Прескочи до съдържание

С деца на море (и не само)

Препоръчани мнения

Въобще не оправдавам съвременни методи на израстване и възпитание. Избягвам ги, а и слава Богу и децата ми. Гледам да ги забавлявам и да ги въвличам в игри, които някога и аз съм играла и най-вече да са винаги сред приятно обкръжение от деца. Като например игра на "ластик", "народна топка", "садже", "кралю-порталю", "стражари и апаши". Много важна е и средата и манталитета на обикалящите ги - както родители, така и подрастващи. Така планирам винаги и пътуванията - гледам да сме компанията от ежедневието, с която никога не омръзва. Винаги има и нови попълнения, на местно ниво. Не съм забранила техниката, но наистина не е приоритетна. Предпочитам игрите на открито, творенията, ако щете и пакостите и лодуриите (много съм добра до ден днешен :D). Това книга да ми чете на рийдър - абсурд. После не знаем Яворов, Бетов, Смирненски и ето го резила не закъснява на матурите.

Редактирано от goldeneyeful
Връзка към коментар

Това книга да ми чете на рийдър - абсурд. После не знаем Яворов, Бетов, Смирненски и ето го резила не закъснява на матурите.

За това говоря, ако ще книгата и на пергамент да я чете, по-умно няма да стане, отколкото ако я чете на 'рийдър'. И музиката сигурно трябва на плочи да я слушаме :music:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И музиката сигурно трябва на плочи да я слушаме :music:

За виниловите плочи и грамофонните декове не си много прав, но това е друга тема, по-меломанска, и не е точно детска за тук. ;)

сори за офф-а

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Другият месец ни предстои голямото изпитание - с 11 месечно мъжле на каравана за 2 седмици. Вече направихме една седмица в Гърция за загрявка, но на хотел, а по-опитните родители казват, че къмпингът си е друго предизвикателство. Иначе малкият си го водим почти навсякъде с нас - още като се роди взехме едно кенгуру, в което мога да си го нося с лице напред, назад, легнал настрани или на гръб и нямаме никакви проблеми с него. Даже си пазаруваме двамата по мъжки и мацките направо се разтапят като го видят как си избира сам пюрета от рафтовете. Август мисля и да се качим до Рилските езера, което вече ще си е по-сериозно препятствие. Колкото до забавленията - той е още малък и можеш лесно да го залъжеш като му даваш различни предмети, които да изследва (и да се опита да изяде, разбира се). По време на пътуване забелязвам, че му е интересно да гледа навън, а като му омръзне винаги носим една торба играчки, с която се забавлява докато пристигнем. Но още отсега виждам, че технологичните джаджи го влекат най-много. Светкащи и свирещи телефони, фотоапарати, киндъла, дистанционни (играчка-дистанционно струва 20 лв., затова минах през първия офис на бусатком и му купих 3 от техните по лев и осемдесет, които явно страшно му харесват), лаптопа (научил се е, че като удря с юмручета по клавиатурата и на монитора излизат разни неща), че даже кабела за зареждане на лаптопа, който свети накрая и му е любимото нещо за гризане (затова с жена ми се шегуваме, че ние нашето дете не го храним, а го зареждаме). Изобщо техниката е това, което по мои наблюдения влече децата най-много. Сега са разни такива нещица, като поотрасне ще са таблети и компютри. И няма как тези неща да му бъдат забранени, особено след като са му толкова интересни. По-скоро трябва да се изградят някакви правила за ползването им и да се стремим да събудим интереса му и към други неща - да ходи по интересни места, да спортува, да бъде любопитен за света навън. А дори когато ще виси пред телевизора или компютъра, трябва да стремим да направим така, че да има някаква полза. Балансът може би е много тънък, но то май е така с всяко нещо при възпитанието на едно дете. Родителят не може само да налага забрана след забрана, а трябва да учи детето си да извлича полза от нещата, да различава кое е хубаво и полезно и да намира границата на прекомерното. Това си е отговорна задача и фактът, че сме на почивка не означава, че сме освободени от тази задача. Затова и почивките ни все повече и повече ще се ориентират към неговите, вместо към нашите предпочитания.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Ами справяме се с... деца. Най- интересното на едно дете, са други деца. Така, че отивайки на море, отиваме цялата компания, събираме децата (на различна възраст) и те сами се гледат ;) . Обичаме да им взимаме тротинетки и те хвърчат наоколо (опитваме се да се съобразяваме, къде и как), а за през деня- то е ясно морето и пясъка са достатъчни. А предимствата на голямата компания е, че винаги има родител, който я  на дълбокото ще ги закара, я замък ще прави, я накакви игри ще играе... И нали се сещате, когато сме много, докато се изредим... почивката свършила, децата са супер доволни, а и в същото време родителите, наистина сме си починали :)  

През лятото- федербал, топки (всякакви и много)...Зимата- шейните и (пак) топки... то какво повече им трябва?

Пътят минава в разказване и обяснения по картинки (каквото вижда и представлява интерес- произход, предназначение и сие). Понякога и игра на телефона...

Джаждите много не ги харесвам, но в края на краищата- няма да са някакви загубеняци, където не знаят кое за какво служи...Въпросът е да е контролирано изпозването им, както и да са подбрани предаванията, които ще се гледат по TV- то. 

ПП: Аз, самата, литература чета изключително в електронен вариант (удобство, ако щете). А виниловият носител на музика в CD- то на колата ми, някак не влоа. :P  ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Другият месец ни предстои голямото изпитание - с 11 месечно мъжле на каравана за 2 седмици. Вече направихме една седмица в Гърция за загрявка, но на хотел, а по-опитните родители казват, че къмпингът си е друго предизвикателство. Иначе малкият си го водим почти навсякъде с нас - още като се роди взехме едно кенгуру, в което мога да си го нося с лице напред, назад, легнал настрани или на гръб и нямаме никакви проблеми с него. Даже си пазаруваме двамата по мъжки и мацките направо се разтапят като го видят как си избира сам пюрета от рафтовете. Август мисля и да се качим до Рилските езера, което вече ще си е по-сериозно препятствие. Колкото до забавленията - той е още малък и можеш лесно да го залъжеш като му даваш различни предмети, които да изследва (и да се опита да изяде, разбира се). По време на пътуване забелязвам, че му е интересно да гледа навън, а като му омръзне винаги носим една торба играчки, с която се забавлява докато пристигнем. Но още отсега виждам, че технологичните джаджи го влекат най-много. Светкащи и свирещи телефони, фотоапарати, киндъла, дистанционни (играчка-дистанционно струва 20 лв., затова минах през първия офис на бусатком и му купих 3 от техните по лев и осемдесет, които явно страшно му харесват), лаптопа (научил се е, че като удря с юмручета по клавиатурата и на монитора излизат разни неща), че даже кабела за зареждане на лаптопа, който свети накрая и му е любимото нещо за гризане (затова с жена ми се шегуваме, че ние нашето дете не го храним, а го зареждаме). Изобщо техниката е това, което по мои наблюдения влече децата най-много. Сега са разни такива нещица, като поотрасне ще са таблети и компютри. И няма как тези неща да му бъдат забранени, особено след като са му толкова интересни. По-скоро трябва да се изградят някакви правила за ползването им и да се стремим да събудим интереса му и към други неща - да ходи по интересни места, да спортува, да бъде любопитен за света навън. А дори когато ще виси пред телевизора или компютъра, трябва да стремим да направим така, че да има някаква полза. Балансът може би е много тънък, но то май е така с всяко нещо при възпитанието на едно дете. Родителят не може само да налага забрана след забрана, а трябва да учи детето си да извлича полза от нещата, да различава кое е хубаво и полезно и да намира границата на прекомерното. Това си е отговорна задача и фактът, че сме на почивка не означава, че сме освободени от тази задача. Затова и почивките ни все повече и повече ще се ориентират към неговите, вместо към нашите предпочитания.

Давай смело на караваната, няма какво да те притеснява. Аз бях с двумесечно в Турция.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.