяма конкуренция и си  дънят коравите цени ...!?......а аз си мислех ,че скандинавските страни са скъпи.....

В Исландия бях попаднал на някаква местна фирма на едни момчета с 5   6 стари коли и ги даваха под наем ,на доста сносни  цени .....Замислих се и за този вариант но ..... не намирам.

Някой ползвал ли е рент а кар в Ушуая ?

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Предполагам, че плащането на сумата ще стане на място, а не по интернет?  Ако е така ще можеш да намалиш малко сумата от черния курс на долара. В момента цените са ти пресметнати в долари при курс около 8,60 песос за долар, а на място ще сменяш долар за 12,50 песос минимум. Не, че пак не излиза скъпо, но поне има някакъв шанс да ти излезе малко по евтино от предвидените 1200 долара.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Много благодаря за бързия отговор.С този черен курс на долара ми напомни на социализъма преди доста години в България.Това пък  изобщо не ми е минавало през акъла ....И къде мога да сменя песос на черно в Ушуая ? Малко ми е странно ....Няма ли опасност да те метнат с парите ? 

 

p.s.Вече намерих Аржентинския OLX и почвам да гледам обявите :) 

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря за бързия отговор.С този черен курс на долара ми напомни на социализъма преди доста години в България.Това пък  изобщо не ми е минавало през акъла ....И къде мога да сменя песос на черно в Ушуая ? Малко ми е странно ....Няма ли опасност да те метнат с парите ? 

 

p.s.Вече намерих Аржентинския OLX и почвам да гледам обявите :)

В Ушуая не знам къде може да смениш, но със сигурност ще има такива места. Не съм ходила там. Дано Уилкс се включи, защото той беше наскоро и вероятно ще има представа за смяната на доларите. В Аржентина никой не сменя по официалния курс. Поогледай малко останалите теми за Аржентина, за да се ориентираш. Иначе има вероятност да ти дадат фалшиви пари, но тях е по-вероятно да ти ги набутат като ресто в заведение или такси, отколкото при смяна на пари. Дилърите си пазят името.  ;)

Много често сменят на черно и в хотели и хостели. Аз сменях обикновено в гестхауса, в едно място за отдаване на велосипеди под наем и два пъти на улицата, но пък беше на север в Аржентина, а там е спокойно откъм местни улични бандити. При всички положения се запознай с тънкостите на смяната на долари. Без това няма да минеш. Всички чужденци го правят, защото ти дава възможност да не усетиш скъпотията на място. Не се ползват и кредитни карти поради същата причина - официалния курс на долара, който е неизгоден.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря за бързия отговор.С този черен курс на долара ми напомни на социализъма преди доста години в България.Това пък  изобщо не ми е минавало през акъла ....И къде мога да сменя песос на черно в Ушуая ? Малко ми е странно ....Няма ли опасност да те метнат с парите ? 

 

 

В Ушуая не знам къде може да смениш, но със сигурност ще има такива места. Не съм ходила там. Дано Уилкс се включи, защото той беше наскоро и вероятно ще има представа за смяната на доларите.

 

Ето включвам се. Няма да пиша всичко наново, защото вече съм го писал тук - с подробности защо, къде, как, включително и за Ушуая.

http://magelanci.com/topic/3440-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%B0%D1%81%D1%83-torres-del-paine-%D0%B2%D0%B5%D0%BB/page-6#entry69543

 

Цитатът, който те интересува, е този:

 

В Ушуая курсът беше по-висок, защото до там стигат по-малко туристи в сравнение с Пто Игуасу. Ако някой реши да ходи там, мястото е казино "Status" на главната улица. Курсът там беше 100 песо повече от Пто Игуасу. И другото място е магазинът на Columbia пак на главната улица малко по-надолу, след църквата. Там има табела на витрината с курса в момента. На останалите места - магазини, ресторанти, обикновено дават до 1000 песо за 100 долара.

4. На официалния сайт на електронното издание "La Nacion", всекидневно се поместват двата курса на песо спрямо долар - официален и blue rate

http://www.lanacion.com.ar/dolar-hoy-t1369

Обикновено при хората, които сменят, blue rate е с 50-100 песо за 100 USD под този на сайта (и те трябва да припечелят, все пак).

5. Белезите, по които се разпознава песото, са описани много добре тук

http://santelmoloft.com/2011/07/22/fake-money-in-argentina/

Обикновеният и най-сигурен начин е прекъснатата нишка, която срещу светлината е непрекъсната. И серийните номера да не са еднакви на всички банкноти, които получавате. Проверката се прави на място, хората не се обиждат, защото са наясно, че и вие сте наясно  :)

 

6. Тази цялата статия дава полезни съвети по всички въпроси, свързани с аржентинското песо, и обмяната му на място.

http://www.buenostours.com/getting-the-best-exchange-rate-for-your-dollars-in-buenos-aires

 

Ами това е в общи линии по тази тема. Ако някой има други въпроси относно Аржентина като цяло, да пита. Не съм бил във всички градове, затова не мога да дам конкретна информация за други части на Аржентина.

 

Престъпност в Пто Игуасу, Ушуая, Ел Калафате, Ел Чалтен, и други популярни и топ туристически места и градове в Аржентина НЯМА. Там обикновено цялото население се издържа изцяло от услуги, предоставяни на туристи. И разчуването на една неприятна случка с турист, би нанесло поражение на местната икономика.

 

-----------------------

Всичко написано е валидно към м. декември, 2014 г.

 

Ами успех! :) Няма нищо сложно и страшно щом имаш желание. А като се върнеш, ще актуализираш информацията една година по-късно.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Здравейте J завърнах се, но работата ме подхвана и все не остава време да споделя впечатления от най южната част на Южна Америка – Патагония.

Феноменални гледки J …Арктически планини, суров климат,невероятно сини езера,ледени реки ,бурно небе, много ледници ,пингвини,кондори…..

Според мен най-доброто от Патагония са трековете  Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Perito Moreno и и W трека в  Национален парк Torres del Paine(не точно в този ред, но не трябва да се пропускат),наистииа много силно усещане ….….Сам с раница, палатка,спален чувал ,пиещ вода от безбройните гледчерни реки и само с 4 сандвича за 5 дена си беше истинско изпитание. W трека,направих го целия J усещането разтърстващо. Истината е ,че постепенно започнах да се влюбвам в дестинации като тази и страшно се кефя на такъв вид туризъм,обожавам такива гледки,обожавам трудни дълги трекове .Сам сред такава чиста природа е страхотно.

 Силно препоръчвам Патагония особенно ако излязат промо билети,пак се мятам J  Ако на някого му предстои пътуване,ще се радвам да помогна с актуална информация J

post-2409-0-62808300-1458160409_thumb.jpg

post-2409-0-04909800-1458160943_thumb.jpg

post-2409-0-65899500-1458160949_thumb.jpg

post-2409-0-87547300-1458160987_thumb.jpg

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 46
Връзка към коментар

Феноменални гледки J …Арктически планини, суров климат,невероятно сини езера,ледени реки ,бурно небе, много ледници ,пингвини,кондори…..

Добре дошъл!

Радвам се,че всичко е било о.к.

Би ли разказал малко по-подробно? Наема ли автомобил? Сещам се,че се чудеше дали да наемеш кола.

Снимките са страхотни!Ще качиш ли още малко,че да можем и ние да се докоснем до магията Патагония? :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От тук си направих резервация за кола, цената за 12 дни която бях готов да дам в Ушуая беше 880 USD ,и тръгнах с убеждението и намерението да я наема,но се оказа ,че резервирвираната от мен кола не може да излезе от Аржентина защото и трябват някакви специални разрешителни и застраховки  а единствения начин с кола да отида до Калафате и Чалтен е да мина през Чили. Коли с нужните документи и застраховки са естествено най скъпите и големите джипове НИСАН ПАТРОЛ 4х4 , сметнаха за 12 дни и ми казаха 2400 USD и на всичкото от долу има и ограничение на километрите и някакви яки такси за превишаване,което със сигурност аз ще трябваше да плащам и допълнително. Ужасно гадни цени ,естествено се отказах и влязах в първото тур бюро в Ушуая и си взех полет с Аржентинските след 2 часа за Калафате за около 140 USD .И мился ,че изобщо не сбърках със самолета . Така,че никакви коли в ПАТАГОНИЯ .(Мое мнение) 

 

и да не забравя да кажа : Специални благодарности на ruwenzogy човека много ми помогна  с маршрута за Wтрека ,дължа му едно голямо  и хубаво уиски :)  

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

А как беше времето? Аз също  много съм ги гледала тези трекове и в общия случай всички пишат че раницата те пази да не те отвее вятъра :)

Трябваха ли предварително резервации за къмпингите или на място нямаше проблем?

Връзка към коментар

Добре де, не можа ли да мушнеш още 4 сандвича в раницата. Освен това съм във Варна и се изкушавам да чуя разказ от първо лице за w трека. :)

 

Явно не е можал, Теди. И профилната му снимка сигурно е от това пътуване - не е той, когато е гладен.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...

Човече, раздвижи я тази тема, на всички ни е интересно да споделиш за трековете в Патагония. Обмислям в някакъв по-късен етап. Разкажи как беше, какви са условията и т.н.:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да и аз се замислям за Януари ако случайно изкочи някоя цена :) Та всякакво инфо би било полезно-  как е като време, вятър/ студ, как е със спането - трябват ли резервации предварително.

Може ли да постнеш и някакво инфо за трековете които си правил - от къде, колко време горе долу са преходите които си правил... :blush:

Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

здр

Началото на януари 2017 ще направя обиколка на Патагония с колело за около 40 дни. Имам набелязан маршрут който започва от Баричело и стига до Ушуая. Първоначално мислех със самолет до Сантяго,после с автобус до Баричело и прибирането през Буйнос Айрес.Но ти писа че полетът ти е бил до Ушуая, което идеално ме устройва. Дай съвет кога бих могъл да си купя билети най-изгодно?!

Връзка към коментар

За полетите мисля, че е все едно кога, в Аржентина чужденците плащат винаги по гъвкавата тарифа и цените не се променят много, освен ако не свършат билетите.

ПП имам предвид вътрешните полети в Аржентина и Чили.

Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...
Преди 1 час, Niki42 каза:

Патагония 05.01- 17.02.2018  ...малко снимки :)

От Барилоче до Ушуайя с колело

DSC00354.JPG

DSC00356.JPG

DSC00357.JPG

DSC00361.JPG

DSC00319.JPG

DSC00363.JPG

DSC00367.JPG

DSC00462.JPG

DSC00493.JPG

DSC00563.JPG

DSC00660.JPG

DSC00705.JPG

DSC00759.JPG

DSC00799.JPG

DSC00841.JPG

DSC00837.JPG

DSC00867.JPG

DSC00902.JPG

DSC00903.JPG

DSC00923.JPG

DSC00994.JPG

DSC00999.JPG

DSC01059.JPG

DSC01115.JPG

DSC01131.JPG

DSC01129.JPG

DSC01138.JPG

DSC01153.JPG

DSC01207.JPG

DSC01221.JPG

DSC01288.JPG

DSC01300.JPG

DSC01305.JPG

DSC01365.JPG

DSC01367.JPG

DSC01339.JPG

DSC01370.JPG

DSC01373.JPG

DSC01387.JPG

DSC01388.JPG

DSC01389.JPG

DSC00531.JPG

DSC00651.JPG

 

!!! Евала, много се кефя как ежедневно хората правят неща, които не мога да си представя! Ако описваш пътуванията си някъде, ще ми е изключително интересно да прочета повече. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.