Прескочи до съдържание

Въпроси за къмпингуване в Исландия


Baltazara

Препоръчани мнения

Здравейте, извенете, че така нахлувам в темата, но понеже е активна....Някой ползвал ли е Camping Card за лятото в Исландия? Къмпингите имат ли баня/тоалетна? Някой ползвал ли е whale watching турове от Исландия да спомене? Те обаче са пролетта, не лятото.

Връзка към коментар

Здравейте, извенете, че така нахлувам в темата, но понеже е активна....Някой ползвал ли е Camping Card за лятото в Исландия? Къмпингите имат ли баня/тоалетна? Някой ползвал ли е whale watching турове от Исландия да спомене? Те обаче са пролетта, не лятото.

 

Здравейте, Baltazara. Аз лично не съм ползвал картата, защото никога не съм къмпингувал цял месец в Исландия. Но мога да ви дам информация за нея. Тя важи за 28 дни, мисля че струваше около 100 евро. Може да се поръча от нета, а и на място да се купи от пощенските гишета и някои вериги. Разполагате с 42 къмпинга в цялата страна. Просто отивате при администратора в къщичката, показвате я и той записва нощувката ви. Имате право на не повече от 4 нощувки на едно и също място с нея. После можете да идете някъде другаде за петата и на шестата пак да се върнете на старото място. Ако мислите едномесечен престой през лятото, тя е добра опция. Не бива изобщо да ви тревожи дали къмпингите имат баня и тоалетна - те са задължителни реквизити навсякъде. Имате и контакти, и пералня. Е, не са 5 звезден хотел, но посрещат нуждите ви в дивата природа. Един съвет, който мога да ви дам, е да си носите монети от по 100 крони за някои душове, които действат на 4 минути. Малко е кофти да крещиш насапунисан - "Пешоо, дай няква стинка, че ми спря водата бее"  :lol: Не че на някой ще му направи някакво впечатление де, но все пак...

 

За гледането на китове говорих тук-таме в две-три теми. Китове се гледат главно от градчето Хусавик в северна Исландия (с до 80% гаранция за излизане на кит) - там е основателят и най-добре разработеното място, както и центъра Gentle Giants, който се бори против яденето на китово месо и убиването на китове, а превръщането на животното в обект на туризъм и "чисти" приходи. Също така силен е центърът в Далвик (също на север и също с до 80%). И по-трудно, макар с много повече агенции се гледа в Рейкявик (с до 50-60% гаранция за излизане на кит, просто има повече разочаровани). Има малки агенцийки на полуостров Снайфетлс, както и на западните фиорди, но не съм ги ползвал. Туровете най-общо казано са по 4 или 5 на ден (всеки ден) в активния сезон, да кажем нещо от сорта в 9, 13, 19 и 23 ч.. Цената им е към 7 хиляди крони = 43 евро на човек (грубо, защото варира). Може да се букнат и в туристическото бюро до пристанището в Рейкявик. Някъде може да ви обръснат и над 50 евро на място. Вземете топли дрехи - много духа в морето. Големи тур агенции са Елдинг, Уейл Сафари и Уейл Уотчинг.  Ако не се види кит, спира се за 15 минути, лови се риба, прави се BBQ с наловеното и в общи линии не ви се връщат парите, а ви създават някаква атракция. Препоръчвам китовете на север -  там можете да видите косатка, кашалот, гърбат кит, малък полосатик, морска свиня и други. Просто водите са по-студени и чисти все още. Надявам се с това от части да съм отговорил на въпросите ви. :) 

 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Мерси Бай Добри. Тази карта може да бъде и за по-кратко от 1 м., ние планираме 10-14 дни Общата цена е сто и малко евро, което е супер изгодно, предивд, че сме двойка +дете, и това ще е целия разод за нощувки. Освен това през лятото сме ок с палатка и природата на един брезент разстояние. Видях обаче, че има в някои къмпинги допълнителни разходи-напр. за ползване на електричество или както казваш ти-душ.

 

Предполагам, че повечето, или просто по-интересните, турове са пролетта, по време на миграцията? Има ли няколкодневен такъв, при който се нощува на корабчето? 

 

Аз просто не съм почнала сериозно проучване и затова си задавам тук неглиже въпросите :) Ако ни се потвърди ходенето за август, вече по-задълбочени въпроси след рисърча :) 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

Предполагам, че повечето, или просто по-интересните, турове са пролетта, по време на миграцията? 

 

 

 

За китовете да, само дето пролетта не ви се вързва малко с къмпингите. Отворени са юни, юли и август. А на оувърнайт гледане на китове не съм ходил. Възможно е и да има. Имам материали цяла торба у нас, ще ви пиша пак довечера. Моята фиксация иначе в Исландия е по културологична, отколкото туристичеси детайлна, въпреки че и там мога да съм ви от полза.

 

 Видях обаче, че има в някои къмпинги допълнителни разходи-напр. за ползване на електричество 

 

 

На 90% от местата няма такава такса (освен ако поради засиления поток 2016 не въведат някви символични 100 крони) - свободно можете да зареждате в общата стая с масите или санитарния възел. Никога не съм плащал за такова нещо.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има ли няколкодневен такъв, при който се нощува на корабчето? 

 

 

 

Има чудесен 3 дневен тур на North Sailing. Всъщност това е експедицийка с традиционна исландска дървена шхуна (две известни са Хилдур и Хойкур), в които главната цел е остров Гримсей с полярната окръжност (+ Флатей /плоския/ и Линдей /на пъфините/ острови). Тръгва се от Хусавик. И всичкото гледане на кит си идва като естествено включено към екскурзията. Двата най-разпространени, които ще видите, са ивичестия и гърбатия: 

 

http://northsailing.is/tours/grimsey-arctic-circle-whale-watching/

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Къмпингите в Исландия затварят общо-взето на 15 септември. Във Вик (най-южната голямоостровна точка) няма къмпингуване след 10-ти. Спах до 17-ти септември в Рейкявик на палатка. 

Тази година първият залп на Аврора бе на 11-ти. Местните хора не помнят толкова рано северно сияние. От Рейкявик Кампсайт видимостта е великолепна.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Бай Добри,

 

Обичаш Исландия, аз я харесвам. Пишеш като за нещо нормално гледането на китове от Хусавик. От Рейкявик тръгват три фирми през един час. Успеваемостта съгласно брошурите била 80 % (в действителност е 30 %).

В Исландия опазването на природата е издигнато в култ. От друга страна можеш да ядеш китово месо навред (не съм ял, няма и да опитам). Не само това - и националното тумбесто пиле пъфин се предлага в ресторанти.

 

Ти ако се целуваш с момиче и се спуснат комари отгоре, ще се притесниш ли? Същото е и с китовете и десетките корабчета над тях. През юни Исландия се опита да прекара китобоен кораб с 40 т. гърбат кит през Суецкия канал за Япония.  Варварски Египет забрани достъп. Високоцивилизованите исландци опитаха от север. Грийнпийс писа на Путин - предполагам, че не е пуснат?

 

Бе споменал за Нарниите, наричани от теб Норнии - че не можело човек да не се влюби в Исландия. То човек ако изкара достатъчно време в Бяла Слатина или Пирдоп, и в тях ще се влюби.

 

Исландската защита на природата е малко мижи да те лажем. Половин година бях там и то на работа в Природонаучния музей на острова. Бил съм и на Сюртсей, където не знам нашенец да е стъпвал.

 

А относно "исландската революция" с Глитнир, Кауптинг и Ландсбанк от 2008 г. - ситуацията по нищо не се различава от гръцката. С тази разлика, че в Рейкявик има мемориал на брега, какъвто има и във Флорида. И наглото мизерно племе може да каже "Няма да платим, няма да платим" (пиеса от Дарио Фо), а гърците не могат.

 

Ще ми е драго да си говорим за острова.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.