Прескочи до съдържание

Гърция в началото на Април

krasen_denev

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Реших да отворя нова тема,поради факта,че пътуването ще е през ранната пролет.Няма подобна такава и мисля,че ще е полезна както за мен така и за всички останали.

След като априлското море в Сицилия пропадна,решихме да попътуваме малко из южната ни съседка.Няма да ми е първото ходене в Гърция,така че подробностите за пътуване с кола са ми ясни.Ще пътуваме с децата и програмата трябва да не е много натоварена/как ще стане това не се сещам/.

Но ето всичко разделено на точки:

1.Пътуване от 01.04 до 10.04.-пролетната ваканция на учениците.Евентуално можем да добавим един ден отпред.

2.Спирка в Лариса-задължителна.Гостуване на много-добър приятел и посещение на Метеора и футболна среща на местния отбор.Три нощувки без алтернатива.

3.Какво от тук нататък???

Евентуално Дафни и Атина с две нощувки на 04 и 05.04 в столицата

4.Ето какво искам задължително да видя-Пелопонес и по-точно

-Епидавър

-Микена

-Нафплион

Евентуално за един ден или два?

и след това Метони , Мани и Монемвасия,но това са трите полуострова а имаме още три дни.

5.В събота на 09.04 вечерта трябва да съм отново в Лариса за да се напия а в неделя трябва да поемам към България.

Отворен съм към всякакви предложения,за програмата от Лариса нататък.Места за настаняване,места за хранене и тайни местенца/ако искате да споделите/.Времето-какво да очакваме? 

Още едно уточнение:Имам 50000 точки от лоялната програма на Агода а това са 100$.Тези точки изтичат на 31 декември 2015 г.Ако буквам хотел някъде трябва да търся такъв в който мога да платя с точки/това са хотелите с предварително плащане/.

Надявам се,че ще се включат повече от експертите на тема Гърция.Предварително благодаря!!!

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2

Ето тук има споделен опит за Пелопонес http://magelanci.com/topic/5097-пелопонес-–-от-запад-на-изток-за-13-дни/page-2?hl=пелопонес

Епидавър, Нафплио, Мистра, Мани и Монемвасия биха били моята топ програма.За 5 дни могат да се вместат, но ще е динамично ... Имай пред вид, че в Пелопопонес разстоянията изглеждат приемливи на картата, но се кара бавно поради естеството на пътищата. Вече благородно завиждам за предстоящото ти приключение :)

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 1

Да,чел съм я темата и то не веднъж,но както си отбелязал моите дни са само 5,а на bai_kolio са  цели 13.Трябва да избистря програмата за Пелопонес то е ясно,а и това е целта на пътуването.Чудя се дали да пропусна Атина и Делфи и да увелича дните на Пелопонес?!?   Има и нещо друго-може да не ми се отдаде възможност скоро да посетя тези места/Атина/ и мисля,че не е добре да я пропусна.

Атина мисля, че ще ти натежи в програмата. Все пак си изисква време, ако искаш да е усетиш. Остави е за друг път Атина, можеш да е направиш срещу скромните 19.98 евро ретърн от Солун с Раян някой ден ;) Щом ще стигаш чак долу до Пелопонес по-добре му отдели заслужено внимание, заслужава си. Ако ще e гарга да е рошава :)

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз също бих пропуснал Атина. Бих я пропуснал принципно, а не в конкретното пътуване. По-безличен град никога не съм посещавал. Акропола, хълма Ликавитос и старата част не стигат, за да заличат поразиите направени от уж наследниците на гордите елини...

• Харесвам 3
Публикувано:

Eеее, не с лошо :) Човек рано или късно узрява за този град и наред с големите хубости намира и малките радости въпреки усещането за хаос и безхаберие :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Че ти си с автомобил. Т.е. придвижваш си се спокойно с темпото което искаш.

Аз бих направил втора база (след Лариса) в Делфи. Там има много за гледане, планинско е и в крайна сметка центъра на света за съответните векове :)

Атина има как и с по-обзорна обиколка. Сутринта ако си там - дежурните Акропол, хълма Ликавитос, плаката бих оставил за следобед или вечерна разходка.

На следващата сутрин, отбивка за Коринтския канал, някой и друг музей на открито (заради мозайките), Епидавъра и спите в Навплио.

"Бързо, лесно, вкусно" както се казваше в едно предаване :) и без чак толкова да влизаш в детайлите. В Гърция със сигурност ще имаш още много пъти да пътуваш, оставяй си по нещо.

• Харесвам 2
Публикувано:

Че ти си с автомобил. Т.е. придвижваш си се спокойно с темпото което искаш.

Как да направя предвижване в спокойно темпо ако букна всички нощувки предварително и искам не искам трябва да стигна от точка А до точка Б.

Благодаря за съветите! Истината е ,че искам да видя Делфи,но се чудя как ще е времето а и пътя го гледах днеска-даже на завоя има завой. :)

Имам голям проблем с безплатните точки на Агода. От 200 хотела на Пелопонес само един в Патра ми ги приема и той си е бая скъп и цялата гимнастика се обезсмисля.За разлика от Пелопонес в Атина имам много възможности за абсолютна безплатна нощувка в три и четири звездни хотели.

Възможен ли е според вас прехода Лариса-Мани,имайки се предвид,че съм с децата?

-Много искам да разгледам къщите-крепости пръснати из Мани,даже бих казал,че са ми основна цел.

-След това две нощувки в Нафплио и околностите.

В Гърция със сигурност ще имаш още много пъти да пътуваш, оставяй си по нещо.

Ето в това не съм много сигурен,затова искам да видя Пелопонес и Делфи и Атина и какво ли още не!!!

Публикувано:

Може ли някой да ми каже в кой район на Атина/при евентуално посещение/ да гледам за хотел?

Чета лоши отзиви за Омония-така ли е наистина?!?

Публикувано:

А защо трябва да резервираш нещо предварително за април? Хотели бол, нисък сезон... В Атина спокойно можеш и в предградията.

• Харесвам 1

Да прав си с Пелопонес мога да лавирам и без предварително букнати хотели. ;) .

Единственото нещо което ми се изясни до тук е ,че на 08.04 евентуално ще се спи в Атина.

Чета лоши отзиви за Омония-така ли е наистина?!?

За мен Омония е най-гнусният централен градски площад, на който съм стъпвал. А преките около него са гледка, която не се забравя. Неслучайно и цените са евтини в тази зона. Спал съм в района и бих повторил Атина, но Омония заедно с Монастираки по-добре ги избягвай за нощуване.

Старият олимпийски стадион в Атина (от олимпиадата в края на 19 век), както и парка срещу него са интересни. Археологическият музей също много ми хареса.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Публикувано:

За мен Омония е най-гнусният централен градски площад, на който съм стъпвал. А преките около него са гледка, която не се забравя. Неслучайно и цените са евтини в тази зона. Спал съм в района и бих повторил Атина, но Омония заедно с Монастираки по-добре ги избягвай за нощуване.

Старият олимпийски стадион в Атина (от олимпиадата в края на 19 век), както и парка срещу него са интересни. Археологическият музей също много ми хареса.

Наистина цените три пъти по-ниски в Омония,сравнение с другите зони.На повечето скъпарски хотели отстъпката ми е валидна,така че ще се огледам пак за нещо около 160-200 лв .на вечер.

Ако някой има конкретни предложения или идеи за на изпитано място в Атина,моля да сподели!!! :)

Публикувано:

Възможен ли е според вас прехода Лариса-Мани,имайки се предвид,че съм с децата?

-Много искам да разгледам къщите-крепости пръснати из Мани,даже бих казал,че са ми основна цел.

-След това две нощувки в Нафплио и околностите.

Лариса-Мани е към 600 км от които 500 са магистрала и за около 7-8 часа можеш да го направиш за един ден.

Бих препоръчал слизане на магистралата на Триполи и през Спарта слизаш до Гитио. Гитио е приятно градче на брега и можеш да го изпозваш за база за обиколки на Мани. Между другото Гитио се води октоподената столица на Гърция и ако си фен на октоподите, това е мястото :)

От там можеш спокойно да обиколиш Мани за един ден с пълно кръгче по посока на часовниковата стрелка.

На следващия ден може да направиш също една забележителна обиколка в района с основни неща за гледане както следва: Гитио - Ареополи - Кардамили (всичко до тук с усещане за Мани) - Kaламата (приятен град, където да спреш за по фрапе на променадата) и от там хващаш много живописен път за Спарта като преди Спарта отбиваш за Мистра и там отделяш поне 2 часа за разглеждане. Връщане в Гитио. Ще е дълъг, но запомнящ се ден!

3-ия ден отиване до Монемвасия, около 2 часа път, разглеждаш е за 2-3 часа и си биеш шута за Нафплио.

Единият вариант е обратно през Спарта-Триполи-Нафплио, който би бил нормалния маршрут без много планини и завои.

Другият е Монемвасия-Скала-Гераки-Космас-Леонидо-Нафплио, където по завоите ще виждаш опашката на колата ти, жената ще мрънка, децата ще повръщат, ти ще си мислиш, че никога не би повторил този маршрут, но като стигнеш до Нафплио още след първата бира ще си помислиш, че е било яко приключение, което си е заслужавало всяка минута :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Двуцветко,почти същият план на пътуване направих снощи,но вместо Гитио се спрях на Мавровуни. 

• Харесвам 1

Мавровуни също е добър вариант, Господ се е погрижил да има и една мноооого дълга плажна ивица там. В този район местенца колкото искаш за отсядане и са добра база за обикаляне на района.

Едно лирическо отклонение, ако си фен на Казандзакис - в околностите на Ступа (преди Кардамили като идваш от Ареополи) Никос Казандзакис купува малка лигнитна мина и среща Йоргос, прототипа на своя герой Алексис Зорбас. Къщата (или прототипа), където е отсядъл Казандзакис се намира над плажа Калогрия, където с Йоргос са си пиели пиенето и в тези разпивки му се е заформяла идеята за романа. Та ако искаш да се Зорбираш или Казандзакираш, това е мястото :)

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 4
  • 4 седмици по-късно ...

Изникнанаха няколко въпроса и ще съм ви много благодарен ако споделите мнение по тях.

1.Как е пътя между Елефтерохори и Итеа?.Поносим ли е за деца? 

2.А евентуална отбивка за няколко часа в Делфи и след това нощувка в Галаксиди?

3.Пътя между Галаксиди и Антиррио-лесен ли е за каране или е тесен и изпълнен със завой?

Сърдечно благодаря на всички споделили своят опит и знания!!! ;)

Публикувано:

Точни тези въпроси ми се блъскаха в главата вчера! С идеята за едно Делфи на път за Пелопонес.

На първия въпрос Мишелина го дава 70 км за 1ч20м, намирисва ми на живописен завоест планински път със средна скорост 50км/ч :)

На втория въпрос - Делфи не изглежда като далечна отбивка, но пътя изглежда вълнуващ. Харесах си една осморка на пътя, която добавям :)

На третия въпрос - Мишелина го дава 80 км за час и половина или с други думи 50 км/ч средна скорост, мъка и впечатляващи гледки подозирам? :)

Вътрешното ми чувство подсказва, че ще е бавно, но славно. Ще е радостно, ако някой сподели впечатления от първо лице.

post-299-0-03026500-1450726730_thumb.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Много благодаря за клипчето!

Завоите са доста но със сигурност  гледките са за предпочитане пред тези по магистралата до Атина.Ще се минава през Галксиди,но дали на отиване или връщане още ще го мисля.Искам да видя Делфи при всички положения.Единственото сигурно нещо за сега е,че пропускаме Атина.Съжалявам за Партенона,но и на него ще му дойде времето. ;)

• Харесвам 1

Пътя от Термопили до Делфи не е страшен. Бавно и внимателно и толкова. Ние даже последната част я минахме по тъмно. Аз не бих пропускала Делфи за нищо на света. 

За Делфи отдели поне половин ден. Още по толкова за Епидавър и Коринт. Над Коринт има крепост. Качете се. Гледката е запомняща се.  Микена също. Ние се мотаме и ни отнема толкова време, но ако сте експедитивни ще се справите и за 2-3 часа. 

Преди Коринтския канал слезте от магистралата и отидете до дървения потопяем мост. 

Пълна обиколка на Мани за ден ми е екстремно на мен. Виж там пътя ме ужаси. Там да обърнеш внимание на: Ватия, нос Тенаро, пещерата Дирос и всички кули на местното войнстващо население  :)  И до момента са кисели та внимавай. 

Гитио или Мавровуни са едва в началото на Мани и са според мен не чак толкова удобни за обиколки. Но зависи и как ще направиш маршрута и кръга. Пътя Гитио-Ареополи ми се стори не чак толкова бърз колкото изглежда. На мен лично Ареополи ми хареса повече от Гитио.

Мога да препоръчам местата където ние спахме по маршрута ако искаш. Имай предвид, че по това време не всички места за настаняване ще са отворени и ще работят. С това се сблъскахме ние макар и в началото на октомври когато градусите все още бяха около 30 и имаше все още туристи.

В Галаксиди задължителен стоп за манджа. Атиняни там ходят да ядат риба. 

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 3

Много се радвам на включването ти в темата.И ние смятаме да се мотаме,все пак ще сме с две деца,като едното ще е на почти две годинки,затова бързането и пропускането няма да са приоритет.

Дали по това време ще има туристи в Делфи и има ли значение дали ще се посещава през почивните дни или през работните такива?

За Мани сме планували два дни,като къщите-кули са с приоритет на разглеждане и задължително пещерата Дирос.Удобно ли е да се посещава пещерата с толкова малко дете?

В един ден ще разгледаме Монемвасия и след това тръгваме за Нафплио.Там всичко по реда си с посещение на Епидавър и Микена.

Коринт сме си го оставили за десерт попът преди да си тръгнем за Лариса.

Тук изниква въпроса дали на отиване да пътуваме така:

post-259-0-57403900-1450788312_thumb.jpg

и лесно ли е предвижването от Патра до Каламата/Ареополи

Публикувано:

Мога да препоръчам местата където ние спахме по маршрута ако искаш. Имай предвид, че по това време не всички места за настаняване ще са отворени и ще работят. С това се сблъскахме ние макар и в началото на октомври когато градусите все още бяха около 30 и имаше все още туристи.

В Галаксиди задължителен стоп за манджа. Атиняни там ходят да ядат риба. 

Големи благодарности,ако споделиш местата за нощувки!!! ;)

Всичките тези промени ги направих именно заради Галаксиди.Някак си много ми допадна градчето-поне от снимките които разгледах.

Публикувано:

Част от пътя го минахме така(но на връщане): т.е. не мога да говоря за участъка от Кало Неро до Каламата. Като цяло пътя е хубав. Дори в някои участъци трилентов/четирилентов. По наше време не беше натоварен, а по ваше смятам още по малко. На отиване до Делфи беше същия маршрут, след което тръгнахме към Коринт, но показания от теб маршрут също е ок. 

В Делфи винаги има хора, но поне при нас в края на септември беше Ок. А аз мразя тълпите. Малкото дете го обмислете как ще го придвижвате по камънаците. Количка вътре няма да ви е ОК и само ще я мъкнете. Вода задължително вземете и някаква храна за да не ви се налага да слизате на бегом. До най - високата част около стадиона има бая изкачване, но гледката си заслужава. Ние бяхме точно в неделя в Делфи и имаше малко атинянски автобуси, но нищо страшно. 

В Делфи спахме тук: https://www.booking.com/hotel/gr/pitho.bg.html?aid=368032

Напълно приемливо от гледна точка една нощувка, но нищо особено. Ако сега търсех, щях да отседна в съседното Aráchova. Много повече дух за разлика от нововъзникналото и изместено ново Делфи. 

Ако ще цепите Патра-Каламата минете през Олимпия задължително. Ох там как ни тресна земетресение от 4,6 с епицентър само на 16 км.   :lol:

На Мани бяхме в Ареополи в този хотел. Уникално място наистина. Имам същите отзиви от дружки и от това място. Да слезете до Лимени за вечеря. Залезът е неповторим. Ноооооо ето това е ПЪТят. http://www.grreporter.info/Mani-_kamennoto_cvete/15319 Там е и куличката на Мавромихалис. Известни с буйния си маниотски нрав, водачи на въстания и убили първия държавен глава на независима Гърция.

В Нафплио бяхме тук. Аз имах леки проблеми с чистотата на банята, но да кажем, че съм придирчива. Всичко останало е ок. За Нафплио препоръчвам да букнете в рамките на стария град. Това място Дафни е готино защото е в стария град, но и много близо до стените където можете да намерите място за паркиране. Другия вариант е на паркинга на пристанището. И отидете с колата до Паламиди. Доста са стълбите, особено с деца.   :lol: Нафплио е чуден просто. Няма толкова красив град с дух в Гърция. Страшна смесица е - венецианци, турци, гърци... Дано да са цъфнали дърветата. 

Останалите ни настанявания бяха в Катоколо(за Олимпия), Пилос (за Войдокилия), Монемвасия, Елафонисос и Порто Хели (за Хидра и Спецес).

Ние не влизахме в пещерите защото по дупки не си падаме(по камънаци обаче да), но видяхме доста дребосъци да се качват на лодките. За Мани - на мен ми е любов от пръв поглед. Но релефа е особен - яко голо, пътищата особено най на юг са си екстремални от гледна точка пропасти от страни. До нос Тенаро(най-южната точка на континентална Европа) последната отсечка е пеша. Път има до една кръчма и бледи останки на храм на Посейдон. Кръчмите съм ги писала в другата тема. Като там има и новости от хора ходили по скоро. 

Ако минавате през Мистра има една тънкост. Тъй като пак е як баир можете да влезете от горния вход, оставяте колата на тамошния паркинг (от там има изкачване до крепостта, което може и да скипнете заради дечко), и да тръгнете надолу. Слизате разглеждайки и татко шофьор се жертва в името на децата да се качи по пътя да докара колата. 

Питай ако има друго. На среща съм. Просто не съм ти видяла темата по рано. 

Аз съм запланувала преговор на Месиния защото там прекарахме малко време. Само в Пилос бяхме за малко, а много ми хареса дори за почивка на море. 

И се подготви за бавни, планински пътища. Освен магистралата, много малка част са скоростни пътища. 

• Харесвам 3
Публикувано:

За Патра ,какво мислиш? Има ли нещо интересно? Питам защото намерих два хотела,този -http://www.booking.com/hotel/gr/achaiabeachpatras.bg.html?aid=368032;label=bookings-naam-S59dZ8mzyGPGsX14pDIC3QS67409633538%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2842%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-146342137270%3Akwd-32730645419%3Alp1001475%3Ali%3Adec%3Adm;sid=ceb1525f99182dfa9c69f807388fde3a;dcid=1;age=9;checkin=2016-04-04;checkout=2016-04-05;dist=0;group_adults=2;group_children=1;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=9;req_children=1;room1=A%2CA%2C9;sb_price_type=total;srfid=ea45ba0dec127ba2d5c6ef396a4bdb08988dec6dX8;type=total;ucfs=1&

,който е в програмата на Агода и нощувката ми е абсолютно безплатна.Моста и той е доста впечатляващ нощем.

Другият хотел;

http://www.booking.com/hotel/gr/airotel-patras-smart.bg.html?aid=368032;label=bookings-naam-S59dZ8mzyGPGsX14pDIC3QS67409633538%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2842%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-146342137270%3Akwd-32730645419%3Alp1001475%3Ali%3Adec%3Adm;sid=ceb1525f99182dfa9c69f807388fde3a;dcid=1;age=9;checkin=2016-04-04;checkout=2016-04-05;dist=0;group_adults=2;group_children=1;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=9;req_children=1;room1=A%2CA%2C9;sb_price_type=total;srfid=ea45ba0dec127ba2d5c6ef396a4bdb08988dec6dX7;type=total;ucfs=1&

но се намира в центъра на града,и той е абсолютно безплатен.

Как ти се вижда за един ден Лариса-Делфи с ранно тръгване и пет-шест часа в Делфи,след това късен обяд в Галаксиди и предвижване до Патра с цел нощувка?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.