Прескочи до съдържание

пътеводител Белгия - магелански пътеводител


Lyubina

Препоръчани мнения

Здравейте приятели,

 

Белгия, колкото и малка и позната да ви изглежда, е една многолика страна. Тя предлага много и разнообразни места за посещение, в зависимост от конкретните ви интереси и времето, с което разполагате. Целта ми тук е да дам основни насоки и указания, да систематизирам наличната информация, така че да бъде на „един клик“ разстояние от вас.

 

Малко история:

 

 

Белгия като държава е създадена през 1830 година, след въстанието за независимост. Историята на тези земи преди този момент е много бурна, наситена със събития и изпъстрена с битки на религиозна основа, войни за власт и територии. По земите на днешна Белгия са се родили и живели множество значими за историята на Европа личности, като започнем от династията на Меровингите, минем през Карл Велики, известен като Шарлеман (първи император на Свещената Римска империя и част от династията на Каролингите) и Жофроа дьо Буйон, известен в България като Годфрид Булонски – първи крал на Йерусалимското кралство след първия кръстоносен поход и стигнем до небезизвестния Балдуин Фландърски (същият, на когото е наречена Балдуиновата кула във Велико Търново). Империята на Шарлеман реално е просъществувала почти до времето на Наполеон и битката при Ватерло. Друг известен монарх, властвал по тези земи е Карл V от династията на Хабсбургите, роден в Гент, който в последствие се е установил в Испания до смъртта си. След това неговата империя е била разделена между сина му Филип II, крал на Испания, Южна Италия и Нидерлания и Максимилиан, който става император на Австрия. Територията на днешна Белгия остава испанско владение до 1713 година, след това известно време е била “германско“ и френско владение. След битката при Ватерло (което се намира само на 17-18 км от Брюксел) за кратко става фламандско притежание. Тук възникват сериозни религиозни противоречия, тъй като живеещите на територията на днешна Белгия са били основно католици, за разлика от протестантите в останалата част от тогавашното Нидерландско кралство. След въстанието за независимост (1830 г.) на католиците е създадена белгийската държава, като за първи крал е избран принц Леополд Сакс-Кобург-Гота (близък роднина на английската кралица Виктория), известен в последствие като крал Леополд I. Новото кралство бързо става индустриална държава и придобива една от най-големите и богати на ресурси колонии, на територията на днешно Конго.

На фона на множеството владетели и битки, свидетелства за които запазени и до днес, и са част от местното историческо наследство, тук са родени и са творили някои от светлите умове на Ренесанса, като Рубенс, Антон ван Дайк, братята Ван Ейк (олтара в Гент), Брюгел и др. В Белгия е един от най-старите и реномирани университети в Европа – Католическия университет в Лювен, където са учили и/или преподавали личности от ранга на Еразъм Ротердамски. За да приключа, бих искала да кажа че освен индустриализацията и изкуството, Белгия е била и все още е един от центровете на търговията с диаманти. Може да се спори коя е диамантената столица на Европа – дали Амстердам или Антверпен.

 

Днешна Белгия е разделена на две основни провинции: Фландрия и Валония, които се отличават не само езиково, но и икономически. Столичен регион Брюксел е обособен като анклав, който първоначално е бил населен с фламандско мнозинство, но с развитието на страната и превръщането й в своеобразен център на Европа, от края на 19 век постепенно се населва с френско-говорещи хора и в момента, въпреки че е двуезичен град, масовият език на живеещите тук е френския. На фона на езиковото, културно и икономическо разделение на страната, обединяващо звено е кралската институция.

 

 

 

Как да отидем до Белгия

 

Със самолет:

Wizz Air: летят три или четири пъти седмично, до летище Bruxelles Sud Charleroi, или още казано на български – до летище Шарлероа.

Алтернативи: Wizz Air до Айндхофен (Нидерландия) – намира се на някакви 30-40 км от границата с Белгия и може да е удобен изходен пункт при наличие на автомобил.

Wizz Air до Кьолн/Бон: не чак толкова близо, но също възможно (около 170-180 км от Брюксел).

Повече информация на: http://wizzair.com

Bulgaria Air, която лети всеки ден, а в определени дни и два пъти дневно между София - Терминал 2 и Брюксел (Brussels International Airport, Zaventem). http://air.bg

 

 

С автобус

За ентусиасти вероятно става. Пътуването отнема около 30 часа. Има автобусни линии от централна автогара София.

 

С автомобил:

Твърди се, че е възможно за две денонощия с една нощувка. Моето лично мнение е, че ако човек тръгва на път с кола, не трябва да препуска да крайната си дестинация, освен ако не е тръгнал по работа. Но пък в такива случаи винаги  (или почти винаги) има по-добри възможности със самолет.

 

С влак:

От България вероятно е по-трудно, но от околните държави жп транспортът е удобна, бърза, макар и не толкова евтина възможност.

От и до UK (Лондон) с Eurostar:

От и до Франция (Лил, Париж) и Нидерландия (Амстердам) и Германия (Кьолн) с Thalys:

С автобус:

http://www.eurolines.be/en/

https://www.busbud.com/en/bus-company/idbus

http://uk.megabus.com/

http://meinfernbus.de/

 

Транспорт в Белгия:

 

Вижте тук за подробна информация: Обществен транспорт и пътуване с автомобил в Белгия

 

 

Климат:

 

Климатът в Белгия се определя като умерен, с влияния от Северно море и Атлантическия океан. Зимите са меки, а летата прохладни. Нека това не ви заблуждава. Влажността на въздуха е много висока целогодишно. През есенно-зимния сезон е доста ветровито, вятърът е силен, често бурен, студен, с неопределена посока, което прави усещането за студ доста неприятно. Сняг почти не пада, или ако пада не се задържа. За сметка на това в северната част на страната и по поречието на реките често падат мъгли.

Какви дрехи да предпочетем - дори и лятно време, никога не тръгвайте само с летните си дрехи. За тук в пълна сила важи правилото от старата българска поговорка "лятото с абичка". Не носете чадъри, само ще ви тежат, но работа няма да свършат. По-добре изберете ветро- и водо (влаго)-устойчива дреха и/или суичър.

http://www.accuweather.com/en/be/brussels/27581/weather-forecast/27581 обикновено дава сравнително достоверна информация относно времето в Брюксел и Белгия.

 

Комуникации и полезни телефонни номера

 

Посолство на Република България в Белгия

Адрес: Ave. Moscicki 7,1180 Bruxelles

Телефон: +32 2 374 4788

Факс: +32 2 375 8494

Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: + 32 473 981 042

Работно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч.
E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg

 

Консулска служба

Адрес: Rue Copernic 4C, Bruxelles 1180

Приемно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване)

Тел.:+ 32 2 374 5963 

Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.

Факс: + 32 2 375 5382 

Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:

+32 473 981042
E-mail: Consular.Brussels@mfa.bg

 

ПП на РБ в ЕС

Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles
Телефон: +32 2 2358300
Факс: +32 2 374 91 88
Дежурни телефони за спешни случаи в извънработно време:
+32 (0) 2 2358 300
+32 487 600 074
+32 485 403 985
E-mail: Mission.BrusselsEU(at)bg-permrep.eu

 

Други полезни телефони в Белгия:

Освен общоевропейския номер 112 за спешни повиквания , в Белгия може да и зползвате още:

Медицинска помощ: (Service médical d'urgence / Medische spoeddienst) : 100

Полиция (Police Fédérale / Federale politie): 101

Пожарна (като в тази система влизат още и медицинските екипи на 112 ) (Pompiers / Medische spoeddienst): 100

 

Валута и плащане с карти:

 

Белгия е член на еврозоната.

Плащания с карти са широко разпространени. Тук най-масовите дебитни карти са т.нар. Bancontact, обикновено на ING. Приемат се кредитни карти издадени от български банки, без проблеми – имам наблюдения с VISA и MasterCard. Банкоматите са често срещани и поне по моят опит няма проблеми с български дебитни карти.

Обменни бюра се намират във всички градове, най-вече около гарите и туристическите райони. Нямам преки впечатления, но общия принцип е както в България – не препоръчвам. Избягвайте бюрата - или си носете кеш евро от България, или имайте дебитна карта.

Може да ползвате кредитни или международни дебитни карти в повечето (по мое мнение във всички, но все пак нямам чак такъв огромен опит) магазини, ресторанти и хотели.

 

Чужди езици и полезни изрази

 

В Брюксел се говори основно френски език, фламандски също. Голяма част от хората разбират английски, но масово местните не желаят да го говорят. Е, по централните части на града и в района на Европейските институции няма да имате проблем с английския, но излезете ли извън тези зони, може и да имате проблем.

Белгия е съставена от две големи и една малка езикови групи: френски-говоряща (Валония – на юг от Брюксел), фламандско-говоряща (Фландрия – на север) и малка група говореща немски – по източната граница на страната. Немският език в белгийските провинции обаче не е немският език, който сме учили. Във фламанските провинции всички говорят английски на много добро ниво и проблеми с комуникацията няма да имате. Във Валония обаче често е трудно за хора, които не говорят френски. Изключвам големите туристически атракции, но дори и там е възможно да попаднете на хора от персонала, които не говорят (или не желаят да говорят) английски.

За полезни изрази на френски или фламандски бих препоръчала пътеводителите за Нидерландия   и Франция

 

Малко от мен:

 

Български                               френски                                 фламандски

Изход                                      Sortie                                      Uitrit

Вход                                        Entrée                                     Toegang

Отклонение                            Déviation                                Wegomlegging

Магистрала                             Autoroute                               Verkeersweg

Влизането забранено            Défense d'entrer                     Verboden toegang

Еднопосочна улица               Sens unique                             Eenrichtingsverkeer

Бул-лента                               Couloir pour autobus             Busstrook

Ограничение на скоростта    Ralentissement                       Snelheidsvermindering

Кръгово кръстовище             Rondpoint                               Verkeersplein

Задължително използване на диск за определено време за престой  :                                                                                        Disque obligatoire                  Schijf Verplicht 

 

Инцидент:                              Accident                                   ongeluk

Спешно състояние               Urgence                                  spoedgeval

Нуждаем се от линейка       J'ai besoin d'une ambulance   Ik heb een ziekenwagen nodig

Трябва ми лекар                   Il me faut un médécin             Ik heb een doctor nodig

Полиция                                J'ai besoin de la police            Ik heb de politie nodig

Инфаркт на миокарда          Crise cardiaque                      Hartaanval

(сърдечен пристъп, ангина,

Гръдна жаба)

Инсулт, мозъчен удар          Un accident vasculaire cérébral         Beroerte 

 

Важно: всички надписи в Брюксел и комуникационните точки (магистрали и жп гари основно) в страната са двуезични, включително и имената на улиците. Повечето градове в Белгия имат френско и фламандско наименование. Това би могло да предизвика известно объркване при незапознатите. Същото важи и за по-известните градове в съседните държави.

Основни примери:

Bruxelles/Brussel

Anvers/Antwerpen

Gand/Gent

Bruges/Brugge

Mons/Bergen

Namur/Namen

Liege/Luik/Luttich

Aix-la-Chapel/Aken/Aachen

Paris/Parijs

Malines/Mechelen

Tournai/Doornik

Lille/ Risjel

Dunkerque/ Duinkerke

Courtrai/ Kortrijk

 

Полезни връзки

 

Туристически сайт за Белгия:

Още един, който се актуализира всяка година

За любителите на бирата:

И още: http://www.belgianbrewers.be/en/

 

 

Официални празници в Белгия

 

На френски: jour férié, на фламандски: feestdag

В такива дни всичко е затворено с изключение на полиция, пожарна и болници. Когато такъв ден се пада във вторник или четвъртък много компании дават ден на служителите си, или много белгийци просто си вземат ден и си правят „дълги уикенди“, което означава че трафикът по магистралите ще е много по-натоварен от обичайното. Местните обичат да пътуват и използват всяка възможност. Освен националните празници, които са общовалидни, в Белгия има и празнични в отделните провинции и региони. Добро обобщение има в Wikipedia:

 

Къде да отидем в Белгия и какво да видим:

 

Официална страница за туристическа информация за Брюксел

За любителите на бирата - бирен тур

и това също http://globalenterpr...r-tasting-tour/#_=_

Антверпен

Гент

Гент, магелански пътеводител

Брюж

Намюр

Лиеж

За любителите на животните:

Pairi Daiza

И още, съвсем близо до Брюксел: http://www.planckendael.be/fr (за съжаление сайтът е само на френски и фламандски)

Ботанически градини:

Националната ботаническа градина, в покрайнините на Брюксел: http://www.jardinbotanique.be/

Анвоа: http://www.annevoie.be/

Музеи: само в Брюксел има над 80 музея, включително на комиксите, на шоколада, на трамваите, на музикалните инструменти, на играчките..... В Антверпен и Брюж има музеи на диамантите.

 

И тук: Abbey de Vilers

 

Музей на фондация Folon

Пещерите на de Han

Redu

 

 

Шопинг:

 

Определено Белгия не е шопинг дестинация. Цените на всичко тук са доста по-високи от тези в съседна Германия например, или в UK. Няма и кой-знае колко известни или неизвестни аутлети. Намаленията са два пъти годишно: януари и юли. По-големите и известни места за пазаруване в Белгия са:

Maasmechelen village

Галерия Inno

Wijnegem shopping center

Decathlon

 

Масово белгийците предпочитат да пазаруват във Франция и Германия, а Rosada и Roermond в Нидерландия са любимите им местенца за шматкане и пълнене на торби и автомобили.

 

Бира

Трапистка бира:

 

 

 

Белгийската бира е една от основните забележителности на страната (известна по света и у нас ;)). Измежду всички видове налични по супермаркети, сувенирни магазини, ресторанти, бирарии и бирарийки, тази която се отличава като вкус, цена и технология без съмнение е т.нар. трапистка бира, произведена от трапистки монаси. Исторически погледнато, Трапистката бира е вид „абатска“ или манастирска бира, но не всички абатски бири са трапистки. Трапистите са монашеска конгрегация със седалище в Нормандия (Франция), в която в момента влизат само шест абатства в Белгия: Chimay (Notre-Dame de Scourmont), Orval (Notre-Dame d'Orval), Rochefort (Notre-Dame de Saint-Rémy), Westmalle (Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart), Westvleteren (abbaye de Saint-Sixte) and Achel (Saint-Benedictusabdij).Освен тях, в настоящия момент има две абатства в Нидерландия и едно в Англия, които имат право да слагат марката на своята продукция. Казвам „имат право“, защото от началото на 60-те години марката „трапистка бира“ е правно защитена, не съм на ясно с терминологията, но трябва да е нещо като „запазена марка“ ;) Друго характерно за трапистките бири е, че се произвеждат в сравнително ограничени обеми, обикновено от самите монаси, на територията на абатството, някои от тях изобщо не стигат до големите магазини (като Orval напр.), а трети пък освен в сувенирни магазини, на безумни цени (от порядъка на 15-18€ за бутилка) могат да се намерят само на мястото на производство, т.е. в магазина на абатството, което ги произвежда (Westvleteren). Трета особеност е, че обикновено с тяхното производство и продажба монасите осигуряват част от средствата за манастирите, в които живеят и задължително част от приходите отиват за благотворителност.

 

 

 

Пътеписи:

Албуми в галерията

 

Интересни дискусии:

За Белгия – лични впечатления, с надеждата че може да са от полза

Транспорт до близките държави – вж. по горе.

 

Белгия - въпроси и отговори

 

Динант - перла в короната на туризма в Белгия

 

 

 

За развитието на темата, благодаря на  Ushakal , gini и ven62 (за сега). Има много какво да се види, каже и допише.

 

Темата за сега е готова. Ще се радвам да ми помогнете с идеи и предложения какво още да добавим, тъй като със сигурност не е изчерпателна. За отделните градове и региони предстои да се направят самостоятелни теми с по-подробна информация.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.