Bliss Публикувано: 23 декември, 2015 Сподели Публикувано: 23 декември, 2015 За Патра нямам впечатления. Минахме почти транзит през центъра и. Доста голям, натоварен и шумен града. А иначе смятам, че маршрута ти е напълно изпълним. Само питай твоите познати от Лариса по кой път да цепиш към Делфи. Магистрала е все пак, но са 30 км. повече и има толове. От другия път нямам преки впечатления доколко е читав и натоварен. Шест часа за Делфи са много. По скоро 4-5 макс. И при това ако се отбиете и в светилището на Атина Прония. То е отделно и не е много далеч от основния вход. Имай предвид, че към всеки такъв обект гърците са изградили музей. Това много ми хареса. Най-известните експонати са в Атина, но в местните музеи има копия и разказват успешно за намерното при разкопките. Аз бих слязал и още по надолу от Патра за нощувка, но ако нямаш варианти от Агода и там става. В Катоколон (иначе убито малко кейче/пристанище на круизерите за Олимпия) спахме в страшен хотел. И провери работното време на обектите. 1 Връзка към коментар
Параход Публикувано: 20 януари, 2016 Сподели Публикувано: 20 януари, 2016 Изникнанаха няколко въпроса и ще съм ви много благодарен ако споделите мнение по тях. 1.Как е пътя между Елефтерохори и Итеа?.Поносим ли е за деца? 2.А евентуална отбивка за няколко часа в Делфи и след това нощувка в Галаксиди? 3.Пътя между Галаксиди и Антиррио-лесен ли е за каране или е тесен и изпълнен със завой? Има завои, има и денивелации, но нищо шокиращо. Освен гледките! И през Парнас, и по Коринтския залив до Антирио пейзажите са просто незабравими. Минавано с деца 2 пъти. В Галаксиди има китни местенца за спане, за морската храна на крайбрежната вече са ти казали, но са им леко завишени цените на хотелите, виж дали няма нещо, за което да ти свършат работа точките от Агода. Присъединявам се към мнението, че времето ти е късо за трите ръкава. Избери вътрешно Мани (Ареополи, Лимени, Ватия, Геролименас - кулите са там), Мистра и Монемвасия (например) и се придържай към главните пътища, където е възможно, за пестене на време. Екзо Мани също е много красиво, Кардамили е място с невероятна природа и атмосфера, но там кули няма. Ступа е силно туристическа и през април джан-джун човек няма да има, иначе и аз ходих на поклонение на плажа Калогрия и Одос Казандзаки За Нафплио нищо не чух в програмата? 3 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 20 януари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 20 януари, 2016 (редактирано) За Нафплио нищо не чух в програмата? Две нощувки в Нафплио и разглеждане на Тиринт и Епидавър. Редактирано 20 януари, 2016 от krasen_denev Връзка към коментар
Параход Публикувано: 20 януари, 2016 Сподели Публикувано: 20 януари, 2016 Перфектни са 2. Ако предишната вечер спите в Атина (или някъде другаде близо на сушата) и тръгнете към Пелопонес оттам, можете да разгледате Коринт и Епидавър в един ден, слизайки към Нафплио по обиколния път по крайбрежието на Арголида. И да пристигнете в Нафплио привечер. Микена е много близо до града, а и до магистралата. Според разбивката на времето ви и търпението на децата можете да я отметнете същия ден. А може и на връщане, ако е предвидено връщане от Мани по маршрута Спарта-Триполи-Коринт или Каламата-Триполи-Коринт. За Нафплио не мисли, че април е нисък сезон. Там туризмът не е сезонен и си има хора по всяко време. Ако искате да спите в стария град, аз бих резервирала, пък макар и ден-два-три предварително (както правя винаги всъщност). В Мани няма да има никой по това време на годината. Нашият маршрут през май преди 2 г. беше така: - слизане към Коринт по магистралата, без отбиване в Атина. - 2 нощувки в Нафплио, като на пристигане минахме по крайбрежния път покрай Епидавър. Междинния ден и втория до обед ги отделихме на пешеходни разходки из града, той го заслужава напълно. - 2 нощувки в Мани - в Хария, село с кули в близост до Ареополи и пещерите Дирос. Обиколка на вътрешно Мани първия ден, втория до Ступа и Кардамили. Района около Гитио и Мавровуни го претупахме, тъй като целта не беше плаж. - 2 нощувки на сушата срещу Монемвасия - разходки до скалата, единия ден до о-в Елафонисос с цел плаж - връщане през Спарта-Триполи-Коринт и по южния бряг на Коринтския залив. 1 нощувка в китно селце над Егио (това е близо до Рио-Антирио) - Лака, препоръчвам. - последни два-три дни - мост Рио-Антирио-северен бряг на Коринтския залив-Галаксиди-Парнас-Делфи-Лариса-София. Хотели: Нафплио https://chromadesignhotelsuites.reserve-online.net/about http://www.booking.com/hotel/gr/kapodistrias.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-hotel-XX-gr-kapodistrias-unspec-bg-com-L%3Abg-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Asalo;sid=ee7a7043a022164ba3baca888189745e;dcid=4 Двата са в стария център един срещу друг. Харесвам и "агроктимата" в покрайнините на града, където беше спал друг съфорумец (виж в архива), има прекрасни портокалови градини. В Нафплио се спира на пристанището, има безплатен обществен паркинг, повечето места в стария град не са достъпни с кола. Мани http://www.booking.com/hotel/gr/pandora-charia-lakonia.en-gb.html?aid=368032 Прекрасен, но скъп на редовни цени, ние го хванахме много евтин на ласт минит в ниския сезон. Монемвасия http://www.booking.com/hotel/gr/venetia-apartments.en-gb.html?aid=368032;label=gog235jc-hotel-XX-gr-venetiaNapartments-unspec-bg-com-L%3Aen-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX;sid=ee7a7043a022164ba3baca888189745e;dcid=4;dist=0&group_adults=2&sb_price_type=total&type=total& Лака http://www.gerofotis.com/ Делфи не е за изпускане, но самото градче на мен ми е много туристизирано и несимпатично. Спали сме на друго място в планината Парнас, по-далече, на друго пътуване. Арахова е добър вариант, има и други възможности. 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 24 януари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 Един малко глупав въпрос,на който все още не мога да намеря отговор. Ще става ли за къпане в началото на април? В някое плитко заливче с нагрята от слънцето вода. Искам с големият,а ако е топло и с малкият синковец да потопим крачетата. Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 24 януари, 2016 Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 По моя толеранс за топло твърдо не. В Нафплио под Паламиди улицата е без такси за паркиране и сравнително лесно намирахме места. 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 24 януари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 На път съм да открия "топлата вода"-а именно,че евтина почивка дори и в началото на април в Гърция не можем да направим.Хотелите отговарящи на изискванията за стаи с деца са си бая цифра и не знам какво ще правя?!?Като прибавим път,такси за магистралите,гориво,храна,подаръци и сувенири става мамата си трака.А забравих и входните такси за забележителностите и музеите направо не ми се мисли.Мислих,че ще се справя с бюджет от 800-1000 евро,но сега съм малко скептичен.Ох-ох,ще трябва да се мисли!!! Но така или иначе ще се ходи. Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 24 януари, 2016 Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 Прегледах темата по диагонал. Според мен, щом ще слизате до Пелопонес минете през Делфи. Ако във всекидневието си носиш костюм - на отиване и/или на връщане на 10-тина километра от Литочоро има магазин/аутлет на Пайнер Лондон. Това е гръцка фирма за мъжки костюми, които се продават предимно в Англия. Супер качествени (плат, кройка,...) на поносими цени (особено ако се пазариш). (ако те интересува - ще пиша подробности. Сега да не прекалявам , все пак сайта се казва "магеланци") Е, аз половин ден бих отделил и за Акропола в Атина, но виждам, че ти го оставяш за следващия път. Нещата, които си набелязал в Пелопонес за мен са ок. 1 Връзка към коментар
Параход Публикувано: 24 януари, 2016 Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 На път съм да открия "топлата вода"-а именно,че евтина почивка дори и в началото на април в Гърция не можем да направим.Хотелите отговарящи на изискванията за стаи с деца са си бая цифра и не знам какво ще правя?!?Като прибавим път,такси за магистралите,гориво,храна,подаръци и сувенири става мамата си трака.А забравих и входните такси за забележителностите и музеите направо не ми се мисли.Мислих,че ще се справя с бюджет от 800-1000 евро,но сега съм малко скептичен.Ох-ох,ще трябва да се мисли!!! Но така или иначе ще се ходи. Да, има известен проблем с цените на хотелите "извън сезон" - обикновено най-ниските оферти се удрят в началото и края на сезона на тежко туристическите места. Като цяло тези, които работят целогодишно и не са плажни дестинации, поддържат сходни цени през цялата година. Освен това тази година има радикално завишение на цените на нощувките в Гърция, поне от наблюдаваното в букинг - едно 10-20 евро нагоре. Преди 2 години по описания маршрут двама възрастни + 1 дете на 5.5 се придържахме към цени между 35 и 50 евро, с доста претенции (и само едно изключение за 1 нощ, поради мързел). Сега не знам дали би могло да стане лесно. В повечето хотели от тогавашното пътуване, чиито цени съм проверявала след това, вече са трайно по-високи. Април не става за плаж, твърдо. Крачета до коленете - с уговорки 1 Връзка към коментар
harta Публикувано: 24 януари, 2016 Сподели Публикувано: 24 януари, 2016 Пещерата Дирос, ако е имало валежи предишните дни може и да не пускат вътре. Разходката е с лодка и има вероятност водата да се е покачила. Това се случва предимно зимните месеци. Ако не пускат за разходка с лодка, тогава се разглежда сухата малка част (до езерото на входа и от езерото до изхода). Пролетта може да имате късмет и да я разгледате. Много е красиво и точно до морето. 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 1 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 Искам да ви попитам,има ли на често бензиностанции из Пелопонес и по-точно из Мани? А и още нещо!!! На някой да му се намират книгите "Описание на Елада", "История" на Херодот, "История на Пелопонеската война" .Вкарах се яко във филма наречен Гърция и сега чета всичко за нея. Връзка към коментар
Параход Публикувано: 1 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 Красене, за нашата паланка с кули се завиваше точно при един British Petroleum. Ако искаш, ще ти дам координатите, че не помня други бензиностанции, но сигурно е имало около Ареополи, Гитио, Ступа. Полуостровът надолу е див. Но е и малък - под 100 км е обиколката, така че едно зареждане ще е предостатъчно за целия район. 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 1 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 Щом има около по-големите населени места,това ми е достатъчно.Благодаря ти много!!! Връзка към коментар
Tisho Публикувано: 1 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 На някой да му се намират книгите "Описание на Елада", "История" на Херодот, "История на Пелопонеската война" Мога да ти пратя някои книги... е, доста са ! Само че съм във Варна, а ти, поне доколкото виждам си от Казанлък. Там няма ли някоя библиотека - със сигурност им се намира нещичко ?. Имам и доста в цифров вариант, но са на руски ! Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 1 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 Мога да ти пратя някои книги... е, доста са ! Само че съм във Варна, а ти, поне доколкото виждам си от Казанлък. Там няма ли някоя библиотека - със сигурност им се намира нещичко ?. Имам и доста в цифров вариант, но са на руски ! Ще проверя в градската библиотека,още утре.Ако не намеря това което искам ще ти пиша на лични и ще пращаш . Благодаря ти много!!! Връзка към коментар
Параход Публикувано: 1 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 "Исторически новели" на Херодот е нещо като "библиотека за ученика" на дебелата "История". Ето и "Описание на Елада" https://antichniavtori.wordpress.com/opisanienaeladacontents/ 2 Връзка към коментар
Tisho Публикувано: 1 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2016 По принцип повечето от гореописаните книги са предимно издания от преди минимум двадесет години - напоследък се набляга на американски автори...та за класическата литература няма място на рафтовете може би.. Затова и му препоръчах обществена библиотека - 99 % ги има. Може би с изключение на "Анабазис" на Ксенофонт. Ама да не задълбаваме, че не сме литературен форум все пак. Макар, че личното ми мнение е, че без да си прочел нещичко от старогръцката литература, па дори и само митовете, не можеш да се насладиш в пълна степен на Делфи, Епидавъра, Коринт и пр. Ама пак остава море, острови, узо и гръцка музика - особено ако е изпълнена от Янис Плутархос !!! Успех ! 3 Връзка към коментар
harta Публикувано: 3 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 Аз съм останала с добро впечатление от тези хотели - Areopoli - https://www.tripadvisor.com.gr/Hotel_Review-g910437-d310522-Reviews-Kapetanakos_Tower-Areopoli_Laconia_Region_Peloponnese.html Нафплио - http://www.booking.com/hotel/gr/amalia-nauplia.el.html?aid=368032;label=metagha-link-localuniversalGR-hotel-313579_dev-desktop_los-1_room-0_lang-el_curr-EUR;sid=91cfeb8979fabf2c70721002d0c3e1f9;dcid=1;checkin=2016-02-14;checkout=2016-02-15;dist=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=1c6a93e9cead10e6c58da494faafcef9af68a282X2;type=total;ucfs=1& 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 3 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 По принцип повечето от гореописаните книги са предимно издания от преди минимум двадесет години - напоследък се набляга на американски автори...та за класическата литература няма място на рафтовете може би.. Затова и му препоръчах обществена библиотека - 99 % ги има. Може би с изключение на "Анабазис" на Ксенофонт. Ама да не задълбаваме, че не сме литературен форум все пак. Макар, че личното ми мнение е, че без да си прочел нещичко от старогръцката литература, па дори и само митовете, не можеш да се насладиш в пълна степен на Делфи, Епидавъра, Коринт и пр. Ама пак остава море, острови, узо и гръцка музика - особено ако е изпълнена от Янис Плутархос !!! Успех ! Намерих си всичката литература в градската библиотека,че и бонус си взех.Митовете ги изядох вече и започнах "История на древна Гърция" а съм си оставил за десерт Тукидид и Световните цивилизации.Еийййй,тези "Митове и легенди" много надъхващи.Разказах и на големият синковец и сега само за Делфи ме пита. Аз съм останала с добро впечатление от тези хотели - Areopoli - https://www.tripadvisor.com.gr/Hotel_Review-g910437-d310522-Reviews-Kapetanakos_Tower-Areopoli_Laconia_Region_Peloponnese.html Нафплио - http://www.booking.com/hotel/gr/amalia-nauplia.el.html?aid=368032;label=metagha-link-localuniversalGR-hotel-313579_dev-desktop_los-1_room-0_lang-el_curr-EUR;sid=91cfeb8979fabf2c70721002d0c3e1f9;dcid=1;checkin=2016-02-14;checkout=2016-02-15;dist=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=1c6a93e9cead10e6c58da494faafcef9af68a282X2;type=total;ucfs=1& Благодаря ти много,но хотел Амалфи в Нафплио е доста скъп и ми се струва,че няма да дам 130 евро на вечер. 2 Връзка към коментар
Tisho Публикувано: 3 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 Еийййй,тези "Митове и легенди" много надъхващи Красота, нали ?!!!!!! Ама като почнеш Тукидид, и ще ти се изясни израза (от по- късна епоха, разбира се) "Византийски номера " !!!! 1 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 3 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 Искам да ви попитам,има ли на често бензиностанции из Пелопонес и по-точно из Мани? А и още нещо!!! На някой да му се намират книгите "Описание на Елада", "История" на Херодот, "История на Пелопонеската война" .Вкарах се яко във филма наречен Гърция и сега чета всичко за нея. Историята я има в Читанката. 1 Връзка към коментар
Параход Публикувано: 3 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 (редактирано) Ха, и аз уж бях пуснала същия линк (това е съкратен вариант на "История"-та), да не се цензурира "Читанка" във форума? Или просто съм забравила да пейстна връзката в поста поради заплес? Редактирано 3 февруари, 2016 от Параход Връзка към коментар
Георги Публикувано: 3 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2016 Поначало не допускаме линкове към съдържание с евентуално неуредени авторски права. Конкретно за читанката, мисля че те се бяха разбирали, недоразбирали нещо с носителите на правата, но честно казано не ми се минава висше по право за да разбера дали са ок нещата там, или не Мисля, че на повечето хора като им кажеш, че го има в читанката, всеки ще се сети и ще си намери, така и информацията ще е предадена и аз ще съм по-спокоен 2 Връзка към коментар
harta Публикувано: 4 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2016 Имаш право, не бях погледнала цената. Сега им звъннах, просто да питам за цените и ми казаха 110 евро за една вечер за двама възрастни и детете (казах 8 годишно) + закуска. Детето ако спи на сгъваемо легло, цената е 95 евро. Казаха, че сгъваемото легло може да е неудобно. Май е най-добре да питаш и по тел. за цените на хотелите в които смяташ да отседнете. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега