Прескочи до съдържание

Безопасните дестинации на Африка ?


Hesoss

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци,

знам че доста от вас са посещавали Африка било на сафари или просто туризъм ... та интересно ми е имайки предвид постояните военни конфликти, сомалийските пирати и Боко Харам има ли безопасни държави в Африка за посещение където престъпността да е на някакво нормално за нашите разбирания ниво ?

Връзка към коментар

Здравейте магеланци,

знам че доста от вас са посещавали Африка било на сафари или просто туризъм ... та интересно ми е имайки предвид постояните военни конфликти, сомалийските пирати и Боко Харам има ли безопасни държави в Африка за посещение където престъпността да е на някакво нормално за нашите разбирания ниво ?

 

Намибия и Ботсуана - почти никаква престъпност.  Има и не малко други африкански държави с по-ниска престъпност от България. Аз не съм чувал за някой ограбен/пребит в Танзания, например. В Кения са опасни само най-северните райони до границата със Сомалия. Ю. Африка - статистиката е стряскаща, но де факто ако се внимава си е ОК.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Уганда, Руанда, Южната част на Кения, Танзания, Зимбабве, Малави, Мозамбик. Реално опасностите в тези райони са свързани с болести /срещу които има ваксини или хапчета/ и грабежи. Нищо притеснително, ако се отнасяме с внимание към ситуацията.

В общи линии /то си важи за навсякъде/ колкото по-малко туристическо е, толкова по-спокойно. 

Връзка към коментар

Африка погрешно е смятана за "опасна" дестинация, поради малкото информация, която достига до нас. Общо взето за континента се говори само, когато има страшни епидемии, глад или войни. И всъщност не е една дестинация, а континент от 54 държави, всяка с нейните си характеристики относно степен на развитие, безопасност, туристическа атрактивност. 

Както може и да ви ограбят в Тайланд, Париж или Лондон, така може и в Африка. Има си дестинации, които  е по-добре да се избягват разбира се за момента. Опасните държави, където нямате работа са следните: 

Сахел - Мавритания, южната част на Алжир, Либия, Мали, Нигер, Чад, части от Судан, Южен Судан - риск от терористични групировки
Източна Африка - Сомалия и граничещите с нея райони на Кения, Етиопия, Еритрея
Западна Африка - Гвинея, Сиера Леоне, Либерия - заради еболата, но не знам как са нещата, май се успокои епидемията: Нигерия, Северен Камерун заради Боко Харам
Централна Африка - Бурунди в момента има политическа нестабилност; Конго-Киншаса също, а и има военни групировки в някои провинции покрай границите с Руанда и Бурунди; Централноафриканска република, където имаше преврат последван от война между християнски и мюсюлмански групировки.

В останалите държави си е до common sense. Не ходете сами вечер по улиците, избягвайте най-бедните квартали на големите градове. Придвижвайте се придружени с местен гид. 

Предвид това, безопасните дестинации са следните: 
Мароко, средиземноморската част на Алжир, Тунис, Египет (да се следи ситуацията). Етиопия, Еритрея, Кения, Танзания, Мозамбик, Южна Африка, Мадагаскар, Бостсуана, Намибия, Зимбабве, Замбия, Ангола, Малави, Руанда, Уганда, Конго-Бразавил, Габон, южната част от Камерун, Бенин, Того, Кот д Ивоар, Гана, Буркина Фасо, Сенегал, Гамбия, Гвинея Бисау, Кабо Верде... 

По границата между Алжир и Мароко има стена, до колкото знам. От мароканска страна би трябвало да е безопасно, но колкото сте по-наюг в пустинята, толкова имайте едно наум. 


 

post-1318-0-13632700-1449654515_thumb.jpg

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Предвид това, безопасните дестинации са следните: 

Тунис

 

Добре.

 

м. март - http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Klane-v-Tunis-19-ubiti-v-muzeia-Bardo-pri-teroristichno-napadenie_477334.html

 

м. юни - http://www.webcafe.bg/newscafe/kriza/id_424712828

Връзка към коментар

Ами всъщност бих, но никога не съм проявявала интерес към Тунис, дори когато нямаше инциденти.

Имам предвид, че времето в което живеем самото словосъчетание "безопасна дестинация" е малко размито понятие.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

За Тунис специално се замислих къде да го пиша, но го сложих в безопасните дестинации, по простата причина, че същите неща се случиха и в Париж, 2 пъти в рамките на година, но все още Париж не е "опасна" дестинация. 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

За това и писах, да се следи ситуацията в скобки за Магреба и Египет. Властите на Тунис правят всичко възможно да си озаптят радикалните ислямисти и да осигурят безопасността на туристите. От това им зависи БВП-то, приходи на валута и десетки хиляди работни места.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А за Мароко и то в часта където е пустинята до границата с Алжир какво ще кажете?Да имам ли някакви притеснения или да ходим спокойно?

 

Района е безопасен. От Алжирска страна има бежански лагер от 40 години, заради анексирането на богатите територии на Западна Сахара от страна на Мароко, реално и за това е стената там. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Ами ако смяташ, че стрелба на плажа и на едно от от най-туристическите места в рамките на 3м е безопасно, заповядай - има много добри оферти.

Ако ще се вадят отделни случаи, е добре да отвориш криминалните хроники по българските сайтове... Току-виж се оказало, че сме по-опасна дестинация от повечето африкански държави... Особено като се имат предвид зачестилите въоръжени обири и други тежки престъпления от последните дни...  :) Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!  ;) И както се казва "ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш".

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Хубава тема. Аз познавам човек на 2 пъти ограбван в Танзания. Ама той си ходи пеша вечер ( Дар Ес Салаам), а е бял от Швеция.  Изскачат му двама с мачете и така... :)

 Най много ме шокира историята, когато беше катастрофирал и вместо да му помогнат - му взели пари, злато, лаптопа и т.н, 

 Според мене пътувания и излизания само през деня, а вечер или само с кола и/или по-голяма компания.

Връзка към коментар

 

Туристите в Тунис годишно са 5-6 милиона. От тях дори и черната 2015 година от терористични атаки загинаха около 50 души. Чисто статистически за да станеш жертва на терористична атака в Тунис и да си в лошият момент на лошото място,  шансът е десетки пъти по малък от колкото да станеш жертва на ПТП в България. В Тунис всяка година 1500 души загиват от ПТП.

Статистически няма държава в света, където Тероризмът да е дори сред ТОП 10 най-застрашаващите човешкият живот неща. Проблемът на тероризма е, че чрез медиите той действа като атака срещу мозъка и разваля спокойната почивка на хората :( Единственият начин да се борим с тероризма е да не се поддаваме на внушението, че това е реална опасност за нас.

Направи нещо за здравето си, сложи си предпазния колан в колата и ще направиш много повече за да предпазиш живота си от колкото ако не пътуваш до места където е имало терористични атаки!

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.