Прескочи до съдържание

Виена


rdd

Препоръчани мнения

Здравейте! Обичам да пътувам, но не ми се отдава много. Но все пак мога да се похваля с пътуване до Япония през 2014 г. Сега имам желание да посетя Виена. Не можах да намеря във форума тема "Виена". Някой знае ли дали месец  ноември става за екскурзия във Виена?

Връзка към мнение

Е хайде де, как па да няма тема за Виена :)

 

http://magelanci.com/topic/3223-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0/

 

http://magelanci.com/topic/277-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82/

 

Ама недей разчитай на стари теми, ми я драсни на 2 на 3 колко време имаш, с колко и какви хора ще си, как обичаш да пътуваш и сигурно някой ще се включи с прясна информация. 

Връзка към мнение

Ние ще ходим от 18.11 до 22.11.2015 точно заради Коледните базари и украсата на града. Самата атмосфера, която витае наоколо в комбинация от греяно вино и канелени слaдки е неповторима. :) Иначе това, че се стъмва рано е може би предимство в случая, защото според мен чара на града е именно като светнат всички лампички и ускраси!

 

Сподели какви са ти намеренията за да може да получиш по-актуална и точна информация.

Редактирано от oli_mali
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бих споделила, но още нищо не е решено. Сигурно е само, че през месец ноември сме в отпуск. Както разбирам от споделеното, през този месец във Виена е студено, дъждовно и ветровито. Страхувам се, че няма да можем да забележим всички красиви детайли, които изобилстват там. Да не би да е твърде сиво и мрачно и да не се помрачи отпускарско настроение. Още размишляваме. С редовните австрийски авиолинии, самолетният билет Варна-Виена струва 250 евро отиване и връщане. Това много ли е? За забележителностите се ориентирах на първо четене. Ще трябва още да се потрудя. И може би пътуването ще остане за следващият отпуск.

Връзка към мнение

Аз ще се включа за забележителностите. Във Виена има впечатляващи фонтани и ако е доста студено е вероятно да бъдат спряни. Това би било голям минус за мен. Не става дума само за Шьонбрун и Белведере, а и из града. Виена е сравнително по-резервиран град и в комбинация със студа едва ли би имало страхотна атмосфера. А пък за греяно вино и наденици не си заслужава всичките други минуси от посещение през зимата, включително по-късия ден. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за отговора Spqr, това е достатъчно. Много се страхувам, че сивото настроение тук ще го заменя с още по-сиво + много пари.

 

Опасенията са ти напълно основателни. За греяно вино и наденици - Прага, Бавария и други топли (в преносния смисъл) местенца. ;) 

Връзка към мнение

Да, имаш основания да се колебаеш. Бях във Виена точно по Коледа миналата година, от 23 до 28 декември. Коледната атмосфера си я имаше, и чудесната украса навсякъде, и коледните базари с греяното вино и вкусните наденици, и добри намаления за шопинг, но толкова студ и вятър събрахме, че се зарекох повече никога във Виена в този сезон. Най-много ме подразни, че не видях красотата на градините на Шьонбрун и Белведере. Искам да ги видя пак между май и септември :).    

Връзка към мнение

Стига пък вие, Коледна Виена е очарователно място, независимо от студа и вятъра. Да не би по другите части на Европа (изключвайки средиземноморието) да е много по-приятен климата през декември. Вятър и студ, и дъжд и ... много важно. По-важното е да имаш настроението и да почустваш атмосферата на града, да намериш красотата в пътуването. И каквото и да ми говорят, за мен Виена си е Виена :wub:  и не мога да я сравнявам с Прага (въпреки всичко).

 

Който не иска студ и вятър през декември да хваща южните посоки. ;)

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Включвам се и аз с мнение като живуща там - наистина е безумно студено! Виена си е Виена, но на всичките ми пряители я препоръчвам след март до октомври. Да, светлинките са красиви, има атмосфера, но за мен лично студа, вятъра и липсата на слънце са голям минус. От вчерашната ми обиколка мога да споделя, че масово фонтаните са спрени и някои оградени за реставрация . Ако можете елате за Великден или май- всичко е цъфнало, зелено и невероятно красиво :) 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ето какво получих от един хотел във Виена, като информация за предстоящия сезон:

 

  Dear Guests,    

Vienna is ALWAYS worth a visit! This autumn and upcoming winter there are plenty of reasons to come to Vienna.
The Edvard Munch exhibition "Love, Death and Loneliness" at the Albertina is certainly one of them!
The start of the traditional Christmas markets is on November 13th, the city turns into somewhat of a Christmas village with a festive holiday ambience. There is a vast selection of typical Christmas items for every taste.

https://www.wien.info/en/shopping-wining-dining/markets/christmas-markets

 

As of January, on nearly a daily basis, the Waltz will be danced at more than 450 Ball venues here in Vienna. Immerse yourself into over 2,000 hours of dancing pleasure.

 

https://www.wien.info/en/music-stage-shows/dance/ball-season

 

We prepared two exclusive packages for 2 specific Balls for you!
  • One is for the "Ball of the Vienna Boys' Choir” at the Kursalon Hübner, which will be held for the very first time on January 16th, 2016
  • Secondly, a package for the height of the Vienna Ball season: the "Vienna Opera Ball 2016", which is being held on February 4th, 2016.

As in previous years, you will have the chance to win 2 tickets for the Vienna Opera Ball by participating in our Vienna Opera Ball Raffle 2016. BEST OF LUCK!!! Click here for the RaffleI

Throughout the Ball season, from January 3rd till March 31st, 2016, enjoy a comfortable reasonably priced stay in our Salon- and Classic rooms - pay 2 nights and get the third for free!

We look forward to your next visit!

 

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте!Ние ще пътуваме за Виена  с полет от Варна за Великденските празници-29.04-01.05.2016 общо 3 нощувки.

Може ли да ми помогнете как най- оптимално  да направя програмата - ние обичаме да вървим пеш.

Също бих ви помолила за съвет как да се придвижим от летището до хотела, освен  с S Bahn метрото отива ли до центъра  и за 2 пълни дни във Виена какви билети за транспорт да ползваме.

Колебая  се между  тези два  хотела:

Kolping Wien Zentral и Hotel Admiral.

Очаквам вашите безценни съвети и предварително ви благодаря:))) :) 

   
Връзка към мнение

Хубаво е да кажете колко човека и на каква възраст са пътниците, за да можем да дадем съвет за транспорта. А също и какви интереси имате за разглеждане. :)

 

От летището - влакове - Бърз влак (САТ), който е малко по-скъп вариант и по-бавен влйк(S-Bahn), който е по-евтин вариант. Минимална е  разликата има във времето на пристигане до Виена.

Аз съм ползвала само S-Bahn и затова ще кажа за него: 

Не забравяйте, че летището е във втора зона и е необходим допълнителен билет за влака.

Билети можете да си купите от инфо-центъра на летището и от автоматите към спирката на влака. Билетите задължително се валидират.

 

Има и автобуси, но не съм ползвала такива.

 

Hotel Admiral е на по-хубаво място според мен.

Връзка към мнение

 

Има и автобуси, но не съм ползвала такива.

Аз ги предпочитам , понеже ме возят до спирката на у-баните.

В частност : излизате от салон "пристигащи", пресичате алеята, по която се движат само такситата, и вземате автобус номер 8. 

Пътуването отнема 30 мин, няма междинни спирки, крайната спирка е Шведенплац / моста Урания, наоколо има спирки на у-бан и други подобни.

Цената е 8 Е / човек.

Връзка към мнение

Метрото е U-bahn. Има 6 метро линии с различните цветове. Всички линии в синьо, които видите на други карти, и са S-bahn са shnell bahn– т.е., бързи влакове, минават отгоре, а не под земята, а черните линии (R-bahn) са регионални. Трамваите са с розово-червени линии, shtrasenbahn – масово се използват заедно с автобусите. Ако искате да слезете на накоя спирка и се возите в трамвай или автобус, задължително натиснете копчето за целта. Билетите са скъпи (ok. EUR 1,80), потърсете комбинирани такива – продават се най-вече в табаците (Tabac/Traffic). Толкова за транспорта.

 

Център:  Graben-а, култовата, търговска и едновременно стара част на града – с няколко спирки на метрото, една от тях те изкарва директно пред катедралата Щефанс дом (Stephansnsplaz, спирката на метрото); Разходката по грабена е задължителна, в близост ще видите и висок, позлатен паметник с фигури – има ги из цяла централна европа, известни като Паметници на загиналите от чумата; специално в Австрия ги има във всеки град и село (почти). Близо е и църкваta Св. Петър – съветвам ви да не я пропускате специално нея; непосредствено до нея е единствения останал магазин Julis Meinl (Майнъл), най-луксозният магазин за хранителни стоки, преди веригата да продаде всички свои магазини на Spar. Има от пиле мляко, дето се вика. След църквата Св. Петър ще видите дворецът Хофбург – изключителен. Не бързайте със сувенирите от graben¸но пък може да изпиете по едно скъпо кафе, където и да е там: ) Това е за тесния център.

 

На картата за метрoто, забележете лилавата метро линия– U2, централните спирки правят нещо като полукръг – така нареченият Ring (от Schottenring до Karlsplatz). Всяка спирка има по някоя забележителност: Операта (виенската опера, все пак!), Кметството (Rathaus), Парламента (препоръчвам), Музеите (само ако изобилствате от време, отива минимум един цял ден), и т.н.

 

По-широк център: църквата Карлскирхе – барок, величествена, виж я и я усети – намира се на спирката, където се пресичат U1, U2 и U4  - Karlsplatz, ако се не лъжа там се намира и паметникът на Съветската армия. Да, правилно прочете, изключително поддържан монумент, който – предвид какво е сторил Сталин, никога не е бил оскверняван или пък коментиран да остане или не.

 

От дворците – Schonbrunn – задължителна спирка (U4, зелената линия, ще я видиш, така се казва), няма да имате време да влизате вътре – градините (минете през тях и се качете до арката, фронтално срещу двореца и фонтаните) и зоопаркът (ако решите да давате по 15 евро за зоото) ще ви отнемат половин ден. Зоото обаче си струва, трябва да са докарали и бялата мечка: )).

 

Дворецът Belvedere – задължително, с градините; не повече от 2 часа (без да се влиза в двореца). Може да се комбинира с някоя от забележителностите по спирките на U2, тъй като е близо до ринга.

Не особено далеч, но в друга посока е Hundertwasserhaus. Може да видите в интернет дали ще ви е интересна тази сграда. Вътре има магазинчета, нагоре не може да се качвате.

Пратерът – за деца и не съвсем: ) Спирка на U1 в непосредствена близост (Pratershtern). Един малък дисниленд, където препоръчвам Jack the ripper house, Виенското колело и ... всичко останало: )

Друго място да видите Виена от високо, без чудовища и зомбита, това е въртящото се кафене (съвсем бавно се върти) в Donauturm.  

 

 

По-известни търговските улици – Кертнер щрассе – a ла “Витошка”, МарияХилфер щрасе – народна улица с цени народни, Гюртел – Лъвов мост; не по-скоро червените фенери в Амстердам: ). По принцип щрассе е булевард, гассе е улица.

 

Ако има с какво друго да съм полезен - казвай.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Метрото е U-bahn. Има 6 метро линии с различните цветове....

На картата за метрoто, забележете лилавата метро линия– U2, централните спирки правят нещо като полукръг – така нареченият Ring (от Schottenring до Karlsplatz). Всяка спирка има по някоя забележителност: Операта (виенската опера, все пак!), Кметството (Rathaus), Парламента (препоръчвам), Музеите (само ако изобилствате от време, отива минимум един цял ден), и т.н.

 

Ако има с какво друго да съм полезен - казвай.

Относно музеите, наистина само, ако изобилствате от време. Но, ако все пак имате такова и сте с деца препоръчвам Природоисторическия музей.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Към горната изчерпателна информация мога да добавя само, че билетите вече са 2.2, като най-офертно мисля, че ще излезне да си купите 72/48 часови карти. Ако имате интернет на телефоните си и сте със смартфони. Доста е удобно да се ползва мобилното приложение на WienerLinien , с което се закупува картата за транспорта. 72 часова карта е 16.5е, a 48часова е 13.3е , като може да се ползва за абсолютно всеки транпорт в зона 100 ( от която едва ли ще излизате ). Ако се спрете на този вариант и ако решите да хванете S7 ( S-Bahn ) от летището, ще ви излезне само 2.2е в посока. CAT е другата възможност за придвижване от летището до града, разликата е 10 минути и е доста по-скъпо. Също така, много лесна за ползване е апликацията Quando ( пак е на WienerLinien ), с нея общо взето може да си намерите транспорт и машрут от всяка точка във Виена. Ако ви се налага да ползвате таксита - Uber е много по-добра алтернатива :)

За хотел бих препоръчал Falkensteiner Margareten - http://www.falkensteiner.com/de/hotel/margareten Доста новичък е, с много приятен лоби бар. Под наем дават и електрически скутери, които са 6 евро на час мисля :) Локацията е на около 4 минути от спирна на U4, на 3 спирки от операта и на 3 от Шонбрун. 

 

Вече, какво смятате да разгледате зависи от това, какво ви е интересно :) Ако ви се гледа града, сградите и дворците, няма да сгрешите. Ако решите да мръднете леко навън бих предложил един маршрут до Каленберг. Хваща се u4 до последна спирка Heiligenstadt, след това се хваща автобус 38A . От Kahlenber се открива гледка към цяла виена, а ако ви се ходи пеша, може да слезнете към лозята. Гледките са страхотни, ако случите на хубаво време :) Измежду лозята се намират и така наречените хойриген, които са нещо като кръчмички предлагащи вино, направено от лозята наоколо, както и мезета и вкусотии за хапване :)

 

RmiejF1.jpg

 

 

P.S Ако ви се пие хубава бира във Виена, повечето хора някак си винаги се насочват към 1516, което никак не е лошо. Но аз бих предложил по интересно предложение - Siebensternbräu, там сами си правят бирата има доста интересни предложения като пушена тъмна бира, пражка тъмна и чили бира с капсицин :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз също бих препоръчала абсолютно същата програма и задължително включете природонаучния или за да е интересно на всички техничеслият музей!

 

За пиене на бира (и стек) мога да препоръчам Huth da Moritz Grillhouse.

 

В момента текат "Nespresso Wochen, не съм сигурна докога са, но идеята е че имате достъп до по-скъпи хотели и приготвят тристепенни менюта за 17 евро, а се вижда по-друга атмосфера :))

 

Vapiano са интересен вариант, ако искате нещо италианско и бързо.

 

Centimeter е типично за шницел и доста евтино.

 

Има много приятно суши ресторянт в 6. бецирк -Natsu sushi , вкусно и евтино.

 

На пазара -Naschmarkt има страхотни фалафели -Doktor Falafel.

 

Във Виена, където и да седнете няма да останете недоволни :)

Ако можете не ходете в Figl Müller, известно е и прехвалено, но шницелът е като подметка (поне по мое мнение).

Ще има великденски пазари на много места и са много симпатични :)

Връзка към мнение

Благодаря на всички за изчерпателните напътствия:)

Ние ще бъдем без деца и се надявам да разгледаме по-известните забележителности при стегната организация на времето. Спирам се на хотел Адмирал, защото локацията му е в центъра и си мисля, че ще спестим време от транспорт. Одобрявате ли моя избор ? Приемам всякакви предложения относно препоръчани от вас хотели, особено, ако имате собствени впечатления.

Не познаваме Виена и затова се колебая в кой точно район е най-добре да се намира хотела, заради краткото време, с което разполагаме.

Жалко, че нямаме време да посетим всички интересни музеи и дворци основно отвътре, но ще оставим и за друг път.

Моите  притеснения бяха относно транспорта от летището до центъра, но смятам , че благодарение на вашите указания ще се справим.

Дано да случим на хубаво време. Нашият Великден съвпада ли с техния? Ако е така, сигурно ще има великденски пазари.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.