Прескочи до съдържание

Анадолската обиколка с кола, май 2015

домосед

Препоръчани мнения

Публикувано:

Браво, Домоседе, изключително колоритен разказ с елементи на непринуденост! По едно време с радост установих и появата на любимия ми герой от твоите разкази. Можеш ли да отгатнеш за кого говоря? :P

• Харесвам 1
Публикувано:

Още веднъж благодаря и за снимките и за пътеписа.Когато за първи път видях Сафранболу,ми се стори все едно виждам Мелник.После по улиците и дюкяните разбрах името от къде идва....от шафрана и сигурно някога са го наричали Шафранболу .На 10 км от Сафран-а има едно село Юрук с още по големи и стари къщи на търговци от тези в Сафран.Много по автентично и запазено,без много туристи.Паметника на сопраното на Ла Скала -Лейла Динчер -"дивата туркиня"(наполовина полякиня) само допълва колорита на централния площад.И понеже Лейла не е родена в Юрук,местните жители са използвали световната и известност да популяризират селото си ,а връзката е ,че от там е баща и.А за джамиите на Мимар Синан бих допълнил,че 10 години след като е построил Сюлейманието ,е започнато и Селимието в Одрин.И един от най хубавите паметници на този голям архитект е точно пред тази му джамия.

• Харесвам 1
Публикувано:

Браво, Домоседе, изключително колоритен разказ с елементи на непринуденост! По едно време с радост установих и появата на любимия ми герой от твоите разкази. Можеш ли да отгатнеш за кого говоря? :P

Хмм, труден въпрос.

Спас надали е, защото го представям за първи път. 

Също и AC/DC, които биха намерили място и в твоята тема за рока.

Тривиалният отговор е динята.

Специално го препрочетох да видя дали не се е вмъкнала, без да я усетя.

Вмъкнала се е!

upload_-1.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:

Естествено, става дума за Динята, като основен лирически герой на твоите прекрасни разкази от Ванкувър до Владивосток...упс, това последното май беше от друг автор, с който слава богу нямаш нищо общо... :P

Публикувано:

"Предварително заявявам, че за целите на повествуванието името на град Диарбекир" ....... Колко от магеланците са потомци на диарбекирски заточеници? ....... залагам на повече от трима :imsohappy: 

Публикувано: (редактирано)
Според справочни данни Селим е син на Сюлейман. С русолява европейска кръв по майчина славянска линия. 

Селимието е по-ново, нали е в чест на сина, а Сюлеймание е в чест на баща му. И двете са на Мимар Синан, като тази в Одрин се счита за върха на успеха му.

А Селим Втори, с прякор "Пияницата" е следващият султан след баща си - Сюлейман Великолепни, който пък сяда на престола след своя баща - Селим Първи.

Селим Втори е  дете на Сюлейман Великолепни и украинката Александра Лисовска, позната с името Роксолана, единствената законна съпруга на султана. Но изобщо не може да се сравнява с баща си и империята по негово време започва да върви надолу.

На мен историята на Сюлейман Великолепни ми е много интересна  и специално съм изгледала "Великолепният век"заради него. Освен дето съм изчела много за историята на Османската Империя по неговото време.

Има нещо като притча, което аз много харесвам. Домосед, мисля, че твоята тема е много подходящо място:

Предсмъртните три желания на султан Сюлейман и поуката от тях

Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания:

1. Той завещава, ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

2. Второто му желание било по целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

3. Той завещава през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил:

Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че

дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта.

Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.

Нека всички да видят ръцете Ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце.

източник:

тук:

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 6
Публикувано:

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.