Прескочи до съдържание

Цени на храна и напитки в Португалия

Препоръчани мнения

Всичко е доста относително. Трима души сме вечеряли, както за 40 евро, така и за 120 евро. Това включва салати, основно, бира и вино. В единия случай става дума за тратория (забравих португалското наименование на този тип кръчма), а в другия случай става дума за рибен ресторант. И двете заведения бяха в центъра на Лисабон, но рибния ресторант определено беше предназначен за туристи. Принципно избягвам подобни места, но беше последна вечер в града и решихме да се поглезим. Морските дарове бяха превъзходно приготвени и сервирани! Цените по магазините са малко по-високи от тези в София...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за отговора, Duke  :) ! Значи да разбирам, че не е толкова скъпо? Ние по принцип гледаме да избягваме тези скъпарските.... А какво имаш предвид под "цените в магазините" - хранителни или за дрехи?

Връзка към коментар

Ами, май и за двете. Лично аз си купих обувки от Лисабон, защото цените са добри. Платих около 60 евро, но качеството си заслужава. Това като ориентировъчен пример. Реално в магазини за хранителни стоки не сме влизали, но ми направиха впечатление цените в заведенията за хранене, щандовете за сладки и солени неща, които се срещат в моловете. Цените са съотносими или малко по-високи от софийските. Като цяло Лисабон е евтина дестинация, особено на фона на цените в Италия, Франция и Германия, за Швейцария да не отварям дума...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз да дам малко скромно инфо!Наѝ-скъпо е в Лисабон,както и в близките Кашкаиш и Синтра.Доста по евтинко е в Порто,Коимбра ,Брага и провинция.За 2-ма +малко дете в Лисабон в местна кръчма около 40 Е, в рибен ресторант на брега на океана в Кашкаиш около 80 Е.Но там си беше атракция.В Коимбра сме правили сметка и по около 30Е.Не си спомням в кое село на Атлантика(посока Брага,Северна Португалия) 1 салата от октопод струваше 5Е ,а същата в Гърция е примерно 9Е.Но наѝ-вагното е ,че храната е страхотна,няма грешка!!

Колкото за траспорта,колегата е отбелязал точно,цената на смесен тип карта в Лисабон е около 5-6Е ,като метрото има 4 линии.Метрото В Порто има 5 линии,по-къси,но е много ново,хубаво и лъскаво.А що се отнася за обувки ,чанти.....то мястото е Португалия.Пример в Порто има 1 цяла улица(от типа на Раковски в София)с тази дължина само с магазини за обувки,чанти,колани,портмомента,ръкавици.Пример:за 10 Е купихме детски кожени мокасини,а за 50Е купихме дамски кожени мокасини с флекс подметка.Така ......че даваѝ смело!!Горещо препоръчвам Португалия на всеки!

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Пример в Порто има 1 цяла улица(от типа на Раковски в София)с тази дължина само с магазини за обувки,чанти,колани,портмомента,ръкавици.Пример:за 10 Е купихме детски кожени мокасини,а за 50Е купихме дамски кожени мокасини с флекс подметка.Така ......че даваѝ смело!!Горещо препоръчвам Португалия на всеки!

И е много вероятно да са шити в България. У нас има десетки цехове които шият за Португалия и собственост на португалски предприемачи -:)

Това е може би най-евтината дестинация в западната част на Европа.

В магазините цените са като у нас и до два пъти по-високи за определени продукти.

Плодовете разбираемо са евтини...

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Португалия е супер!

Съвет от мен - за обяд търсете малки ресторантчета с дневно меню - супа, прясна риба на скара, десерт, нещо за пиене като вино или вода може да се намерят за около 6-7 евро дори в Лисабон. Рибката я пробвайте по португалски - полята с оцет и зехтин. Много силно става.

Другото нещо е кафето - ако сте фенове, еспресото им е на световно ниво за 60 цента :)

А ресторанти има на всеки 50 метра, няма сми да се притеснявате от цените като цяло освен ако не засилите по морски дарове :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И моето мнение в тон с горните коментари, в Лисабон е много по-евтино от останалите топ-европейски градове. Не че не съм виждал на витрина там ръчен часовник за 40 000 Еу, но клиенти всякакви.

Когато бях в Лисабон ми направи много силно впечатление, че напълно липсват KFC, MCDonalds и подобни (може и да има в някой мол не знам), просто останалата храна в заведенията не е много по-скъпа.

- Давам твърда препоръка за обедните менюта, двама човека спокойно меже да се нахранят за 15-20Евро. И както казаха хората, риба, зеленчуци, бира...

- Евтини кафета и сладкарници има навсякъде. Имат една верига Farggi има ги в Испания и Португалия, предлагат всякакви по-засукани кафета и разбира се имат промоциии и менюта: http://www.farggi.com/index.php?lang=en

- За по-интересна вечеря ресторанти много, Важно място е под моста 25.Април, казва се "dokas", има разнообразни ресторанти и заведения

- Най-готиния ресторант в който сме ходили е: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189158-d1846455-Reviews-Stasha_Restaurante-Lisbon_Estremadura.html   Препоръча ни го местен колега. Намира се в Байро Алто. Вечерята излезе 60 Евро за двама, но си беше както си му е реда, със стартери, скариди, риба, бутилка вино и пр. И най важното, менюто на добрите ресторанти се състои от една страница, а не като при нас 100 манджи, ама всичките с леки забележки.

- Естествено имал съм и разочарования, на едно място бяхме седнали в мнооого туристически "ресторант" в центъра на Лисабон и се опитваха всячески да ни прекарат, дадоха някакви наръфани(от друг) стартери и според мен им беше застояло яденето, така че трябва да се гледа все пак (къде има местни, къде има по-малко туристи и пр.)

- За храната в магазините смело мога да заявя, че е на Софийки цени.

Редактирано от juliof
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Цените са ниски, сравнено с всяка друга държава, включително и България, ако се сравнява едно и също качество и храна. Просто в България може да се яде за 5лв, но разни боклуци, ако се яде същото ядене като там, примерно риби, телешки стекове и др,  цената в Бг не е по-ниска.

В Лисабон е малко по-скъпо отколкото в другите градове в Португалия. 2ма човека+дете сме вечеряли за 25е, 40 и 70евро в по-скъпите места. Като за 70евро беше един сериозен ресторант в Порто със стрхотен изглед, където ястията бяха от рода на запечено козе сирене, миди със сос, агнешко печено, десерти с крем от кестени и др подобни. В Коимбра сме вечеряли и за 25евро. Вината са с малка надценка спрямо магазина, примерно в Бг в магазина едно и също португалско вино струва повече отколкото в ресторанта там.

Вината са едни от най-хубавите, много силни и тежки са повечето, подобни на испанските и на другия полюс сравнени с италианските воднистни.

Кафето е без пари, варира 50-60 цента. Най-скъпото кафе което съм пил е на летището в Лисабон в Старбъкса им за 1,25евро, за сравение в бургаския старбъкс е 2,50-2,60лв!

Сладки неща има много и са евтини също.

В Мадейра поне в столицата не е много евтино, но в селцата е без пари пак. По Азорите също е доста евтино.

Пускам няколко снимки за да имате идея.

Това варира между 1,20 до 1,50 кафе с нещо сладко от сорта на шоколадов салам или друго. Има и по-евтини комбинации

DSCF1520.jpg

На летището в Лисабон

IMG_7844.jpg

Летището в Мадейра! В Бг само кафето е в пъти повече от тази комбинация

DSCF1670.jpg

Вече стандартни цени

IMG_7667.jpg

IMG_2909.jpg

Прословутата солена треска, винаги си купувам от нея.

DSCF1521.jpg

Имат много сокчета от разни странни плодове.

Надолу са цени от хр магазин

IMG_7262.jpgIMG_7263.jpgIMG_7264.jpg

IMG_7102.jpgIMG_7664.jpg

В кръчма на центъра на Понта Делгада, тон с гарнитура и пиене за 6,50, кашкавалчето е 2евро, козе или овче много сухо.

От една известна кръчма в Фурнас, цените не са от ниските тук на фона на другите

IMG_6865.jpgIMG_6866.jpgIMG_7781.jpg

Това е гвоздея на програмата им, косидото за двама за 19евро, спокоино могат да ядат 4 човека, имаше 4-5 вида месо+зеленчуци, огромно количество беше.

Като цяло храната е много вкусна и цените са ниски, с малки изключения. Ако се влиза в обикновени кръчми, въобще не си струва да се гледат цените реално, не съм имал изненади никога.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Забравих да спомена, че може да се яде по обед евтино и хубаво и в моловете. Ресторантчетата са им идентични, има някои по-евтини и други по-скъпи. Препоръчвам  CHIMARRÃO, това е типичното плато с 4 вида месо, бразилски черен боб, ориз, картофи и понякога салата. Струва около 5 евро и много трудно се изяжда от един човек!

thumb_600.jpg?1359473855

Още сладки със сокчета

DSCF2585.jpgIMG_4029.jpg

И типичното за там октоподче и кашкавал за десерт

IMG_6079.jpgIMG_6085.jpg

Като показвам хубави неща и евтини неща, сетих се за нещо скъпо като цяло. Това са им колбасите, не ми харесват особено, а и са доста скъпи и в магазините, не знам защо..

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ее, стига дееее. От краткия ми досег с Португалия в Мадейра се влюбих. Безвъзвратно, в природата, хората, а хранатаа. За първи път не се чувствах като турист, на който гледат като брашнян чувал-да излъжат в сметка, в качество. Страхотно се впечатлих от това. И, да добавя, Катаплана. Ястията в този съд са страхотни, има най-различни. Ние ядохме с октопод. Сервираха го с огромна порция ориз и де факто за 9 евро се наяждат прекрасно двама човека. Ох, спирам,че иначе ще си купя билет оше утре, а планирам Португалия чаааак за Нова Година. Ако може, Мадейра, ако ли не-другаде.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз за храната процедирах така: за обяд - заведения с обедно меню или тип бюфет. За вечеря си подбирам ресторанти, които не са на пътя на тълпите туристи. Супермаркетите са за зареждане с вода, снаксове и плодове. В Лисабон винаги обядвам в http://www.10best.com/destinations/portugal/lisbon/baixa-chiado/restaurants/buffet-do-leao/ (да не се бърка с ресторанта в съседство със същото име). Бюфета им е супер, имат много скара за хищници като мен, и готвените ястия са португалски, което е предимство когато не знаеш дали ще ти хареса в ресторант - така може да кажеш "опитах - хареса ми/не ми хареса". 

Ако човек е с деца е още по-добре, тъй като могат да си посочат каквото им хареса. Това е и опцея за вечеря, ако човек не разполага с много средства, но иска да види Португалия и да опита храната.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

http://www.yelp.es/search?cflt=buffets&find_loc=Lisboa  тук има и други бюфети, но не съм ги опитвал. Може да си харесаш и друг тип заведение в зависимост от град, район, финанси, кухня ....

Връзка към коментар

Ако някой иска ресторант тип гурме, може да посети 100 maneiras, има и бистро, то е друго! Предлага се дегустационно меню от 9 неща за 35евро, всичко е много интересно и няма общо със стандартните неща. Грубо са 2 предястия, 2 основни, 2 следястия, 2 десерта и т.н.За всяко ястие се обяснява подробно  какво и що е, говорят английски. Пиенето е отделно, като не е нещо много скъпо,  реално за толкова пари няма подобни ресторанти никъде, а този е топ ресторантите в Лисабон. За нещо подобно в Испания се плаща поне х2, а може и повече. Задължително се прави резервация поне 2 дни преди това, иначе няма място, много е малък и винаги има опашка от чакащи, ако някой гост с резервация не се появи.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Да се запиша пак. Преди 10-на дни в източната част на Алгарве, хапнахме една малка чиния маслини за мезе, една голяма чиния охлюви със сос пак за мезе и една огромна елипсовидна чиния с парчета пиле на скара, беше над половин пиле+салата и ориз. Три бири и една кола за общо 15евро!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.